איש_ספר כתב:ברשותכם, אני מרגיש חובה לכתוב משהו בסגנון אחר.
אדם שרגליו או רגלי אבותיו עמדו בהר סיני, אין לו את הזכות לשתוק מול דבר מחריד שכזה. ת"ח נופל למשכב כשהקרובים מתארים שהוא מנוקב ככברה מחיצים מורעלים שננעצו בו, ולבסוף מסיים את חייו באופן כזה. אין מילים לתאר תועבה שכזו. וכיון שאומרים שנעשתה בציבור הרי אם ידינו לא שפכו את הדם הזה, האם נוכל לומר עיננו לא ראו?
.... אבל חלילה לי לחפות על עושי רשעה, ואם כי מה אני ומה חיי, אבל איסור חנופה נוהג בכל, ולא תחניפו את הארץ. וגם אני מבני אברהם יצחק ויעקב.
---------------------------------------------------------
איוב לב, כ.
אֲדַבְּרָ֥ה וְיִֽרְוַֽח־לִ֑י אֶפְתַּ֖ח שְׂפָתַ֣י וְאֶֽעֱנֶֽה׃
א. לאחר דברי שטנה רבים וחדים שפורסמו בפורום ובמקומות רבים אחרים, קשה היה להימנע מההרגשה שרדיפה יש כאן. והתחושה היתה היתכן ? איך אנשים שניחנו בלב רגיש ובעט סופר האיך ומדוע אינם עומדים בפרץ לומר למשחית די!
ב. אינני נכנס כלל לדיון על הספר עצמו וכל אחד יציית לרבותיו. וכמובן שאין אני בר הכי לשפוט חלילה גדולי ישראל שנחלקו בעניין וכוונתם לשם שמיים. אבל כאן זה נגמר.
ג. בלי גבול.
כי מה שהתרחש היתה הידרדרות ורדיפה "עד רדתה" בפועל ממש . לא היה שום מעצור או מגבלות
להשגת המטרה: "מִחוּץ֙ תְּשַׁכֶּל־חֶ֔רֶב וּמֵחֲדָרִ֖ים אֵימָ֑ה" .
ולצערינו היו כבר מקרים כאלו בעבר, ולא סוד שהיו גם גדולי תורה שלא היה פקפוק בגדלותם - וגם הם סבלו מנחת זרועם של אנשי דלא מעלי שנחותים הם מהם בתורה ויראת שמיים רבבות דרגות, ואעפ"כ הרהיבו ברבותינו ולא חשו.
ד. שערי תשובה - ננעלו.
הגמרא בירושלמי סנהדרין פ”י ה”ב מספרת על הויכוח בבי"ד של מעלה, האם לקבל את תשובתו של מנשה אם לאו וכותבת כך:
“והיו מלאכי השרת אומרים לפני הקב”ה: ריבונו של עולם, אדם שעבד ע”ז והעמיד צלם בהיכל אתה מקבלו בתשובה? אמר להן אם איני מקבלו בתשובה הרי אני נועל את הדלת בפני כל בעלי תשובה! מה עשה לו הקב”ה? חתר לו חתירה מתחת כסא הכבוד שלו ושמע תחינתו. הדא היא דכתיב:
‘וַיִּתְפַּלֵּל אֵלָיו וַיֵּעָתֶר לוֹ וַיִּשְׁמַע תְּחִנָּתוֹ וַיְשִׁיבֵהוּ".
וכאן ! היה מי שהחליט שבפני המחבר ננעלו דרכי תשובה - והפרטים ידועים.
ה. שערי דמעות - לא ננעלו.
אמר רבי אלעזר: מיום שנחרב בית המקדש ננעלו שערי תפילה, שנאמר (איכה ג') 'גם כי אזעק ואשוע שתם תפילתי'. ואף על פי ששערי תפילה ננעלו, שערי דמעות לא ננעלו, שנאמר (תהלים ל"ט) 'שמעה תפלתי ה' ושועתי האזינה אל דמעתי אל תחרש'.
וְשַׁבְתִּי אֲנִי וָאֶרְאֶה אֶת כָּל הָעֲשֻׁקִים אֲשֶׁר נַעֲשִׂים תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ וְהִנֵּה דִּמְעַת הָעֲשֻׁקִים וְאֵין לָהֶם מְנַחֵם וּמִיַּד עֹשְׁקֵיהֶם כֹּחַ וְאֵין לָהֶם מְנַחֵם. [קהלת ד, א]
ו. מאוחר מידי.
ואז, ומאוחר מידי נכתבו הדברים דלעיל, דברי טעם המביעים כאב וזעקה , יש בהם ביטוי להמונים שלבם כאב וכואב למראה הדם השותת , למצוקה ולאימה - עד היכן תגיע ההידרדרות במלחמה זו ?
הגיע הזמן [והוא כבר הגיע לפני זמן רב] לומר למשחית די. והלא האלוקים יבקש את הנרדף !
ורבים מאוד חששו להביע דעתם - לאחר שראו מה שעוללו למי שדעתו היתה שונה מהמתנגדים.
אולם למראה הדברים שנכתבו בהמשך האשכול חוששני שכותב הדברים לעיל נבהל מעצמו,
ולאחר דברי הניחומים וההרגעה העצמית, הטון השתנה - וחבל שכך.
ז.
השורה התחתונה אמורה היתה להיות :
וַיֹּאמְר֞וּ אִ֣ישׁ אֶל־אָחִ֗יו אֲבָל֮ אֲשֵׁמִ֣ים אֲנַחְנוּ֮ -
עַל־אָחִינוּ֒ אֲשֶׁ֨ר רָאִ֜ינוּ צָרַ֥ת נַפְשׁ֛וֹ -
בְּהִתְחַֽנְנ֥וֹ אֵלֵ֖ינוּ וְלֹ֣א שָׁמָ֑עְנוּ.
עַל־כֵּן֙ -
[ נבקש ונתחנן שחלילה לא ניענש ונתייסר,ושלא תבוא עלינו]
בָּ֣אָה אֵלֵ֔ינוּ הַצָּרָ֖ה הַזֹּֽאת׃
[ בראשית מב, כא].
וכָּל יָתֵר כִּנְטוּל דָמֵי.
ח.
ולקרובים לחלל, איה המילים היכולות לנחמכם בשבר הגדול. ויאים הם דברי הניחומים של הקבה
על ידי הנביא ישעיהו :
...אָנֹכִ֧י אָנֹכִ֛י ה֖וּא מְנַחֶמְכֶ֑ם מִֽי־אַ֤תְּ וַתִּֽירְאִי֙ מֵאֱנ֣וֹשׁ יָמ֔וּת וּמִבֶּן־אָדָ֖ם חָצִ֥יר יִנָּתֵֽן׃
....שִׁמְע֤וּ אֵלַי֙ יֹ֣דְעֵי צֶ֔דֶק עַ֖ם תּוֹרָתִ֣י בְלִבָּ֑ם, אַל־תִּֽירְאוּ֙ חֶרְפַּ֣ת אֱנ֔וֹשׁ וּמִגִּדֻּפֹתָ֖ם אַל־תֵּחָֽתּוּ׃
..כֹּֽה־אָמַ֞ר אֲדֹנַ֣יִךְ יקוק....הִנֵּ֥ה לָקַ֛חְתִּי מִיָּדֵ֖ךְ אֶת־כּ֣וֹס הַתַּרְעֵלָ֑ה אֶת־קֻבַּ֨עַת֙ כּ֣וֹס חֲמָתִ֔י
לֹא־תוֹסִ֥יפִי לִשְׁתּוֹתָ֖הּ עֽוֹד׃
..וּפְדוּיֵ֨י יקוק יְשׁוּב֗וּן וּבָ֤אוּ צִיּוֹן֙ בְּרִנָּ֔ה, וְשִׂמְחַ֥ת עוֹלָ֖ם עַל־רֹאשָׁ֑ם שָׂשׂ֤וֹן וְשִׂמְחָה֙ יַשִּׂיג֔וּן . נָ֖סוּ יָג֥וֹן וַאֲנָחָֽה׃
ישעיהו נא, יב.