ב"ה אור ליום ו' עש"ק וארא תרצ"א
גיסי יקירי כאח לי הרב הגאון הגדול בתורתו גם במעלות היראה והמידות לו עשר ידות מו"ה ר' דניאל איש חמודות שליט"א.
זה איזה שבועות אשר אני מתכונן לכתוב אליך אבל לא צלח בידי, ומה אעשה כי כה נדחה והולך נגד רצוני וחפצי.
ועתה ראשונה אומר לך ברוך בואך לשלו', ברוך הבא!!! הלא מן הסתם תכתוב לי כשתכתוב איך נסעת ואיך תרגיש כעת את עצמך וכו' וכו'.
ואחרי זה תיכף בלמעשה, דאל"ה יאבדו הדברים הנחוצים בהמון שאר הדברים אולי ג"כ טובים שהרי נובעים ממקור האהבה והחביבות של קישורנו איש לאחיו...
ישנו איש אחד קוראים אותו ד"ר [בנימין מנשה] לעווין או פראפעסאר לעווין. הוא כנראה מעדת החרדים הוא יוצא פוילען או ליטא, למד מדעים באשכנז, אבל גם בקי בחדרי תורה ובראשונים. ובעיקרו הוא חוקר קדמוניות. הוא ניהו המומחה היותר גדול בדורינו בדבר תקופת הגאונים. הוא קיבץ כל דברי הגאונים המפוזרים בכמה וכמה מס' הראשונים הנדפסים ובכתבי יד, וקיבצם יחד מסביב לגמרא, וכבר הדפיס מזה ג' כרכים [-אוצר הגאונים]. כמה דברים מחילופי הגירסאות אבל ביותר ממקורי שיטות הראשונים נגלה ונעשה בהיר עי"ז. לבד זה הוא הולך ומחפש בכל הביבליאטיקען וגם בגניזת מצרים וכו' וכו', ומצא הרבה גליונות מב' ספרים מתקופת הגאונים שנאבדו ממנו לגמרי. הא', ספר המעשים המובא תמיד בדברי רב האי גאון, הב' ספר המתיבות אשר ישנם ממנו 55 קטעים בספר העיטור, וכה הולך הוא ומצרף גליון לגליון עדי חלק גדול מן הספרים הללו כבר נכונים המה בידו.
והנה בלאנדאן לא יחסרו ביבליאגראפין וחטפוהו כאבן טובה. וזהו אשר הרצה הרצאה בדבר תקופת הגאונים והכתבים שלהם בבית ש'. גם אני נקראתי, והיה שמה פאר השכלת לונדון [בלשונם] מלקאן אדלער, זקן וביבלוגרף מצויין בנו השני של הרב נתן אדלער בעל נתינה לגר, היה היושב ראש. אמנם כן דבריו היו היותר טובים כי סיפר מה שאמר רבי יצחק אלחנן ז"ל כאשר פגע במשה שטיינשניידער "אלוקים הבין דרכה, והוא [רמז באצבעו על שטיינשניידער] ידע את מקומה" (איוב כח, כג). אח"כ נאם ד"ר לעווין, ואח"כ שאר נואמים חשובים, ביניהם נחום סאקאלאוו, ביאליק [שהוא מתארח פה, אבל דבריו לא היה להם שום טעם וריח] ועוד ועוד.
הנושא היה לייסד שוב חברה מקיצי נרדמים בדבר הכתבי יד עתיקים להוציאם לאור ולסדרם ועוד [ובעיקר הכוונה פרנסה עבור ד"ר לעווין שאיבד את משרתו בא"י, וכבר נעשה מקיצי נרדמים קאמיטעט בבערלין, ואם כי הדבר טוב מאד עכ"פ, אבל אפונה אם יצא מה מזה פה].
המכתב עומד להתפרסם בקובץ בית חיינו היו"ל לחתונת משפחת הגה"צ רא"א דסלר וברשות המשפחה הוא מתפרסם לראשונה בזה.