בן מיכאל כתב:מקדש מלך כתב:בן מיכאל כתב:ישר כח על השאלות, את הרעיון העלה חיים חפץ, ראה במאמרו באריכות.
היא הנותנת! לומר שהמבקשים הללו היו קבוצה אתנית שהיו מפוזרים בכל מדינות המלך ושמרו על לאומיותם, נראה לי תמוה.
לולי המסורת, גם היית טוען כי הדבר ברור כל כך?
הקושי בלומר כך, הוא כי צריכים להניח כמה וכמה הנחות, א' שזרע אגג נותרו לחיות לאחר ששאול השמיד את העמלקים. ב' שהמשיכה להתנהל שושלת מלוכה בדומה להבדיל אא"ה לדוד המלך שלמעלה מאלף שנה לאחר סיום מלכות זרובבל אחרון המושלים מזרעו, המשיכו לשמור על השושלת ועל יחודה. ג' שהוא הופיע לפתע מאי שם לפרס, וללא סיבה נראית לעין נעשה לפתע משנה למלך.
בעניין דניאל, זה לא פרשן אחד אלא רבים, אינני יודע אם הצדק עמהם, אבל אין מדובר בסתם המצאה אלא בטענה העולה מכמה סיבות, א' נבואה זו היתה הרבה לפני שדניאל התפרסם. ב' הוא מוזכר יחד עם נח ואיוב - שני צדיקים קדמונים. ג' הוא נקרא בכתוב דנאל ללא י'. ד'. יותר מסתבר כי יחזקאל בפנייתו למלך צור יזכיר לו חכם בן מדינתו, מאשר חכם יהודי. כמובן שעכ"ז אינני יודע אם הצדק עמהם (ואגב, מניין שדנאל היה עובד אלילים? - האוגריתים המאוחרים היו עובדי אלילים והשליכו לאחור על חכמיהם, אבל בימי קדם היו שם מונותיאסטים, לפחות למחצה לשליש ולרביע).
אני לא מדבר על מסורת, אני מדבר על הבנת הנקרא פשוטה.
אם קשה לך לומר שהיתה שושלת אגגי, אז תוכל לתרץ על דרך הפשט שהוא היה עמלקי, והתפאר בכך שמיוחס למלכי עמלק, בצדק או שלא בצדק. כמו יהודים רבים בדורינו שמיוחסים ל'דוד המלך'.
בעניין דניאל, אם הרבה שוטים חוזרים על שטות, היא לא הופכת לאמת.
ובקשר לשאלות, אין בהם שום אפס של הכרח, המסקנא היא לא יותר מאשר שכל עקום. ואפשר רק לומר על זה כדברי המהר"ם בתשובתו 'השמחים לחדש ללא דבר'.
דנאל שבכתבי אוגרית מתואר כמתפלל בדביקות לאליליו (כך זכור לי בדע"מ, שם ראיתי את הרעיון, לפני שנים, וכעת אינו מצוי אצלי).
על איזה 'נקרא' אתה מדבר? - אשמח לראות פסוקים מהם עולה כן.
אתה רוצה לטעון כי המגילה קוראת לו האגגי ע"פ דבריו, ובאמת אין הדבר אמת???
אתה זוכר נכון, אך גם נח מתואר באפוסים הבבליים כעובד אלילים.
בנוגע ל'אגגי'.
אני לא מבין איך אפשר לדעת אם הם שמרו על לאומיותם או לא. ולכן זה לא פקטור לבחינת הענין.
א)כנ"ל ההנחה שהם נותרו בחיים אינה ניתנת לבחינה. האם נותרו יהודים אחרי השואה? חוץ מזה שהעם העמלקי מוזכר אחרי שאול.
ב) גם לא ניתן לבחינה, וגם אף אחד לא אמר שזה היה שושלת מלוכה. עניין היחוס בדורות הקדמונים חשוב כנראה יותר מהיום.
ג) שאלה נפלאה עבור כופרים בהשגחה פרטית. אפשר להוסיף עוד תמיהות דומות. איך יתכן שבדיוק אחיניתו של מרדכי נהייתה מלכה, ובדיוק הוא גילה את מזימת בגתן ותרש? איך יתכן שבדיוק לפני המשתה שנתו של המלך נדדה, ואיך בדיוק אז הוא נזכר בסיפור של הצלת מרדכי? תרחישים שאינם סבירים כלל.
המשמעות מהפסוקים. 'כי הגידו לו את עם מרדכי', המספר מניח שאנחנו מבינים לבד שאם הגידו לו את עם מרדכי, זו כבר סיבה בשבילו לנקום בכולם...
לשלוח יד במבקשי רעתם. המספר רומז על קבוצה מסוימת, שהם השונאים הגדולים. הוא לא מסביר למה דווקא הם, כי הוא מובן מאליו.
ואחרי זה אנו רואים שהמן מוכתר בפירוש בתואר 'אגגי', שהוא כינוי בלשון הקודש ליחוס.
ואחרי כל המידע, וההנחה הברורה שהמגילה נכתבה עבור עם ישראל, שמכיר את תורת ישראל ותרבותו, ולא את תרבות פרס של אותם ימים, אנחנו צריכים לעקם את המילים, לעקם את הפסוקים, ולעקם כל דבר אפשרי, העיקר לפרש נגד חז"ל, שכידוע לא עסקו ב'פשוטו של מקרא'.
בעניין 'דנאל'
א) לא יודע מאיפה לוקחים זאת, גם זה לא פקטור שניתן לבחינה. מכל מקום אצל היהודים הוא היה מפורסם, ואצל הצדיקים והנביאים עוד יותר ודאי.
ב) מי אמר שאויב הוא קדמון? יש בזה דעות. חוץ מזה שזה לא מתחיל להיות הכרח.
ג) לא רציני.
ד) מי אמר שהנבואה הפונתה ישירות כלפי מלך צור? וכי יחזקאל הלך לשם לומר את הנבואה הזו? בפשטות מדובר בנבואה על העתיד שנוסחה בצורה מליצית כפנייה לנוכח למלך צור. גם אם תמצא בחז"ל שהוא הלך אליו. הרי ב'פשוטו של מקרא עסקינן', וברור שזו המשמעות הפשוטה.
וכעת לשאלות. מדוע 'הצדיק הקדמון' לא נזכר בתנ"ך לפני דורו של הדניאל ה'שגוי', והוא עולה בדרך פלא על במת ההיסטוריה יחד עם תאומו כפילו השגוי? גם מדוע הוא נזכר בנבואה שנכתבה בבבל דווקא? וביחזקאל הוא מוזכר פעמיים, בשני נושאים רחוקים זה מזה ובלי קשר ביניהם! כך שלא במקרה עסקינן, אלא פתאום הוא הופך ל'פריים טיים'.
מדוע נח ואיוב מוזכרים בתנ"ך, ורק לגבי דניאל היה ברור לנביא שאמורים להבין מכתבי אוגרית מיהו?
איך יתכן שאותו צדיק קדום היה מצוין דווקא במידת ה'חכמה', וגם דניאל איש חמודות גם הוא היה מצוין דווקא במידה זו? יש הרבה צדיקים מפורסמים, ודווקא שני הדניאלים מוזכרים כדוגמה מיוחדת ל'חכמים'? אכן פלא...
בקיצור. יש שמחה ללא דבר. ויש כאן נסיון חצוף להמעיט מקדושת התנ"ך ולנסות להשוותו לטקסטים קדומים אחרים בכל מחיר, גם נגד ההגיון הבסיסי. ולא ללמד על עצמו יצא, אלא ללמד על הכלל כולו יצא, שגם במקום שנראה שהם כן מדברים לעניין, צריך לזכור את המגמה הבסיסית שלהם.
אגב, לא בדקתי, אבל אני מניח שדוקא את דניאל (שאפשר למצוא בקלות בתנ"ך) הם מצאו בכתבי אוגרית... הם מצאו את 'אגור בן יקה' למשל באיזה מגילה עתיקה? אז זה היה מה לשמוע...