לכאורה הול"ל לא כרע, רק מודיע לנו הכתוב כי מלבד אשר לא כרע במעשה גם לא עלה במחשבתו שום ספק אם יכרע, כי יו"ד על שם המחשבה נאמרה
כתיב יכרע לשון עתיד, יתכן לפרש כי כל כוונת המן היתה שיצוה אחשורוש שכולם יכרעו לו ומרדכי לא יכרע, ומזה יהיה לו תחבולה לאבד כל היהודים ח"ו בסיבה זו
עושה חדשות כתב:כדאי לעיין בד' החת"ס במסמך המצורף כאן - viewtopic.php?f=17&t=26044&hilit#p263675.
וזכורני שבביאור ה'נתיבות' למגילה הוא נוקט שמרדכי עשה שלא כראוי בכך שלא כרע וכו', היפך המקובל לראות בזה זכות וכו'. ידוע?
ומרדכי לא יכרע ולא ישתחוה - קשה הדבר שנכתב בלשון עתיד שהיה לו לכתוב ומרדכי לא כרע ולא השתחוה. לכן נראה כי באמת מה שמרדכי לא השתחוה ואיקני ביה המן עד שרצה לכלות ישראל היה כמעט חטא דהא אמרו (מגילה יט) אמרה כנסת ישראל חזי מה עשה לי יהודי דלא קטליה לשמעי דנפק מיניה מרדכי וכו' הרי חשבו בש"ס לגנות על שלא השתחוה. והדבר קשה שמרדכי הצדיק יעשה כזאת. אך הרמב"ן בהקדמתו לאיוב כתב שכשהצדיק עושה דבר שהוא נגד הד"ת בוודאי נסתלק ממנו הבחירה. והנה בפ' בשלח שמות ט"ו כתב רש"י על הקרא דאז ישיר שעלה בלבו שישיר וכן כאן כוונת הכתוב שמרדכי לא עלה בלבו שיכרע היות שנסתלק ממנו הבחירה
עושה חדשות כתב:אני מחפש מה המקור שמרדכי לא יכרע וכו' זה היה סיבת ההצלה, האם יש קדמונים שכ"כ, או שזה סתם המצאה דרשנית.
הוגה ומעיין כתב:עושה חדשות כתב:אני מחפש מה המקור שמרדכי לא יכרע וכו' זה היה סיבת ההצלה, האם יש קדמונים שכ"כ, או שזה סתם המצאה דרשנית.
אכן בגאונים, ראשונים וקדמוני האחרונים מבואר שההצלה היתה בזכות התשובה והתפילה והתענית, וכך נראה גם בספר הנקרא מגילת אסתר.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 12 אורחים