אמסטרדם כתב:אני מחפש מקורות וכו' לשתי השאלות דלהלן:
ב) בכתובות ק"ט ב' אי' שהנאבד לו דרך בין דרכים של חבירו הרי החבר חייב לתת לו דרך, ואני שואל אם מצינו למי שמבאר גדר ויסוד הך חיוב (הגעתי לזה דרך הרשב"א שלהי המניח).
רבותיי כתב:אמסטרדם כתב:אני מחפש מקורות וכו' לשתי השאלות דלהלן:
ב) בכתובות ק"ט ב' אי' שהנאבד לו דרך בין דרכים של חבירו הרי החבר חייב לתת לו דרך, ואני שואל אם מצינו למי שמבאר גדר ויסוד הך חיוב (הגעתי לזה דרך הרשב"א שלהי המניח).
לכאורה חיוב נתינת הדרך אינו נתינה של משהו, אלא היות וברור שיש לו כאן זכות לעבור, מותר לו לעבור ואין המקיף יכול למנוע זאת ממנו. מה שכן - יש לו כח לבחור דרך שהכי נוח לו [למקיף] ולומר לו למאבד לך מכאן, ואף שקשה לך הבא ראיה שיש לך זכות לדרך נוחה יותר...
ישא ברכה כתב:רבותיי כתב:אמסטרדם כתב:אני מחפש מקורות וכו' לשתי השאלות דלהלן:
לכאורה חיוב נתינת הדרך אינו נתינה של משהו, אלא היות וברור שיש לו כאן זכות לעבור, מותר לו לעבור ואין המקיף יכול למנוע זאת ממנו. מה שכן - יש לו כח לבחור דרך שהכי נוח לו [למקיף] ולומר לו למאבד לך מכאן, ואף שקשה לך הבא ראיה שיש לך זכות לדרך נוחה יותר...
זה לא פשוט כ"כ. זה כמו מי שיש לו כמה חפצים דומים ונתערב חפץ אחד מהחוץ האם יכול לקחת חפץ אחד בהכרח כי אחד מכל אלו שלי, או שעל כל אחד ניתן להסתפק האם זה שלך או לא.
בפשטות הסברא נותנת שאפשר לקחת אחד מהכל [ושיהיה את הכי פחות טוב]. ובכ"א לכאו' זה הנידון, אם דנים הכל יחד או כ"ל חפץ בפנ"ע. וזה הנידון בכתובות שם.
ובגיטין ט. פליגי רש"י ותוס' בנותן קרקע לעבדו ושייר קרקע כל שהוא, לדעת רש"י אינו מקבל כלום מחמת הספק ולדעת תוס' המוכר יקבל קרקע מעידית [מחמת הספק] וזכה בשאר. וצ"ב לרש"י מ"ש ממי שאבדה לו דרך.
שומע ומשמיע כתב:אני כותב מהזיכרון, שהנתיה"מ אכן לומד שכל הדין של אבדה דרך שדהו הוא דווקא כשיש לו שעבוד על בעל השדה, שהוא מחוייב להעמיד לו אותה.
אבל אם זה קניין הוא יכול לדחותו.
נראה לי הקצה"ח חולק.
שאלתי את הגאון ר' אברהם לויסון פעם, אם נפל לדירתי משהו מהשכן [ואין חיוב של השבת אבידה כגון אבידה מדעת] מה מחייב אותי לתת לו לקחת.
והא אמר לי שזה על דרך השלילה. שאם אני לא מרשה לו להיכנס אני נחשב בזה מעכב אותו מממונו. אפילו שאני תובע את זכויותי בקרקע.
הכהן כתב:לי היתה פעם שאלה כזו:
אני מוכר "חמשה סלעים" לפדיון הבן, שנמצאים בקופסה סגורה, ואני משאיל לקונה את הקופסה, על מנת שלא יפתח אותה (הקופסה שקופה והמטבעות נראים).
הוא כמובן יכול לתת את זה לכל כהן שירצה, אלא שאני רוצה את הקופסה חזרה, ומוכן לחזור ולקנות ממנו את המטבעות שבתוכה.
עכשיו הוא לכאורה חייב לעשות כל טצדקי לקנות את המטבעות מהכהן כדי להחזיר לי את הקופסה.
מה דעתכם?
הכהן כתב:למה המטבעות לא היו שלו?
אולי השאלה אם הנתינה נתינה, ואם הוא אמר מראש לכהן שהוא יקנה את המטבעות?
השאלה אם אני יכול להקנות בצורה כזו, או אם אני יכול לאסור על הקונה להוציא את ממונו מהכלי שלי.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 136 אורחים