הודעהעל ידי אספן » ו' מאי 06, 2011 5:20 pm
ראשית, תודה מעומק לישבב הסופר על ההתעמקות בדבריי, ולחכם באשי על פענוח התעלומה.
ועכשיו ישבב הסופר, אם כבר אז כבר. – באמת מתחלה לא העליתי על הכתב את כל הגיגי שהיה בלבי, רק העליתי את עצם השאלה בקצרה עם הוכחות מינריות המספיקות להבנה. ועכשיו, אם כבר נכנסת לצדדי ונימוקי האסתפקתא, אף אני אענה את כל מה שיש להעלות כאן.
כדי להבין יותר טוב את המבנה העתקתי פה את ב' הפיוטים הראשונים של טל ושל גשם.
<בְּדַעְתּו>. אַ'בִּיעָה חִידות.
בְּ'עַם זוּ בְּזוּ בְּטַל לְהַחֲדות.
<טַל> גֵ'יא וּדְשָׁאֶיהָ לַחֲדות.
דָ'צִים בְּצִלּו לְהֵחָדות.
אות יַלְדוּת טַל לְהָגֵן לְתולָדות:
<תְּהומות>. הֲ'דום לִרְסִיסו כְּסוּפִים.
וְ'כָל נְאות דֶשֶׁא לו נִכְסָפִים.
<טַל> זִ'כְרו גְבוּרות מוסִפִים.
חָ'קוּק בְּגִישַׁת מוּסָפִים.
טַל לְהַחֲיות בּו נְקוּקֵי סְעִיפִים:
<אַף בְּרִי> אֻ'תַּת שֵׁם שר מָטָר. לְהַעֲבִיב וּלְהַעֲנִין לְהָרִיק וּלְהַמְטַר.
<מַיִם> אִ'בִּים בָּם גֵּיא לַעֲטַר. לְבַל יוּעֲצָרוּ בְּנִשְׁיון שְׁטַר.
אֱמוּנִים גְּנון בָּם שׁואֲלֵי מָטָר:
<יַטְרִיחַ> לְ'פַלֵּג מִפֶּלֶג גֶּשֶׁם. לְמוגֵג פְּנֵי נֶשִׁי בְּצַחות לֶשֶׁם.
<מַיִם> לְ'אַדְרָךְ כִּנִּיתָ בְּרֶשֶׁם. לְהַרְגִיעַ בְּרַעֲפָם לִנְפוּחֵי נֶשֶׁם.
לְהַחֲיות מַזְכִּירִים גְּבוּרות הַגָּשֶׁם:
ואתחיל עם 'טל'.
הכנסתי בסוגריים <כאלו> את מלות המקרא עליהן מבוסס הפיוט וגם מלות 'טל' ו'מים' החוזרים תמיד בתפלה, כך שאפשר לראות בחפשיות את האקרוסטריכון.
מבנה הפיוטים הוא: ד' בתים עם סוגר. הבתים הולכים לפי א-ב והסוגר נראה יוצא דופן, אך לפי השערתי מאז, ועכשיו בבירור שיש המשך לפיוטים, הרי לדעתי שורות ה'סוגר' מייצרים מלת א'ל'ע'ז'ר (א'ות ילדות, ל'החיות בו [ו'טל' לדעתי הוא מלה חוזרת, כנראה גם בפיוטי ההמשך].
נעבור ל'גשם'
שים לב לצורת ההגשה. חילקתי הפיוטים לשתי שתי שורות וסוגר. שאף שמבנהו הוא כמו טל ד' שורות ושורת סוגר, הרי בסדר יצירת האקרוסטריכון הוא דילג על פני ב' שורות, ולכן סידרתיו כך כדי שנוכל להתרשם בכך.
ולפי זה בניתי השערתי שצריך לצאת המלה 'אליעזר' מהאקרוסטריכון, שהרי בפיוט הראשון יש אותיות א (א'תת, א'בים – ואילו שורות ה'ל' לא הכליל באקרוסטריכון [אך היות שהשורות הללו בפיוט השני גם מתחילות עם 'ל' – אולי בכוונה עשה כך וגם בהמשך – ואולי הוא סתם מקרה?]
והנה גם כאן שורות הסוגר, נראה, שמתחילות ליצור השם 'אלעזר' (א'מונים, 'להחיות')
ובנוגע לשאלתך אודות ששת המלים שבמקראות הנ"ל ולא שבע, גם אני תהיתי על זה, ולכן שאלתי אם מישהו יודע על המשך, כדי שנקבל תשובה גם על זה.
ועוד משהו. לעומת פיוטי פרשיות שקלים והחדש (שנוסדו לפי א-ב), שבכל פיוט יש ג' אותיות (הראשון א' ב 'ג, השני ד' ה' ו' וכו' וכו') הרי כאן (ב'טל') הכניס בכל פיוט ד' אותיות, וזה נתן לי את התחושה (בצירוף עם השאלה הקודמת) שאכן עשה רק לשש ברכות ולא כמו בשקלים והחודש. גם על זה רציתי לעמוד לכשיוודע לי שיש המשך.
ועכשיו שהחכם באשי הביא את ההמשך, למרות שלא ראיתיו בשלימותם, הרי מהקטעים שכן הבאת, אפשר כבר להסיק כמה מסקנות.
ראשית, שהנני צודק שהאקרוסטריכון ל'גשם' הוא 'אליעזר' (<עב> ע'נני, <יפיץ> ז'רם, <ענן> ר'ווי – ואילו לגבי האחרון <אורו> ה'איר, כנראה שמסיים ב'הקטן' או 'הקליר' או משהו בדומה לזה – זה ניווכח כשנראה את השלם).
שנית, לפי דעתי, באמת לא עשה רק על שש ברכות, כך נראה מהנימוקים דלעיל. למה? שאלה הטעונה בירור.
ועכשיו אבקש נא, שתמחל להוריד את הפיוט בשלימותו, או להביא לינק לכך.
ורגע, מה בקשר ל'טל'? הרי לא הבאת שום דבר מזה