לוצאטי כתב:הי"ד. והרשעים הרודפים אין רפואה למכתם.
תוכן כתב:לוצאטי כתב:הי"ד. והרשעים הרודפים אין רפואה למכתם.
'הרשעים הרודפים', וכך כל הביקורת הופכת ללא רלוונטית, כי הלא הם רשעים. במה אתה יותר טוב מהם? הם רודפים אותו, ואתה רודף אותם...
אברהם שרייבר כתב:חבל חבל, ורחמנות גדול...
אם יצא מזה התעוררות שיופסק המחלוקת בישראל, ולא ירדפו אחד את השני, לא נפק"מ המוצא והגזע וכו', יהי' טובה עצומה לנשמתו.
איני רואה שום נפק"מ בין אלו שרדפו את ר' נפתלי ז"ל לרודפים הללו, אין שום הצדקה לעורר מחלוקת, ולרדוף אחרים.
תוכן כתב:לוצאטי כתב:הי"ד. והרשעים הרודפים אין רפואה למכתם.
'הרשעים הרודפים', וכך כל הביקורת הופכת ללא רלוונטית, כי הלא הם רשעים. במה אתה יותר טוב מהם? הם רודפים אותו, ואתה רודף אותם...
אליסף כתב:תוכן כתב:לוצאטי כתב:הי"ד. והרשעים הרודפים אין רפואה למכתם.
ההבדל הוא שהוא לא רודף אותם.
ומסיימים בטוב.
לוצאטי כתב:תוכן כתב:לוצאטי כתב:הי"ד. והרשעים הרודפים אין רפואה למכתם.
שבוע טוב ידידי,
כמי שיש לו ניסיון מעשי בתחום, ודאי תוכל להבחין בהבדל הזערער.
תוכן כתב:הם גם לא רדפו אותו. היתה ביקורת על החומש, ותו לא מידי. אף אחד לא שבר לו חלונותיו, לא ירדו לחייו, אלא אמרו שחיבור זה אינו ראוי לבוא בקהל.
תוכן כתב:עשרות? אני מסתפק אם היו חמשה פשקווילים שונים.
ואתה ממציא דברים, לעולם לא כתבו עליו שהוא סבור שאין אלוקים ואין יהדות.
והסיבה שיצאו כנגדו פשוטה וברורה מאד, הוא הוציא חומש עם מהלך חדש של לימוד המקרא, הרבה מעבר למה שעשו הרשב"ם ור' יוסף בכור שור ושאר הפשטנים. זה הביקורת. והיא צריכה להשמע.
אני מצרף לכאן פשקוויל לדוגמא (שלקחתי מאתר אחר), כדי שיראו מה אמרו ומה לא אמרו.
להודות ולהלל כתב:כתבתי "לקרוא את עשרות המודעות והפשקוילים נגדו, כאילו שהוא כתב בחומש שאין אלוקים ואין יהדות רח"ל"
משום מה דלגת על המילה כאילו
דרומי כתב:ההאשמות המשונות מזכירים את זעקות השמאל המאשים את הממשלה בכך שהחטופים עדיין בעזה (ה' יצילם במהרה).
יש דיון עניני, שצריך להיות מוכרע על פי השכל וההגיון, ומשחקים ברגשות.
תוכן כתב:יש כאן חילוק כמותי לא חילוק איכותי. הבעיה היא לא מה שעשו לו או לא עשו לו, הבעיה היא, שבציבור החרדי, וזה לא משנה מאיזה אגף אתה מגיע, אי אפשר לדון כמעט בשום נושא לגופו של ענין. אין שום הכרה בזה שלרוב הצד שכנגד יש לו משהו חשוב לומר, וחשוב להקשיב לו גם בשבילך, שאתה עצמך תבין מה אתה אומר או לא אומר. אז בכל ויכוח ציבורי נופלים חללים, זה עצוב מאד, אבל האשמים, אם ישנם, מגיעים משני הצדדים.
לוצאטי כתב:הבעיה היא מה שעשו לו דייקא, וגם מה שעשית אתה דייקא, בין יתר היורדים לחייו (ולחיי אחרים שעדיין עמנו ב"ה).
הבעיה היא, בין היתר, תרבות הדיון שלך עצמך.
תוכן כתב:לא דילגתי ולא שום דבר. לעולם לא היה כזה צד שהוא סבור שאין אלוקים ואין יהדות, אלא הביקורת היתה ממוקדת שהמהלך שלו חדשה ואינה ראויה לבוא בקהל. אולי ביקורת זו מוקצנת, והנכון היה שהוא ישיב לענין. אבל אלו שהזדהו עם הגישה שלו שפכו אש על המדורה ובכך מנעו שום אפשרות של דיון לגופו של ענין. אני לא מאשים את כל הבתי מדרשים המשונים והמחודשים שהם אשמים אם קרה משהו, שני הצדדים אשמים באותה מידה.
אלו שאמרו עליו ביקורת אשמים שהם לא מיקדו את הביקורת אלא התרכזו יותר מדי בביקורת כללית, ואלו שהגנו עליו אשמים שהם לא דנו בביקורת כשלעצמה, אלא הפכו את זה למשהו אישי.
נניח שמישהו כותב חידושים על סדר הש"ס שהוא מלקט אך ורק מדברי גדולי הראשונים והאחרונים, אבל כל פירוש שהוא מביא מוקשה ודחוק מטעם אחר, מה היית אומר על ספר שכזה? האם היית אומר שזה ספר נפלא, שהרי הכל מלוקט מהפני יהושע, והמהרש"א והריטב"א למשל, או היית אומר, שיש לו בעיה בדרך הלימוד שלו?איתן כתב:אפשר היכן שהוא למצוא טענות נקודתיות? דרך משל: "בפסוק פלוני פירש פירוש מחודש ביותר וכתב כך וכך בלא להסתמך על פרשן מקובל", או "בפסוק פלוני ציטט פרשן פלוני אלמוני שאינו מקובל על שלומי אמוני ישראל". או שהכל זה "ביקורת כללית" שפורחת באויר ואין לה על מה שתסמוך?
הפשט מניח שהתורה דיברה כלשון בני אדם, ויש לפרש אותה בדרכים שבהן נוהגים לפרש לשון בני האדם, הווי אומר, לפי כללי הדקדוק והלשון, בהתחשב בהקשר הטקסטואלי, וכן במסגרת הסבירות של ההיגיון האנושי, של המקובל בחברה ושל חוקיות הטבע.
תוכן כתב:נניח שמישהו כותב חידושים על סדר הש"ס שהוא מלקט אך ורק מדברי גדולי הראשונים והאחרונים, אבל כל פירוש שהוא מביא מוקשה ודחוק מטעם אחר, מה היית אומר על ספר שכזה? האם היית אומר שזה ספר נפלא, שהרי הכל מלוקט מהפני יהושע, והמהרש"א והריטב"א למשל, או היית אומר, שיש לו בעיה בדרך הלימוד שלו?איתן כתב:אפשר היכן שהוא למצוא טענות נקודתיות? דרך משל: "בפסוק פלוני פירש פירוש מחודש ביותר וכתב כך וכך בלא להסתמך על פרשן מקובל", או "בפסוק פלוני ציטט פרשן פלוני אלמוני שאינו מקובל על שלומי אמוני ישראל". או שהכל זה "ביקורת כללית" שפורחת באויר ואין לה על מה שתסמוך?
ולענייננו, חכמי פשוטו של מקרא של דורינו מפרשים את התורה על פי התיאור הבא, שנמצא במאמרו של אחד מחברי בית מדרש זה:הפשט מניח שהתורה דיברה כלשון בני אדם, ויש לפרש אותה בדרכים שבהן נוהגים לפרש לשון בני האדם, הווי אומר, לפי כללי הדקדוק והלשון, בהתחשב בהקשר הטקסטואלי, וכן במסגרת הסבירות של ההיגיון האנושי, של המקובל בחברה ושל חוקיות הטבע.
אף אחד ממפרשי המקרא חוץ אולי מהפשטנים הקיצוניים ביותר פירש את המקרא לפי הקו הזה. בחומש פשוטו של מקרא פירש לפי הקו המחודש הזה, וזה הביקורת. לצערי נמנע ממני להאריך בענין זה, כיון שאין החומש בפני, ומפני שאין לי את הזמן להאריך בענין זה כראוי. אבל אם תמצא את כל הקונטריסים שנכתבו בענין זה, תמצא מקורות רבים שתומכים בהנ"ל. הבעיה היא שרוב כותבי הקונטריסים אינם מודעים בעצמם מה הוא פשט ומה דרש, ולא הצליחו למקד את הביקורת בצורה ברורה משכנעת... ודי בזה לע"ע.
תוכן כתב:ולענייננו, חכמי פשוטו של מקרא של דורינו מפרשים את התורה על פי התיאור הבא, שנמצא במאמרו של אחד מחברי בית מדרש זה:הפשט מניח שהתורה דיברה כלשון בני אדם, ויש לפרש אותה בדרכים שבהן נוהגים לפרש לשון בני האדם, הווי אומר, לפי כללי הדקדוק והלשון, בהתחשב בהקשר הטקסטואלי, וכן במסגרת הסבירות של ההיגיון האנושי, של המקובל בחברה ושל חוקיות הטבע.
אף אחד ממפרשי המקרא חוץ אולי מהפשטנים הקיצוניים ביותר פירש את המקרא לפי הקו הזה. בחומש פשוטו של מקרא פירש לפי הקו המחודש הזה, וזה הביקורת.
בברכה המשולשת כתב:אברהם שרייבר כתב:חבל חבל, ורחמנות גדול...
אם יצא מזה התעוררות שיופסק המחלוקת בישראל, ולא ירדפו אחד את השני, לא נפק"מ המוצא והגזע וכו', יהי' טובה עצומה לנשמתו.
איני רואה שום נפק"מ בין אלו שרדפו את ר' נפתלי ז"ל לרודפים הללו, אין שום הצדקה לעורר מחלוקת, ולרדוף אחרים.
כתר"ה שליט"א איננו רואה הבדל בין רדיפה אישית על מחלוקת ראויה בענייני דרכי פרשנות התורה לבין ביקורת ראויה (ודי עדינה) על חשש גדול של עבודה זרה?
אברהם שרייבר כתב:איני רואה הבדל, שום רדיפה ומחלוקת לא מוצדקת.
תוכן כתב:לוצאטי כתב:הבעיה היא מה שעשו לו דייקא, וגם מה שעשית אתה דייקא, בין יתר היורדים לחייו (ולחיי אחרים שעדיין עמנו ב"ה).
אין לי כמעט שום ידיעה מה שאחרים עשו לו, הייתי קצת מעורב במה שעשו אחרים, ולא ראיתי שום דבר שעשו לו אישית. אבל אני כן יודע מה שאני עשיתי, ואני מכחיש שהתנהגתי בשום צורה ובשום דרך שלא לפי חוק היושר והמוסר. האם אתה יכול להצביע ברחל בתך הקטנה, איפה התנהגתי שלא בסדר?
לוצאטי כתב:תוכן כתב:לוצאטי כתב:הבעיה היא מה שעשו לו דייקא, וגם מה שעשית אתה דייקא, בין יתר היורדים לחייו (ולחיי אחרים שעדיין עמנו ב"ה).
אין לי כמעט שום ידיעה מה שאחרים עשו לו, הייתי קצת מעורב במה שעשו אחרים, ולא ראיתי שום דבר שעשו לו אישית. אבל אני כן יודע מה שאני עשיתי, ואני מכחיש שהתנהגתי בשום צורה ובשום דרך שלא לפי חוק היושר והמוסר. האם אתה יכול להצביע ברחל בתך הקטנה, איפה התנהגתי שלא בסדר?
כבר דננו בארוכה בזמנו בכתב ובע"פ, ואין טעם להעלות גרה.
----
הסבור שהגזמתי יסור לבית האבל וידבר עם יושביו.
לא ידעתי כתב:תוכן כתב:ולענייננו, חכמי פשוטו של מקרא של דורינו מפרשים את התורה על פי התיאור הבא, שנמצא במאמרו של אחד מחברי בית מדרש זה:הפשט מניח שהתורה דיברה כלשון בני אדם, ויש לפרש אותה בדרכים שבהן נוהגים לפרש לשון בני האדם, הווי אומר, לפי כללי הדקדוק והלשון, בהתחשב בהקשר הטקסטואלי, וכן במסגרת הסבירות של ההיגיון האנושי, של המקובל בחברה ושל חוקיות הטבע.
אף אחד ממפרשי המקרא חוץ אולי מהפשטנים הקיצוניים ביותר פירש את המקרא לפי הקו הזה. בחומש פשוטו של מקרא פירש לפי הקו המחודש הזה, וזה הביקורת.
זהו מה שכתוב כאן?
תוכן כתב:שכל טקסט יש לו הקשר, ואי אפשר להבין שום טקסט בלי הקשר. ההקשר של הטקסט הוא של יהודי מאמין מלפני שלשת אלפים שנה, וכך צריך לגשת אליו.
זיז שדי כתב:כל מי שהכיר את הגאון זצ"ל, יודע שמדובר ביהודי עדין ואציל נפש עד מאוד.
היה דבוק מאוד ברבותיו ובפרט הגרל"מ זצ"ל וקיבל מהם רבות בדרך לימוד תורה שבכתב. וזה הדרך שהנחה אותו במפעל חייו הן בהוצאת ספר רש"י כפשוטו שזכה להסכמת כל גדולי הדור, והן בהוצאת ביאור פשש"מ שזכה לתפוצה רחבה ביותר, כאשר עשרות אלפים נעזרים בזה ללימוד והבנת התורה.
כתוב בספר איוב "ויהי היום ויבואו בני האלהים להתייצב על ה' ויבוא גם השטן בתוכם" כך היא דרכו של השטן נדחף לכל מקום בו נמצאים בני האלוקים להשטין ולהרוס.
גם כאן בתוך כל הזכות העצומה הזאת שעל ידה התרבה לימוד תורת ה' באופן היותר גדול, וכמעט כל בית מדרש בעולם היה בו סט פשש"מ ורש"י כפשוטו, בא השטן להתלבש בלבוש החביב עליו ביותר והוא הקנאות, (ונוסף על זה תאוות הבצע של אנשים מסוימים שפחדו שתפוצת החומש יוריד קונים) ופשפשו ומצאו כמה מקומות שהביא פירוש מאחד מגדולי הראשונים, ובקשו למה לא הביא פירוש אחר ובנו על זה תילי תילים של פלפולים שכאילו אינו מאמין בתורה שבע"פ והוציאו פשקוילים לרוב. שספרו נוטה למינות, ואינו בר תיקון כלל. וגנבו את ספרו מהרבה בתי מדרש עד כדי כך שהרבה מקומות הוצרכו להחביאו.
הגאון זצ"ל בראותו כי מפעל חייו עולה בלהבות והדבר שעלה לו בדמים מרובים תרתי משמע יורד לטמיון ע"י בני עוולה, ניסה בכל כוחו להצילו ע"י תיקונים ושינוי השם, אך הצליח מעשה שטן וכל זה לא הועיל לו. ונגרם לו חלישות גדולה מאוד ע"י כך עד שנגרם לו בעוונותינו הרבים מה שאמרו רז"ל לשון הרע הורג שלשה, האומרו, והמקבלו, ומי שנאמר עליו. וחיי לנא ולכל רבנן שבק. וכמה יש להצטער על זה.
קשה לי להאמין למה שאתה אומר אתה רוצה לומר שהרבנים כתבו נגדו בטענה שאינה טענה?!!!תוכן כתב:לא! אנשים אלו שכתבו הפשקוויל לא קלעו למטרה. הם באים בטענה שאי אפשר לפרש המקרא שלא לפי רש"י וחז"ל. ועל זה ענה המחבר, שהרבה מפרשים פירשו את המקרא שלא לפי רש"י וחז"ל, ואי אפשר לבוא בטענות עליו. אבל זה לא הטענה העיקרית. הטענה העיקרית היא, שכל טקסט יש לו הקשר, ואי אפשר להבין שום טקסט בלי הקשר. בא המחבר ומפרש את הטקסט לפי ההקשר של הרציונליסט בן זמנינו, ועל זה הטענה, כי ההקשר של הטקסט הוא של יהודי מאמין מלפני שלשת אלפים שנה, וכך צריך לגשת אליו. ומי שניגש אליו שלא לפי ההקשר המסור לנו מסיני, הוא בעצם במוקדם או במאוחר עוקר את התורה. דהיינו, על אף שללא ספק מחברו היה יהודי ירא"ש מרבים, אבל אלו שלומדים בחומש פשוטו של מקרא ועושים ממנו עיקר, צאצאיהם יהיו מחללי שבת.
תוכן כתב:חברי פשש"מ מתעקשים לנצל את פטירת היהודי היקר הזה כדי לשרת את מטרותיהם. וכיון שזמני מוגבל זאת תהיה הודעתי האחרונה בנושא זה בל"נ.
מכריזים על שלומי אמוני ישראל שהם מינים ואפיקורסים, ורודפים אותם ברדיפות שלא שמעום אבותינו, מאיימים ברציחות הכאות וקללות באופן נורא מאד, ביודעי ומכירי קאמינא, וב"ה גם אני נרדף מחמת סוגיא זו, ומסתמא לאחר דברי אלה אהיה נרדף יותר גדול, אבל המצב איום ונורא, אנשים עומדים בצד ורואים תשפוכת דם צדיקים ושותקים, אם לא דם בגשמיות הרי רוצחים
אנשים כשרים בחרבות שבשפתותיהם.
צופה_ומביט כתב:תוכן כתב:שכל טקסט יש לו הקשר, ואי אפשר להבין שום טקסט בלי הקשר. ההקשר של הטקסט הוא של יהודי מאמין מלפני שלשת אלפים שנה, וכך צריך לגשת אליו.
אם צריך להוציא מודעות חרם זה על מה שכתבת כאן.
זה נכון לטקסט אנושי. וזו הגישה האקדמית [חילונית-כפרנית] ל"טקסטים".
אמונת ישראל היא שהתורה נצחית, ומדברת לכל דור בשפתו, ולא כופה עלינו הבנה של לפני 3000 שנה [הרמב"ם מצא בתורה הרבה מהפילוסופיה האריסטוטלית, כן? ועוד ועוד דוגמאות מכל חכמי ישראל, בהלכה ובאגדה].
ולשון המקרא אלוקי, דבר ה' מפי הגבורה, וסובל כל הפירושים שבאים מתוך יראת שמים.
ורובד הפשט כולל גם את הרציונליסטי, כל עוד הוא/מחברו צדיק ומקובל בישראל ולא סותר שום דבר הלכה ומסורת.
וכבר שמעתי בימי חרפי דרשן אחד דורש האחדות בדרך החקירה, בדרך הפילוסופים, והיה אומר פעמים רבות: "ואם אינו אחד - יתחייב כך וכך" (א"ת: זו היא שיטת היסלוגיזם), עד שקם בעל הבית אחד, מהחרדים אל דבר ה' ואמר: "גזלו כל אשר לי בגזירת אישבילייא, והכוני ופצעוני עד השאירוני המכים מת לפי דעתם, ווכל זה סבלתי על אמונת: 'שמע ישראל ה' אלהניו ה' אחד', ואתה אתה בא על קבל אבותינו מפי חקירת הפילוסוף, ותאמר אם אינו אחד יהיה כך וכך", ואמר בעל הבית: "יותר אני מאמין לקבלת אבותינו, ואיני רוצה לשמוע זאת הדרשה", ויצא מבית הכנסת ורוב הקהל עמו...
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 293 אורחים