מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

ע"מ שאני צדיק

דברי תורה, עיוני שמעתתא, חידושי אגדה וכל פטפוטיא דאורייתא טבין
ונתנו ידידים

Re: ע"מ שאני צדיק

הודעהעל ידי ונתנו ידידים » ה' אוקטובר 10, 2024 8:48 am

HaimL כתב:ד. אדרבה, דווקא משום שהרה"ק בתניא כתב שלפעמים צדיק הוא שם המושאל על צדיק בדינו, זה מה שגורם לי לחשוב שצדיק גמור שבגמרא ובתוספות ר"ה, שהביא הרב הנזכר שליט"א, אין הכוונה לצ"ג שבמאמר רבי אבהו, אלא לצ"ג לעניין הדין. דאל"ה, יש לתמוה אמאי לא הזכירה הגמרא שם צשא"ג ורשא"ג. ולתורף דבריו החביבים טרם מצאתי כיצד להשיב עליהם.

יש שיטה שלישית בביאור הגמרא בראש השנה שצדיק דהתם פירושו צדיק בדינו, והוא שיטת הרמב"ן ודעימיה, אבל תוס' להדיא חולק וס"ל שפירושו רוב זכויות ונכתב לאלתר לחיים הכוונה לחיי עולם הבא, ואע"פ שבגמרא כתוב צדיקים גמורים, ואולי היה לתוספת גירסא אחרת בגמרא.

דרך אגב האם קראת את המשנת רבי אהרן שצוטט לעיל באשכול, כדאי שתקראהו.

והנה אתמול בלילה זיכו אותי מן שמיא לשמוע שיעור מפי הרה"ג רבי אשר ווייס שליט"א והביא שאומרים בשם הראגאטשאווער על הגמרא הנ"ל שמכאן מקור לפסק הרמב"ם כרבי אבהו דגדולים בעלת יותר מצדיקים גמורים ודלא כרבי יוחנן דחולק, דהרי אילו צדיק גמור עדיף מבע"ת מה מועיל מה שהרהר תשובה בליבו והרי עדיין אינו צדיק גמור, עכ"ד. והרב הנ"ל אמר שברור לו שלא מפי הצ"פ יצאו הדברים דהרי הגרסא בגמרא אינו צדיק גמור, ובאמת שכבר הובא לעיל שי"ג צדיק גמור וא"כ אפשר לקיים הווארט הנ"ל, אבל על הרמב"ם לשיטתו שאינו גורס גמור.
ולפי דברי לעיל מופרך הווארט בין כך שהרי צדיק גמור כולל שניהם וגם אם בע"ת נחשב פחות מצדיק מעיקרו מ"מ הרי הוא צדיק גמור.

עזריאל ברגר

הודעהעל ידי עזריאל ברגר » ה' אוקטובר 10, 2024 9:49 am

אגב, יש לשים לב שב"על מנת שאני צדיק" אין הדיון ב"שם התואר והמעלה" של צדיק גמור, אלא ב"לשון בני אדם" (שהרי בהלכות תנאי עסקינן, וע"ד כמה דברים שנאמרו בסוגיא שם).

HaimL

הודעהעל ידי HaimL » ה' אוקטובר 10, 2024 4:20 pm

עזריאל ברגר כתב:אגב, יש לשים לב שב"על מנת שאני צדיק" אין הדיון ב"שם התואר והמעלה" של צדיק גמור, אלא ב"לשון בני אדם" (שהרי בהלכות תנאי עסקינן, וע"ד כמה דברים שנאמרו בסוגיא שם).

ומצ"ש, לשון הגמרא אפילו אם הוא רשע גמור, וכ"ה בע"מ שאני רשע אפילו הוא צדיק גמור, קצת משמע דכן נחית הגמרא לדקדוק המילים

HaimL

הודעהעל ידי HaimL » ה' אוקטובר 10, 2024 4:45 pm

לבי במערב כתב:ב־1. עותק נפוץ ≠ מדויק, וכאמור - המציאות היא ששיבושיו רבו מלספור (אף שיחסית לדפוסים דאז אכן נחשב למדויק, ודו"ק).
ב־2. מש"כ שנוסחא זו 'מורגלת על לשון גדולי האחרונים' לאו היינו "מרגלא בפומייהו" (דהיינו: נפוץ מאד), אלא כמילה נרדפת ל'מצוי' (שאינו נדיר כ"כ).
ג. אי הכי, מאיזה טעם נקט לי' להרמב"ם דוקא? ברוב ככל ספרי הראשונים (שבידינו) אכן הנוסחא היא 'צדיק' לחוד, ועדיין אין בכך כדי לשלול את קיומה של הגרסא 'צדיק גמור'.
ד. כמובן, יש של' צדיק הוא בשם המושאל ויש שהוא בשם התואר והמעלה, ונחוצה הידיעה להבחין בזה.

ב-1. נכון שנפוץ אינו בהכרח המציאות מדויק, אבל כיוון שיד הכול ממשמשת בו, מסתבר שהוגה יותר ויותר ממהדורה למהדורה. אם כי יש לומר שניסיתי ללמוד קצת ממסכת שבועות, ולפי הנראה לעיניים, הוא מלא שיבושי נוסחאות.
ב-2. אני סברתי שהיא לשון מורגלת בפי כול, ופוק חזי מאי עמא דבר, אבל אם כבודו אומר שהיא לשון מצויה באחרונים ז"ל, אצטרך לבדוק.
ג. ישנו אצלנו שיעור של חוקר תלמודי, כנראה ידוע, והייתה לו סדרת שיעורים על תולדות הפוסקים. וכשהגיע לרמב"ם ז"ל, בין יתר השבחים המפליגים, הוא הביא, כמדומני שאפילו זה כתוב במשנה תורה עצמו, שהרמב"ם ז"ל בדק והשווה בכו"כ כתבים של התלמוד, ולכן צ"ל שלשונו מדויקת טפי. וכמובן שאין כוונתי בהשוואה ללשונות אחרים, רק שעל הרמב"ם ז"ל שמעתי את זה במפורש.
ד. כמובן שנחוצה הידיעה להבחין בזה, ולכן כתבתי את התמיהה שלי בנוגע לצשא"ג ורשא"ג, ושנראה מזה שהוא לעניין הדין בלבד, כפשטות לשון הגמרא, וכעין מה שכתב הרה"ק בעל התניא והשו"ע ז"ל. וראה גם בדברי הרב ונתנו ידידים שליט"א.

לבי במערב
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

הודעהעל ידי לבי במערב » ה' אוקטובר 10, 2024 5:01 pm

HaimL כתב:קצת משמע דכן נחית הגמרא לדקדוק המילים
בפשטות יש מקום לומר שגם ב'שם המושאל' יש חילוק בין צ"ג לצשא"ג.

HaimL כתב:ג. ישנו אצלנו שיעור של חוקר תלמודי, כנראה ידוע, והייתה לו סדרת שיעורים על תולדות הפוסקים. וכשהגיע לרמב"ם ז"ל, בין יתר השבחים המפליגים, הוא הביא, כמדומני שאפילו זה כתוב במשנה תורה עצמו, שהרמב"ם ז"ל בדק והשווה בכו"כ כתבים של התלמוד, ולכן צ"ל שלשונו מדויקת טפי. וכמובן שאין כוונתי בהשוואה ללשונות אחרים, רק שעל הרמב"ם ז"ל שמעתי את זה במפורש.
כמובן מדובר על כתיבתו של הרמב"ם עצמו, אבל הנוסחים שבידינו (ברובם המוחלט) הורקו מכלי אל כלי.

HaimL כתב: כמדומני שאפילו זה כתוב במשנה תורה עצמו
הל' מלוה ולוה פט"ו ה"ב.

חזור אל “בית המדרש”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 86 אורחים