דורשי יחודך כתב:דעת_האברך כתב:
4. בהנ"ל שהגר"ש לא אהב לקבל מחלוקות יסודיות בין הראשונים בעיקרי הסוגיא, הרי זה מתאים לשיטתו של החזון איש כפי שיודע כל העוסק בדבריו, שדוחק לעיתים בכח גדול לשונות הראשונים, והעיקר שלא יסתרו את הסברא הברורה שעלתה לו ממעמקי הסוגיא. האם היה שייכות בין הגר"ש לחזון איש ולתורתו, האם נשמע ממנו בעניין גדולת החזון איש?
אע"פ שההערות לא הופנו אלי, כמובן, מ"מ אם יורשה לי לציין משהו בנוגע להערה 4: באמת רבינו העריץ מאד מאד את מרן החזו"א, וכבר דובר מזה למעלה. ואכן יש הרבה משותף וכפי שגם אני כתבתי למעלה.
אולם לענ"ד יש להצביע כאן על הבדל מהותי:
כפי שהחזו"א בעצמו כותב באחד ממכתביו, אצלו העיקר זה העיון בגמרא, ורק אם יש ראשונים מפורשים נגדו הוא מוכרח - מוכרח, לא רוצה! - לבטל דעתו. לכן כל עוד שניתן לידחק בד' הראשונים, הרי הוא מוגן... הסברת דברי הראשונים לא היתה משימת חייו של החזו"א, הוא מוכן להציע מהלך משלו, וכמעט ניתן לומר שהוא ראה את עצמו כאחד מהראשונים... ולכן אף שטורח הרבה לבאר דבריהם, לא איכפת לו כ"כ לידחק.
לא כן הוא אצל רבינו זצ"ל, אף שלפעמים מוכן אף הוא להגיד "לולי"ד הראשונים", אבל בכללות הוא ראה את עצמו כמשועבד לראשונים, ולא רק משועבד אלא רוצה באמת לבאר דבריהם, ולכן מאד לא אהב לידחק בדבריהם ולהכניס בהם את מחשבותיו, אלא שתמיד חתר לבאר את דבריהם באופן שיתאים גם להלך רוח העולה מן הגמרא, וכמו כן היה מוכן לפעמים הביע לאן רגשות לבו נוטים אפילו בהכרעה בין הראשונים.
המשורר כתב:דורשי יחודך כתב:דעת_האברך כתב:
4. בהנ"ל שהגר"ש לא אהב לקבל מחלוקות יסודיות בין הראשונים בעיקרי הסוגיא, הרי זה מתאים לשיטתו של החזון איש כפי שיודע כל העוסק בדבריו, שדוחק לעיתים בכח גדול לשונות הראשונים, והעיקר שלא יסתרו את הסברא הברורה שעלתה לו ממעמקי הסוגיא. האם היה שייכות בין הגר"ש לחזון איש ולתורתו, האם נשמע ממנו בעניין גדולת החזון איש?
אע"פ שההערות לא הופנו אלי, כמובן, מ"מ אם יורשה לי לציין משהו בנוגע להערה 4: באמת רבינו העריץ מאד מאד את מרן החזו"א, וכבר דובר מזה למעלה. ואכן יש הרבה משותף וכפי שגם אני כתבתי למעלה.
אולם לענ"ד יש להצביע כאן על הבדל מהותי:
כפי שהחזו"א בעצמו כותב באחד ממכתביו, אצלו העיקר זה העיון בגמרא, ורק אם יש ראשונים מפורשים נגדו הוא מוכרח - מוכרח, לא רוצה! - לבטל דעתו. לכן כל עוד שניתן לידחק בד' הראשונים, הרי הוא מוגן... הסברת דברי הראשונים לא היתה משימת חייו של החזו"א, הוא מוכן להציע מהלך משלו, וכמעט ניתן לומר שהוא ראה את עצמו כאחד מהראשונים... ולכן אף שטורח הרבה לבאר דבריהם, לא איכפת לו כ"כ לידחק.
לא כן הוא אצל רבינו זצ"ל, אף שלפעמים מוכן אף הוא להגיד "לולי"ד הראשונים", אבל בכללות הוא ראה את עצמו כמשועבד לראשונים, ולא רק משועבד אלא רוצה באמת לבאר דבריהם, ולכן מאד לא אהב לידחק בדבריהם ולהכניס בהם את מחשבותיו, אלא שתמיד חתר לבאר את דבריהם באופן שיתאים גם להלך רוח העולה מן הגמרא, וכמו כן היה מוכן לפעמים הביע לאן רגשות לבו נוטים אפילו בהכרעה בין הראשונים.
חבר פורום אוצר החכמה כתב:הופיע ספר
מעלות התורה
עובדות, הנהגות והדרכות להתעלות במעלות התורה והיראה
מראש הישיבה מרן הגאון החסיד רבי שמואל אויערבאך זצוק"ל
ע"י י. הרשקוביץ
הוצאת יפה נוף
המשורר כתב:כבוד חברי הפורום הנכבד
זכות גדולה לי להצטרף לפורום הנוגע לגדולת מו''ר הגר''ש זצוק''ל.
פרשת זיקת רבינו זצ''ל להחזו''א היא מן המפורסמות. ואני כותב כמה מילים הידועים לי.
בלומדינו מס' שבת בישיבה הק' דן רבינו באריכות בדברי החזו''א הידועים בדבר דלתות נעולות ברה''ר שלשיטתו לא מועיל ללא צוה''פ.
והביא רבינו בשיעור שמצא בתשו' הרע''א הנדפ''מ [הוצאת גשטטנער] סי' ו' או ז' שכתוב שם להדיא שלא כדברי החזו''א ומועיל דלתות בלבד.
אחר כמה שנים נזדמן לי ליסע עמו והזכרתי לו דבריו בנוגע למחלוקת על החזו''א ונתגלגלו הדברים לדבר אודות גדולת מרן זצוקלל''ה ואמר לא אז רבינו דברים נוראים בהפלגה גדולה על רבינו שאני חושש לחזור כאן מפאת תגובות הקוראים.
כמו''כ ידעתי מעד ראיה איך דנתיגע רבינו רבות על דברי החזו''א בתקיעת שופר והיה מיצר רבות שלא זכה לירד לסוף דעתו בזה.
ישר כח לכל הכותבים המנסים להנחיל למי שלא זכה קצת ממה שהיה עמנו ואין עוד.
אחד מתלמידיו
גימפעל כתב:חבר פורום אוצר החכמה כתב:הופיע ספר
מעלות התורה
עובדות, הנהגות והדרכות להתעלות במעלות התורה והיראה
מראש הישיבה מרן הגאון החסיד רבי שמואל אויערבאך זצוק"ל
ע"י י. הרשקוביץ
הוצאת יפה נוף
מח""ס 'הסוד' איך צומחים הגרי"ש אלישיב
'המלאך' שערי השגות,
וכו' וכו'
מבקש דעת כתב:בהספד על הרבנית הביא הגר"ש בשם (כמדומני) הרב מנחם מהורודנא ששכר האשה שמאפשרת לבעלה ללמוד יותר גדול משכר האיש,
מישהו יודע מקור הדברים.
רוצה לעיין כתב:לאור שרבו המדברים על דברי הרב יחיאל מאיר וילפתי חיפוש מחיפוש ולא מצאתי את דבריו, ואבקש מי יורני מקום אשיג את דבריו
דודי צח כתב:כנראה הכוונה לרבי נחומ'קה מהורודנא - שהיה אחד מרבותיו הרוחניים של החפץ חיים [שמו המדויק: מנחם נחום קפלן]. יש לציין שמעל מיטתו של מרן הגרש"א זצ"ל בחדרו הפנימי היה תלוי תמונת קדשו של ר' נחומ'קה הנ"ל. בביקורי אצלו בתוך חדרו כשהוא על יצועו, לפני כמה שנים, גם סיפר לי שצייר פלוני מסר לו זאת, ואמר לי בעקבות מה מסר לו את התמונה במתנה. שכחתי את הפרטים.
אברהם כתב:על זה הבאתי דוגמא ברורה מלולב שלנו שאורכו גדול בהרבה משיעור לולב מצומצם, ואפילו הכי לא מצאנו שחותכים את הלולב בשביל שיוכל הקטן לנענע בו. [הרי ברור ששיעור נענוע בלולב מצומצם ד' טפחים איננו שווה לגיל נענוע לולב שראשו בשמי שמיים כדרכנו...] והיינו שלא מוטל על האב לעשות כל טצדקי על מנת שיוכל בנו לקיים המצוה, אלא כל שבאופן הרגיל אצלו איננו יכול ליתן לו לולבו לנענע בו אינו חייב יותר מזה.
דעת_האברך כתב:א גיוואלדיקע הספד!!!
אוי מי ייתן לנו תמורתו... אני מרגיש קצת כתלמידי דרב שחזרו מהספדו וקרעו קריעה נוספת כשקלטו כמה גדולה האבידה.
וראיתי לידידי בעל חוות דעת בספרו מקור חיים (בסי' ת"ל [תל"א, א]) הקשה בלא ידע שחמץ בביתו אמאי נקטו הפוסקים דהוי שגגת עבירה, הא הוא מתעסק דלא ידע כלל דחמץ בביתו, ונדחק לחלק בין עבירה שיש בה מעשה לאין בה מעשה. ולענ"ד עיקר דמתעסק מקרי ג"כ עבירה, אלא דלא חייבה התורה חטאת עליו.
בדין בדיקה בלא ביטול רבו הדיעות, שהרבה פוסקים ס"ל דבדיקה בלא ביטול דאורייתא, וטעמם נראה דס"ל דדמי להא דמבואר ביו"ד סי' פ"ד דפירות שדרכן להתליע במחובר דצריך בדיקה מדאורייתא כיון שהוא דבר המצוי, וה"נ לענין בדיקת חמץ כיון דדבר המצוי הוא להיות חמץ בבית כיון שמשתמשין בו כל השנה, וסובר ג"כ כשיש חמץ בבית אף שלא ידע בו דמי לאוכל חלב בשוגג כמ"ש במ"א בסי' תל"ד ס"ק ה' דלא יראה משמע שלא היה במקום הראוי לראות כמ"ש הרא"ש פסחים ו', וכיון דאם יש חמץ עביד איסורא בעי בדיקה כדי שלא יעשה איסור בשוגג...
וא"ל אהמ"א דמדמה אותו לאוכל חלב בשוגג, הא בחלב גופיה לא נקרא שוגג רק כשמכוין לאכילה, אבל כשאינו מכוין לאכילה כלל כגון קסבר רוק הוא ובלעו לא מיקרי שוגג רק מתעסק, ומ"מ חייב בחלב מטעם דמתעסק בחלבים ועריות חייב שכן נהנה כמבואר בשבת ע"ג, אבל בשאר איסורים שאינו נהנה פטור מתעסק, ומכ"ש כשאינו מתכוין כלל דמותר, ואפילו אפשר ולא קמכוין כמבואר בפסחים דף כ"ה, וא"כ הכא גבי חמץ כיון שאינו נהנה ולא מתכוין אמאי אסור.
והיינו שפטור מתעסק הוי רק בהלכות מעשה, אבל כאשר האיסור הוא עצם המציאות דממילא ל"ש לדון מטעם מתעסק.'דדווקא בדבר שאסרה התורה לעשות מעשה בזה אמרינן דלא אסרה התורה לעשות המעשה רק בכוונה ודבר שא"מ מותר, אבל כשאסרה התורה דבר שאין בו מעשה כגון הכא שאסרה התורה שלא יהיה חמץ בביתו אפילו כשאין מתכוין אסור',
וגדלה התעלומה על איזה מכתב מדובר, ומיהו אותו ר' מנחם מן מהורודנא. יגעתי וחיפשתי ולא מצאתי מענה.בוודאי שיש לה הרבה זכויות, מאד הרבה זכויות, כמה פעמים היא שאלה אותי אם יש לה חלק בלימוד, - היא רצתה - וזה הרי לא ספק כלל שיש לה חלק בלימוד, ישנו מכתב מאדם גדול דומני ששמו ר' מנחם מן מהורודנא, שכותב אודות הנשים שמוסרות נפשן כדי שבעליהם יעמלו בתורה, ועורך שם חשבון, שבסופו של דבר יוצא הוא במסקנא, שעיקר שכר הלימוד הוא של האשה, ורק מיעוט, מעט מעט כמעט בשביל הבעל, ואולי כתב כך מרוב עניוות, אבל.. הוי... יכול אני לומר בביטחה שחלקך בתורה הוא רב וגדול, אולם מבקש אני בקשה, מבקש אני מאת אישתי הצדקנית: .. רוצה אני גם חלק בכך, רוצה אני גם חלק במעט תורה שלמדתי, בהרבצת תורה מעט שהרבצתי - אינני מזלזל בכך, שלך זה וודאי - אולם מבקש אני שתתני לי מזה ג"כ קצת, זו את שהשרשת לי שצריכים תמיד ללמוד, ובודאי שלהבא הקב"ה יתן בי כח, הלא דרגתך היתה גדולה וגבוהה, מאד גדולה, אני מקוה שאוכל לקבל על עצמי להמשיך.
נתעכב האיגרת הזאת עד בא דברי מע"ל, ושמעתי אשר הכריעו ה' לשום חלקו בחיים להטעימו מעין עולם הבא בעולם הזה שהוא צדיקים יושבין ונהנין מזיו השכינה, ועיקרו שאינן מתבטלין להכרחיות גשמיות עולם הזה, וע"ז ידוו כל הדווים לזכות לזה, רק טוב לפני ה' ימלט ממנה מעול פרנסת ביתו כי ה' יכין לעורב צידו ומה' אשה משכלת אשר תתרצה בקורמי באגמי, והבן זה בגמ'.
ומה גם שהוכן להם פרנסת חיותם, ואף כי מצער היא, ליראי ה' רב היא מקב חרובין די החיות נפשם, ע"כ ישמח מע"ל בחלקו והודאה על העבר ובקשה על להבא שיצליחנו ה', ורק זאת ישים אל לבו כמ"ש הקדמונים כי התורה וכל עסקו יצטרך לכלכל בהם פלגא לאנשי ביתו המצפים עליו כ"ש חז"ל, וכן להמחזיקים בידו וכו', וכש"כ בנים הסמוכין על שולחן אביהם אשר כל אדם פתח תשובתו לה' שמגדל בניו לת"ת, ע"כ איה תורתם עבור עצמם ואביהם המחזיק בידם, ע"כ אמר דוד וזאת תורת האדם ה' האלקים, ופי' בתנד"א וזאת תורת קימעא שאדם עמל לפניך וכו'.
נוטר הכרמים כתב:לעיל הובאו מדברי רבינו זצוק"ל הכ"מ בהספדו המרטיט על עזרתו א"ח הרבנית ע"ה:וגדלה התעלומה על איזה מכתב מדובר, ומיהו אותו ר' מנחם מן מהורודנא. יגעתי וחיפשתי ולא מצאתי מענה.בוודאי שיש לה הרבה זכויות, מאד הרבה זכויות, כמה פעמים היא שאלה אותי אם יש לה חלק בלימוד, - היא רצתה - וזה הרי לא ספק כלל שיש לה חלק בלימוד, ישנו מכתב מאדם גדול דומני ששמו ר' מנחם מן מהורודנא, שכותב אודות הנשים שמוסרות נפשן כדי שבעליהם יעמלו בתורה, ועורך שם חשבון, שבסופו של דבר יוצא הוא במסקנא, שעיקר שכר הלימוד הוא של האשה, ורק מיעוט, מעט מעט כמעט בשביל הבעל, ואולי כתב כך מרוב עניוות, אבל.. הוי... יכול אני לומר בביטחה שחלקך בתורה הוא רב וגדול, אולם מבקש אני בקשה, מבקש אני מאת אישתי הצדקנית: .. רוצה אני גם חלק בכך, רוצה אני גם חלק במעט תורה שלמדתי, בהרבצת תורה מעט שהרבצתי - אינני מזלזל בכך, שלך זה וודאי - אולם מבקש אני שתתני לי מזה ג"כ קצת, זו את שהשרשת לי שצריכים תמיד ללמוד, ובודאי שלהבא הקב"ה יתן בי כח, הלא דרגתך היתה גדולה וגבוהה, מאד גדולה, אני מקוה שאוכל לקבל על עצמי להמשיך.
עד כי היום הקרה ה' בדרכי שראיתי ספר ישן מונח על מתקן גניזה בשם 'האמונה וההשגחה' ותוכנו 'שתול על פלגי מעין היוצא מבית קה"ק רבינו הגר"א', שי"ל ע"י מהר"ש מלצאן. בסופו נדפס מכתב הגאון החסיד ר' מנחם מן זצ"ל ממינסק, 'מלאה רוח דעת ויראת ה'. וכפי הנראה על מכתב זה מדובר, ומינסק בהורודנא נתחלפה.
בתוספת למכתב זה איתא בזה"ל,נתעכב האיגרת הזאת עד בא דברי מע"ל, ושמעתי אשר הכריעו ה' לשום חלקו בחיים להטעימו מעין עולם הבא בעולם הזה שהוא צדיקים יושבין ונהנין מזיו השכינה, ועיקרו שאינן מתבטלין להכרחיות גשמיות עולם הזה, וע"ז ידוו כל הדווים לזכות לזה, רק טוב לפני ה' ימלט ממנה מעול פרנסת ביתו כי ה' יכין לעורב צידו ומה' אשה משכלת אשר תתרצה בקורמי באגמי, והבן זה בגמ'.
ומה גם שהוכן להם פרנסת חיותם, ואף כי מצער היא, ליראי ה' רב היא מקב חרובין די החיות נפשם, ע"כ ישמח מע"ל בחלקו והודאה על העבר ובקשה על להבא שיצליחנו ה', ורק זאת ישים אל לבו כמ"ש הקדמונים כי התורה וכל עסקו יצטרך לכלכל בהם פלגא לאנשי ביתו המצפים עליו כ"ש חז"ל, וכן להמחזיקים בידו וכו', וכש"כ בנים הסמוכין על שולחן אביהם אשר כל אדם פתח תשובתו לה' שמגדל בניו לת"ת, ע"כ איה תורתם עבור עצמם ואביהם המחזיק בידם, ע"כ אמר דוד וזאת תורת האדם ה' האלקים, ופי' בתנד"א וזאת תורת קימעא שאדם עמל לפניך וכו'.
מעניין לקבל עוד פרטים על ר' מנחם מן ממינסק.
ממש השגחה פרטית.
ובאתר של קדם מצאתי עליו את החומר דלהלן
"אגרת מוסר" לא ידועה - מכתב מקורי בכתב ידו וחתימתו של הגאון המקובל רבי מנחם מן, ר"מ ומ"מ במינסק - מענקי הרוח בליטא
מכתב עם דברי מוסר ותוכחה, בכתב ידו וחתימתו של הגאון המקובל רבי "מנחם מן בלאאמ"ו ברוך זצללה"ה" - מענקי הרוח בליטא. מינסק, [תק"ס בערך].
המכתב נשלח לשקלוב אל אחיו רבי ברוך שמעון, אשר היה אז אברך צעיר בבית חותנו. בראש המכתב הוא מציע לאחיו לבא למינסק, כדי ללמוד בבית נגיד אשר הקציב סך מסוים להחזקת תלמידי חכמים שילמדו בביתו. בהמשך מוכיח את אחיו בדברי מוסר, וכותב לו:
"שיזהר מישיבת ב"ה שע"ה [בתי כנסיות של עמי הארץ], ר"ל [רצוני לומר] שלא תלמוד בביתך כי אם לשכור חדר, ואם מיוחד מה טוב, וה' ישלימנו לך". לפי המשך הדברים נראה, שאחיו שלח לו חותמת אבן שהוא ייצר בעצמו, והיא נאבדה במשלוח הדואר. ועל כך הוא כותב לו בחריפות ומוכיחו על ביטול הזמן שבהכנת החותמת: "... אשר יגעת לכבדני במעשה ידיך לכונן חתימתי בחרושת אבן, וברוך ה' כי לא באה לידי, ו'מחשך באה ולחושך הלך'... וכי אין זה חכמה אלא מלאכה, מה'רפידים' רפו ידים מהתורה... תמהני עליך על ויתור זמן, וכלל הצדיקים והרשעים נקראו בגמ' מחַשבין ואינן מחַשבין... חשבונו של עולם... הלא הטיבות ח"ו להיות נמנע ממחַשבי הזמן. ואם צריך לנוח להשקיט רעיונות, הלא העסק במילי דעלמא מַרְבֶּה הטרדה והתלאה. ולא עוד שרבות מחשבות בלב איש בלאו הכי בעת תפילה ותורה, וכש"כ שתוסיף רעיונות ההבל במוחו, אשר קצרה מהכיל להכין את עצמו לתורה ולתפלה... ועתה אתה ברוך ה', מקמא היית לבך הוֹמֶה וכּוֹסף ביראת ה' תמיד, וּלאן נָטָה לִבֶּך?! שוּב למקום אשר לכך נוצרת... מחַשֵב ומתחַכֵּם איך לעבוד ה' ולהתקרב לקדושתו... דברי אחיו, חָרֵד עליו בלב ונפש, מנחם מן באאמ"ו ברוך זצללה"ה".
אגרת זו שלפנינו אינה ידועה לנו וכנראה לא-נדפסה עדיין. ידועה אגרת אחרת של רבי מנחם מן, על אמונה ובטחון והסתפקות במועט, "אגרת הגר"ם ממינסק" שנדפסה ע"י רבי שמואל מאלצאן בראש ספר "אמונה והשגחה" שהדפיס מתורת הגר"א מווילנא (קניגסברג, תרכ"ד) בו מוזכר כבר בשער: "מכתב הגאון החסיד מו"ה מנחם מן ז"ל ממינסק". והיא נדפסה אח"כ במהדורות שונות של "אגרת הגר"א" ו"אגרת הרמב"ן".
הגאון החסיד רבי מנחם מן ממינסק (נפטר תקצ"ד), מגדולי גאוני ליטא המפורסמים בתקופת רבי חיים מוולוז'ין, בדורו כינוהו בתואר "הגאון החסיד", על שם גאונותו המופלגת בנגלה ובנסתר, והנהגתו הפלאית בקודש (תואר בו כינו אז גם את הגר"א מווילנא). מגדולי מרביצי התורה בתקופתו, ר"מ ומ"מ במינסק [ראש מתיבתא ומגיד מישרים] מסר שיעורים בבתי מדרש שבעיר מינסק, ורבים מרבני ליטא ורבני מינסק היו מתלמידיו המובהקים.
נולד בעיר פולוצק לאביו רבי ברוך סְטוֹלפֶר. התייתם בגיל רך, ונתגדל בין חכמי שקלוב. בעודו בן שמונה שנים [!] נודע לעילוי גדול היודע את כל הש"ס. מנערותו היה לו שיעור קבוע ללמוד בכל יום ויום שמונים דפי גמרא עם תוספות. עוד קודם היותו לבר תריסר למד חכמת הקבלה מפי הצדיק רבי ברוך מגיד מישרים בשקלוב. אז נלקח לחתן לבתו של הגאון רבי אברהם ב"ר אשר אנשיל, מרבני מינסק, בעל "עמוד הימיני" (מינסק, תקע"א), והיו מכנים אותו בעיר מינסק בשם רבי מַנדיל [כינוי חיבה לשמו מנחם-מַן, מַן'דִיל. גם בהסכמות לספרו "זכרון מנחם", כותבים רבני מינסק עליו את שמו רבי "מַאנדיל", ומתארים אתו בתור "הגאון הגדול המפורסם חסידא ופרישא"].
הרביץ תורה בישיבותיה של העיר מינסק, ורבים מחכמי ליטא היו מתלמידיו (כדוגמת בעל ה"עונג יום טוב", ועוד). התמסרותו המוחלטת ללימוד התורה הניכרת בכל משפט בתוכן המכתב שלפנינו, מוזכרת גם בספרו של אייזנשטאט "רבני מינסק וחכמיה" (עמ' 27), בו מתואר רבי מַנדיל, כאחד שלא פסק מללמד תורה לתלמידיו ברבים, "וַיִשְתַּדֵל לטעת בהם כל מדה נכונה והתרחקות ממותרות". הוא מתאר את דרכו בקודש בסיגופים והסתפקות במועט, בפת קיבר ומים במשורה. ומביא עדות ששמע מפי רבי ברוך מרדכי מקלצק, תלמידו של רבי מנדיל - שכאשר הגיע לעיר האדמו"ר רבי נח מלכוביץ, ושמע את שמעו בחכמת הקבלה, הלך לראותו, ומצאהו כחוש ודל, בעל גֵו-רזה. אמר עליו בדרך הלצה "איני דַר [=רזה, ביידיש: דַאר] אלא במקום תורה". על מצבת קברו נכתבו שבחים מופלגים על גדולתו ושקידתו בתורה (רבני מינסק וחכמיה, עמ' 41-42).
שרידים מתורתו נדפסו בספר "זכרון מנחם" (ווארשא, תרל"ה 1874) שהדפיס בנו רבי ישראל חיים, ובספר "שארית בנימין" (ירושלים, תרכ"ג) שהדפיס תלמידו הגאון רבי בנימין אב"ד סטויפץ (שעלה לירושלים), הכותב על מורו ורבו: "הגאון הצדיק החסיד רבי מנחם מן זצללה"ה, אשר היה מפורסם בעולם גודל חסידותו ופרישותו... מסר נפשו וגופו להרביץ תורה ברבים... אין לספר צדקתו וחסידותו אשר ממש היה דומה לבר אלהין, וב"ה הירבה גבולו בתלמידים, אשר יצאו רבנים מפורסמים בעולם... כמה פעמים נשלח לו כתב רבנות מעיירות גדולות ומפורסמים, אך הוא לא רצה לקבל עליו עול רבנות, כי היה יקר אצלו להרביץ תורה ברבים ולהעמיד תלמידים". אחד מתלמידיו, הצדיק המפורסם הגאון רבי מאיר מלוצין (שעלה לירושלים), סיפר כי בתחילת התקרבותו למורו ורבו הצדיק, הזהיר אותו רבי מנדיל, כי אם ברצונו לשמש אותו, אזי יקבל עליו לבַּל יספר ממנו כלום כל ימי חייו, ולבַּל ישאל ממנו על כל אשר יראה ממנו. ואכן רק לאחר הסתלקותו התחיל רבי מאיר לספר מנפלאותיו (הקדמת ספר "זכרון מנחם").
אחיו מקבל המכתב, רבי ברוך שמעון, כיהן אח"כ כמגיד מישרים בעיר שקלוב, והוא מוזכר בהקדמה לספר "זכרון מנחם", כמי שמסר לבניו את הכתבים להדפסה. ברישום הכתובת שמעבר לדף שלפנינו רשום: "לשקלאוו, לידידי אחי הרבני המופלג כו' מו"ה ברוך שמעון נ"י, חתן ר' גרשון חיט פלטישר - ולזולתו חדר"ג ופגי"ן" [חרם דרבינו גרשום ופורץ גדר ישכנו נחש].
דף 21 ס"מ. נייר כחלחל עבה, מצב טוב-בינוני, כתמים וסימני קיפול
ושמא תשאל היאך נתחלף להגר''ש ממינסק להורודנא
היו שני שותפים לבית דפוס בוילנא הלא הם מנחם מן ראם ושמחה זימל מהורודנא ומזה כנראה נשתרבב הטעות
נוטר הכרמים כתב:לעיל הובאו מדברי רבינו זצוק"ל הכ"מ בהספדו המרטיט על עזרתו א"ח הרבנית ע"ה:וגדלה התעלומה על איזה מכתב מדובר, ומיהו אותו ר' מנחם מן מהורודנא. יגעתי וחיפשתי ולא מצאתי מענה.בוודאי שיש לה הרבה זכויות, מאד הרבה זכויות, כמה פעמים היא שאלה אותי אם יש לה חלק בלימוד, - היא רצתה - וזה הרי לא ספק כלל שיש לה חלק בלימוד, ישנו מכתב מאדם גדול דומני ששמו ר' מנחם מן מהורודנא, שכותב אודות הנשים שמוסרות נפשן כדי שבעליהם יעמלו בתורה, ועורך שם חשבון, שבסופו של דבר יוצא הוא במסקנא, שעיקר שכר הלימוד הוא של האשה, ורק מיעוט, מעט מעט כמעט בשביל הבעל, ואולי כתב כך מרוב עניוות, אבל.. הוי... יכול אני לומר בביטחה שחלקך בתורה הוא רב וגדול, אולם מבקש אני בקשה, מבקש אני מאת אישתי הצדקנית: .. רוצה אני גם חלק בכך, רוצה אני גם חלק במעט תורה שלמדתי, בהרבצת תורה מעט שהרבצתי - אינני מזלזל בכך, שלך זה וודאי - אולם מבקש אני שתתני לי מזה ג"כ קצת, זו את שהשרשת לי שצריכים תמיד ללמוד, ובודאי שלהבא הקב"ה יתן בי כח, הלא דרגתך היתה גדולה וגבוהה, מאד גדולה, אני מקוה שאוכל לקבל על עצמי להמשיך.
עד כי היום הקרה ה' בדרכי שראיתי ספר ישן מונח על מתקן גניזה בשם 'האמונה וההשגחה' ותוכנו 'שתול על פלגי מעין היוצא מבית קה"ק רבינו הגר"א', שי"ל ע"י מהר"ש מלצאן. בסופו נדפס מכתב הגאון החסיד ר' מנחם מן זצ"ל ממינסק, 'מלאה רוח דעת ויראת ה'. וכפי הנראה על מכתב זה מדובר, ומינסק בהורודנא נתחלפה.
בתוספת למכתב זה איתא בזה"ל,נתעכב האיגרת הזאת עד בא דברי מע"ל, ושמעתי אשר הכריעו ה' לשום חלקו בחיים להטעימו מעין עולם הבא בעולם הזה שהוא צדיקים יושבין ונהנין מזיו השכינה, ועיקרו שאינן מתבטלין להכרחיות גשמיות עולם הזה, וע"ז ידוו כל הדווים לזכות לזה, רק טוב לפני ה' ימלט ממנה מעול פרנסת ביתו כי ה' יכין לעורב צידו ומה' אשה משכלת אשר תתרצה בקורמי באגמי, והבן זה בגמ'.
ישא ברכה כתב:בזמנו שהרב שך רצה לצאת נגד ר' יצחק שלמה זילברמן, ידוע לי שהוא הלך להרב שך, ושכנע אותו לוותר על הדבר מחמת שהגרי"ש עושה לשם שמים גם אם טועה [לדעת מרן הרב שך זצללה"ה].
בן ירושלים כתב:עוד מעניני הפסח.
דעת הגר"ש היתה מאד נגד מכירת חמץ של ודאי חמץ(כהגר"א). פעם נוכחתי כשהגיע בחוה"מ הגאון ר' יוסף פרבשטיין זצ"ל (שהיה חברותא שלו בימי ששי בצוותא עם הגר"נ קופשיץ שליט"א) ודבר על מי שיש לו ויסקי יקר. הגר"י זצ"ל הציע שימסור זאת למכולת שבלא"ה מוכר חמצו. גם לזה הגר"ש לא הסכים בטענה של מרבה בשיעורין. ואז התגלגלה השיחה על אלו שאצלם זה הפסד מרובה ונאלצים לעשות מכירה. הגר"ש אמר לר' יוסף זצ"ל : זאת עוד סיבה שלא כדאי לפתוח מכולת ...
פעם שאלתי אותו למה באמת מוכרים חמץ לאלו שמקפידים לא להשאיר חמץ. על החמץ שבלוע בכלים - לטענתו ודאי שא"צ למכור. גם על תרופות ללא טעם א"צ ותרופות עם טעם -אז אם זה לא לצורך החג בהיתר, דעתו היתה שלא למכור . (למניות לא התיחס). למעשה דעתו היתה שבאמת א"צ למכור. הןוא הוסיף שבדרך כלל היה מוכר אצל רב שבלא"ה רצה להכניס לו כסף וזו היתה הזדמנות. הבנתי שהיו שנים שלא מכר כלל.
מלאעולם כתב:
נעמן כתב:תודה רבה לכל החברים המקשיבים והמעודדים!גם זו לטובה כתב:נעמן כתב:אבל הדגיש לי - למעשה זה שומר עליהם, והוסיף את דברי הרמב"ם על "אין הציבור חכמים", למרות שהסתייג ואמר שלא בטוח שהמקובלים מסכימים עם דברי הרמב"ם האלו..
היכן כתב כן הרמב"ם?
ומה הכוונה שהמקובלים לא מסכימים?
אינני יודע את מקום הרמב"ם, אבל עיין בפיה"מ על 'שור של גוי שהזיק את שור ישראל בין תם ובין מועד משלם נזק שלם', ותראה את החשיבות המופלגה שיחס לחכמה.
אני הבנתי כוונתו, שהרמב"ם (קצת בעקבות הפילוסופים), החשיב מאד את החכמה, ואפילו חכמה קצת מנותקת מהמעשה,
ולכן ציטוט 'אין הציבור חכמים' יש סיכוי גדול שהמקובלים (וה"ה שאר החכמים שאינם פילוסופים), לא יסכימו עימו.
בין מצד הגדרה שונה של חכמה (היה רגיל על לשונו הפסוק 'הן יראת ה' היא חכמה, וסור מרע תבונה), ובין מצד החשבה גדולה יותר של המעשים.
וכל הלאוין האלו בענין אחד הן והוא שלא יפנה אחר עבודת כוכבים וכל הנפנה אחריה בדרך שהוא עושה בו מעשה הרי זה לוקה ולא עבודת כוכבים בלבד הוא שאסור להפנות אחריה במחשבה אלא כל מחשבה שהוא גורם לו לאדם לעקור עיקר מעיקרי התורה מוזהרין אנו שלא להעלותה על לבנו ולא נסיח דעתנו לכך ונחשוב ונמשך אחר הרהורי הלב מפני שדעתו של אדם קצרה ולא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו ואם ימשך כל אדם אחר מחשבות לבו נמצא מחריב את העולם לפי קוצר דעתו כיצד פעמים יתור אחר עבודת כוכבים ופעמים יחשוב ביחוד הבורא שמא הוא שמא אינו מה למעלה ומה למטה מה לפנים ומה לאחור ופעמים בנבואה שמא היא אמת שמא היא אינה ופעמים בתורה שמא היא מן השמים שמא אינה ואינו יודע המדות שידין בהן עד שידע האמת על בוריו ונמצא יוצא לידי מינות ועל ענין זה הזהירה תורה ונאמר בה ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים כלומר לא ימשך כל אחד מכם אחר דעתו הקצרה וידמה שמחשבתו משגת האמת כך אמרו חכמים אחרי לבבכם זו מינות ואחרי עיניכם זו זנות ולאו זה אע"פ שהוא גורם לאדם לטרדו מן העולם הבא אין בו מלקות:
מאור עינים כתב:מש"כ "ודבר על מי שיש לו ויסקי יקר. הגר"י זצ"ל הציע שימסור זאת למכולת שבלא"ה מוכר חמצו. גם לזה הגר"ש לא הסכים בטענה של מרבה בשיעורין"
כמובן שאינו שייך לדין מרבה בשיעורין, וכנראה נאמר בדרך חידוד.
פרנקל תאומים כתב:הלא שו"ע המקוצר (הרב רצאבי) למד בעצמו ב'קול תורה' האין זאת? מה היה בחופתו?
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 54 אורחים