דודי צח כתב:3) יעקב אבינו (מעשה דינה)
דודי צח כתב:אני מכיר עוד 3 אישים חשובים שהיו להם בנים נושרים
1) אברהם אבינו
2) יצחק אבינו
3) יעקב אבינו (מעשה דינה)
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:הגריד"ס היה מייעץ לתלמידיו, שכאשר הם מתארסים ידרשו בסוגיא בקדשים, כי שם 'המשנה הוא כבר החידוש'.
בענייני הרמ"ש, הייתי סקרן לדעת, מי שמתמחה כבר בכתבי המהר"ל והגר"א, מי שיודע ענייני אגדה עם המהרש"א וכדו', והיה לו איזה גישה להם, האם גם הוא התפעל ממנו כ"כ? בקיצור האם הברק שלו היתה המראה מקומות שלא היו מוכרים לאברך רגיל, או שהוא שפך להם איזה תוכן או הבנה שעשה אותו מקיף יותר?
את המאמר שהביאו לפרשת שמות, רובה מהמהר"ל. אם היינו יודעים המהר"ל בעצמינו, מה היה ניתוסף לנו?
אני לא רוצה להקניט, אני באמת רוצה לדעת מה יש לכם להגיד עליו.
אפשר כתב:ומכל מקום....
אחוזי הנשירה שם נמוכים מאוד מאוד.
בבריסק כמעט אפסי, ואצל החזו"אניקים יש יותר, אבל עדיין קרוב לכמעט אפסי
[מה שנשרו מהחזו"אניקים אברכים שנעשו שקצים ממש, כמו צ.ד. ור.ב. וכיוצא, זה ענין אחר, והוא בא משורש גבוה של אפיקורסות, ואין כאן מקומו כלל. כאן שייך לענין הנוער].
נשר כתב:אולי נעביר את הדיון על הנשירה לויתהלך חנוך? זה קצת מתחיל לגלוש.
אפשר כתב:המסקנא מכאן נראה שצריך בריסקע חינוך, רידוי ומרדות. [עכ"פ לאלו שסבורים כמוני שדברי חז"ל נצחיים ורלוונטיים גם להיום].
איש_ספר כתב:בהמשך קצת לדברי הליטוואק:
האם נכונה התחושה שכל נסיון של תלמידיו להטעים משהו מתורתו אחרים שאין להם שייכות לאיש, נידון לכשלון?
במשפחתי ובמשפחת אשתי היו כמה בני עליה שהיו דבוקים בו, זכור לי היטב את הסיטואציה שמי מהם חוזר על איזה רעיון ששמע השבוע בשיעור
וכל הסובבים כובשים פיהוק עמוק ופותחים את אישוני עיניהם לרווחה לבל תשלוט בהם שינה.
האם אכן מדובר בתופעה ידועה? ומה ההסבר לכך?
נשר כתב:מה לומדים בכוללים שלו? נשים ניזיקין קדשים טהרות בעומק העיון. מה הוא לימד בבית התלמוד? על מה בחן אותו חמיו כשלקחו לחתן? מה הוא היה מדבר עם הילדים שלו ועם הנכדים שלו? רק בלימוד! לאיפה הוא שלח אותם? לבריסק, לפוניבז'. למקומות ששם לומדים בצורה מאד מאד שמרנית ומקורית. אסור לשכוח את זה.
סטפנסקי כתב:במקרה קיבלתי מהעלון 'זו דרכנו' של ישיבת דרך השם (שם הציבו פינה מאמרותיו של ר' משה):
"מי שחי לפי הספר, סופו שימות מטעות דפוס!".
סטפנסקי כתב:במקרה קיבלתי מהעלון 'זו דרכנו' של ישיבת דרך השם (שם הציבו פינה מאמרותיו של ר' משה):
"מי שחי לפי הספר, סופו שימות מטעות דפוס!". מי מתנדב להעלות את מאמרו של הגר''מ על חינוך וטיפול מהספר בינת המדות ישנו באוצר תודה
מה שנכון נכון כתב:סטפנסקי כתב:במקרה קיבלתי מהעלון 'זו דרכנו' של ישיבת דרך השם (שם הציבו פינה מאמרותיו של ר' משה):
כעי"ז כבר אמר מארק טווין.
אנגט כתב:מה שנכון נכון כתב:סטפנסקי כתב:במקרה קיבלתי מהעלון 'זו דרכנו' של ישיבת דרך השם (שם הציבו פינה מאמרותיו של ר' משה):
כעי"ז כבר אמר מארק טווין.
אכן מארק טווין: Be careful about reading health books. You may die of a misprint.
ראש כתב:שכר המדי כתב:זה שהגרי"ז היה מתוח ואף זעף זאת עובדה ברורה שאין מי שחולק עליה או מכחיש אותה. שקר גמור הוא לומר כי לבני ביתו הוא היה חביב ורך כקנה, לא מיניה ולא מקצתיה, אך לא כאן המקום לדון על זה.
בעצמי שמעתי מרבינו רה''י רבי משה שמואל שפירא זצ''ל בלומדי בישיבת באר יעקב. כי אמנם היה הגרי''ז נראה כלפי חוץ מתוח וכו'. אבל בביתו עם ילדיו והמקורבים היה עושה 'וויץ'...
נכון שהוא הוסיף שכמובן זה לא היה כמו אצל רבי איסר זלמן...
נוטר הכרמים כתב:בהקשר לדיון בהקשר הרחב שלו שעורר הרב אי"ס, ולא בנוגע לגאון המנוח זצ"ל, הייתי מחדד את האבחנה כך, בנוגע לעיסוק בתורת הנסתר כדרך ה'מקובלים' רווחת ההנחה (לכל הפחות בין בני אשכנז) כי הכניסה בשערי סוד ה' דורשת מן הלומדים רמה רוחנית אחרת, הן מבחינת דרגה לימודית (מילא כריסו בש"ס ופוסקים), הן מבחינת הכנה עובר ללימוד (טבילה וכד'), ובעיקר הנהגה כללית ראויה ומרוממת. כמדומה שבין העוסקים בתורת המחשבה, למרות שהיא נושקת וחופפת לתורת הנסתר, לא מקובל לדרוש תנאים מוקדמים מהסוג הזה. ולמשל, לכניסה אל ה'ועדים' הסגורים של הגר"מ זצ"ל לא שמענו מכגון דא, אלא כמובא לעיל שהיה בירור אם השומע הוא בר דעת ובעל אוזן שומעת המסוגל להבין את הנאמר, וכן אם הוא רציני ועקבי, ו'מבקש' להחכים בשיעורים, או רק כתחביב בעלמא.
וכל זאת למה??
וכבר אמר המליץ על 'בעלי המחשבה' האמריקאיים הנהנתנים תושבי שכונת -- ודומיהם, "שכן ישנה במחשבה, נותן עיניו (עיני שכלו) בצד זה ואוכל (להנאת גופו ונפשו הבהמית) בצד אחר"... וכדי בזיון וקצף.
אפשר כתב: ואמנם כיון שדרך המחשבה של ר' הוטנר ור' משה ודומיו נאמרו לציבור הליטאי שמטבעו נלחם עם החסידים על השינויים שעשו, נמצא שבעצם נוצר כאן דרך חסידות חדשה ומבוקרת, היינו להשאיר את לימוד הגפ"ת למרכז חיים, וכן דקדוק הדין וכיוצא במרכז, אבל להוסיף לזה ולתבל את החיים עם דרך עבודה, וכמו שבחב"ד ממש אין שום רמז למעשה, אבל זה מרומם ומשנה את האדם [ומה קרה לחבד'צקער אני לא יודע], אתה לא חי בעולם קטן, אתה רואה עולם עמוק ותמונה אחרת לגמרי.
ועכשיו לר' משה, לענ"ד מי שאומר שר' משה היה כחידוש של ר' חיים בריסקער, חי בעולם מאוד קטן
נוטר הכרמים כתב:בהקשר לדיון בהקשר הרחב שלו שעורר הרב אי"ס, ולא בנוגע לגאון המנוח זצ"ל,
............
ולמשל, לכניסה אל ה'ועדים' הסגורים של הגר"מ זצ"ל
אפשר כתב:הם לא ממש איבדו את הרגישות, כי חז"ל התייחסו לזה, אלא שמדברי חז"ל יש מסקנא שונה בענין הנשירה ממה שהסיקו כאן
וז"ל התנחומא פרשת שמות [וכעין זה בשמות רבה ריש הפרשה].
חושך שבטו שונא בו ואוהבו שחרו מוסר (משלי יג) בנוהג שבעולם אדם שאמר לחבירו פלוני הכה את בנך יורד עמו עד לחייו ומה ת"ל חושך שבטו שונא בנו, ללמדך שכל המונע בנו מן המרדות סוף יוצא לתרבות רעה ושונאהו, שכן מצינו בישמעאל שהיה לו געגועין על אברהם אביו ולא רידהו ויצא לתרבות רעה ושנאו אברהם והוציאו מביתו ריקם וכו', ללמדך שהיה שונא לישמעאל על שיצא לתרבות רעה ושלחו הוא ואת הגר אשתו ריקם וטרדן מביתו על כך, כו', אלא ללמדך כיון שיצא לתרבות רעה לא נפנה אליו כו' כיוצא בו ויאהב יצחק את עשו (שם /בראשית/ כה) לפיכך יצא לתרבות רעה על שלא רדהו כמו ששנינו חמש עבירות עבר עשו הרשע כו' כיוצא בו דוד שלא ייסר לאבשלום ולא רדהו בא לידי תרבות רעה ובקש להרגו ושכב עם עשר נשיו וגרם לו לילך יחף והוא בוכה, והפיל מישראל כמה אלפים וגרם לו דברים קשים הרבה שאין להם סוף כו', וכיוצא בו עשה דוד באדוניה ולא רדהו ביסורין ולא גער בו ולפיכך יצא לתרבות רעה דכתיב (מלכים א א) ולא עצבו אביו מימיו לאמר מדוע ככה עשית וגו', ע"כ. וראה שם עוד ועוד.
המסקנא מכאן נראה שצריך בריסקע חינוך, רידוי ומרדות. [עכ"פ לאלו שסבורים כמוני שדברי חז"ל נצחיים ורלוונטיים גם להיום].
ויש לזכור דברי הרמב"ן בנצבים
פן יש בכם שרש רע, שיפרח וישגה ובימים הבאים יוציא פרחים רעים ויצמיח מרורות, וזה על אשר איננו פה עמנו היום, כי האב שרש, והבן נצר משרשיו יפרה כו', ואמר פרה ראש, לרמוז כי משרש מתוק לא יצא מר, וכל אשר לבבו שלם עם השם הנכבד ולא הרהר כלל בע"ז לא יוליד מודה בה. ואל תקשה עלי בזה מן הכתוב (יחזקאל יח י) והוליד בן פריץ, כי אמת הדבר, וסוד גדול לא אוכל לפרש בו.
מבואר שאם יש בן רקוב יש שורש לזה, והוא אם יש איזשהו פינה וזוית באב שפונה לאיזה מקום, כי משורש מתוק לא יצא מר. אבל יש יוצא מן הכלל, וכההיא דיחזקאל שסוד גדול הוא, ויתכן ובהרבה צדיקים נתקיים סוד זה.
מאור עינים כתב:קשה לי להאריך במדובר,
אבל א"א בלא כלום, הדמיון למה שחז"ל כתבו דומה לאם יכתוב מאן דהו על אחד מגדולי ישראל שהוא בבחינה מסוימת מין, ויתקיפו אותו יתגונן שגם חז"ל אמרו כן על אדם הראשון, יש ביקורת הנאמרת בדקויות בדרך של ת"ת, ויש ביקורת משתלחת כמו שנעשה בדיון הנוכחי,
משה נטע כתב:לאשתו הרבנית אכן יש דוקטורט בפסיכולוגיה מהאוניברסיטה העברית.
או אולי אצל נשים שאני.
אפשר כתב:לר' עפר, סליחה שהרגזתיך
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 49 אורחים