קריינא דאיגרתא כתב:1. האם יש ריב כה גדול ב"מרומיו", וכי גם שמה יש פלגנות כל יום, עד כדי כך שצריך להביא דוגמא שאם עושה השלום יכול לעשות שלום במרומים שמתקוטטים שם בלי הפסק אז אנו שבקושי מתקוטטים ודאי שהוא יעשה שלום עלינו, הלא תימה הוא, מי רב שם, ואם כן מהו הדמיון עלינו,
2. למי אנו אומרים כל יום אחר התפילה "ואמרו אמן" מי שומע אותנו בכלל, שהוא צריך לומר אחרינו אמן,
מסכת ד"א זוטא פרק השלום ועי"ש.בברכה המשולשת כתב:עשה שלום במרומיו בין האש למים (שמים)
וכשגומרים את התפלה ואומרים 'ה' צורי וגואלי', פוסעים לאחור שלש פסיעות, כמו שהולכים לאחוריהם העבדים עד שיצאו מאת שטיח המלך. אחר כך יתן שלום. תחילה לימין ה'מזרח' שהוא שמאלו, ואחר כך לשמאל ה'מזרח' שהוא ימינו. והשלום הזה אינו בדבור אלא בהרכנת הראש משמאל המתפלל ומימינו בלבד. ולא ידבר דבר, אלא זה כיבוד למלאכים אחרי שיצא ידי חובתו לפני ה', כמו שכתוב (מל"א כב יט): 'וכל צבא השמים עומד עליו מימינו ומשמאלו'. ולפני כן, בשעה שהולכים אחורנית, צריך לכרוע גם כן
קריינא דאיגרתא כתב:ברצוני להביא הרבה שאלות בפירוש התפילה לעורר את ליבם של ישראל להבין מה מרחשו שפתייהו
כמה הערות באמירת עושה שלום במרומיו אחר תפילת לחש,
שאלתי בביהכ"נ היום כמה מתפללים ואף אחד לא ענה לי,
וכמובן אומרים תיבות אלו כל יום, כמה וכמה פעמים
עֹשֶֹה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו. הוּא יַעֲשֶֹה שָׁלוֹם עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְֹרָאֵל. וְאִמְרוּ אָמֵן:
1. האם יש ריב כה גדול ב"מרומיו", וכי גם שמה יש פלגנות כל יום, עד כדי כך שצריך להביא דוגמא שאם עושה השלום יכול לעשות שלום במרומים שמתקוטטים שם בלי הפסק אז אנו שבקושי מתקוטטים ודאי שהוא יעשה שלום עלינו, הלא תימה הוא, מי רב שם, ואם כן מהו הדמיון עלינו,
2. למי אנו אומרים כל יום אחר התפילה "ואמרו אמן" מי שומע אותנו בכלל, שהוא צריך לומר אחרינו אמן,
נרו יאיר כתב:1. שמעתי פירוש חסידי מבודח משהו, שהלא ע'ושה ש'לום ב'מרומיו זה ר"ת עשב, וכידוע לכל עשב יש מלאך שמכה אותו ואומר לו גדל.... (אם כי לא ברור אם המריבה דו צדדית)
משולש כתב:זכור לי מישהו מהמדקדקים המאוחרים שתוקף את זה. וטוען שרק בקדיש אומרים "ואמרו אמן".
אולי "עבודת ישראל" אני צריך לחפש.
עשה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל וינחמנו בציון ויבנה ברחמיו את ירושלים בחיינו ובימינו בקרוב אמן ואמן
בפרק הוציאו לו (יומא שם) גרסינן: ...המתפלל צריך שיפסיע ג' פסיעות לאחוריו ואחר כן יתן שלום... דפסעי להנך שלש פסיעות בכריעה אחת... והורגלו רבים לומר 'שלום בשמאלי ושלום בימיני'. ואני המחבר לא כך קבלתי, כי שגו במה שכתוב במחזורים 'ונותן שלום בשמאלו'... וסבורים, כזה הלשון לומר, וליתא! דנותן שלום, כשיאמר 'עושה שלום במרומיו' הוא משתחוה לשמאלו, וכשהוא אומר 'הוא יעשה שלום עלינו' משתחוה לימינו. ומסיים 'על כל ישראל'. והורגלו להשתחות לפניהם, כעבד הנפטר מרבו...
חכם באשי כתב:אברך,
טעית, במחילה.
הראבי"ה אכן מזכיר את מנהג הציבור אך מתנגד לכך.
ספר ראבי"ה, ח"א, מסכת ברכות, סימן צו, מהדורת א' אפטוביצר, עמ' 75:בפרק הוציאו לו (יומא שם) גרסינן: ...המתפלל צריך שיפסיע ג' פסיעות לאחוריו ואחר כן יתן שלום... דפסעי להנך שלש פסיעות בכריעה אחת... והורגלו רבים לומר 'שלום בשמאלי ושלום בימיני'. ואני המחבר לא כך קבלתי, כי שגו במה שכתוב במחזורים 'ונותן שלום בשמאלו'... וסבורים, כזה הלשון לומר, וליתא! דנותן שלום, כשיאמר 'עושה שלום במרומיו' הוא משתחוה לשמאלו, וכשהוא אומר 'הוא יעשה שלום עלינו' משתחוה לימינו. ומסיים 'על כל ישראל'. והורגלו להשתחות לפניהם, כעבד הנפטר מרבו...
אום אני חומה כתב:כבר מזמן קשה לי, למה אנחנו מסיימים קדיש ב'עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו', הרי רגע אחד קודם כבר ביקשנו 'יהא שלמא רבא עלינו' ולכ' זו כפילות.
אשמח לתשובותיכם.
ערוך השולחן אורח חיים סימן נו סעיף ח
דמשום שהשלום הוא עמוד העולם לכך אחר גמר התפלה וצריכין לצאת לאויר העולם אנו מבקשים מהשי"ת שיהיה שלום בתוכינו ומוסיפין עושה שלום במרומיו וכו' אף על גב דחדא מילתא היא עם יהא שלמא רבה נ"ל דזהו תפלה אחרת דמתחלה מבקשים שיהא שלום בינינו ואח"כ מבקשים שאף אם חלילה תפרוץ איזה מחלוקת יסייע לנו הקדוש ברוך הוא לעשות שלום כמו שהוא עושה שלום במרומיו בין שני ההפכים כמ"ש הטור עושה שלום במרומיו על שם המלאכים שהם אש ומים ואין אחד מכבה חברו ע"ש ולזה אומרים אף שהגיע המחלוקת בשינוי דעות לשני הפכים מ"מ יסייענו לעשות שלום
אלי כהן כתב:אבל הרשב"א שבא אחריו, פרש יותר לפי הפשט, וז"ל (בשו"ת ח"ה סי' נד): "יהא שלמא רבה וכו', עד כאן עיקר הקדיש שתקנו הראשונים נ"נ, וכל זה בלשון ארמי...ומה שמוסיפין בכל מקום כפי רצונם, בין בלשון ארמי בין בלשון הקודש, באיזה לשון שליבם חפץ, אין הפסד בדבר".
חיימקה כתב:ב"ה מצאתי תירוץ נוסף בסידור עבו"י.
יהודי טבעי כתב:כתב שהוסיפו עושה שלום כדי לפסוע ג' פסיעות אחרי קדיש כמו בשמו"ע,
והדברים תמוהים, וכי הפסיעות תליא בעושה שלום, ואטו אי אפשר לפסוע ביהא שלמא.
בברכה המשולשת כתב:עשה שלום במרומיו בין האש למים (שמים)
חזור אל “עיון תפילה וחקר פיוט”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 6 אורחים