איש_ספר כתב:התגובה לא ממין הענין, הוא לדוגמא אינו קטן יותר ממנהיגים רוחניים אחרים במגזרים אחרים. השאלה, למה הוא סבור, שבכדי להעצים את השפעתו, עליו להשתמש בתפאורה ילדותית שכזו, או השאלה היותר עצובה, למה הוא גם צודק.
דוקא האדמו"ר שדמותו עמדה כנגדי בשעת הכתיבה הוא מן המתונים שבהם. ועוד, מכיון שלא הזכרתי את שמו הרשיתי לעצמי לכתוב למשל, על התורות המוכתרות דא"ח, אע"פ שאני לא זוכר אם כן הוא גם מנהגו, כיון שבכל אופן כך מנהגם של אחרים. אז בקיצור הדיון לא לגופו של איש מסוים.בן פרצי כתב:נ"ב, תודה להרב איש ספר על התיאור המפורט, כך שגם אני אדע במי מדובר.
לעומקו של דבר כתב:תוכן כתב:עוד לא הזכירו שהוא מומחה גדול לחכמת הנפש. .
ח''ל קאליסק כתב:לעומקו של דבר כתב:תוכן כתב:עוד לא הזכירו שהוא מומחה גדול לחכמת הנפש. .
וכבר אמר מי שאמר ישיבות דליטא נועדו לבנות את הבחורים והישיבות כיום בארה''ק נועדו לבנות את הראשי ישיבות, ויעידו על כך מאות שנזרקים מישיבות בכל שנה רק בגלל שפגעו באגו המנופח של ראש ישיבתם, שזרקם לרחוב העיר תומ''י באמרו אתה מקלקל לי את הישיבה.
לעומקו של דבר כתב:וכבר אמר מי שאמר ישיבות דליטא נועדו לבנות את הבחורים והישיבות כיום בארה''ק נועדו לבנות את הראשי ישיבות, ויעידו על כך מאות שנזרקים מישיבות בכל שנה רק בגלל שפגעו באגו המנופח של ראש ישיבתם, שזרקם לרחוב העיר תומ''י באמרו אתה מקלקל לי את הישיבה.
איש_ספר כתב:מעניין באמת לשמוע מברי הדעת שבין דוברי החסידים מה יש להם לומר על התופעה המוזרה הזו. והרי זה מסוג הדברים, שאדם בתוך הקהילה הורגל לראותם כדבר טבעי, אבל מבקרים מבחוץ, מסתכלים על הדברים באופן ביקורתי/משועשע, ולענ"ד פעמים רבות זה מרחיק אותם מכל השפעה שהיא.
כמובן לא אנקוט בשמות, אבל בכ"ז דוגמא בשביל הדיון. אני מכיר היטב אדמו"ר אחד, למד בישיבה ליטאית מרכזית וחשובה, (כלומר לא חנוט בבית אביו) לימים כיהן גם כמרביץ תורה בישיבה שבקהילתו (הוי אומר שהינו איש מוכשר), וכיום משמש כאדמו"ר. מדובר באיש לא מבוגר מידי, שהיו לו את כל התנאים לגדול כאחד שדעתו מעורבת בן הבריות. ובכן, אני מסתכל עליו מידי פעם ולא מבין, לא נתפס בדעתי הדלה, איך הוא מסוגל להתנהג כמי שחי באיזה עולם של דמיון. למשל, מה פשר הכסא המפלצתי שהוא יושב עליו? האם אחוריו במחילה אינם נצרבים מבושה? או אולי הוא סבור שהוא בוסתנאי?! למה כל מזיגת יין בכל אירוע שהוא, לא נאה להשתמש בכלים של בני אדם באופן שצריכים מיד להביא את מערכת כלי הכסף? אולי הוא מאמין שהוא מנסך יין למזבח? למה בכל מקום שהוא נוסע, ויהיה זה בכותל או בכל מקום אחר, לא יעלה על הדעת שהוא יישב בכסא כאחד האדם, (ומיד צפה בראש תמונתו של הסטייפלער הקדוש) ותומ"י צריכים להושיבו על כסא רהבתני? האם חוץ מהנלעגות שבהצגה הילדותיות הזו, הוא לא מרגיש פוסע על ראשי עם קודש שסביבו? וכמובן איך אינו מתחלחל לראות שדברי תורתו הבינונים מוכתרים כדא"ח? דא"ח! ולמה אם יש הספד בקהילתו והוא מועיל ברוב טובו להשתתף, צריכים להושיבו על שולחן מיוחד מכוסה פרוכת, כאילו היה ראש הגולה בזמן בנימין מטודלה? האם כל זה כתוב בצוואת הריב"ש או במגיד דבריו ליעקב? למה גדול אחד אמר שבשבילו לזמן בפרהסיא זה עינוי ואילו הוא אין לו בושה לעמוד במרכז ולקפץ שעות כעגל לא לומד? האם כל זה ממש פרי עבודה עצמית מופלאה שעשה לדכא את תכונות האנוש שנולד עמהם? הייתי פעם באיזו לוויה קטנה, היה זה בדיוק כשחמה יצאה מנרתיקה, עמד שם אדמו"ר צעיר אחד ומשמשיו סוככו עליו בכמה מיני מטריות, חשבתי בליבי, איך אינו בוש כשהוא רואה בין הקהל אנשים זקנים שחמה חולצתן, והוא הצעיר והבריא בלעה"נ, מתעדן לו כבן אלים. אני לא מדבר על המוסריות שלו, זה לא הנושא, אני דן על האמות מידה, כלומר איך אינו בוש לנהוג כך בקהל, שהרי הדעת נותנת שאם היה חושב שהקהל מביט עליו בעין שלילית לא היה נוהג כך, אבל כנראה שהקהל הורגל שלית דין בר נש.
בקיצור דוגמאות יש בלי סוף, ולאדם מבחוץ, שזה כולל, כל מי שאינו חסיד ההנהגה הזו לא נתפסת כלל. ואם אחזור לאדמו"ר ההוא, הרי שבהחלט יש מה לשמוע ממנו לפעמים, אבל כשמישהו קרוב אליו, מנסה לשתף אותי בהגיונותיו, אני לא מסוגל לשמוע כלום.
אז מילא יש ענף אחד שהוא משוכנע שהוא מזרע בית דוד, שוין, מכאן כבר יש תירוץ לכל. גדלהו משל אחיו. סלסלהו ותרוממהו. אבל מה עם השאר?
אמר לי פעם בר דעת אחד, שבלבם גם האדמורי"ם צוחקים וסולדים, מכל ההצגה המופרכת הלזו, אלא שהם מבינים שאת השפעתם החיובית לא ישיגו בלי תפאורה רהבתנית, ובכן בא האדמו"ר מאמשינוב ועוד כיו"ב וסותרים דבריהם: כשמדובר באישיות חשובה ומרוממת, הוא יכול לשבת על כסא פלסטיק, לשתות לחיים מכוס ח"פ, ללבוש אדרת שער מחוקה, ללכת עם בגד בלי סטארקס, ואעפ"כ השפעתם מתפשטת הרבה מעבר לקהילתם.
לא רק אצל "מי שאינו חסיד" ההנהגה אינה נתפסת, אלא היא לחוכא ואיטלולא אצל רבים מאוד מן החסידים
לאו סדנא דארעא חד הוא, יש כאלו שלגביהם מתפעל צודק, שקשה להם (לפעמים חלושי אופי) לריב עם הגבאים, שמסוגלים להביא בגד חדש להאדמו"ר, ולקחת/לגנוב את הישן, ומסבירים שמחויב בזה כדי שלא לבזות את אבותיו.
ויש כאלה שבאמת חכו לזה מיום שנולדו.
והעם קודש שמסביבו, חלקם או רובם רוצים דוקא בזה.
אגב, לפעמים אני חושב, שזה שעומדים ומסתכלים שעות על איש הלבוש בבגדים היקרים שבעולם, ועל שולחנו הכלים כנ"ל, משפיע על הציבור שגם הוא ירוץ אחרי הגשמיות.
ופוק חזי פרסומת לביגוד, שלרוב מדגיש ענין "מלך".
מצורף תמונה שלקח מי שנזדמן למכבסה בבורו פארק.
איש_ספר כתב:אמר לי פעם בר דעת אחד, שבלבם גם האדמורי"ם צוחקים וסולדים, מכל ההצגה המופרכת הלזו, אלא שהם מבינים שאת השפעתם החיובית לא ישיגו בלי תפאורה רהבתנית, ובכן בא האדמו"ר מאמשינוב ועוד כיו"ב וסותרים דבריהם: כשמדובר באישיות חשובה ומרוממת, הוא יכול לשבת על כסא פלסטיק, לשתות לחיים מכוס ח"פ, ללבוש אדרת שער מחוקה, ללכת עם בגד בלי סטארקס, ואעפ"כ השפעתם מתפשטת הרבה מעבר לקהילתם.
איש_ספר כתב:
שמוסכם כמעט על כל בר דעת, שהחיצוניות בציבור החרדי עוברת כל גבול בכל תחום
ישא ברכה כתב:הנושא הזה הוא חלק מהקושי הכללי הקיים בציבור החרדי שנקרא 'חיצוניות', שמוסכם כמעט על כל בר דעת, שהחיצוניות בציבור החרדי עוברת כל גבול בכל תחום, כ"ז בעיקר מחמת שנבערי דעת שולטים על מערכות השלטון בציבור החרדי עיתונות/מפלגות/חצרות/מוסדות, והאנשים עם התוכן בורחים לצידי הדרכים מחמת כל אלו. וכו' וכו'.
אוצר החכמה כתב:שמוסכם כמעט על כל בר דעת, שהחיצוניות בציבור החרדי עוברת כל גבול בכל תחום
יותר מאשר אצל אחרים??
עתניאל בן קנז כתב:נקבע 'אוטמטית' בציבור (החסידי, כמובן), שצורתו של 'אדמו"ר' נקבעת לפי בגדי שש ורקמה שלובש, ולפי כמות ה'קדושה' שמתוספת לתואריו...
ובלי זה, הוא בעצם אדם רגיל.
שבילי דנהרדעא כתב:לכל המגיבים הקנאים, שלום לכם.
אני מבין את כאבכם, גם אני מקנא כשאני רואה מישהו שחי יותר בכבוד ממני, ובאמת הפנים זה נראה תמוה מאד, אבל האדמורים אינם היחידים, לך תראה איך המקובלים הספרדים (באבא) חיים, וכבר לפני כשמונים שנה אנו רואים בתמונות איך שהרבנים נסעו לנופש, כך שאין זה דבר חדש בכלל, איני מבין בזה, אבל גם אתם לא מבינים, אז אל תתקפו, יש עניין של כבוד לגדולי ישראל לכבדם, וברור כשאדון טראמפ יר"ה יגיע לביתך לא תשקה אותו בכוס פלסטיק חד פעמי, ולא תהא כהנת כפונדקית, לכבד את גדו"י בגינוני מלכות.
יש עוד פתגם חסידי, איננו יודע מקורו, כל העולם ניזון בשביל חנינא בני, וחנינא בני די לו בקו חרובים וכו' בשביל הכוונה הדרך, והיינו בדרך שר' חנינא נהג והתפרנס זה גרם לכל העולם להיות ניזון בדרך זו, וכיון שר' חנינא היה די לו בקו חרובים זה גרם לעניות בעולם, ולפיכך גדו"י צריכים להיות דרכם בשפע כדי שישפיעו על העולם.
ואם בכבוד עצמי שלהם מיירינן, דוקא בגדו"י מקהילות אחרות שמענו התפארות יותר גדולה, יש כאלה שסיפרו באריכות התמדתם בצעירותם, ויש עוד כאלה שסיימו "און אזוי זענען מיר אויסגעוואקסן", אין אני מזלזל חלילה, ואין אני תוקף כל זמן שלא הגעתי לדרגתם, אבל אלו שכן תקפו לדברים שאינם מבינים, הרי יש לכם עוד מה לתקוף.
איש_ספר כתב:שבילי דנהרדעא כתב:לכל המגיבים הקנאים, שלום לכם.
אני מבין את כאבכם, גם אני מקנא כשאני רואה מישהו שחי יותר בכבוד ממני, ובאמת הפנים זה נראה תמוה מאד, אבל האדמורים אינם היחידים, לך תראה איך המקובלים הספרדים (באבא) חיים, וכבר לפני כשמונים שנה אנו רואים בתמונות איך שהרבנים נסעו לנופש, כך שאין זה דבר חדש בכלל, איני מבין בזה, אבל גם אתם לא מבינים, אז אל תתקפו, יש עניין של כבוד לגדולי ישראל לכבדם, וברור כשאדון טראמפ יר"ה יגיע לביתך לא תשקה אותו בכוס פלסטיק חד פעמי, ולא תהא כהנת כפונדקית, לכבד את גדו"י בגינוני מלכות.
יש עוד פתגם חסידי, איננו יודע מקורו, כל העולם ניזון בשביל חנינא בני, וחנינא בני די לו בקו חרובים וכו' בשביל הכוונה הדרך, והיינו בדרך שר' חנינא נהג והתפרנס זה גרם לכל העולם להיות ניזון בדרך זו, וכיון שר' חנינא היה די לו בקו חרובים זה גרם לעניות בעולם, ולפיכך גדו"י צריכים להיות דרכם בשפע כדי שישפיעו על העולם.
ואם בכבוד עצמי שלהם מיירינן, דוקא בגדו"י מקהילות אחרות שמענו התפארות יותר גדולה, יש כאלה שסיפרו באריכות התמדתם בצעירותם, ויש עוד כאלה שסיימו "און אזוי זענען מיר אויסגעוואקסן", אין אני מזלזל חלילה, ואין אני תוקף כל זמן שלא הגעתי לדרגתם, אבל אלו שכן תקפו לדברים שאינם מבינים, הרי יש לכם עוד מה לתקוף.
אולי שבילי נהרדעא נהירים לך אבל בשבילים אחרים אתה משרך דרכך.
מקובלים חיו בפאר? יצאת מדעתך? הרב שמן ששון היה סוחב חצילים על כתפו, הרב מרדכי שרעבי אשתו היתה שוטפת רצפות בבית הורי אבי, ועוד ועוד. וחבל להאריך בדברים פשוטים. אם יש כמה אחרים, רובם אינם מקובלים ומיעוטם צ"ע.
הפתגם החסידי שאינך יודע את מקורו הוא מרוז'ין, כך שמקורו והקשרו ברור. לא נראה לי שבמקומות אחרים קידשו את המסקנא העולה ממנו. (לפחות בחסידות היית אמור להבין).
איש_ספר כתב:הפתגם החסידי שאינך יודע את מקורו הוא מרוז'ין, כך שמקורו והקשרו ברור. לא נראה לי שבמקומות אחרים קידשו את המסקנא העולה ממנו. (לפחות בחסידות היית אמור להבין).
ח''ל קאליסק כתב:כך או כך זו תופעה של שנות האלפיים ולא קשורים לחסידים או לליטווקאטס, רק שאדמורי''ם אומרים ברור אני צריך כך כזה צבע וכזה גודל משא''כ הליטאים שמסתירים באלף ואחד תירוצים,
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: עתניאל בן קנז ו־ 302 אורחים