אליסף כתב:פייביש אופטובסקי כתב:אליסף כתב:קבלתי שר' ליב ור' יונה מינסקר הלכו לרב מבריסק בווילנא להתדיין על הבריחה ליפן - ר' ליב בעד ור' יונה נגד
ואמר מרן: איני יודע.
מאין קיבלת?
מאדם מהימן ששמע מר' אליהו חיים סוורדלוב ראש ישיבת פאטרסון ומגדולי גידולי בית התלמוד.
בספר 'הזריחה בפאתי קדם' נזכר כמה פעמים שרבי יונה חשש מפני מלכודת הרוסים. אבל לא משמע שהתנגד לרעיון ההגירה בכלל. ישנם הרבה מאוד מסמכים שרואים שרבי יונה דווקא היה בין העוסקים בהגירה. אביא אחדים מהם לדוגמא: בס' הזריחה הנ"ל ישנו מכתב להגר"א קלמנוביץ לעוררו על פעילות ההצלה. בקובץ מאמרים ומכתבים יש מכתב מרבי אלחנן אל בנו הג"ר שמחה בחודש אלול שנת ת"ש בו הוא מבקש שיפנה למר טרעס שישתדל להשיג ויזה עבור תלמידו יונה קרפילוו. מלבד זה, יש בהזריחה כמה מכתבים ומברקים מהגרא"י לורהפטיג אודות ויזת מעבר יפנית לר"י קרפילוב. (סלחו לי שלא הבאתי המ"מ המדויק, הקשיח שלי לא פעיל כרגע).
אני לא שמעתי שרבי יונה שאל את הגרי"ז אודות הבריחה, אבל זה כן מספרים בבית בריסק שהשנים אלו שאלו את הגרי"ז אודות קו התאריך, וכן הובא בס' קו התאריך הישראלי' שבאוצה"ח.
בכל אופן ישנם הרבה גרסאות מה הייתה התנגדותו של רבי יונה, וכולם מכוונים רק שבעקבות התנגדותו נמנע ממנו הבריחה ומצא סופו הטראגי. הגרא"ל ברון בראיון עם מש"ק העיד שהתנגד לכל רעיון ההגירה ובשל כך לא רצה להשיג דרכון פולני. בספר הזריחה כתוב שהתנגד לשימוש בויזות קורסאו שכידוע לא היו ויזות בכלל. כמדומה שראיתי בויקי שרבי יונה הסתייג מלבקש אשרת יציאה מברה"מ. ב'שמך לא שכחנו' מעיד רבי יונה ברומברג שרבי יונה מינסקר היה לו גיס קומונויסט שהיה פקיד גבוה וחש לעצמו שילשין עליו.
אני שמעתי מא' מבניו של משה זופניק בשם אביו, שהושגו דרכונים פולניים לכל בני הישיבה. ורבי יונה, כאשר קיבל את הדכון שלו קרעו לגזרים, בטענה שבהיותו יליד מינסק הרי הוא אינו אזרח פולני והחזקת דרכון פולני פלילי עבודו ואם ייתפס יושלח לסיביר על אתר.
מכל הנ"ל נראה לתת אמינות לאלו גרסאות שלא התנגד לכ רעיון ההגירה. זאת אומרת, בעוד שהיו מתנגדים אולי הרוב התנגדו (ידוע שרבי יחזקאל לוונשטיין התנגד בתוקף לנסיונות ניסה כי ראה בו סכנה, ובני הישיבה עשו זאת על אפו, והוא נסע עם הישיבה במסי"נ כי לא רצה לעזוב את הישיבה), והגרח"ע התלבט כאמור, רבי יונה לא נמנה בין המתנגדים כי היה בעד הבריחה, וכל התנגדותו הייתה רק על ה
אמצעיים.
הרב באמונותו הזכיר שרבי יונה בסוף קיבל רשיון יציאה והוא ויתר לר"ד קרונגלס. אודה מאוד למי שיודיע היכן להשיג עדותו זו.