יתר10 כתב:בסדר אז אין מאמר חז"ל שהנשים הן טפשות, אבל שהן נחותות דרגא יש ויש, כבר הזכירו נשים דעתן קלות וגם אמרו אוי לו למי שבניו נקבות, ותנחומין של הבל ניחמך..
אוצר החכמה כתב:ענין ירושת הבת, מנהג האשכנזים מאות שנים (וכהיום מסתמא בכל ישראל) לתת חלק מן הנכסים לבנות (לא עישור נכסים שתקנו חז"ל), וכבר כתבו פוסקים שהיא הדרך הישרה וכן ראוי לעשות. הטכניקה ההלכתית לעשות זאת אינה מעניננו כעת, ברור שזו לא ירושה ע"פ דין תורה. הנקודה היא - האם מנהג זה אינו מנוגד להשקפת התורה כפי שבאה לידי ביטוי בדברי חז"ל, שאין לבת חלק ונחלה בנכסי אביה? האם התפשטותו אינה משקפת השפעת ערכים חיצוניים?
כלומר שלתת עישור אין בזה סתירה להשקפת התורה אבל לתת מעט יותר יש בזה סתירה?
הטענה מהראבי"ה היא פשוטה וברורה, אילו היתה השקפת התורה שנשים כשפחות, היה המנהג באשכנז נגד השקפת התורה. וממילא חייבים להגיע לאחת המסקנות או שהשקפת התורה אינה מעניינת את הראבי"ה, או כמובן, וזו האמת, שאין שום דבר בהשקפת התורה המעמיד את הנשים כשפחות, ומתוך שזו האמת נחלקו המקומות, שהיו מקומות שמעמדן של הנשים היה פחות נכבד ולפיכך לא היסבו, והיו מקומות שמעמדן היה נכבד יותר, ולכן היה ראוי שיסבו. (כשם שבן אצל אביו אינו מיסב, ואין הדבר אומר שההשקפה היא לבזות את הבנים, כך אי ההסבה לא מצביעה על ביזוי).
הויכוח בדברי הרמב"ן בעיני זר ומוזר שכו כפי שכתבתי אתה מוציא אותם ממשמעם ומהפך את כוונתם. (תמיד אפשר לטעון על מי שאינו חושב כמוך שהפנים את ההשקפה שאתה מייחס לו)
חבריא כתב:אני רואה שאנשים לא הבינו את עומק הדבר, למרות כל ההסברים.
זה שיש שינויי תרבות במהלך הדורות, זה בסדר גמור. מישהו חושב שאביי ורבא והאבות והאמהות אכלו עם כפית ומזלג ולא בידים בעשרת אצבעותיהם? (גמרא מפורשת בנדרים). יש למישהו בעיה עם זה [מלבד לשוטים שלא בהם עסקינן]?
הנקודה היא אם מישהו מרגיש שחוקי התורה או תקנות חז"ל 'עושים לו בושות'. כאשר הם עושים לו בושות, הוא חייב להסביר ולהתגונן. כאשר יש לו שאלה בלבד - אפשר לחיות עם שאלות; יש הרבה שאלות בעולם שלא נפתרו. אפשר גם לפתור אותם על ידי שטר חצי זכר כמו שהזכירו. השלב הזה, של הפתרונות, כבר לא משנה כל כך. עיקר הנקודה היא בכאבי הבטן, כפי שכתבתי בדברי הקודמים, וכוונתי למעשה היתה לבושות שבהם, ולא לנקודה המעשית איך לפצות את הבנות שמרגישות מקופחות אחר שינויי התרבות שגרמו לעלייה במעמדן.
אבל גם בפתרונות יש חילוק לפעמים -
הבה נעשה הצבעה מי בוחר מה, מהאפשרויות הבאות אודות מעמד האשה על פי התורה:
א) הנקבה היא יצור נחות שנועד לשמש את הזכר, ומזה נגזרים מעמדיה וזכויותיה.
ב) הנקבה והזכר שוים, אלא שיש ביניהם חלוקת תפקידים.
ג) הנקבה עדיפה מהזכר ולרום מעלתה פטרוה מן המצוות וכו'.
מה אתם מעדיפים? נראה לי שנכון לצפות את התוצאות הבאות:
חרדי, ואני ביניהם, יאמר שהכל שוה מבחינתו, צריך לבדוק מה עולה יפה יותר במקורות. אין לי משיכה לאפשרות מסויימת דווקא.
חרדי-לאומי יבחר [כך אני משער] באפשרות השניה, והמהדר - את השלישית... בהתאם להשקפת עולמו. כלומר, יש לו הנחה מוקדמת על פיה הוא יעדיף לפרש את התורה.
בדיוק כמו שבריסקאי יעדיף לדחוק את הרמב"ם וליישב את הגרי"ז, וחזונאישניק יעדיף לדחוק את השו"ע וליישב את החזו"א, כך אדם שבא מהעולם אל התורה, יעדיף לדחוק את התורה וליישב את העולם. כך נדמה לי.
כבר אמר הברכה המשולשת שאינו בכלל האמור, שלא כל החרד"ל עשויים מקשה אחת. ואילו ברזילי היה נראה שעונה להגדרות, על פי דבריו. אבל הוא סובר שכולם כמותו [נדמה לי שקשה למי שאינו מכיר, להבין הלך רוח של אחר על פי השערה, בבחינת 'מי יסק להתם וייתי ויאמר', והרי אין עוברים ושבים בין החוגים החרדיים והחרד"ל].
אוצר החכמה כתב:אני לקחתי קשה דבר אחד, שנדב שנרב משתמש בעיעון מסית שבעיני חז"ל הנשים טפשות, מה שאינו נכון ואין לו שום מקור, ולקחתם את העניין כנכון.
צודק הדבר שלו היתה תורה אומרת כן היינו נשמעים לה בשמחה, אבל היא לא אומרת את זה, וזה הבעיה, משל למה הדבר דומה לטיעון האנטישמי הקלאסי שהיהודים גנבים, ואילו היתה התורה מצווה אותנו לגנוב הרי היינו נשמעים, אבל היא לא מצווה אותנו, ולכן האומר כן אינו אלא אנטישמי.
אוצר החכמה כתב:זה שמסבירים משהו בנימוקים שונים אינו מוכיח כמובן שכן הוא, ולכן אין כאן שום הוכחה לזה שהשינוי נובע מקבלת ערכים חיצוניים, ולא משינויים כלכליים או מצביים כמו למשל תקנת שו"ם ביחס לירושת הבעל.
אע"פ שלי לא מפריע שתסביר שזו השפעה חיצונית והתומדדות עם מצב משתנה עקב כך כמו שהסביר כהן, ולא מתוך קבלת העקרון.
ובעניין לימוד תורה לנשים הדוגמה שנקט הח"ח היא דוגמה מקבילה שכיוון שהשתנה המצב ונוצר חשש שיתקלקלו כמו שהסביר, נקט היתר במה שיש בידו להתיר (היינו תורה ששבכתב שצ"ע בזה על דברי הרמב"ם שאסר תורה שבכתב, שהרי מהגמרא בנדרים משמע להתיר וכמו שהביא הגר"א בביאורו) אבל עדיין האיסור במקומו נשאר.
בעניין הרמב"ן בבראשית , כבר הבעתי את דעתי שאתה פשוט מהפך את כוונת דבריו.
בעניין השוטים קצת קשה לדבר על זה שכן אתה לא מכיר שום כפייה בשוטים לשום דבר, ההיית רוצה חתן שכופה את ילדיו בב"ד בשוטים לקיים מצוות לולב?
אגב היום שאין מנהג המדינה ברחיצת רגלים ברור לכו"ע שאין דין שתרחץ וממילא אין דין לכפות אותה לזה, כך שלהגיד אני לא רוצה חתן כזה זה סוג של דמגוגיה
מנין לקחת שכוונת הרמב"ן שהבעל מכה אותה בשוטים?
כל התייחסותי לעניין היתה במחאה על דבריו החצופים של נדב שנרב והפליאה על התמיכה בהם. ולעצם הנושא של ערכים חיצוניים העניין הרבה יותר פשוט, השאלה האמיתית היא מה העקרון שעומד מאחורי הגישה, האם אדם מקבל את סמכות התורה כעקרון בסיסי, או חושב שיש לכופף אותה במקרה של אי התאמה, מה שאנשים עושים בפועל זה עניין אחר לגמרי, כשם שגם המקבל את סמכות התורה, מתבטל מלימודו או חוטא בעניינים אחרים אע"פ שידוע לו שאין זו הדרך, ואפילו ממציא תירוצים מדוע כך ראוי. וזה נכון גם על היחיד וגם על הציבור, שלפעמים מושפע מערכים חיצוניים וממילא נוהג בפועל לעתים בדרך העוקפת את הדין כדוגמאות שנתן כהן.
אין לי מושג מה חושבים כל מיני ציבורים בעניין ואני בכלל מסופק אם דברים כאלה מתחלקים באופן מוחלט בין ציבורים, מלבד אלו שאומרים בפירוש ובגלוי, שהתורה אינה מקובלת עליהם כפוסק ראשון ואחרון.
לענין דעת הרמב"ן בכפיה - עי' מ"מ שם במקום (אישות כא,י) "והרמב"ן ז"ל כתב שכופה אותה בשוט וכן דעת רבינו ועיקר". האחרונים הבינו שלשון כופה קאי על הבעל (ובלשון כופין של הרמב"ם נתן מקום להסתפק מי כופה, וכאמור המ"מ הבין שגם לרמב"ם הכופה הוא הבעל, וכ"כ עוד מהאחרונים, אך יש חולקים), ועיי"ש מש"כ הרשב"א בזה.
כל מקום בנושא מעמד האשה לא רק הכפיה בשוטים היא הנושא, אלא עצם חובתה של האשה לרחוץ את רגלי בעלה. הסכם נישואין בו צד אחד מפרנס והשני מבשל ומכבס נראה לנו סביר. כשמוסיפים למשוואה רחיצת רגליים, ביטוי מובהק של אדנות ושררה, זה משנה את התמונה. נכון שהיום אין מנהג לרחוץ. עצם שינוי המנהג בזה הוא ביטוי לשינוי מעמד האשה בנישואין.
אוצר החכמה כתב:לענין דעת הרמב"ן בכפיה - עי' מ"מ שם במקום (אישות כא,י) "והרמב"ן ז"ל כתב שכופה אותה בשוט וכן דעת רבינו ועיקר". האחרונים הבינו שלשון כופה קאי על הבעל (ובלשון כופין של הרמב"ם נתן מקום להסתפק מי כופה, וכאמור המ"מ הבין שגם לרמב"ם הכופה הוא הבעל, וכ"כ עוד מהאחרונים, אך יש חולקים), ועיי"ש מש"כ הרשב"א בזה.
אולי תציין לאלה אחרונים כוונתך כי לדעתי אין זו כוונת הרשב"א המובא במגיד משנה ולא כוונת המגיד משנה.
אוצר החכמה כתב:כל מקום בנושא מעמד האשה לא רק הכפיה בשוטים היא הנושא, אלא עצם חובתה של האשה לרחוץ את רגלי בעלה. הסכם נישואין בו צד אחד מפרנס והשני מבשל ומכבס נראה לנו סביר. כשמוסיפים למשוואה רחיצת רגליים, ביטוי מובהק של אדנות ושררה, זה משנה את התמונה. נכון שהיום אין מנהג לרחוץ. עצם שינוי המנהג בזה הוא ביטוי לשינוי מעמד האשה בנישואין.
כמו שהזכרתי, כאן ברור הדבר שהכל תלוי במנהג המדינה, וממילא אין כאן כבר ביסוד הדברים הנהגת התורה אלא ביטוי למנהג המדינה, כך שהשינוי אין לו קשר בכלל לנושא. כשם שלא נצפה היום שהזן את אשתו ע"י שליש יתן לה בדיוק את אותם מאכלים המוזכרים בגמרא בכתובות אלא לפי מנהגי האכילה של ימינו.
כעת נראה שביסוד הדיון אנו מסכימים לגמרי -- אם חל שינוי כלשהו במציאות מן הנהוג בזמן חז"ל והראשונים, גם אם גלוי וידוע ששרשו של שינוי זה הוא ערכים חיצוניים, אין זאת אומרת כי בהכרח יש להלחם בשינוי זה ולהחזיר עטרה ליושנה. אדרבא, לעיתים יש מקום לשנות את הנוהג ההלכתי ולהתיר או לאסור בניגוד לנהוג עד היום, ובלבד שהכל במסגרת המו"מ ההלכתי המקובל ומתוך מוטיבציה של חיזוק התורה ולא להפך ח"ו. כל זה נראה פשוט
ים לב שאין הבדל עקרוני בין "נפסק שאשה חייבת לרחוץ רגלי בעלה ואם תסרב יכפו אותה --> בזמננו הנשים נישאו על דעת המנהג שלא לעשות כן ואין כופין" לבין "נפסק שאין מלמדים נשים תורה כי הן מוציאות את התורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן --> בזמננו ובתנאים מסויימים (שכל פוסק קובע לעצמו: רק מדרש, רק פירושי התורה שבכתב, רק מחשבת ישראל, משנה ולא גמרא, גמרא ולא פוסקים וכו') אינן מוציאות לדברי הבאי והנזק שבאי-לימודן רב ועל כן אין סיבה שלא ללמדן, ואדרבא ראוי ללמדן".
אוצר החכמה כתב:לא כ"כ ברורה לי ההסכמה. ניקח דוגמא שאין בה ויכוח מה עמדת חז"ל כמו תלמוד תורה לנשים והיתרו של הח"ח, דעתי היא כי מדובר בהיתר מתוך הדחק לאור המציאות שהשתנתה, וממילא וודאי עדיף שלא יהיה כן כלומר אם יש חברה שבה אין מלמדים תורה לנשים כלל, ואין את החששות, הדבר עדיף. ולו היינו יכולים להחזיר עטרה לישנה ולגרום שלא יהיו חששות היינו עושים את זה, ברור שלפעמים אין לזה מציאות אבל עדיין העיקרון קיים. כמו כן בירושת הבת, לו לא היו בעייות של פירוק משפחות ותלונות וטרוניות כפי שהעלה כהן, וודאי עדיף שיחזור עיקר כוונת התורה לקדמותה ויירשו רק זכרים.
אם לזה אתה מסכים הרי שבאמת אין ויכוח על העיקרון.
אוצר החכמה כתב:ים לב שאין הבדל עקרוני בין "נפסק שאשה חייבת לרחוץ רגלי בעלה ואם תסרב יכפו אותה --> בזמננו הנשים נישאו על דעת המנהג שלא לעשות כן ואין כופין" לבין "נפסק שאין מלמדים נשים תורה כי הן מוציאות את התורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן --> בזמננו ובתנאים מסויימים (שכל פוסק קובע לעצמו: רק מדרש, רק פירושי התורה שבכתב, רק מחשבת ישראל, משנה ולא גמרא, גמרא ולא פוסקים וכו') אינן מוציאות לדברי הבאי והנזק שבאי-לימודן רב ועל כן אין סיבה שלא ללמדן, ואדרבא ראוי ללמדן".
ברור שיש הבדל עקרוני ענייני ממונות יסודם בהסכמת האנשים וגם בגמרא מבואר שעניינים אלו תלויים במנהג המדינה, משא"כ ענייני איסור והיתר. ואין סמכות לאף חכם מחכמי דורנו לחלוק על חז"ל ולומר היום השתנה המצב ואין הם מוציאות לדברי הבאי.
אם כך, בכל זאת לא מסכימים. בענין ירושת הבת כתבת כי מן היושר היה להחזיר עטרה ליושנה לולא חששות צדדיים. האם כך אתה סבור ביחס לכל תקנות הראשונים? מה לגבי תקנות חז"ל, גם עישור נכסים היה מן הראוי לבטל לולא סברות צדדיות? איפה עובר הגבול? לענ"ד במקום שמכריעים כי שינוי המציאות מצד עצמו אינו נוגד את השקפת התורה, אם יש צורך בשינוי ההלכה למעשה בדרך של תקנות או בדרך הלכתית אחרת אין לראות בזה מצב של שעת הדחק, אלא אדרבא כך היא דרכה של תורה.
אוצר החכמה כתב:לענ"ד אתה רוקד על שתי החתונות. אם המטרה היא הצורך של הבנות כתקנת חז"ל ולדעתי כן היא גם תקנת הראשונים אכן אין מה להחזיר עטרה לישנה, כי אין כאן שום סתירה לדין התורה שכן מדובר במישור אחר, (אגב שלמדו אותו מהפסוקים). אבל כאשר מדובר על כך שאנשים אינם מוכנים לקבל את דין התורה של ירושה, ומתוך כך כדי למנוע מריבות מחמת הדחק מציעים לתת גם לבנות, ברור שיש להחזיר עטרה ליושנה.
אוצר החכמה כתב:בעניין ת"ת לנשים כמו שהבאת מהחיד"א מעין זה כתב גם הפרישה, אבל ההבדל הוא שהם הבינו שכוונת חז"ל היתה על הכלל וממילא ממעשה דברוריה שהיה בזמן חז"ל מוכח שכוונת חז"ל היתה להגדיר הגדרה על הכלל ולא על הפרט, וממילא ההיתר לא מתבסס על שינוי תקנת חז"ל לפי השתנות הדורות או גרוע מזה הערכים, אלא על שבדברי חז"ל מונח ההיתר וזה דבר שעושים אותו בכל מקום שיש לדון כך.
אוצר החכמה כתב:לעניין כפיית האשה עיין בבב"ש שם ס"ק כא שכתב שבאלו המלאכות בכלל לא כופין (ועיי"ש גם במה שהביא מרש"י). ובכלל אין לדברי הב"ש שהבאת קשר לעניין כי הוא מדבר לעניין מנהג המשפחות, אבל השינוי שקרה הוא בכלל בדרך הרחצה שאין בני אדם רוחצים ע"י עזרת הנמצאים בסביבתם וזה ברור שכאן שינוי המציאות משנה את הצרכים, כמו שהיום אין שום טעם שתטווה ותעשה בצמר. יש לי תחושה ואני מקווה שאני טועה שאתה מסביר את החובה של חז"ל בעניין כסוג של השפלה והכנעה שחייבו בה את האשה. וברור שאינו כן אלא לפי מנהגם שרחיצה נעשתה ע"י משמש, היה טבעי ומקובל שהאשה עשתה את זה ובזה חייבו אותה חז"ל. וכאמור היום דרכי הרחצה וההתנהגות השתנו.
אוצר החכמה כתב: יש איזה אלמנט של התחמקות באמירה, אני לא יודע אם זה המצב אבל לו יהי שזה יהיה המצב..., הרי הטענה של אף אחד בתחום הזה אינה שפתאום השתנתה הווית הנשים (אולי רק שנרב שחושב שסיבת האיסור היא כי הנשים היו טיפשות והיום הן אינטילגנטיות, אבל זה באמת לא רציני) ואם כן מדוע ואיך דבר כזה יכול לקרות, הטענה שבה תמכת בעצם היא שהשתנו הערכים והיום הנשים בציבורים מסויימים לא מוכנות לא להיות שותפות ללימוד התורה, איך שינוי הערכים הזה משנה את המציאות שראו חז"ל.
אוצר החכמה כתב:את היש"ש שהבאת לא מצאתי כדבריך. שם בסימן כא כותב במפורש שלדעת הרמב"ם יש לומר שכל ההיתר הוא כדלעיל סימן ט והיינו שההיתר הוא משום דין כפייה לאפרוש מאיסורא ואין בזה שום דבר מיוחד שהותר לבעל.
אוצר החכמה כתב:כל הרעיון שמדובר פה באינטילגנציה ובתפיסת הנשים כטפשות הוא זר ואין פירושו כך לכל מי שרגיל בדברים ולכן ייחסתי את זה לשנרב שכתב כך בפירוש. לא כ"כ ברור לי מה אתה סובר שכן לעיל לא כתבת שאתה סובר שחז"ל חשבו את הנשים כטפשות. מדובר כאן על קלות דעת ביחס לענייני התורה, והוא משום שקרובות יותר לחומר כמו שביארו רבותינו, וממילא אין סיבה להניח שינוי בדבר מסוג זה.
אגב תמיד היה העניין מורכב, וחז"ל שבחו את הנשים על זה שבמדבר לא השתתפו לא במעשה העגל ולא במרגלים, ולא התפתו לחטא. כך שלפי ענ"ד מדובר כאן בהחלט בדברים שאינם נופלים בהגדרות מדעיות או טבעיות אלא בהגדרות רוחניות וקשה מאד להניח ששינוי חברתי פשוט משפיע על זה.
אוצר החכמה כתב:בקשר ליש"ש תעיין בלשונו שם אם זכור לי נכון כותב במפורש את המילים שכתבתי בשמו. אולי יותר מאוחר אביא את לשון היש"ש בעצמו שכתב מה שציינתי בשמו.
אוצר החכמה כתב:בכל מקרה יש משהו מוזר בהתעקשות לטעון שרבותינו ראו את האשה כשפחה משועבדת לבעלה, כשגם אתה מודה שזה רק פירוש מסויים ברמב"ם (שכן יש שגרסו כופין וכך נפסק בשו"ע) והתקוממו על זה. הכי לא ידעו רבותינו שחז"ל ראו את האשה כשפחה ומה היה להם להתקומם.
אוצר החכמה כתב:הראב"ד לא אומר שהבעל מרעיב אותה במשמעות שזה נשמע מדבריך וזה פשוט מקומם שאתה משתמש במילים כאלה, הוא לא מספק לה מזונות, שכן אם היא לא עושה את התחייבויותיה הוא נמנע מהתחייביותיו ועי"ז מנסה לכפותה, אף אחד לא מונע אותה ליזון ממקום אחר.
הרב 'אוצר החכמה',
מאמרי חז"ל כדוגמת "אין חכמה לאשה אלא..." וכיו"ב ניתנים להתפרש כחוסר חכמה של הנשים, ויכולים להתפרש בפרשנויות אחרות (דעתם איננה מתאימה ללמוד תורה מטעמים כלשהם). - השאלה היא מדוע עקרוני למר ללכת בדרך השנייה ולא הראשונה? מדוע מי שמפרש בדרך הראשונה הוא "מוציא שם רע" על חז"ל (ולא: טועה בפרשנות דבריהם, לטענת מר)? האם אין כאן הכרה באמיתות התפיסה המודרנית על חכמת האשה?
מרחביה כתב:מצורף מאמר בענין של פרופ' נדב שנרב, פיזיקאי מאוניברסיטת בר אילן.
שומר כתב:בלי קשר לענין הנ"ל [- האם קרינה לא מייננת מסכנת]. נדב שנרב בצעירותו כתלמיד ישיבת ההסדר שעלבים הוציא חוברת לעזרת ה' בגיבורים, העוסקת בחיוב להתגייס לצבא. באותו זמן נתן שיעורים בישיבה הגאון ר' יצחק דימטרובסקי שליט"א, ונתן שיעור כנגד החוברת. לפני שנה או יותר פגשתיו והזכרתי לו את החוברת וענה שהחזו"א סבר שבחורי ישיבות לא צריכים להתגייס, וזה מוזר שבחור צעיר כותב לא כך.
כרתי ופלתי כתב:מרחביה כתב:מצורף מאמר בענין של פרופ' נדב שנרב, פיזיקאי מאוניברסיטת בר אילן.
האם ניתן להסתמך על תורת הפיזיקה כפי שהיא נלמדת כיום?
ראו בקובץ המצורף כאן.
שנרב כתב:מעמד האישה: אם נבדוק בתום וביושר, ללא פילפולים אפולוגטיים, מה נובע מתוך מקורות היהדות בשאלת היחס לאשה, נגלה כי הנחת היסוד היא שנשים נחותות מגברים באופן מהותי בכל תחום שהוא. בפרט, ההנחה הפשוטה היא כי נשים הן פשוט טפשות, ועל כן יש למנוע מהן לימוד תורה שמא יוציאו את דברי התורה ל"דברי הבאי לפי עניות דעתן", הן פסולות לעדות וכדומה, עד כדי כך שהגבר מברך בכל יום ברכה מיוחדת, "שלא עשני אשה", על שניצל מן הגורל המר הזה.
הרב אוצר החכמה כתב:למאי_נמ? כתב:המאמר האחרון של שנרב, דומה למאמרים אחרים שלו, בו הוא טוען טענות דיכוטומיות, ושולל את דרך האמצע. אם בכל הדורות ברכו שלא עשני אשה - סימן שהם בזו לנשים...
אין כאן עניין של דרך אמצע, אלא של הטלת אשמה אידיוטית מהרהורי ליבו, למה אם מברכים שלא עשני אשה זה אומר שבזו לנשים? וכי המברך פוקח עורים בז לרב ששת ורב יוסף?
(אע"פ שפוקח עורים הנושא שלו הוא לא עוור ממש אבל הרעיון אחד הוא )
כהן כתב:יתר10 כתב:בסדר אז אין מאמר חז"ל שהנשים הן טפשות, אבל שהן נחותות דרגא יש ויש, כבר הזכירו נשים דעתן קלות וגם אמרו אוי לו למי שבניו נקבות, ותנחומין של הבל ניחמך..
ברור שדרגתם בקיום המצות היא פחותה וכמו שכהן קדוש מישראל וכמו כל הבדלי המעמדות כחכמים ושאינם כאלה אך אין כאן גנאי.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 20 אורחים