משולש כתב:דוגמא מהציץ אליעזר שכותב שאין אף אחד שיכול לדעת מקום המקדש.
שו"ת ציץ אליעזר חלק י' סי' א':
(א) אין אתנו יודע עד מה בדיוק מקום קודש הקדשים שמשם נמדוד את המדידות, והגם שבשו"ת רדב"ז סימן תרל"ט, ועד /ועוד/, קובעים שמקום אבן השתיה הוא איפוא שנמצא כיום המסגד עומר, ומשם צריכים איפוא למדוד המדידות, אבל אחרים חולקים על ההנחה הזאת.
אוצר החכמה כתב:מה הקשר לספרים על פרשת שבוע.
כאשר הצי"א לדוגמה בירר סוגיה מסתמא השתדל לדעת את כל הראיות הנוגעות לעניין, או שפתח ספרים של רבנים מסויימים או שראה מאמרים המסכמים את הטענות לכאן ולכאן או ששאל אנשים העוסקים בכך.
אוצר החכמה כתב:אם אינך יודע על ראיות חשובות שהם התעלמו מהם, זה לא ראוי להניח מסברא שמסתמא גדולי הפוסקים התרשלו בבירור העניינים.
עט סופר כתב:הצד ההלכתי יש בהר הבית שנתקדש שני חלקים מחנה לויה ומחנה שכינה [אני לא מתייחס לחלקים שלא נתקדשו משום שאין ראיה הלכתית לקבוע מקומם בבירור מלבד השערות, ובעיקר משום שאין שום ענין לעלות למקום שלא נתקדש]
מחנה לויה: מותר לטמאי מתים ואסור לטומאה היוצאת מגופו, וכאן הנידון האם גבר יכול להסתפק בטומאה במקוה כשרה בלי חציצה וכו', [לא מספיק מקוה של טבילת עזרא] והערב שמש לטומאת קרי, או שמא הוא צריך לחשוש לטומאת זיבה. לגבי נשים כמעט ברור שהם צריכים לחשוש לטומאת זיבה, ולכן צריך ז' נקיים וטבילת מים חיים [ואכן יש חרדלניקים הטובלים בשילוח לאחר ז' נקיים].
מחנה שכינה: אסור אף לטמאי מתים.
הבעיה לקבוע היכן הוא רק מחנה לויה ולא מחנה שכינה. בעקרון המקור היחיד התקף הלכתית זה המשנה במידות פ"ב מ"א, הבעיה שלדעת הרמב"ם שם החלק המותר זה הדרומי, ואילו לדעת הר"ש והרא"ש שם עיקר מחנה שכינה נמצא בחלק הדרומי. וכן משמע מרש"י יחזקאל מ. וראה עוד במהדיר לפיה"מ מכון המאור שם.
יוצא שהעולים היום מסתמכים על הרמב"ם אך עוברים על איסור כרת לדעת הר"ש והרא"ש ומשמעות רש"י. [יש להעיר שהר"ש הכוונה לרבינו שמריה תלמיד רש"י הנדפס בצידי משניות מידות שבש"ס, ולא לר"ש משאנץ].
אלי כהן כתב:אוצר החכמה כתב:מה הקשר לספרים על פרשת שבוע.
כאשר הצי"א לדוגמה בירר סוגיה מסתמא השתדל לדעת את כל הראיות הנוגעות לעניין, או שפתח ספרים של רבנים מסויימים או שראה מאמרים המסכמים את הטענות לכאן ולכאן או ששאל אנשים העוסקים בכך.
נכון, אבל:
א. גם אתה מודה שהציץ אליעזר, מסתמא לא פתח את כל הספרים המתירים - שהרי זו משימה בלתי אפשרית (או כמעט בלתי אפשרית) - אלא רק בדק עד כמה שידו מגעת. לכן, אם עדין נשאר בספק (כלומר אם עדין "אינו יודע" על מקומות בהר הבית המצויים בוודאות מחוץ למחנה שכינה), אז אותם פוסקים מסויימים המתירים - אשר את ספריהם הוא לא הספיק לפתוח - יוכלו לטעון "אילו פתחת את ספרינו לא היית בספק", ואז מה נגיד להם? שהם מתירים כרת או ספק כרת? את זה ניתן להגיד להם רק אם פתחנו את ספריהם והפרכנו את ראיותיהם.
ב. הרי באותה מידה שראוי שנניח את מה שלדעתך ראוי להניח על הציץ אליעזר, כך גם ראוי שנניח, שכאשר הפוסקים האחרים פסקו להתיר - מסתמא השתדלו לדעת את כל הראיות הנוגעות לעניין - או שפתחו ספרים של רבנים מסויימים או שראו מאמרים המסכמים את הטענות לכאן ולכאן או ששאלו אנשים העוסקים בכך.
ג. האמת היא, שאין סימטריה - בין המשימה (הכבדה) המוטלת על הרבנים האוסרים - לבין המשימה (היותר קלה) המוטלת על הרבנים המתירים: הרבנים האוסרים, אוסרים כי אינם יודעים על שום איזורים על הר הבית המצויים בוודאות מחוץ למחנה שכינה, ולכן - כדי שהפוסקים האלה יוכלו להוכיח שגם לא ניתן לדעת על איזורים ודאיים כאלה על הר הבית - על הפוסקים הנ"ל לעבור על כל הראיות שנכתבו אי פעם ושמיועדות להראות שיש איזורים ודאיים כאלה על הר הבית (לפני שהפוסקים הנ"ל יגשו להפריך את הראיות הנ"ל), שזו כמובן משימה בלתי אפשרית (או כמעט בלתי אפשרית). מה שאין כן הפוסקים המתירים, אינם צריכים לעבור על כל הראיות שנכתבו אח פעם ושמיועדות להראות שאין איזוריים ודאיים כאלה, אלא די שהם מוצאים אפילו ראייה אחת המראה לדעתם על איזור אחד ודאי כזה, ומבחינתם די בזה, עד שיוכח להם שראייתם אינה ראיה.
למעשה, שורש האי-סימטריה הנ"ל - שבין המשימה (הכבדה) המוטלת על הרבנים האוסרים לבין המשימה (היותר קלה) המוטלת על הרבנים המתירים - נעוץ בכך, שלא הרי אי ידיעה כהרי ידיעה (אשר נניח נובעת מתוך הימצאות של איזושהי ראייה אשר טרם הופרכה). רק כדי לשבר את האוזן להבהרת שורש האי-סימטרייה: זה כמו, שאין סימטריה - בין המשימה (הכבדה) המוטלת על מי שמתבקש להוכיח שאין פילים - לבין המשימה (היותר קלה) המוטלת על מי שמתבקש להוכיח שיש פילים (ולמעשה גם אם נשנה את "פילים" ל"חייזרים" - זה לא ישנה את אי-הסימטריה העקרונית): הראשון צריך לבדוק את כל גני החיות שבעולם, ואת כל היערות שבעולם, וכו' וכו', ורק אחרי שסיים את מלאכת הבדיקה - ולא מצא פילים, יוכל להכריז "אין פילים". מה שאין כן השני, אינו צריך לכל זה, אלא די שמוצא פיל אחד, וכבר יכול להכריז "יש פילים", גם מבלי שעבר בכל גני החיות ובכל היערות וכו' כו'; והרי הכרזתו תהיה תקפה, כל עוד שלא יוכח שלאמיתו של דבר החייה שמצא איננה פיל (אלא רק דמוי-פיל וכדומה), כי כל עוד שלא הוכח שהיא לא פיל - אז מבחינתו הוא מצא פיל (כפי שהיא נראית לכאורה ולפום ריהטא) - ולכן מבחינתו די בזה.אוצר החכמה כתב:אם אינך יודע על ראיות חשובות שהם התעלמו מהם, זה לא ראוי להניח מסברא שמסתמא גדולי הפוסקים התרשלו בבירור העניינים.
שים לב שאת זה ניתן לומר גם מהכיוון ההפוך: שאם אינך יודע על ראיות חשובות שמהן התעלמו הפוסקים המתירים, אז לא ראוי להניח מסברא שמסתמא - גדולי הפוסקים המתירים - התרשלו בבירור העניינים.
אם כי למעשה אין צורך לכל זה, שכן כפי שכבר כתבתי בפיסקה הקודמת (סעיף ג), אין סימטריה - בין המשימה (הכבדה) המוטלת על הרבנים האוסרים - לבין המשימה (היותר קלה) המוטלת על הרבנים המתירים.
אוצר החכמה כתב:רוב הרבנים והפוסקים סברו לאיסור אחרי שעיינו בעניין וממילא פסקם פסק ואיסורם איסור.
אוצר החכמה כתב:אני ממש לא מבין את כל פלפולי ההבל האלה על פתח את כל הספרים או לא פתח. והמשימות לכאן ולכאן...כל הטענות של משימות קלות וקשות וסימטריה שסוף דבר טוענות שכל מי שאוסר אינו יכול לאסור כי יש מי שמתיר ולעולם המתיר יהיה צודק הם דברי הבל אחר המחילה.
אוצר החכמה כתב:לו באת וטענת אבל פסקם לוקה בחסר כי יש ראייה חזקה שנשמטה מהם, היה מקום לדון בדבר.
אוצר החכמה כתב:אני לא טענתי שהמתירים התרשלו, אני אומר שיש כאן מחלוקת רגילה והאוסר אוסר והמתיר מתיר.
משולש כתב:אלי טען שהמתירים יודעים למה הם מתירים משא"כ האוסרים אוסרים רק מספק. ועל זה באתי לחלוק שגם האוסרים אוסרים בתורת וודאי, כיון שלדעתם גם המתירים אינם יודעים.
אוצר החכמה כתב:אולי במקום להביא דוגמאות של ספקות וודאות, שאינן דומות כלל כי כאמור אין כאן מי שראה את המקום בעיניו בהיות הבית על עמדו אלא הכל עניין של ראיות וסברות, ובמקום לרמוז על זה שיש ראייה גדולה ועצומה שאף אחד לא ראה אותה, פשוט תביא את הראייה הזאת ונוכל כולנו לראות אם אכן מדובר בעגל בעל שני ראשים, או בעגל עם ראש אחד וחבורה על הראש, והרואה מדמיין שאלו שני ראשים.
אוצר החכמה כתב:אם אתה לא יודע שיש להם ראייה שהאחרים לא יודעים אותה אז כנראה אין ראייה כזאת וא"כ אין עגל וכל המשלים אין להם מקום.
אוצר החכמה כתב:וחוץ מזה אני בכלל לא מבין את המתירים הרי לא ראו בספרו של רב פלוני (אני לא רוצה לכתב כאן את שמו כי ייצאו נגדו) שהביא ראיה מוכחת שאין עליה תשובה שאסור לעלות להר הבית והאיסור איסור דאורייתא גמור. וכיוון שלא ראו את ה"עגל" שלו א"כ נפל כל היתרם בבירא וכמו שנתבאר באשכול הזה פעמים רבות. הבהרה, אני לא יודע מה הראייה שלו ואם ישנה כזאת, וגם איני יודע אם ראו בספרו, רק כיוון שאינם רגילים לעיין בספרים על פרשת השבוע שלו מסתבר שלא ראו ראייתו, אבל סוף דבר אין ספק מוציא מידי וודאי וכיוון שהוא בוודאי אוסר איך אפשר להתיר מחמת כל מיני שיקולים שאינם וודאיים כדבריו.
אני לא מבין, האם אתה טוען שיש האוסרים את כל הר הבית - כולל מחנה לוייה - מתורת ודאי (כלומר מבלי להזדקק לכלל "ספיקא דאוריתא לחומרא")? כלומר, האם הם חולקים על הרמב"ם והמשנה? אין לי שום בעייה שתגיד זאת, ואז אענה כפי שצריך לענות, ובלבד שאדע מראש שזו טענתך.
אוצר החכמה כתב:אומרים המתירים (לדבריך) אנחנו לומדים את מסכת מידות ומוכח משם איפה החיל ולפי זה אפשר להתיר. אומרים האוסרים אנחנו לומדים את מסכת מידות ואינכם צודקים אי אפשר להסיק משם איפה החיל.
אוצר החכמה כתב:לפי דבריך בתחילת הדיון שכאמור כתבת שזה כל מה שיש בנושא, אין ראיות נוספות אחרות אלא זה שורש הויכוח.
אוצר החכמה כתב:אפשרות אחרת שהעלית היא שהאוסרים סוברים שיש חיוב לגזור שלא לעלות אל הר הבית, אם כן הוא הרי זה גם איסור בתורת וודאי לדעתם כי לדעתם וודאי חייבים לגזור ושוב מה עניין ספק וודאי קשור לעניין.
אוצר החכמה כתב:סוף דבר איני מבין מדוע בכל התורה כולה יש מחלוקות ודרכי פסיקה ורק בנושא הזה אתה נזקק לכל מיני טענות מחוץ לדיון הלכתי רגיל ודרכי פסיקה.
אוצר החכמה כתב:אגב איפה הוא חולק על המשנה ועל הרמב"ם? הוא רק סובר בוודאות שהחומות שאנו רואים היום הם חומות העזרה (או החיל)
אוצר החכמה כתב:איני יודע למה יש מישהו שאוסר אבל אם הוא אוסר אחרים אינם יכולים להתיר.
אוצה"ח התכוון שיש שסוברים שחומות הר הבית הידועים לנו, הם אינם החומות האמיתיות, אלא רק החומות של החיל.אלי כהן כתב:כעת ממה נפשך: אם הוא אסר את כל הר הבית בתורת ודאי, אז יוצא שהוא חולק על רמב"ם מפורש ועל משנה מפורשת (שפסקו שעל הר הבית יש מחנה לוייה המותר לטמאי מתים ככה שברור לנו שלא ניתן לאוסרו בתורת ודאי), וכיון שהוא חולק על רמב"ם מפורש ועל משנה מפורשת, אז אנחנו יכולים לפסוק לגביו - בתורת ודאי - שהוא טועה בדברי-משנה ושלכן אין הלכה כמותו
אלי כהן כתב:צב שבו ידוע לך שהאוסרים ראו את ראיות המתירים, והרי כבר הבהרתי שאם אכן זה המצב אז פשיטא שהמיעוט צריך לקבל את דעת הרוב.
איש רגיל כתב:אוצה"ח התכוון שיש שסוברים שחומות הר הבית הידועים לנו, הם אינם החומות האמיתיות, אלא רק החומות של החיל.
איש רגיל כתב:הנקודה העיקרית בה אוצה"ח צודק, היא שהאוסרים קובעים בוודאות שלא נתן להסיק מהמשנה מה הם הגבולות, ועל כן הכל אסור מדין ספק דאורייתא. אך טענתם אינה מסופקת כלל.
איש רגיל כתב:יש בדבריך הנחת המבוקש, שהמתירים בקיאים יותר וראו את טענות האוסרים, והאוסרים בקיאים פחות ולא ראו את טענות המתירים.
איש רגיל כתב:אלי כהן כתב:מצב שבו ידוע לך שהאוסרים ראו את ראיות המתירים, והרי כבר הבהרתי שאם אכן זה המצב אז פשיטא שהמיעוט צריך לקבל את דעת הרוב.
מדוע באופן כזה המיעוט חייב לקבל את דעת הרוב?
איש רגיל כתב:גם אם זה היה נכון, תשובה אחת בציץ אליעזר עולה במשקלה הסגולי על חוברת צפופה של הרב אלבוים. למרות שפרסומי הרב אלבוים יוצאים בתדירות גבוהה מאד (ואולי דווקא משום כן).
אלי כהן כתב:תסלח לי, אבל לדעתי אתה שוכח מה תפקידי כאן.
וונדרבר כתב:אלי כהן כתב:תסלח לי, אבל לדעתי אתה שוכח מה תפקידי כאן.
סליחה על הבורות, (אני חדש כאן). אם מותר לשאול, מה תפקידך בפורום?
האם זה מינוי בשכר או בהתנדבות? האם זה מינוי קבוע או זמני? האם מותר לך להתפטר וימנו אחרים במקומך?
אלי כהן כתב:תסלח לי, אבל לדעתי אתה שוכח מה תפקידי כאן.
וונדרבר כתב:אלי כהן כתב:תסלח לי, אבל לדעתי אתה שוכח מה תפקידי כאן.
ועכשיו אני שואל ברצינות. מה כוונתך כשאתה מזכיר את התפקיד שלך כאן.
המעיין כתב:נראה לי שאתה באמת מהאו"ם "כאילו" לא תופס עמדה, אבל בעצם תומך בצד אחד תמיד.
ראב"ד בד"ץ העדה החרדית בירושלים טוען כי מלבד איסור הכרת שבעליה להר הבית, הרי שהעולים מתוך מטרות אידיאלוגיות גורמים לאסונות ולפיגועים האחרונים. הגר"מ שטרנבוך סיים בקריאה "סלקו ידיכם מהר הבית".
בעקבות האירועים האחרונים בירושלים, הן פיגועי הדריסה אשר גבו קרבנות רבים, והן האסונות בעם ישראל, מסביר ראב"ד העדה החרדית בירושלים כי מי שמכעיס את הקב"ה הם העולים להר הבית.
הראב"ד הסביר את סמיכות הענינים בפרשה בין מינויו של לוט לשופט על סדום, לבין הפיכת סדום ועמורה בכך שתמיד היו הם רשעים, אך בכך שמינו אותו לשופט, הפכו הם את הרשעות לדבר חוקי המקובל משפטית.
לדברי הראב"ד, הדבר הופך למסוכן שבעתיים שכן אם עד כה יכלו לתרץ את עוונותיהם בכך שהיה להם תאוות או שהם נכשלו, הרי שברגע שהדבר הופך לחוקי, אין תירוצים. ואדרבה, זה הופך להיות דבר שמלכתחילה.
כאן התחיל הגר"מ שטרנבוך להסביר את האיסור שבעליה להר הבית, בציינו את העובדה כי העלייה להר כרוכה באיסור כרת, ובפרט כאשר נכנסים לשם לא כתיירים אלא מתוך אידיאולוגיה.
לדבריו, הדבר מכעיס ביותר את הקב"ה, שנכנסים לשם ממניעים חוקיים לכאורה, בניסיון להשליט שם את ריבונות ישראל, ובפרט בטענותיהם כאילו והעליה להר מותרת על פי תורה.
הראב"ד הוסיף כי עונשם אף חמור יותר שכן במעשיהם גורמים הם לפיגועים, שכבר גרמו לקורבנות בנפש. ובפרט שהערבים ממשיכים לאיים כי כל עוד יעלו פעילי הימין להר הבית, ימשיכו בביצוע פיגועים.
הגר"מ שטרנבוך סיים את דבריו בקריאה לפעילי הר הבית "סלקו ידיכם והמנעו מהעלייה להר הבית".
האמנם נכסה מעיני האוצר שורש הדברים אליבא דהגרמ"ש?אוצר החכמה כתב:לא הבנתי את דברי הגרמ"ש, האם מי שחוטא כי חושב שעושה מצווה וטועה יותר גרוע מעושה עבירה למלאות תאוותו?
ומה הדמיון לסדום הלא שם הוא להיפך, שרצו למלאות תאוותם ואת זה הגדירו כחוק.
משולש כתב:בינתיים מישהו העיר את תשומת לבי למה שכתב הר"מ אליהו בספרו "שו"ת הרב הראשי"...ששם הוא תומך בבירור באיסור הרבנות הראשית
מחולת המחנים כתב:הפשטים והפלפוולים של אלו שמקיימים "ותהינו לעלות ההרה" בתירוצים ודחוקים שמקומות אלו ואלו לא נתקדשו, מזכירים לי את הסיפור הידוע הבא:
פעם בא יהודי אחד לפני רבי שמואל סלאנט והחל לשטוח לפניו טענות מטענות שונות מדוע חובה לעלות ולהתפלל בהר הבית מקום מקדשנו, ענה לו רבי שמואל והרי כולנו טמאי מתים ואיך נוכל לעלות להר הקודש, אמר לו אותו יהודי שקדושת הר הבית כבר בטלה, השיב לו רבי שמואל בפקחותו: הרי ממה נפשך אם קדושת הר הבית עודנה עומדת הרי אסור לנו להיכנס לשם בהיותנו כולנו טמאי מתים, ואם בטלה קדושת הר הבית הרי אין לי מה לחפש שם...
משולש כתב:מסתבר שמה שנכתב בספר אמין יותר מכל חרושת השמועות של אינטרסנטים.
אלי כהן כתב:איש רגיל כתב:אוצה"ח התכוון שיש שסוברים שחומות הר הבית הידועים לנו, הם אינם החומות האמיתיות, אלא רק החומות של החיל.
כבר הבהרתי באשכול הזה, דאה"נ שאם הוא טוען זאת בתורת ודאי (מבלי להזדקק לכלל של "ספיקא דאוריתא לחומרא"), אז כוחה של טענה זו אינו נופל מכוחה של כל טענה נגדית הנאמרת אף היא בתורת ודאי; אבל הרי המחלוקת שבין האוסרים לבין המתירים אינה מתייחסת "לחומות שאנו רואים היום", אלא היא מתייחסת ל"עלייה בזמן הזה להר הבית" (לא לכולו כמובן). ליתר דיוק: כשמעיינים בכל אותן מודעות-"קול-קורא" הן של האוסרים והן של המתירים, אז נוכחים שהמחלוקת היא - האם בזמן הזה מותר לעלות להר הבית (לא לכולו כמובן) אחרי טבילה כדין. לסיכום, אם לדעתו החומות שאנו רואים היום הם חומות החיל, אז יוצא שהוא בכלל לא דן על מה שדן המתיר, כי המתיר לא דן על "החיל" - אלא על "הר הבית" (כמובן לא כולו).
אלי כהן כתב:איש רגיל כתב:הנקודה העיקרית בה אוצה"ח צודק, היא שהאוסרים קובעים בוודאות שלא נתן להסיק מהמשנה מה הם הגבולות, ועל כן הכל אסור מדין ספק דאורייתא. אך טענתם אינה מסופקת כלל.
הנקודה העיקרית היא, שבכל נושא שבעולם (בין אם זה נושא העליה להר הבית ובין אם זה נושא הסיכוי לרעידת אדמה בשנים הקרובות), אולי אפשר להוכיח שיש הוכחה (לגביו), וגם אולי אפשר להוכיח שראייה פלונית (לגביו) - אינה הוכחה, אבל אי אפשר להוכיח שאין שום הוכחה לגביו (כלומר אם איננו מתיחסים לראיה פלונית). זה כמו שאי אפשר להוכיח שאין שום יחמור בעל חמישה ראשים (בהנחה שכמות היחמורים בעולם היא אינסופית), למרות שאולי אפשר להוכיח שליחמור פלוני אין חמישה ראשים ושליחמור פלמוני יש. לסיכום, אולי זה שורש המחלוקת בינינו (לגבי כל נושא): האם אפשר להוכיח שאין שום הוכחה לגביו (מבלי להתייחס לראייה פלונית): אתה אומר שאולי אפשר, ואני אומר שאי-אפשר. אם כן זו מחלוקת עקרונית בינינו, שאיננה קשורה לסוגיית העלייה להר הבית.
אלי כהן כתב:איש רגיל כתב:יש בדבריך הנחת המבוקש, שהמתירים בקיאים יותר וראו את טענות האוסרים, והאוסרים בקיאים פחות ולא ראו את טענות המתירים.
אתה מנסה לייחס לי את מה שאינני חושב! מעולם לא חשבתי שיש הבדל בין המתירים לבין האוסרים! לדעתי, ההבדל כאן הוא - לא בין האוסרים לבין המתירים - אלא בין מי שמכריע תוך הזדקקות לכללי הספיקות (כגון לכלל "ספיקא דאוריתא לחומרא" או לכלל "ספיקא דרבנן לקולא") לבין מי שמכריע בתורת ודאי ולא בתורת ספק; וההבדל הוא זה: שמי שבא לפסוק בתורת ספק (כלומר תוך שהוא נזקק לכללי הספקות שבלעדיהן הוא לא היה יודע להכריע האם אסור או מותר), לעולם לא יוכל להוכיח לאחרים - שיש ספק - כל עוד שלא עבר על ראיותיהם שלהם; מה שאין כן מי שפוסק בתורת ודאי, אינו צריך לעבור על כל הראיות האפשריות שבעולם, אלא די בכך שהוא מוצא אפילו רק ראייה אחת שנראית לו ודאית, וכבר הוא יכול להסתמך על ראייה זו - לפחות כל עוד שלא נתקל באיזושהי הפרכה של ראייה זו. רק כדי לשבר את האוזן: אם אני רואה באופן ודאי שנפסק בשו"ע "מותר לאכול מלח" (או "אסור לאכול מלח" לא משנה כרגע), אז מבחינתי זה מספיק - לפחות כל עוד שלא נתקלתי בראייה נגדית או באיזושהי הפרכה של הראייה שמצאתי - ואינני צריך לחשוש שמא יש ראיות הפוכות או שמא יש הפרכה של הראייה שמצאתי; מה שאין כן אם אני רוצה להוכיח לכל העולם כולו שיש ספק האם מותר לאכול מלח, אז לא די בזה שפרכתי את הראיות הלכאורה-ודאיות של ראובן ושל שמעון ושל לוי וכו' - אלא עלי לעבור גם על הראיות הלכאורה-ודאיות של יהודה ושל יששכר ושל זבולון וכו' ולפורכן - ובעצם לעבור על כל הראיות הלכאורה-ודאיות שבעולם ולפורכן - שזו משימה בלתי אפשרית.
כבר נתתי לזה פעם איזשהו משל: נניח שבדיר שלך נולד עגל בעל שני ראשים, והנה אחר כך אתה נתקל באיזשהו קונטרס שכותרתו היא "לא מוכח שיש עגלים בעלי שני ראשים", ושבו המחבר מציין לכאלף ספרים המכילים כאלף ראיות על עגלים בעלי שני ראשים, אך המחבר מצליח לדחות שכלית את כל הראיות הללו (כגון שמוכיח שהעגל ההוא שנולד אמש בכפר אז"ר הוא לא ממש עגל אלא סייח, ושהעגל השני שנולד שלשום בגדרה הוא בעל ראש אחד אמיתי ועוד כובע מלאכותי שנראה כמו ראש שני וכו' כו'), ולכן אחרי כל המאמץ השכלי הכביר הזה - המחבר מכריע ש"לא מוכח שיש עגלים בעלי שני ראשים"; אז האם זה היה משכנע אותך שאין לך עגל בעל שני ראשים, למרות שאתה רואה אותו מול עיניך בדיר שלך? הבעייה שבאותו הקונטרס היא אם כן, שכדי להוכיח שלא מוכח שיש עגלים בעלי שני ראשים, צריך לבדוק את כל מיליוני העגלים שבעולם, והרי את זה לא עשה בעל הקונטרס, אלא הסתפק בבדיקת אלף ראיות בלבד! לכן, מבחינתך מספיקה לך הראייה הלכאורה ודאית שקיימת בדיר שלך - ואתה רשאי להסתמך על הראייה הנ"ל - למרות הכרעת הקונטרס הנ"ל; אלא אם כן אתה הראית את העגל שלך לאחרים והם הצליחו לפרוך את הראייה שהובאה מהעגל הזה, כגון שהצליחו להוכיח שהדבר שנולד לך בדיר - הוא לא עגל בעל שני ראשים - אלא זו ציפור דרור בעלת ראש אחד אשר רק נראית לך כמו עגל בעל שני ראשים. כך בנדון דנן: למתירים יש ראיה שמקום פלוני הוא מחוץ לחיל, לכן מבחינתם הם נמצאים במצב של ודאי ולא של ספק, אלא אם כן הם הראו את ראייתם לאוסרים והאוסרים הצליחו להפריך את הראייה.
אלי כהן כתב:איש רגיל כתב:אלי כהן כתב:מצב שבו ידוע לך שהאוסרים ראו את ראיות המתירים, והרי כבר הבהרתי שאם אכן זה המצב אז פשיטא שהמיעוט צריך לקבל את דעת הרוב.
מדוע באופן כזה המיעוט חייב לקבל את דעת הרוב?
משום דקיימא לן אחרי רבים להטות. לכן, אם אני חושב שראייה פלונית היא נכונה, והרוב חושבים שהיא אינה נכונה, אז עלי לקבל את הכרעתם. מה שאין כן אם הם בכלל לא ראו את הראייה שלי, והכרעתם התבססה על הפרכת ראיות אחרות לגמרי שאף אחת מהן איננה הראייה שלי, ואחרי שהפריכו את אותן הראיות - הכריעו לאסור לפי הכלל של "ספיקא דאוריתא לחומרא", אז הדרינן לכללא ד"אין ספק מוציא מידי ודאי", שהרי הראייה שלי היא מחמת ודאי - מבלי שאני נזקק לאף אחד מכללי הספיקות, בעוד שהם אינם יכולים להכריע מבלי להזדקק לכללי הספיקות.
אלי כהן כתב:איש רגיל כתב:גם אם זה היה נכון, תשובה אחת בציץ אליעזר עולה במשקלה הסגולי על חוברת צפופה של הרב אלבוים. למרות שפרסומי הרב אלבוים יוצאים בתדירות גבוהה מאד (ואולי דווקא משום כן).
זו כבר טענה על בסיס אישי, שיורדת לגופו של אדם במקום לדון לגופו של עניין, ולכן אני פטור מלהתייחס אליה. רק אסתפק בדברי הרמב"ם שאמר: "שמע את האמת ממי שאמרה, ואפילו יהא זה קטן שבקטנים". אנחנו דנים כאן מצד האמת, לא מצד האדם. ברגע שעוברים לדון על האדם, אני לא כאן.
משולש כתב:בשעה זו מלווים המונים את הבחור אהרן שלום בעדני ז"ל, נכדו של חבר מועצת החכמים של ש"ס הגה"צ שלום בעדני למנוחת עולמים .
בהלוויה ספד לו הרב הראשי לישראל רבי יצחק יוסף שתקף את היהודים העולים להר הבית "הפסיקו את ההסתה שמסיתים את בני עשיו. הם עושים תסיסה אצל הערבים, השונאים שלנו, ומוסיפים שמן למדורה. צריך להפסיק את הדבר הזה. רק כך יפסיק להישפך דם של עם ישראל", אמר הרב.
העלייה להר הבית כיום היא עבירה חמורה שעונשה מיתה בידי שמים, אי אפשר שרבנים מליגה ד' יחלקו על גדולי ישראל".
משולש כתב:בהלוויה ספד לו הרב הראשי לישראל רבי יצחק יוסף שתקף את היהודים העולים להר הבית "הפסיקו את ההסתה שמסיתים את בני עשיו. הם עושים תסיסה אצל הערבים, השונאים שלנו, ומוסיפים שמן למדורה. צריך להפסיק את הדבר הזה. רק כך יפסיק להישפך דם של עם ישראל", אמר הרב.
העלייה להר הבית כיום היא עבירה חמורה שעונשה מיתה בידי שמים, אי אפשר שרבנים מליגה ד' יחלקו על גדולי ישראל".
חזור אל “וַיַּעְפִּלוּ לַעֲלוֹת אֶל רֹאשׁ הָהָר”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 16 אורחים