איש_ספר כתב:לסוברים ששמן של מע"ש מותר ליהנות ממנו לאורו, מה הדין אם מדליק מחוץ לירושלים ונהנה לאורו בירושלים, וכן להיפך. האם הדין של ירושלים הוא מקום ההנאה או מקום הכילוי. רמיזא?
(אני לא מדבר על הצד שאסור אם מותר להנות בכ"ז מן האור, ולכן נא לא להעלות כאן את הענין של שמחת בית השואבה וכו')
איש_ספר כתב:לסוברים ששמן של מע"ש מותר ליהנות ממנו לאורו, מה הדין אם מדליק מחוץ לירושלים ונהנה לאורו בירושלים, וכן להיפך. האם הדין של ירושלים הוא מקום ההנאה או מקום הכילוי. רמיזא?
(אני לא מדבר על הצד שאסור אם מותר להנות בכ"ז מן האור, ולכן נא לא להעלות כאן את הענין של שמחת בית השואבה וכו')
איש_ספר כתב:ועוד ראיתי בחפשי שמי סוטה פסולים לכיור, ואסברא לן (מי?) משום שנעשו בהם מלאכה, ומ' שמחו בהם,
בקרו טלה כתב:איש_ספר כתב:ועוד ראיתי בחפשי שמי סוטה פסולים לכיור, ואסברא לן (מי?) משום שנעשו בהם מלאכה, ומ' שמחו בהם,
עי' בשלמי יוסף זבחים א' עמ' 134
http://www.otzar.org/wotzar/Book.aspx?1 ... 5291433797
איש_ספר כתב:כתבו ראשונים ריש פרק תפילת השחר, שאין תשלומין לתפילת מוסף, מכמה טעמים.
ובנתים לא מצאתי חולק ע"ז, חוץ מהמאירי בשם י"א.
יש מהאחרונים שדנו שאולי לר"י שמוסף עד שבע שעות, אולי יש תשלומן במשך כל הים.
והנה מצאתי פסקי רי"ד מפורש שיש תשלומין למוסף, ואמנם הוא אומר את זה כשהוא מרצה את שיטת ר' יהודה, ואפשר לומר שדוקא בר"י וכאמור, אבל גם זה חידוש מפליא, ומטריד אותי שאיש לא מציין לזה, וגם בהערות שם התעלמו מזה לגמרי.
ואולי אני טועה רח"ל בהבנת דבריו?
ורצ"ב
אשמח לתגובתכם.
כהן כתב:ראה בקש"ק שלשון הצרור החיים והריקאנטי שהיות ובכה"ג שי"ל זמן למנחה א"צ להקדים למנחה ממילא אין לו להקדים מנחה וראוי שיתפלל כסדר מוסף ואח"כ מנחה
http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.asp ... 12&hilite=
איש_ספר כתב:הרב פלתי, יש"כ על הדברים, אני בעניותי מבין את דברי האו"ח באופן שונה, ועיקרו כמש"כ בשאלתי.
אמנם מורי רבינו נזהר ומזהיר שלא להאריך בתפילת יוצר ביום הכפורים עד שעת המנחה שלא יצטרך להתפלל מנחה קודם מוסף ונשאתי ונתתי לפניו כאשר מצאתי בשם הר"י ולא הודה לי
היו לפניו ב' תפילות של מוספין ושל מנחה [דהיינו אחר ו שעות ומחצה] מתפלל של מנחה ואח"כ של מוספין לפיכך יש ליזהר ביום הכיפורים להתחיל ולהתפלל תפילת מוסף קודם ו' שעות ומחצה. ויש מורין שאין מקדימין תפלת המנחה קודם תפילת מוספין בציבור כדי שלא יטעו, ואין אנו נוהגים כן
ועוד יש טועים לומר כששוהים בשבת או ביו"ט בתפלת שחרית עד לאחר שש שעות שיש להתפלל מנחה קודם למוסף כדאמרינןברכות כח א היו לפניו ב' תפלות אחת של מוסף ואחת של מנחה מתפלל של מנחה ואח"כ של מוסף ומוכיחים מירושלמי דמיירי נמי במנחה גדולה מיהו שגגה היא בידם...
איש_ספר כתב:כהן כתב:ראה בקש"ק שלשון הצרור החיים והריקאנטי שהיות ובכה"ג שי"ל זמן למנחה א"צ להקדים למנחה ממילא אין לו להקדים מנחה וראוי שיתפלל כסדר מוסף ואח"כ מנחה
יש"כ
החידוש היחיד שאני רואה בדבריהם, שהסברות שהם נתנו למנהג שלא להקדים מנחה למוסף, (שלא אמרו להקדים אלא כשחייב להתפלל עתה שתי התפילות וכו'), היו בעיניהם לא כלימוד זכות בעלמא, אלא ראו בהם סברות נכונות לכתחילה, עד כדי כך שכתבו שבכה"ג לא אמרו כלל שיקדים מנחה למוסף, ולכן לא יקדים מנחה קודם למוסף, (ומסתמא לפי שזה סדר הקרבתו), אבל עדין יש מקום לשאלה, שאין לה רמז שם, האם יש איזה עוולה להגיע למצב שבו מנחה קודמת למוסף (כגון לראשונים שלא סוברים שום חילוק, שלדעתם תמיד מנחה קודמת למוסף, והיא דעה ראשונה בשו"ע רפ"ו). ולהקדים מנחה כדינה. ופלא שעד הבה"ל איש לא טרח להשמיע דבר כזה.
פלתי כתב:איש_ספר כתב:הרב פלתי, יש"כ על הדברים, אני בעניותי מבין את דברי האו"ח באופן שונה, ועיקרו כמש"כ בשאלתי.
האמת שכתבתי דברי דלעיל בלי הרבה מחשבה. אך למעשה ככל שאני חושב על הדבר, נראים לי הדברים פשוטים ונכונים.
שהרי ברור שכך היה המנהג בזמנם. וגם היו מתרצים את המנהג בכל מיני אופנים כמבואר בקטע שהבאתי.
והרי ברור שאותם ראשונים לא רצו לבטל את המנהג, שא"כ לא היה להם לכתוב לקצר בשחרית אלא היה להם לומר רק שזה המנהג יש לבטלו שאינו כדין. וכיון שלא רצו לבטל המנהג, כתבו לקצר בשחרית.
ומזה משמע שאם יחליטו מנין מסויים להאריך בשחרית ע"מ להתפלל מנחה ואח"כ מוסף. לאו שפיר עבדי. שהרי הראשונים אמרו בפירוש לקצר בשחרית כדי שלא יבואו לידי כך.
כהן כתב:איש_ספר כתב:כהן כתב:ראה בקש"ק שלשון הצרור החיים והריקאנטי שהיות ובכה"ג שי"ל זמן למנחה א"צ להקדים למנחה ממילא אין לו להקדים מנחה וראוי שיתפלל כסדר מוסף ואח"כ מנחה
יש"כ
החידוש היחיד שאני רואה בדבריהם, שהסברות שהם נתנו למנהג שלא להקדים מנחה למוסף, (שלא אמרו להקדים אלא כשחייב להתפלל עתה שתי התפילות וכו'), היו בעיניהם לא כלימוד זכות בעלמא, אלא ראו בהם סברות נכונות לכתחילה, עד כדי כך שכתבו שבכה"ג לא אמרו כלל שיקדים מנחה למוסף, ולכן לא יקדים מנחה קודם למוסף, (ומסתמא לפי שזה סדר הקרבתו), אבל עדין יש מקום לשאלה, שאין לה רמז שם, האם יש איזה עוולה להגיע למצב שבו מנחה קודמת למוסף (כגון לראשונים שלא סוברים שום חילוק, שלדעתם תמיד מנחה קודמת למוסף, והיא דעה ראשונה בשו"ע רפ"ו). ולהקדים מנחה כדינה. ופלא שעד הבה"ל איש לא טרח להשמיע דבר כזה.
לכאו' הם שני צידי המטבע,אם יש סדר שמוסף קודם למנחה [ולא אומרים היות וזמנו כל היום ממילא אינו קודם] וכש"כ הרא' הנ"ל שבדוקא לא יקדים למנחה, א"כ ודאי לא ראוי להביא את עצמו למצב שמוכרח לשנות את הסדר
איש_ספר כתב:ואני הק' אומר שהתשובה פשוטה הרבה יותר: יכלו להשפיע על הקהל שיקצרו במשך הפיוטים ועוד, אבל בודאי שבשו"א לא יכלו להשפיע עליהם להפוך את סדר התפילות, אפילו אם כך צריך לעשות.
ולא הבנתי למה הייתי אמור להביא את הרמב"ם, ומה הוא תורם לשאלה או לתשובה, ואגב תן דעתך, שבניגוד לסברות שרק במנחה קטנה אמרו להקדים, או שרק בשעה שרוצה להתפלל שתי התפילות אמרו להקדים, שהם סברות לגופו של דבר, וכמו שהראה הרב כהן שהראשונים החזיקו מהם כאמיתות לגמרי עד שאמרו ששוב אין להקדים, הרי שהסברא של הרמב"ם שבציבור אין עושים כן, אינה סברא לגופו של דין, אלא פטור שפטרו את הציבור מלנהוג כדינא דגמרא, כדי שלא יבואו לידי טעות. כך נראה פשוט בלי שעיינתי עדיין.
איש_ספר כתב:בשו"ע או"ח רפ"ו ס"ה הובאה דעת הסוברים שלא אמרו שצריך להקדים מנחה למוסף אלא כגון שצריך עתה להתפלל מנחה כגון נכנס לסעודה.
ובביאור הגר"א שם ציין לזה: ירושלמי.
והדבר מפליא שלכאורה אין לזה זכר בירו', וכל הראשונים שהביאו חילוק זה, אף אחד מהן לא נתלה בירו', אף שהכירו את הירו' הלזה ופלפלו בדבריו למצטרך להם.
לא מצאתי בשום ספר שיעיר על דברי הגר"א הללו (כמובן עיינתי בדמשק ובברכת)
יש לי השערות רחוקות איך הגר"א למד בירו', וכדמצינו לכמה אחרונים שפי' כן. אבל הפלא שאיש לא נרגש בד' הגר"א הללו.
איש_ספר כתב:ישל"ע אם בנות צלפחד היה מותר להם להנשא לחצי שבט המנשה נוחלי עבר הירדן. לפ"ש ל"מ באוצר.
איש_ספר כתב:מחד נשארת הנחלה באותו שבט, מאידך הלא הם נחלו את חלקם בעבר הירדן ואיך נסב להם נחלה שלא היתה שלהם בארץ ישראל.
אינני מבין, הלא כל מי שיתחתן עם בנות צלפחד תסוב אליו (או לבניו) נחלה נוספת על מה שכבר קבל מבית אביו, ומה לי אם קבל בנחלת מנשה המזרחית או באזור אחר של נחלת מנשה המערבית?איש_ספר כתב:מחד נשארת הנחלה באותו שבט, מאידך הלא הם נחלו את חלקם בעבר הירדן ואיך נסב להם נחלה שלא היתה שלהם בארץ ישראל.
צולניק כתב:איש_ספר כתב:מחד נשארת הנחלה באותו שבט, מאידך הלא הם נחלו את חלקם בעבר הירדן ואיך נסב להם נחלה שלא היתה שלהם בארץ ישראל.
עי"ש במלבי"ם [פסוק א'] שכתב שאלו מבני מנשה שירשו בעבר הירדן לא קרבו לפני משה על ענין זה לפי שלא הפריע להם שתסוב נחלת בני מנשה שבא"י אל מטה אחר. משמע קצת ששני חלקי בני מנשה שני ירושות הם, ולפ"ז הסבה מא"י לעבר הירדן היא כהסבה ממטה למטה.
רצונך לומר שבגלל שאין רצף גיאוגרפי זו הסבת נחלה? ראשית, אינני מבין מה ההגיון בזה - האם תאמר כך גם על שבט דן שנחלו בשני מקומות שונים? שנית, היה רצף גיאוגרפי - נחלת מנשה היתה אזור גדול אחד שהירדן עבר במרכזו. מכל מקום, לשון הפסוק מורה שהקפידא היא על הסבה ממטה אל מטה.איש_ספר כתב:הרב ברזילי, לא הבנתי, קוטב הספק כאן האם הקפדת התורה שלא תעבור נחלה משבט לשבט, ולפי"ז אין מניעה להעביר מחלקו של מנשה בעה"י אחד למשנהו. או שמא רצון התורה לתחם כל שבט בנחלתו ובמקומו. ולפי"ז שני חלקי עה"י מקומות שונים לגמרי הם, (ול"ד כמובן לאותה נחלה עצמה מצד לצד), ואם התורה קבעה לחצי שבט נחלה בעה"י ולא באר"י, הרי שזה מקומם ולא אחר, ואין להסב נחלה ממקום אחד לשני, אע"פ ששניהם מכונים באותו שם.
איש_ספר כתב:מחד נשארת הנחלה באותו שבט, מאידך הלא הם נחלו את חלקם בעבר הירדן ואיך נסב להם נחלה שלא היתה שלהם בארץ ישראל.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 20 אורחים