לארץ ולדרים כתב:כבר הרבה זמן כואב לי איך שייך להתפלל מתוך סידור דהלא לכאו' חוסר ד"א גדול לעמוד בפני מישהו לדיבור כ"ש לבקשה ולהקריא דבריך מתוך הכתב.
(ומסתמא הביאור בדין להסדיר תפילתו הוא שלא יהיה ככה שמגיע כאילו לא יודע מה רוצה לומר)
איש גבעות כתב:לארץ ולדרים כתב:כבר הרבה זמן כואב לי איך שייך להתפלל מתוך סידור דהלא לכאו' חוסר ד"א גדול לעמוד בפני מישהו לדיבור כ"ש לבקשה ולהקריא דבריך מתוך הכתב.
(ומסתמא הביאור בדין להסדיר תפילתו הוא שלא יהיה ככה שמגיע כאילו לא יודע מה רוצה לומר)
ולעמוד ולבקש ממישהו משהו ובתוך כך להתנדנד בכל גופך זה כן דרך ארץ?
והלא מבואר בפוסקים שיש בזה עניין וסמכו על זה מה שכתוב "כל עצמותי תאמרנה".
לארץ ולדרים כתב:איש גבעות כתב:לארץ ולדרים כתב:כבר הרבה זמן כואב לי איך שייך להתפלל מתוך סידור דהלא לכאו' חוסר ד"א גדול לעמוד בפני מישהו לדיבור כ"ש לבקשה ולהקריא דבריך מתוך הכתב.
ולעמוד ולבקש ממישהו משהו ובתוך כך להתנדנד בכל גופך זה כן דרך ארץ?
והלא מבואר בפוסקים שיש בזה עניין וסמכו על זה מה שכתוב "כל עצמותי תאמרנה".
זה לא מוסכם שב'עמידה' גם להתנדנד
לארץ ולדרים כתב:אני מבין שכולהו מודו שמי שיודע נוסח התפילה בע"פ ולא מכוין יותר בכתב ראוי שיתפלל ע"פ
עזריאל ברגר כתב:לארץ ולדרים כתב:אני מבין שכולהו מודו שמי שיודע נוסח התפילה בע"פ ולא מכוין יותר בכתב ראוי שיתפלל ע"פ וצריך באמת לבדוק האם מכוין יותר בכתב ישנם אנשים שזה הפוך ואני חושב שרוב האנשים כשמוסיפים בכוונה דוקא עוצמים אז עיניהם
לאו כולי עלמא מודו.
לארץ ולדרים כתב:כבר הרבה זמן כואב לי איך שייך להתפלל מתוך סידור דהלא לכאו' חוסר ד"א גדול לעמוד בפני מישהו לדיבור כ"ש לבקשה ולהקריא דבריך מתוך הכתב.
קרית מלך כתב:כידוע נשיאים ומלכים הנושאים נאום שיש בו חשיבות לעמם הרי הם קוראים זאת מתוך הכתב, בכדי שלא תהיה כל טעות קלה בדבריהם ובמסר שברצונם להעביר לעמם
קרית מלך כתב:וכבר האריכו רבות בספרי הקודש במעלת התפילה מתוך הסידור דווקא, יתרה מכך שמעתי מאחד מצדיקי הדור זצוק"ל שהדרך הנכונה היא שבטרם יעמוד להתפלל ילמד היטב את כוונות התפילה כך שבשעת התפילה עצמה כבר יהיו מחשבותיו סדורות ויתפלל לפני ה' [ולא יהיה עסוק ב"לימוד" מילות התפילה]. ויש עוד מה להאריך בזה ואכ"מ.
עזריאל ברגר כתב:איני יודע בדיוק להגדיר, אבל נראה שיש מגדול"י (כנראה בעיקר חסידים ומקובלים) שהקפידו בקיצוניות על תפילה מתוך הסידור, ולא נראה שזה היה רק כדי להוסיף בכוונת התפילה.
בן אדם כתב:כעין זה התקשיתי זמן רב, איך שייך להתפלל ולומר שירות ותשבחות בישיבה, זה היפוך ההרגשה של עומד לפני המלך כאשר מתרווחים בנוחות על הכסא ועל הספסל. עד שנאלצתי להודות, שכאשר אני יושב - אזי אני מצליח להתבונן ולכוון הרבה יותר טוב.
כנראה שיש פנים לכאן ולכאן, וכל הלבבות דורש ה'.
קרית מלך כתב:יתרה מכך שמעתי מאחד מצדיקי הדור זצוק"ל שהדרך הנכונה היא שבטרם יעמוד להתפלל ילמד היטב את כוונות התפילה כך שבשעת התפילה עצמה כבר יהיו מחשבותיו סדורות ויתפלל לפני ה' [ולא יהיה עסוק ב"לימוד" מילות התפילה]. ויש עוד מה להאריך בזה ואכ"מ.
לענין כתב:אות ב' היא חידוש קצת, ושייכת לנושא האשכול. אם סידור הוא רק בגדר 'היכי תמצי' אז מה הענין שיהיה סידור מיוחד? אך לכאורה מי שיש לו סידור מיוחד זה מייקר ומחשיב בעיניו את התפילה.
ראה מאמר הר"י טירהויז בקובץ 'מסילות' גל' י ע' 7־9.עזריאל ברגר כתב:נראה שיש מגדול"י (כנראה בעיקר חסידים ומקובלים) שהקפידו בקיצוניות על תפילה מתוך הסידור, ולא נראה שזה היה רק כדי להוסיף בכוונת התפילה.
קרית מלך כתב:ידועים דברי הגר"א ז"ל הרמז בפסוק "אמר עם הספר ישוב מחשבתו הרעה" שסגולה להנצל ממחשבות רעות להתפלל מתוך הכתב.
עזריאל ברגר כתב:קרית מלך כתב:ידועים דברי הגר"א ז"ל הרמז בפסוק "אמר עם הספר ישוב מחשבתו הרעה" שסגולה להנצל ממחשבות רעות להתפלל מתוך הכתב.
חשבתי שזה "ווארט חסידי'...
דורשי יחודך כתב:לארץ ולדרים כתב:כבר הרבה זמן כואב לי איך שייך להתפלל מתוך סידור דהלא לכאו' חוסר ד"א גדול לעמוד בפני מישהו לדיבור כ"ש לבקשה ולהקריא דבריך מתוך הכתב.
האם אפשר להרחיב בזה, איזה חסרון "דרך ארץ" יש בזה?
אני מבין את הטענה שזה מראה שהדברים אינם דבריי היוצאים מלבי, אלא פשוט אני מקריא דברים שכתב מישהו אחר. או, במקרה שאני כתבתי את הדברים לבד, זה מראה שאני לא מספיק יודע מה אני רוצה. אבל איך זה קשור לדרך ארץ?
ההבדל העיקרי בין "נואם" לבין "מקריא" הוא שה"נואם" כאילו מדבר מן הלב. רק שכאשר מדובר בנואם שמקריא טקסט, במקרה שהוא יודע את הטקטס בעל פה, הוא כאילו עושה רושם שאיננו מקריא טקסט אלא מדבר מהלב. אבל אליבא דאמת כל שקורא מתוך הטקסט, איזה הבדל יש בין קורא מתוך הכתב לקורא מתוך הזכרון?
ושוב פעם, האיך זה מתקשר לדרך ארץ?
כמובן שאפשר לשאול מדוע מתפללים בכלל מתוך טקסט אבל זו כבר שאילה אחרת.
מה שנכון נכון כתב:מקור המליצה קדום לגר"א, ונכב"ב.
חזור אל “עיון תפילה וחקר פיוט”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 68 אורחים