לומד_בישיבה כתב:האדמו"ר מסטריקוב ז"ל הגיע לבורכוב 8 תל אביב ממלטשט בתשכ"ה לפ"ק. הפלא הוא לשם מה כתב למטה את הכתובת, כפי הידוע לי הוא לא נהג לעשות עלייה לתורה מה שקרוי אויפריף.
האם זה אכן כתב ידו אם לאו, שלחתיו למומחה לפענוח כת"י והבטיח לי לחזור אלי לפנות ערב.
בימים ההם היה מאוד מגוחך, אם אדמו"ר פולני, ועוד ללא חסידים כמעט, יכתוב עוד דברים בהזמנה.
אז ה'יחוס' היה נכתב רק בהזמנות של אדמורי"ם מהונגריה וכדו'.
ועדיין, לא ניתן להתעלם מהפשטות והעממיות. איך למרות שכבר היו לו עשרות חסידים והוא בא בימים וב'בני ברק' העיר והגינונים וה'ס'פאסט נישט'... הילך בצידי דרכים נסע באוטובוסים וישב לשיחת מרעים עם בחור צעיר שהיה נראה לו צורב או סתם בר שיחה נעימה וקולחת.
לומד_בישיבה כתב:האדמו"ר מסטריקוב ז"ל הגיע לבורכוב 8 תל אביב ממלטשט בתשכ"ה לפ"ק. הפלא הוא לשם מה כתב למטה את הכתובת, כפי הידוע לי הוא לא נהג לעשות עלייה לתורה מה שקרוי אויפריף.
האם זה אכן כתב ידו אם לאו, שלחתיו למומחה לפענוח כת"י והבטיח לי לחזור אלי לפנות ערב.
לומד_בישיבה כתב:בימים ההם היה מאוד מגוחך, אם אדמו"ר פולני, ועוד ללא חסידים כמעט, יכתוב עוד דברים בהזמנה.
ועדיין, לא ניתן להתעלם מהפשטות והעממיות. איך למרות שכבר היו לו עשרות חסידים והוא בא בימים וב'בני ברק' העיר והגינונים וה'ס'פאסט נישט'... הילך בצידי דרכים נסע באוטובוסים וישב לשיחת מרעים עם בחור צעיר שהיה נראה לו צורב או סתם בר שיחה נעימה וקולחת.
נתבקשתי מכמה חסידי סטריקוב להתייחס לקטע זה שנכתב לעיל.
א. כמדומני שהיה לו במה להתגאות, שלא לדבר על כך שהיה נכד של החידושי הרי"ם מצד הרבנית ע"ה, ואכן הבית ישראל היה מאוד מקושר אליו, בזכרוני שאברך אחד שאלו האם נכון הדבר שהבית ישראל ביקשו שידריך את בחורי גור בישיבות השונות וענה הן. והמשיך להקשות ומדוע כבודו ברח משם, כי אני לא אוחז מהשיטה שלו. לא כך חינכו אותי, מה הבעיה. צריך להשקיע באברכים שלא יהיו כתרנגול ותו לא מידי.
ב. בכוונה תחילה נסע באוטובוס - סיפר לי אברך שפעם ביקש לו לנסוע לחתונה במודיעין, ואברך זה התעקש להזמין מונית ולא הסכים. כאשר האוטובוס כמדומני מס' 51 אז, הגיע לתחנה מול גן ורשה, פנה הרבי לאברך ואמר לו עשה לי טובה הסתר אותי עם המעיל שלך, עומד לעלות כאן איזה ליטוואק בשם זילברברג ואיני רוצה שיראה שרבי נוסע באוטובוס, וכך מצא האברך הזדמנות לשאול אותו, אם הרבי סובר שאין זה נכון וזה לא מתאים ולא צנוע אז מדוע כבודו מתעקש לנסוע באוטובוס, - ברור שזה ראוי ובכוונה תחילה אני נוסע באוטובוס, אך הליטוואק הזה לא יבין זאת. ולא יסף.
ג. בזמנו סברתי שהוא מבקש בזיונות ולמדתי כן מסיפור שהיה.
היה זה בשנת תשל"ט בלוויה של רב חיים שמולביץ ז"ל באמצע הלוויה פנה האדמו"ר לבחור שהכיר וביקש לו להיות לו סולם כי הוא רוצה לשבת למעלה על הגדר על יד תחנה מרכזית, הבחור הזה, התחנן אליו, זה לא מתאים, והרבי ענה לו עשה כפי שאני מצווה אותך ואכן הרבי עלה על כתפיו של הבחור, והבחור גם נתבקש לדחוף אותו עוד ועוד עד שהצליח להתיישב למעלה על הגדר קבל עם ועדה.
ד. הילך בצידי דרכים - כך זה היה נראה אך הכל התנהל אצלו. א. הוא נשכב על הגדר שהרב שך לא יפתח את מפלגת עץ וגייס לצורך כך את רב חיים שאול קרליץ ז"ל ואכן הרב שך אמר להם שהוא נותן להם חודש ימים שיעשו סדר, כעבור ימיים הוא חזר להרב שך ז"ל צדקה ממני אין עם מי לדבר. ב. זכור לי שאיזה גביר מפורסם פשט את הרגל והגיע לרבי שבור ורצוץ, הרבי אמר לו להמתין עד הלילה כשאף אחד לא יראה, ואני הצטרפתי ודפק באמצע הלילה על פתח דלתו של רב מונייה שפירא ז"ל ודרש ממנו סכום עתק על אתר - רב מונייה ז"ל ללא אומר ודברים הוציא מזומן מהכספת ומסר לו. ג. בשעתו לא ידעו להחליט מי יהיה הממשיך של הלב שמחה או של הפני מנחם איני זוכר כרגע אצל מי זה היה, כאשר הגיע לנחם ביקשו המתחמים להוציא את כולם, ברצונם לשוחח עם עם האדמו"ר מסטריקוב ביחידות, וכך היה, כעבור שעה וחצי לערך הכריזו בגור מי יהיה האדמו"ר. - ויש לי עוד המון מה לכתוב אך טרם הגיע הזמן. - הבטחתי לכתוב כאן אודותיו וקיימתי.
אם עליהם לתת קרדיט איני יודע - לדעתי עליהם לתת קרדיט לאוצה"ח.
לומד_בישיבה כתב:אגב, הוא [מרן הגר"ד פוברסקי] אמר שבמשך השנים פגם בשלוש בחורים בפוניבז' שהבינו בלימוד, האחד מהם הוא רב יצחק דזימיטרובסקי שליט"א ועוד שתיים שאינם מפורסמים כל כך.
תולעת ספרים07 כתב:עד כמה שביררתי רב משה חסידה ז"ל אחיו של יש"י חסידה (בוטשאן) כאשר הגיע מפולין לבש שטיירמל וכמדומני שגם אחיו ראיתי אותו פעם עם שטריימל ובשום שלב החל ללבוש ספודיק
כמו כן יש בידי עוד שתי שמות בני תשעים בלע"ר שאישרו לי שאכן הלכו עם שטריימל כאשר הגיעו מפולין...
אך אין זה לכבודם לפרסם את זה...
שוב מי בעל דבר שיידע דברים ברורים ואיני מדבר כלל על אלו שהיו עם כתונת פסים כמו משפחת גבירץ ועוד כהנה כוונתי רק לאלו שהגיעו היישר מסטריקוב אלכסנדר פולנים בלב ונפש.
--
.
מנחם וואהלינער כתב:תולעת ספרים07 כתב:עד כמה שביררתי רב משה חסידה ז"ל אחיו של יש"י חסידה (בוטשאן) כאשר הגיע מפולין לבש שטיירמל וכמדומני שגם אחיו ראיתי אותו פעם עם שטריימל ובשום שלב החל ללבוש ספודיק
כמו כן יש בידי עוד שתי שמות בני תשעים בלע"ר שאישרו לי שאכן הלכו עם שטריימל כאשר הגיעו מפולין...
שוב מי בעל דבר שיידע דברים ברורים ואיני מדבר כלל על אלו שהיו עם כתונת פסים כמו משפחת גבירץ ועוד כהנה כוונתי רק לאלו שהגיעו היישר מסטריקוב אלכסנדר פולנים בלב ונפש.
--
.
בפולין לא הלכו החסידים מלובשים בשטריימלים רק הרבנים והחשובים, וממילא כשעלו ארצה התלבשו כמנהג ירושלים בשטריימל. אבל זה פשוט שבפולין מי שלבש שטריימל זה היה מה שקוראים היום ספודיק
גוראריה כתב:תולעת ספרים07 כתב:עד כמה שביררתי רב משה חסידה ז"ל אחיו של יש"י חסידה (בוטשאן) כאשר הגיע מפולין לבש שטיירמל וכמדומני שגם אחיו ראיתי אותו פעם עם שטריימל ובשום שלב החל ללבוש ספודיק
ר' שמעון ליפסקר ור' ישראל יצחק לוי לא היו פולנים אלכסנדר סטריקוב בלו"נ? מי עמד אצל דלתו של אדמו"ר הראשון כשבא לארץ, לא ר' ישראל יצחק?
על אלו שהלכו בשטריימל הקושיא, חלק מהגרליצים ור' זלמן משה חסידה.
אגב, ר' זלמן משה הגיע ישירות מפולין?
איש_ספר כתב:על צדקותיו ועבודתו יספרו החסידים. ה'חברים' שלו יספרו על היותו איש שיחה שאין דומה לו.
שמעתי פעם מהגרד"צ הילמן שאמר לו הסטריקובער, דבר נפלא.
כידוע הגר"א הכריע שאין לומר בברכת מעין שלוש, ונברכך עליה בקדושה ובטהרה, שאין לו מובן.
והסטריקובער אמר שהוא מיוסד עה"פ בירמיהו (ב' ז') אָבִיא אֶתְכֶם אֶל אֶרֶץ הַכַּרְמֶל לֶאֱכֹל פִּרְיָהּ וְטוּבָהּ וַתָּבֹאוּ וַתְּטַמְּאוּ אֶת אַרְצִי וְנַחֲלָתִי שַׂמְתֶּם לְתוֹעֵבָה. וע"ז אנו מברכים לאכול מפריה ולשבוע מטובה ולברכך עליה בקדושה ובטהרה. ושפתים יושק !
הגרד"צ שאל אותו, יש לך עוד דברים טובים כאלה? וכמדומה שהשיב: לא...
לא ידען כתב:לומד_בישיבה כתב:בימים ההם היה מאוד מגוחך, אם אדמו"ר פולני, ועוד ללא חסידים כמעט, יכתוב עוד דברים בהזמנה.
נתבקשתי מכמה חסידי סטריקוב להתייחס לקטע זה שנכתב לעיל.
א. כמדומני שהיה לו במה להתגאות, שלא לדבר על כך שהיה נכד של החידושי הרי"ם מצד הרבנית ע"ה, ואכן הבית ישראל היה מאוד מקושר אליו, בזכרוני שאברך אחד שאלו האם נכון הדבר שהבית ישראל ביקשו שידריך את בחורי גור בישיבות השונות וענה הן. והמשיך להקשות ומדוע כבודו ברח משם, כי אני לא אוחז מהשיטה שלו. לא כך חינכו אותי, מה הבעיה. צריך להשקיע באברכים שלא יהיו כתרנגול ותו לא מידי.
ב. בכוונה תחילה נסע באוטובוס - סיפר לי אברך שפעם ביקש לו לנסוע לחתונה במודיעין, ואברך זה התעקש להזמין מונית ולא הסכים. כאשר האוטובוס כמדומני מס' 51 אז, הגיע לתחנה מול גן ורשה, פנה הרבי לאברך ואמר לו עשה לי טובה הסתר אותי עם המעיל שלך, עומד לעלות כאן איזה ליטוואק בשם זילברברג ואיני רוצה שיראה שרבי נוסע באוטובוס, וכך מצא האברך הזדמנות לשאול אותו, אם הרבי סובר שאין זה נכון וזה לא מתאים ולא צנוע אז מדוע כבודו מתעקש לנסוע באוטובוס, - ברור שזה ראוי ובכוונה תחילה אני נוסע באוטובוס, אך הליטוואק הזה לא יבין זאת. ולא יסף.
ג. בזמנו סברתי שהוא מבקש בזיונות ולמדתי כן מסיפור שהיה.
היה זה בשנת תשל"ט בלוויה של רב חיים שמולביץ ז"ל באמצע הלוויה פנה האדמו"ר לבחור שהכיר וביקש לו להיות לו סולם כי הוא רוצה לשבת למעלה על הגדר על יד תחנה מרכזית, הבחור הזה, התחנן אליו, זה לא מתאים, והרבי ענה לו עשה כפי שאני מצווה אותך ואכן הרבי עלה על כתפיו של הבחור, והבחור גם נתבקש לדחוף אותו עוד ועוד עד שהצליח להתיישב למעלה על הגדר קבל עם ועדה.
ד. הילך בצידי דרכים - כך זה היה נראה אך הכל התנהל אצלו. א. הוא נשכב על הגדר שהרב שך לא יפתח את מפלגת עץ וגייס לצורך כך את רב חיים שאול קרליץ ז"ל ואכן הרב שך אמר להם שהוא נותן להם חודש ימים שיעשו סדר, כעבור ימיים הוא חזר להרב שך ז"ל צדקה ממני אין עם מי לדבר. ב. זכור לי שאיזה גביר מפורסם פשט את הרגל והגיע לרבי שבור ורצוץ, הרבי אמר לו להמתין עד הלילה כשאף אחד לא יראה, ואני הצטרפתי ודפק באמצע הלילה על פתח דלתו של רב מונייה שפירא ז"ל ודרש ממנו סכום עתק על אתר - רב מונייה ז"ל ללא אומר ודברים הוציא מזומן מהכספת ומסר לו. ג. בשעתו לא ידעו להחליט מי יהיה הממשיך של הלב שמחה או של הפני מנחם איני זוכר כרגע אצל מי זה היה, כאשר הגיע לנחם ביקשו המתחמים להוציא את כולם, ברצונם לשוחח עם עם האדמו"ר מסטריקוב ביחידות, וכך היה, כעבור שעה וחצי לערך הכריזו בגור מי יהיה האדמו"ר. - ויש לי עוד המון מה לכתוב אך טרם הגיע הזמן. - הבטחתי לכתוב כאן אודותיו וקיימתי.
אם עליהם לתת קרדיט איני יודע - לדעתי עליהם לתת קרדיט לאוצה"ח.
הבלים. בעיקר הקטע האחרון.
בני ברקי כתב:אם כבר מעלים כאן את נושא חבישת השטריימל לחסידי פולין.
אעיר,חסידות ביאלה שהיא חסידות פולנית לכל דבר (גזע מסטריקוב...)דווקא חובשים שטריימל ולא ספודיק...
כך שאין להקיש מחבישת שטרייל או ספודיק על שייכות לחסידות כזו או אחרת
(האדמור מסטריקוב שליט"א חובש שטריימל והאדמור מטולנא שליט"א ספודיק...)
ארזי ביתר כתב:בני ברקי כתב:אם כבר מעלים כאן את נושא חבישת השטריימל לחסידי פולין.
אעיר,חסידות ביאלה שהיא חסידות פולנית לכל דבר (גזע מסטריקוב...)דווקא חובשים שטריימל ולא ספודיק...
הפולנים הבודדים שבחסידי ביאלה, לובשים ספודיק ולא שטריימל...
ארזי ביתר כתב:בני ברקי כתב:אם כבר מעלים כאן את נושא חבישת השטריימל לחסידי פולין.
הפולנים הבודדים שבחסידי ביאלה, לובשים ספודיק ולא שטריימל...
בני ברקי כתב:אם כבר מעלים כאן את נושא חבישת השטריימל לחסידי פולין.
שיף כתב:ואגב אביו של האבנ"ז מסוכטשוב ה"ה רבי נחום זאב [ב"ר אהרון] בעל האגודת איזוב שהיום יום פקודתו היה אבד"ק ביאלא [שניהם בפולין] ויש כמה קשרים בין בית ביאלא לבית סוכטשוב [ממש לאחרונה התארס בנו של האדמו"ר מסוכטשוב שליט"א עם בת הרב גשייד חתן בית ביאלא]
מתפעל כתב:הנה עוד תמונה יפה
מי מזהה את הנראים כאן ומהו הארוע?
מנדעל כתב: ואת"ל שזה היה תנאי בשידוך אז צ"ל שבשידוך עם הרבי הנוכחי מסטריקוב ויתר הרבי על השטריימל לגודל הפלגת גדולת החתן.....
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 537 אורחים