כנסת ישראל כתב:לא הבנתי את אלו שנזעקו על כבודו של הרמ"ג שבוקר כאן ולא הוכפש, ולא נזעקו על הציטוט מפגר על אחד מגדולי הת"ח בדורינו, ולא משנה מי המצוטט.
רמזתי לזה לעיל, ואחד המגיבים ניסה לתרץ.
כנסת ישראל כתב:לא הבנתי את אלו שנזעקו על כבודו של הרמ"ג שבוקר כאן ולא הוכפש, ולא נזעקו על הציטוט מפגר על אחד מגדולי הת"ח בדורינו, ולא משנה מי המצוטט.
ירח מלא כתב:מי זה רבינו שבתאי מעולם ההלכה?
אוצר החכמה כתב:עומרי הגר כתב:כנסת ישראל כתב:בליטא שאני מכיר כבדו ת"ח באופן מופלג מאוד, וגם בנ"א פשוטים קראו א' לשני 'אתם' בלשון כבוד, ולא כדברי המחבר שחוש הביקורת הביא לחרפות וגידופים.
היש כאן כותבים שגילם למעלה מ75 שנים?!
הוא לא התכוון ללשון יודעה ומכירה קאמינא של הגמרא, הוא מכיר מסיפורים.
המעיין כתב:ואני לתומי חשבתי שגם הקי"ד הוא צורבא מרבנן ולא מזקני הדור ילידי ליטא.
אוצר החכמה כתב:שלח כתב:כמה דפים מהספר תורה שבעל פה
מה הבעייה בקטעים האלה כפי שהובאו?
התירוץ שכנראה ענה על נקדימון בן גוריון, אם הבנתי נכון, נראה קצת עלוב, אבל להקשות מהפסוק מיהושע בהחלט אפשר.
גם לגבי תחיית המתים (ושוב אני מתייחס רק לעמוד שהובא) אפשר לשאול בהחלט למה שיהיה שינוי טבע גדול מאד בלי סיבה מוצדקת ולתרץ שהיה רק נוטה למות ולא היה כאן שינוי טבע גדול מאד. נס זה בכל מקרה לא?
בעניין נפש ונשמה איני יודע מה רוצה בדיוק מאמר הפרופסור , אבל מה הבעייה בדברים?
קומי_אורי כתב:זה קצת פאתטי, הדיון נגרר לשאלת גישת גדולי הדור יוצאי ליטא, במקרה של דעות שונות. ועכשיו כבר נגרר לשאלה איך היו מתנהגים הזקנים בליטא אחד לשני ברחוב? או גילאים ותמונות של חברי הפורום?
כנסת ישראל כתב:חבל שהדיון על הספר הפך לדיון על המתודה ביחס לדברי חכמים.
לא הבנתי את אלו שנזעקו על כבודו של הרמ"ג שבוקר כאן ולא הוכפש, ולא נזעקו על הציטוט מפגר על אחד מגדולי הת"ח בדורינו, ולא משנה מי המצוטט.
עכ"פ הסיפורים מהחזו"א הם ראי' לסתור, שהחזו"א לא ביזה אדם בפניו וגם לא את רבותיו של אדם בפניו, ורק אחר שיצא אמר לתלמידיו מה שאמר, ולא כן נוהג המחבר.
בליטא שאני מכיר כבדו ת"ח באופן מופלג מאוד, וגם בנ"א פשוטים קראו א' לשני 'אתם' בלשון כבוד, ולא כדברי המחבר שחוש הביקורת הביא לחרפות וגידופים.
צונאמי כתב:בנוגע לטענות שהועלו באשכול אודות הספר,
כמה דברים מוזרים נראו כאן:
ובעיקר, חלק נכבד מהביקורת ה"קטלנית", אינה על דברי הספר,
אלא על עצם הזכות/רשות לחשוב באופן מסויים, וק"ו על החוצפה לכתוב דברים אלו עלי ספר.
והנה, ניחא אילו היו המבקרים הנכבדים מביאים ראיות ברורות לדבריהם ש"אסור לחשוב כך" וכו',
אך הסגנון הינו בהטלת רפש ו"עליהום".
ואלו מן ההלכות שנתחדשו כאן:
פתיחת ניק חדש לתקוף בלבד, שליחת גידופים דרך צד שלישי,
וכתיבה על המחבר ש"יינו יין נסך", ומחשיב עצמו לאלוהים...
חיים כתב:אוצר החכמה כתב:שלח כתב:כמה דפים מהספר תורה שבעל פה
מה הבעייה בקטעים האלה כפי שהובאו?
התירוץ שכנראה ענה על נקדימון בן גוריון, אם הבנתי נכון, נראה קצת עלוב, אבל להקשות מהפסוק מיהושע בהחלט אפשר.
גם לגבי תחיית המתים (ושוב אני מתייחס רק לעמוד שהובא) אפשר לשאול בהחלט למה שיהיה שינוי טבע גדול מאד בלי סיבה מוצדקת ולתרץ שהיה רק נוטה למות ולא היה כאן שינוי טבע גדול מאד. נס זה בכל מקרה לא?
בעניין נפש ונשמה איני יודע מה רוצה בדיוק מאמר הפרופסור , אבל מה הבעייה בדברים?
בנוגע לנקדימון, הגמרא בע"ז כה, א כבר הקשתה מפסוק זה, ותירצה שיש הבדלים בין יהושע לאחרים (במשך זמן עמידת החמה, ובנס של אבני ברד). הגבורת ארי על תענית כ, א כתב שכוונת הגמרא להקשות מפסוק זה דווקא על המעשה של נקדימון, ולא על משה עיי"ש. גם רבינו בחיי (שמות י, יד) כתב לפרש את ההבדל בין הנס של יהושע לנס שהיה אצל משה רבינו ונקדימון, וכן האלשיך על יהושע י, יד.
לעצם תירוצו של המחבר, דבר תמוה הוא לפרש שכל הנס היה בפיזור העבים [מעשים בכל יום בכל קידוש לבנה בימות החורף, ובדידי הוי עובדא...] וז"ל המהרש"א בח"א תענית שם: "ונראה דהיינו נס שעמדה לו חמה ולא שקעה בזמנה דומיא דמשה ויהושע בסמוך, דלולי תפילתו היתה שוקעת קודם פיזור עננים ולא היתה שוהה ביאתה אבל פיזור עננים גופיה לא הוה נס כל כך", עכ"ל.
אין צריך לומר שכל המפרשים נקטו שהיה נס בחמה (לא בעבים) אצל נקדימון, אלא שנחלקו במהותו. לפי רש"י ותוספות, החמה נקבה את הרקיע לאחר השקיעה (לכאורה מתאים לדעת חכמי ישראל שהחמה עולה מעל הרקיע), מפרשים אחרים מסבירים שהחמה עמדה ולא שקעה (מהרש"א, קרן אורה) ויש דנים לומר שהחמה חזרה לאחוריה ושהתה קצת בעמידה במקום אחד (גבורת ארי), בכל מקרה הכל מסכימים שהיה כאן נס גמור, וכל האומר אחרת אינו אלא מן המתמיהים.
בנוגע למעשה של אנטונינוס, הפשט הפשוט בגמרא הוא שאנטונינוס הרג את עבדיו. תמוה מאוד לפרש שבאותו יום אנטונינוס לא הצליח במלאכתו, והעבד רק היה נוטה למות. המחבר כותב "כך מפרש כמובן המהר"ל ע"ז שם, שהיה קרוב למות". ובכן, המהר"ל לא היתה לו שום בעיה עם הנס של תחיית המתים. לעומת זאת, המהר"ל התקשה כיצד הותר לו לאנטונינוס לשפוך דמים, ועל כך תירץ שהיה לוקח עבדים שהיו חייבים מיתה, כגון שידע בהם שגזלו אפילו פחות משווה פרוטה, או שהיו מורדים במלכות. ואח"כ הציע פירוש מחודש ועמוק על הגמרא. לפי פירושו של המהר"ל אנטונינוס לא הרג את עבדיו במובן הפיזי ואף לא פצע אותם, אלא היה נותן להם גדר של מת מבחינה שכלית ("מיתה עליונה"). המהר"ל מסביר שהחכמים רואים את העולם לפי מהותם הפנימית האמיתית, ומבחינה זו היה העבד נחשב כמת גמור. המהר"ל מוסיף שאף על פי שהעבד היה מסוגל ללוותו חזרה לביתו, דאג אנטונינוס למלווה אחר, כי כיון שנחשב היה למת הרי זה כאילו הולך יחידי, ללא ליווי. רשב"ח החזיר את העבד לגדר הקודם של חיים. לא ירדתי לעומק הדברים, והמעוניין יכול לראות במקור, באריכות.
לסיכום: אין שום סיבה להוציא את הגמרא מפשטה, והמהר"ל אף הוא אינו תומך בגישה זו לפרש שהעבד היה נוטה למות מבחינה רפואית.
בנוגע לנס של נחום איש גמזו, לפי הסברו של המחבר לא מובן כלל מה היה שם. אם סיפרו למלך שהעפר נהפך לחצים כאמור בגמרא, מובן מאליו שהמלך ציפה שהדבר יקרה גם אצלו. ואם כל המושג של חיצים הוא מליצה בלבד, בהכרח צריך לומר שגם אצל אברהם לא היו חצים, אז למה מסיים המחבר "אבל לא מדובר בהכרח באותו סוג של נס".
אבי קלמן כתב:
אשוב להתנצל:
האופן בו הדברים מצטיירים בפורום, כאילו אני "הצדיק", שומר הגחלת, הנאמן למסורת, מוחה ב"מתחדשים", הוא מעוות ואבסורדי. כאילו אני הקט, שאין לו רבע משקידת התורה, מדקדוק ההלכה ומזיכוי הרבים, של הגאון המחבר, ובטח שלא מידיעותיו הרחבות בכל חלקי התורה (ואף בתחומים רבים נוספים), יכול להעיר למי שגדול ממנו בחכמה ובמניין.
אבי קלמן כתב:המשך דברי החכם הנ"ל (ב)
כך מוצאים אנו את המחבר מביא את עמדת רב שרירא גאון, רבי אברהם בן הרמב"ם ועוד, שדברי המדע שאמרו חכמים לא דברי מצוה הם, ואם הרופאים בזמנינו אומרים אחרת - נקבל דבריהם (עמ' 471-472 ועוד). ושוב נשאלת השאלה:
- מדוע לא הביא המחבר את השיטות החולקות על הנחה זו?
נוטר הכרמים כתב:ביקורת בריאה על ספר לא אמורה להצטמצם לעבודתו של מגיה או עורך לשוני; תיקוני טעויות או הגהות קונקרטיות. רואה אני את דברי החכם הנ"ל קולעים להרגשת רבים כאן לעיל שלא השכילו לבטאה אל נכון, ואולי גם לא בכבוד הראוי. [לשם האיזון, הועילו בודאי דברי הקילוסין וההערצה הנדיבים שנשפכו כאן - ארבעים סאה בשיעור חזו"א. הוסף לכך את קווי המתאר הדמיוניים ששרטט הקי"ד באגרתו בשבח חכמי חוגו. גישה חסידית משהו, לפיה החכמים מהוים גם מקור של חיות ולא רק חכמה].
כלומר, לא זו בלבד שספר על תורה שבע"פ יכול להיות מוצלח ביותר אם ישלב יותר רוממות / קבלה / מחשבה וכל כיו"ב, שספרות זו כה עשירה בנושאים שהספר עוסק בהם, אלא גם מבחינת הניתוח והמידע היבש - אי הצגת מכלול רחב יותר של דעות, לעיתים יותר מרכזיות ומקובלות, מהווה פגם משמעותי ומצג מעוות וחלקי, שלא לומר: מגמתי.
אי אפשר לכלול קובלנא כזאת כ'למה לא כתב את הספר כמו שאני הייתי כותב'.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 32 אורחים