חד ברנש כתב:בנוגע לצוואת ר' יהודה החסיד,
אני תמה מזה זמן רב, כיצד בתקופת הראשונים לא שומעים כמעט מאומה על ההקפדה עליה,
ורק לפני כשלוש מאות שנה נפוצה ההקפדה על הצוואה עד שאפילו בני עדות המזרח מקפידים עליה.
מישהו כתב על זה?
חד ברנש כתב:בנוגע לצוואת ר' יהודה החסיד,
אני תמה מזה זמן רב, כיצד בתקופת הראשונים לא שומעים כמעט מאומה על ההקפדה עליה,
ורק לפני כשלוש מאות שנה נפוצה ההקפדה על הצוואה עד שאפילו בני עדות המזרח מקפידים עליה.
מישהו כתב על זה?
אפשר כתב:בדיוק לפני כמה דקות למדתי בב"י סי' תקסח וז"ל, אח"כ מצאתי בשבלי הלקט (סי' קצא) וזה לשונו נמצא בספר החסידים (סי' רכט) אדם שהתענה תענית חלום בשבת וחנוכה לא יתענה באחד בשבת בחנוכה אלא ימתין עד לאחר חנוכה ויתענה אבל אם התענה ביום טוב בשביל חלום יתענה ביום טוב האחרון ונראה לי דהכא שבקוה לחסידותייהו שאין להקל ולבטל עונג יום טוב דלא גרע יום טוב שני של גליות מחנוכה ופורים עכ"ל.
כתב הכל בו סימן נ"ח (יז ע"ד) אפשר לומר דדוקא להתענות מחמת עסקיו או מחמת יאוש שמחת יום טוב הוא שאסור אבל המתענה מחמת תשובה וחסידות תעניתו לו תענוג ומותר ומכל מקום אין ראוי לאדם להרגיל על זה ולא תמצא מי שמופלא בחסידות שמתענה בשבתות וימים טובים:
והגהות מיימון כתבו בפ"א מהלכות תענית (אות ב) אדם המתענה בכל יום ואכילה בשבת צער הוא לו מפני שינוי וסת ראינו כמה חסידים ואנשי מעשה שהתענו בשבת מטעם זה וכן שמעתי על רבי יהודה החסיד שהיה עושה כן.
הטענות שבמאמר אינן חדשות ונכב"ב באשכול בשם 'הכופר בגימטרייה הרי הוא אפיקורס?' הדיון מתחיל קצת לפני הודעה זו (לא מצאתי כרגע את הנקודה המדוייקת) ונמשך עמוד או שנים.סלקא דעתך כתב:מצ"ב מאמר בעניין רבי יהודה החסיד.
לייבעדיג יענקל כתב:מעשה פלאי סיפר לי הרה"ג ר' יצחק ישעיה ווייס שליט"א (ובנוסח דומה מאוד שמעתי מהרב בנימין שלמה המבורגר שליט"א). הגאון ר' שמעון שוואב שהיה יליד גרמניה וחניך ישיבות ליטא ביקש להקים ישיבה בסגנון ליטאי בעיר אייכנהאוזן שבה כיהן ברבנות, והדבר לא הסתייע בידו. בשלב מסויים הוא הצליח לארגן קבוצת בחורים ועמד ליסד עימם את הישיבה', אך בדיוק באותו לילה הגיע אליו ראש העיר שהיה מיודד עימו וגילה את אזנו ששמו מופיע ברשימת מבוקשים של הנאצים, והוא הוכרח לברוח משם והתוכנית להקמת הישיבה נגוזה. במשך שנים היה הגר"ש שוואב מתפלא מדוע אירע לו כך, עד שהראוהו שבצוואת רבינו יהודה החסיד כתוב "איש מארץ שוואבין לא יגדל נערים שיזכו לישיבה". מוצא הגר"ש היה ממחוז שוואביה (כפי ששמו מעיד עליו), וגם עירו אייכנהאוזן היא בשוואביה.
חד ברנש כתב:אתמול נפתח בספרייה הלאומית כנס אקדמי לציון שמונה מאות שנה לפטירת רבינו יהודה החסיד.
הכנס אמור להימשך כמה ימים.
מישהו השתתף בכנס?
אפשר להעלות רשמים ממנו?
לייבעדיג יענקל כתב:מעשה פלאי סיפר לי הרה"ג ר' יצחק ישעיה ווייס שליט"א (ובנוסח דומה מאוד שמעתי מהרב בנימין שלמה המבורגר שליט"א). הגאון ר' שמעון שוואב שהיה יליד גרמניה וחניך ישיבות ליטא ביקש להקים ישיבה בסגנון ליטאי בעיר אייכנהאוזן שבה כיהן ברבנות, והדבר לא הסתייע בידו. בשלב מסויים הוא הצליח לארגן קבוצת בחורים ועמד ליסד עימם את הישיבה', אך בדיוק באותו לילה הגיע אליו ראש העיר שהיה מיודד עימו וגילה את אזנו ששמו מופיע ברשימת מבוקשים של הנאצים, והוא הוכרח לברוח משם והתוכנית להקמת הישיבה נגוזה. במשך שנים היה הגר"ש שוואב מתפלא מדוע אירע לו כך, עד שהראוהו שבצוואת רבינו יהודה החסיד כתוב "איש מארץ שוואבין לא יגדל נערים שיזכו לישיבה". מוצא הגר"ש היה ממחוז שוואביה (כפי ששמו מעיד עליו), וגם עירו אייכנהאוזן היא בשוואביה.
עדיאל ברויאר כתב:חד ברנש כתב:אתמול נפתח בספרייה הלאומית כנס אקדמי לציון שמונה מאות שנה לפטירת רבינו יהודה החסיד.
מישהו השתתף בכנס?
אפשר להעלות רשמים ממנו?
רמי ריינר העלה לחשבונו באתר אקדמיה קובץ של הרצאתו בכנס. מצ"ב.
קראקובער כתב:לייבעדיג יענקל כתב:מעשה פלאי סיפר לי הרה"ג ר' יצחק ישעיה ווייס שליט"א (ובנוסח דומה מאוד שמעתי מהרב בנימין שלמה המבורגר שליט"א). הגאון ר' שמעון שוואב שהיה יליד גרמניה וחניך ישיבות ליטא ביקש להקים ישיבה בסגנון ליטאי בעיר אייכנהאוזן שבה כיהן ברבנות, והדבר לא הסתייע בידו. בשלב מסויים הוא הצליח לארגן קבוצת בחורים ועמד ליסד עימם את הישיבה', אך בדיוק באותו לילה הגיע אליו ראש העיר שהיה מיודד עימו וגילה את אזנו ששמו מופיע ברשימת מבוקשים של הנאצים, והוא הוכרח לברוח משם והתוכנית להקמת הישיבה נגוזה. במשך שנים היה הגר"ש שוואב מתפלא מדוע אירע לו כך, עד שהראוהו שבצוואת רבינו יהודה החסיד כתוב "איש מארץ שוואבין לא יגדל נערים שיזכו לישיבה". מוצא הגר"ש היה ממחוז שוואביה (כפי ששמו מעיד עליו), וגם עירו אייכנהאוזן היא בשוואביה.
לא יפה לקלקל סיפור כל כך יפה אבל מדובר בתקופה אחרי שעלה הצורר לשלטון וכלום נתנו לישיבות אחרות להתפתח בגרמניה?!
(פעם התפרסם סיפור יוצא דופן על ישיבה שהמשיכה בתקופת הנאצים עד תש"א? אבל זה יוצא מן הכלל)
עדיאל ברויאר כתב:חד ברנש כתב:אתמול נפתח בספרייה הלאומית כנס אקדמי לציון שמונה מאות שנה לפטירת רבינו יהודה החסיד.
מישהו השתתף בכנס?
אפשר להעלות רשמים ממנו?
רמי ריינר העלה לחשבונו באתר אקדמיה קובץ של הרצאתו בכנס. מצ"ב.
למעלה כתב סלקא דעתך שהסיפור כתוב בהקדמת בנו של הגר"ש שוואב לספר עיון תפילה. סביר שעיון במקור זה יפתור את תמיהתך.
מ"מ לפי מה שסופר לי לא הורגשה השפעת הנאצים בעירו של הגר"ש עד לאותה שעה ממש.
ספרים וועלט כתב:האם יצא לאור אי פעם ספר שאלות-ותשובות שהשיב ריה"ח?
משהד כתב:כמה מאמרים על נושא האשכול:
בערקע חייט כתב:האם קיימת אפשרות שרבינו יונה ראה ואף ציטט את דברי ר' יהודה החסיד? (הוא היה צעיר ממנו בכמה עשרות שנים, אך היה דר בספרד ור' יהודה החסיד בגרמניה.)
שאלתי לפי שראיתי קטע בספר היראה לרבינו יונה אשר מילותיו קרובים הרבה לפיסקא בספר חסידים.
ר_חיים_הקטן כתב:משהד כתב:כמה מאמרים על נושא האשכול:
יש עוד מאמרים בנושא בחלק ג' של ספרי ד"ר גר"ח סולוביצ'יק.בערקע חייט כתב:האם קיימת אפשרות שרבינו יונה ראה ואף ציטט את דברי ר' יהודה החסיד? (הוא היה צעיר ממנו בכמה עשרות שנים, אך היה דר בספרד ור' יהודה החסיד בגרמניה.)
שאלתי לפי שראיתי קטע בספר היראה לרבינו יונה אשר מילותיו קרובים הרבה לפיסקא בספר חסידים.
לפי ד"ר גר"ח הנ"ל, הציטוטים האלו אינם מספר החסידים האמיתי, אלא מספר שיצא מחוג אחר שהוסיפו לתחילת ספר החסידים, עיי"ש.
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 438 אורחים