זקן ששכח כתב:תודה רבה. ושוב, מה בדיוק נתכוונו חז"ל בתיבה זו? האם ייפוי כדברי מור, או שמא נטלו את נופח ושדרגוה לנופך עקב אבן החושן (משהו כמו לשון נופל על לשון)?
זקן ששכח כתב:תודה רבה. ושוב, מה בדיוק נתכוונו חז"ל בתיבה זו? האם ייפוי כדברי מור, או שמא נטלו את נופח ושדרגוה לנופך עקב אבן החושן (משהו כמו לשון נופל על לשון)?
יאיר כתב:http://www.safa-ivrit.org/exp-abc/hey/%D7%94%D7%95%D7%A1%D7%99%D7%A3+%D7%A0%D7%95%D7%A4%D7%9A
זקן ששכח כתב:בספרי המחברים מצאנו רבות את התיבה 'נופך'. הוספתי נופך, אוסיף נופך וכו'.
שאלתי היא מה מקור התיבה? לכאורה היינו אמורים לומר 'נופח', שמשמעותה תוספת וניפוח על האמור לעיל. אבל תיבת 'נופך' לכאורה קשה להבין משמעותה.
תודה מראש לכל המשיבים.
זקן ששכח כתב:שבתי והתבוננתי. מור, על ידך טעיתי. אמנם הוזכר בגמרא 'נופך', אבל אין כוונת תיבה זו בגמרא למה שציטטוהו כל המחברים.
אכן בגמרא מדובר אודות תכשיט, אבל כל המחברים השתמשו בתיבה זו בהתכוונם לתוספת שהוסיפו לחידוש מסויים, ועל כך אני שב ושואל, האם רמזו לאותה גמרא או שמא כוונה אחרת היתה עמם, ואז נצטרך להתבונן בשורש תיבה זו.
בצלאל, דברי אבן שושן יש להם ראיה או מקבילה בספרותינו?
מור כתב:גם מבחינה דקדוקית - תחום שאין לי יד ורגל בו - כמדומני ש'נופך' לא יכול להתקשר ל'ניפוח', ויבואו המדקדקים ויחכימונו.
יאיר כתב:מור כתב:גם מבחינה דקדוקית - תחום שאין לי יד ורגל בו - כמדומני ש'נופך' לא יכול להתקשר ל'ניפוח', ויבואו המדקדקים ויחכימונו.
מצינו ש-כ' ו-ח' מתחלפות?
מור כתב:צודק ברמת הפשט, היינו, בגמ' מיירי על הוספת אבן יהלום, ובספרות הכוונה להוספת תוכן. אך ברמת העיקרון לאו טעות היא, לדעתי. שכן על משקל האמור בגמ' שם השתמשו המחברים כולם גם כן, כאשר ברצונם לבטא הוספת דברים, העשרה, תוכן חדש וכד', ובחרו בביטוי זה על משקל הגמ' שם.
כמעט ברי לי ככל האמור לעיל, שהביטוי בא על משקל הוספת אבן יקרה - נופך - המשביחה ומרוממת את הטבעת ע"י הוספתה.
זקן ששכח כתב:גלילי תודה, כבר עלה כן בדעתי, אבל חפשתי לכך מקור.
ולגבי משחקי הלשון שרמזת ב'צפת אמת תיכון לעד', אכן ישנן כדוגמת זו לאלפים רבים, וספרי הרחיד"א מלאים בהן מזן אל זן.
זקן ששכח כתב:מור כתב:צודק ברמת הפשט, היינו, בגמ' מיירי על הוספת אבן יהלום, ובספרות הכוונה להוספת תוכן. אך ברמת העיקרון לאו טעות היא, לדעתי. שכן על משקל האמור בגמ' שם השתמשו המחברים כולם גם כן, כאשר ברצונם לבטא הוספת דברים, העשרה, תוכן חדש וכד', ובחרו בביטוי זה על משקל הגמ' שם.
כמעט ברי לי ככל האמור לעיל, שהביטוי בא על משקל הוספת אבן יקרה - נופך - המשביחה ומרוממת את הטבעת ע"י הוספתה.
בעיקרון אינני בר פלוגתא דידך, אלא שנראה מוזר שישבח מחבר את עצמו שהוא זה שהוסיף לענין אבן יקרה. תאר לעצמך דרשן שעומד בפני קהל ואומר חידוש זה שחידשתי נפלא הוא, וע"ז אמרו יהללך זר ולא פיך. וכבר נוכחתי בעצמי בנאום שכזה ודומני שאם היה אחד שלא גיחך היה זה החרש שבחבורה.
מ"מ אשוב ואומר, אכן מסתברא שאסמכו דבריהם על הגמרא, אולם עדיין צ"ב מה שכאילו נטלו גדולה לעצמם להשתבח בתהילתם.
זקן ששכח כתב:מור כתב:צודק ברמת הפשט, היינו, בגמ' מיירי על הוספת אבן יהלום, ובספרות הכוונה להוספת תוכן. אך ברמת העיקרון לאו טעות היא, לדעתי. שכן על משקל האמור בגמ' שם השתמשו המחברים כולם גם כן, כאשר ברצונם לבטא הוספת דברים, העשרה, תוכן חדש וכד', ובחרו בביטוי זה על משקל הגמ' שם.
בעיקרון אינני בר פלוגתא דידך, אלא שנראה מוזר שישבח מחבר את עצמו שהוא זה שהוסיף לענין אבן יקרה. תאר לעצמך דרשן שעומד בפני קהל ואומר חידוש זה שחידשתי נפלא הוא, וע"ז אמרו יהללך זר ולא פיך. וכבר נוכחתי בעצמי בנאום שכזה ודומני שאם היה אחד שלא גיחך היה זה החרש שבחבורה.
מ"מ אשוב ואומר, אכן מסתברא שאסמכו דבריהם על הגמרא, אולם עדיין צ"ב מה שכאילו נטלו גדולה לעצמם להשתבח בתהילתם.
מור כתב:כמדומה שהטענות מיצו את עצמן. ברם אם זו היא שקשה לך, הריני להבהיר שוב: הביטוי מכוון למשמעות של הוספת תוכן והעשרה, והוא על משקל אומן שמוסיף אבן. ומה בין הדרשן שנקט בל' "הוספתי נופך" לדרשן שאמר "ובאמת יש להוסיף בזה", והיא היא.
זקן ששכח כתב:יאיר כתב:מור כתב:גם מבחינה דקדוקית - תחום שאין לי יד ורגל בו - כמדומני ש'נופך' לא יכול להתקשר ל'ניפוח', ויבואו המדקדקים ויחכימונו.
מצינו ש-כ' ו-ח' מתחלפות?
האותיות גיחך יש ביניהן חלופות, כיון שכולן באות מאותו מוצא (שיש ה' מוצאות פה, שפתים, חיך וכו').
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 505 אורחים