Hemolymph fills all of the interior (the hemocoel) of the animal's body and surrounds all cells. It contains hemocyanin, a copper-based protein that turns blue in color when oxygenated, instead of the iron-based hemoglobin in red blood cells found in vertebrates, thus giving hemolymph a blue-green color rather than the red color of vertebrate blood. When not oxygenated, hemolymph quickly loses its color and appears grey. The hemolymph of lower arthropods, including most insects, is not used for oxygen transport because these animals respirate directly from their body surfaces (internal and external) to air, but it does contain nutrients such as proteins and sugars.
איתן כתב:האם הוא חי לחופי ארץ ישראל? בשטח זבולון, צור?.
מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:איתן כתב:האם הוא חי לחופי ארץ ישראל? בשטח זבולון, צור?.
לא! שטח גידולו הוא לחופי פלורידה (אבל לך תדע אם הוא לא מגיע לחופי אר"י אחת לשבעים שנה...).
The Limulidae are the only recent family of the order Xiphosura, and contain all four living species of horseshoe crabs:
Carcinoscorpius rotundicauda, the mangrove horseshoe crab, found in Southeast Asia
Limulus polyphemus, the Atlantic horseshoe crab, found along the American Atlantic coast and in the Gulf of Mexico
Tachypleus gigas, found in Southeast and East Asia
Tachypleus tridentatus, found in Southeast and East Asia
חַבֵּא מִשּׁוֹד שָׂטָן. פְּסוּחֶיךָ בְּלִי לִסְטַן. טַל חַיִּים יוּרְטַן. לְהִפָּסֵחַ כְּגוֹן סַרְטָן.
חוֹף יַמִּים בְּצַיְּנוֹ. מֵרְאִיַּת טַלְלֵי נִצָּנוֹ. טַל חֲשׁוֹר לְרַבֵּץ צֹאנוֹ. וּכְטַל עַל עֵשֶׂב רְצוֹנוֹ.
מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:כתבו לי שהרב יצחק מאיר מורגנשטרן שליט"א, כבר זיהה את 'סרטן הפרסה' עם התכלת.
מישהו יודע היכן כתב על כך?
(בחיפוש באוצר ל"מ).
איתן כתב:מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:כתבו לי שהרב יצחק מאיר מורגנשטרן שליט"א, כבר זיהה את 'סרטן הפרסה' עם התכלת.
(בחיפוש באוצר ל"מ).
רק שזה רק הצעה בעלמא.
מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:איתן כתב:מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:כתבו לי שהרב יצחק מאיר מורגנשטרן שליט"א, כבר זיהה את 'סרטן הפרסה' עם התכלת.
(בחיפוש באוצר ל"מ).
רק שזה רק הצעה בעלמא.
אלפי תודות הרב איתן.
אולי תוכל להסביר מה כוונתו באונקלאות דמסכת כלים?
מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:זהו 'סרטן הפרסה' או 'סרטן זנב החרב'.
באנגלית: horseshoe crab
יוצא ממנו דם כחול (מפני שדמו עשיר בנחושת) משתמשים ממנו לתעשיה הרפואית (ליטר דם 15000$).
דומה בהחלט לדג.
צבעו (חלק מהפריטים) דומה לים.
בעל שיריון ואפשר לדמותו לחלזון.
נרתיקו גדל עמו (לכאורה).
מראה דמו תכלת באופן טבעי וא"צ שמש וכו'.
בחיפוש מקור לזה באוצר זה מה שמצאתי.
לייבעדיג יענקל כתב:אין לי פנאי ולא כח להתווכח על דברים לעוסים, במיוחד שחסידי המורקס מגדירים מלכתחילה את שכנגדם כמדברים שטויות (ואתה עוד התבטאת בעדינות יחסית), ואין כל סיכוי לשכנעם. מטעם זה אני נמנע בד"כ מלהתייחס לנושא זה אע"פ שיש לי מה לומר בו (למדתי את הספרים והקונטרסים העוסקים בתחום ובדקתי את ה'ראיות' למורקס ולא מצאתי בהם ממש). לפעמים אני מתפתה להגיב משהו ואח"כ מתחרט שכן נראה שגם נידון זה הוא בכלל מצוה שלא לומר.
אכן כעת לא פניתי לחסידים אלו אלא אל בעל ההצעה שבראש האשכול, ובכ"ז אגיב אך הפעם בקצרה ממש:
א. ברמב"ם מפורש "מביאין דם חלזון והוא דג".
פשוט שחלזון הוא חלזון ולא פיל. השאלה היא כמובן מה הוא חלזון זה של חז"ל. משום מה סבורים רבים שחלזון היינו שבלול, אבל מהרמב"ם (הל' ציצית פ"ב ה"ב וה"ה) עולה בבירור שדג חלזון התכלת אינו שבלול. גם ביד רמ"ה על סנהדרין מפורש דתרי גווני חלזון איכא.
ב. מסתבר שהכרתי את השערת הגריא"ה עוד לפניך, אבל היא רחוקה מאוד מאוד. יש הרבה דברים שהרמב"ם ראה אותם בדברי חז"ל וכתבם להלכה, ואנו איננו מכירים כיום דברים אלו במקורם.
ג. היות שחז"ל נתנו לנו סימנים מהו דג חלזון התכלת, והרמב"ם פסקם להלכה, א"א לקחת שבלול כלשהוא שאינו מתאים לסמנים אלו ולומר על הנוזל המופק ממנו (שא"א לדעת אם הוא מתאים לגוון התכלת של חז"ל) שעל ידו אנו מקיימים מצות תכלת. (מלבד זאת לא כתוב בחז"ל שאין משהו אחר שיכול לתת צבע דומה, רק מבואר שאי"צ לחוש אלא לקלא אילן הזול, אבל לצבעים אחרים יקרים ביותר מזוייפים אי"צ לחוש.)
חסידי המורקס הרואים מצוה בפרסומו, ימשיכו כמובן להפגיז בהודעות, בקושיות ובתירוצים ובזריית חול בעינים כדרכם בקודש. היות שאיני רואה מצוה גדולה בפרסום טעויותיהם והטעיותיהם לא אבזבז את זמני עוד על פולמוס עקר זה.
לייבעדיג יענקל כתב:משום מה סבורים רבים שחלזון היינו שבלול.
חלזון - תולעת שיוצא מן הים אחד לשבעים שנה וצובעין בדמו תכלת.
דחלזון תולעת ואין לו עור.
ורבינו ז"ל בשם רבו רבינו הגדול ז"ל פירש דשאני חלזון שאינו בעל איברים אלא גוף אטום כחלזונות שבאשפות.
וי"ל דשאני חלזון שהוא גוף אטום כחלזונות הללו שבאשפות ואינו בעל איברים.
המעיין כתב:עברו כאן לויכוח כללי על תכלת כמו תמיד.
נחזור לנושא. נשאלה כאן שאלה פשוטה על הזיהוי החדש הזה.
הדם כחול.
אבל האם אפשר לצבוע בו צמר או שהוא נשטף בכביסה בראשונה.
מבקש לדעת כתב:
פעם הייתי צוחק והיום אני בוכה!
.
מָרוֹקַאִי זן חזו''א כתב:מבקש לדעת כתב:
פעם הייתי צוחק והיום אני בוכה!
.
ר' יוד, חדל, אַל בכי!
זרקתי הצעה בעקבות תמונה שראיתי.
איני מבעלי ה'תכלת' ואיני לובשה (ומסתמא גם לא אלבש), ואין לי שום אינטרס להיות צודק, (גם 'פרנוסה' לא יצא מזה, באשר דמו יקר מאוד, ועומד על חמש עשרה אלף דולר [!!!] לליטר, כמש"כ לעיל).
מניין לך שדם כחול זה אינו נקשר? בדקת? (איך אומרים במרוקו... או דער יו או דער נישט)...
אגב, גם דם ה'מורקס' אינו נתפס ללא חומר חיזור, כמו שמעידים בעלי המורקס בעלונם:
לענ"ד יש להצעה דלעיל נתונים שאין לשאר ההצעות, כמו: גופו דומה לים, וברייתו לדג – מה (שבמחילה) אחרי כל הדוחקים אין לשאר ההצעות, וכפי שהוסיף עוד הגריצ"מ מורגנשטרן.
וכפי שכתבתי לעיל, רק זרקתי הצעה יבואו החוקרים והמלומדים ויחקרו, ואם צדקתי – צדקתי, ואם צדקת ממני – ישמח לבי גם אני.
יוצא פוניבז' כתב:כל ה"הצעות" הללו באות להסיח דעת מהחלזון היחידי שיש לו מסורת מהאחרונים, והיחידי שנודע שצבעו בו בימי קדם.
קו ירוק כתב:יוצא פוניבז' כתב:כל ה"הצעות" הללו באות להסיח דעת מהחלזון היחידי שיש לו מסורת מהאחרונים, והיחידי שנודע שצבעו בו בימי קדם.
אני מסכים שיש ראיות נכוחות כלפי ה'מורקס' להיותו ה'תכלת' וכפי שכ' הגר"ש נדל.
אך איזה מסורת יש לו מאחרונים (אגב אציין, ש'מסורת' איננה הסכמה אלא מסירה).
הרב יהי' כן
תעלה את ה'שפוני טמוני חול' של הרדזיני, ביטול טענה השלישית, הוא אכן אומר שם שהדרך לדעת אם התכלת היא צבע המתקיים הוא ע"י בדיקות...
ועל הינטינה שאתה שואל, זהו התיאוריה של רב הרצוג שזהו החלזון, וזה הרבה יותר מתאים מהמורקס, מפני שגופו דומה לים, וברייתו דומה לדג, עולה לארץ וכו' ועוד.
נדמה לי שהוא מדבר שם גם על הסרטן horseshoe crab, כזיהוי אפשרי
אִיךְ-מֶיְין כתב:היכן ניתן להשיג את מאמרו של הרב הרצוג?
איש גלילי כתב:מאמרו של הרב הרצוג נדפס בתוך ספר התכלת של הרב מנחם בורשטיין.
אִיךְ-מֶיְין כתב:נו באמת, כולם מדברים על מאמרו של הרב הרצוג, ואין אותו לאף אחד???
איתן כתב:הרב הרצוג לא הזכיר את הזהוי הזה, עכ"פ בכתביו העבריים. ונראה לי שאף בלועזיים לא.
במאמר הבא יש התייחסות לזיהוי עם הסרטן הנ"ל. אמנם יש להעיר שהמאמר מלא בטעויות עובדתיות ומתודולוגיות כרימון. אחרי זה בכתב עת ההוא היו כמה מאמרי תגובה, אמנם לא קראתי אותם.
http://techeiles.org/viewer.php?filenam ... s.org+.pdf
.
חזור אל “תכלת ודין הקרבה בזמה"ז”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 8 אורחים