סטפנסקי כתב:ומי מילדיו לא הולך עם שטריימל??
קרית מלך כתב:דעתו החריפה נגד פאות? מנין לך?
אדרבה, דעתו היתה שלהלכה אין בכך כל סרך שאלה. וכפי שמבואר להדיא בתשובתו במנח"ש בענין מראית העין. לך נא ראה.
דעתו היתה חריפה מאד נגד חבישת פאות שאינן צנועות. וכידוע מה שכתב בנו הגר"ש שליט"א במכתבו בענין זה.
איש_ספר כתב:...ואין עברה מכבה מצוה...
איש_ספר כתב:סופו של דבר כתלי ביתו יעידו עליו, וילדיו הגדולים חינוכם ומקומות נטיעתם, מפריכים כל מיני תיאוריות של תמימים ותמהונים כאחד.
איש_ספר כתב:הטעות שישנה בדמותו של הגרשז"א מזכירה את הטעות בדמותו של החזו"א. החזו"א קירב חסידים שבאו בצל קורותו ואהב את מזגם החם לכל דבר שבקדושה ומכאן נוצרה טעות כביכול אהד את מה שמכונה "חסידות", דבר שכל קרוביו יודעים שהיה רחוק ומסויג מאד. כך הגרשז"א. למשל בנו, הגרא"ד שגם הוא נחשב בחוגים רבים (ישובי הגולן והצפון) כיחיד לעצמו, התראיין לעיתון שיצא לזכרו (מוסף הפלס שנה העברה כמדומני) ואמר שם שאביו נטה לדעות הקנאים שאסור בכלל להשתתף בבחירות, אלא שהבין שבלי מסגרת החרדית הציבור יצביע למפלגות חילוניות. ציטוט שלא יאמן כשהוא נשמע מפיו של המספר. אלא שאצל רשז"א כמו שהתבטא בעצמו, יחסו החיובי לכל אדם מכל מקום, לא נבע רק ממידותיו האציליות והזכות, אלא מתחושה עמוקה של יעוד ושליחות להיות מורה הלכה לרבים, הוא החזיק שזה תפקידו העיקרי והמשמעותי ולפיכך הוא ברח ממחלוקות שעשויות לצמצם את מידת השפעתו. הסיפור עם גורן לא מפתיע בכלל. בינו לבין עצמו הוא יכול להחזיק מגורן שהוא לץ וקל דעת, אבל אם יש מחבר שבתמימותו מביא פסקים מגורן (במיוחד בהלכות צבא שהוא היה מראשי המדברים בענין זה, ואגב כך א"א להתעלם ואין עברה מכבה מצוה, מההצלחות הרבות שהיו לו בתחום הזה והן בודאי עומדות לזכותו לעולם), הוא לא ינזוף בו, ואם הפסק נשמע הגיוני, הוא בהחלט יכול לומר לו להביא את דברו עם דבריו. וכמו בכל דמות רבגונית, יש פולקלור, ויש ביטויים של התרפקות על דמות כזו או אחרת, ויש ימין מקרבת לפלוני ופלמוני, אך סופו של דבר כתלי ביתו יעידו עליו, וילדיו הגדולים חינוכם ומקומות נטיעתם, מפריכים כל מיני תיאוריות של תמימים ותמהונים כאחד.
פלגינן כתב:איש_ספר כתב:...ואין עברה מכבה מצוה...
?
דרומי כתב:יסלח לי הרב איש ספר, אבל ההשוואה בין הגרש"ז לחזו"א אין לה דבר עם המציאות ולא קרב זה אל זה מכל זוית ראיה שהיא
[ואגב, הגר"מ הלברשטאם סבר בפועל שאין להצביע בבחירות (ולא רק כרעיון תיאורטי), ואעפ"כ עבד בשיתוף פעולה עם ציבור חרד"לי]
איש_ספר כתב:פלגינן כתב:איש_ספר כתב:...ואין עברה מכבה מצוה...
?
מה לא מובן. העובדה שגורן עשה מה שעה והיה מי שהיה אינה מבטלת את הפעילות החשובה שעשה בתחום הכשרת המטבחים הצבאיים, הבאת גופות חיילים לקבורה ועוד.
אפשר להתווכח ע"ז?
לעומקו של דבר כתב:והנה יש לנו עכשיו אשכול כלוח מודעות מצוי: בחירות ופאות...
בכ"א ברור אצל כל מי שיודע וא"א לחלוק על זה, שהגרשז"א לא היה מרוצה מהפאות, והכוונה באופן כללי, נא לא להכנס לפרטי אורך וצורה, ומה שלא פרסם דעתו זו לרבים בצורה ברורה יותר, זה מהמצווה הידועה שלא לומר וכו'.
ואין הכוונה להוציא ח"ו איזה לעז על בנותיו, ואולי הייתה להם פאה צנועה ביותר, ואולי שמעו בזה (כדין) לבעל ולא לאב. זה לא ישנה את המציאות.
והסיבה שלו היא לא בגלל שסבר שמעיקר הדין נפסק דלא כשהשלט"ג, אלא שלמעשה זה לא צנוע. וידוע בנושא זה מכתב של הגרש"א ושיחה של ר' דן. אבל גם בלעדיהם הדבר ידוע.
לעומקו של דבר כתב:שיטת "אין מחניפין בה" זה מהגרשז"א?...
לעומקו של דבר כתב:
בכ"א ברור אצל כל מי שיודע וא"א לחלוק על זה, שהגרשז"א לא היה מרוצה מהפאות, והכוונה באופן כללי, נא לא להכנס לפרטי אורך וצורה, ומה שלא פרסם דעתו זו לרבים בצורה ברורה יותר, זה מהמצווה הידועה שלא לומר וכו'.
ואין הכוונה להוציא ח"ו איזה לעז על בנותיו, ואולי הייתה להם פאה צנועה ביותר, ואולי שמעו בזה (כדין) לבעל ולא לאב. זה לא ישנה את המציאות.
והסיבה שלו היא לא בגלל שסבר שמעיקר הדין נפסק דלא כשהשלט"ג, אלא שלמעשה זה לא צנוע. וידוע בנושא זה מכתב של הגרש"א ושיחה של ר' דן. אבל גם בלעדיהם הדבר ידוע.
שיף כתב:סטפנסקי כתב:ומי מילדיו לא הולך עם שטריימל??
הגאון רבי עזריאל [זעליג] שליט"א מרא דאתרא דבית וגן לא הולך עם שטריימל
[ואפילו שהוא חתן הגריש"א]
דודי צח כתב:שיף כתב:סטפנסקי כתב:ומי מילדיו לא הולך עם שטריימל??
הגאון רבי עזריאל [זעליג] שליט"א מרא דאתרא דבית וגן לא הולך עם שטריימל
[ואפילו שהוא חתן הגריש"א]
בנו ר' יענקל, לבש שטריימל רק לפני כ20 שנה.
בנו ר' שמואל, כשנוסע לעצרות מסוימות בפרט שלא בירושלים - במוצאי שבת - הוא לובש כובע רגיל
איש_ספר כתב:רון.
הקושיות שלך הם חמורות מאד. ממש מרפסין איגרא. איך יתכן שרשז"א הרהר על הצבעה בבחירות בשעה שכל גדולי ישראל וכו'. לית נגר ובר נגר דיפרקנה. אין ספק שהכל עלילה שפלה של בנו ר' אברהם דב הידוע ככזבן וכנוכל. ברור לגמרי.
הציטוט נראה לא כ"כ נאמן למקור, וכי כך דרכו של הגרש"ז לספור דוקא "בתי דין"?מאידך גיסא, אני אספר לכם הפתעה; אבי אמר לי פעם באיזה הזדמנות: "בעצם אני שייך ל'נטורי קרתא', בדעות שלי אני שייך לחוגי הקנאים שבירושלים והסיבה שאינני הולך עמם, כי יש בהם המזלזלים בכבוד התורה ואינני יכול ללכת עמם. אני מרגיש קרוב אליהם בדעות אילו לא היו מבזים תלמידי חכמים". גם בענין הבחירות אמר לי פעם בפירוש, שהסיבה לכך שבמשך שנים רבות לא חתם על הכרוזים לבחירות היא מפני שלא ראה בית דין שמתיר את זה, מצד אחד יש בית דין של 'העדה החרדית' בירושלים שאוסר את ההשתתפות בבחירות ואילו מנגד, אין בית דין מהצד השני שמתיר... והסיבה שלאחר שנים הוא התחיל לחתום היא מפני שקמה תנועת 'כך' של כהנא והיו בחורי ישיבות שהתלהבו מהקיצוניות ונסחפו אליהם רעיונית ומפלגתית ומשכך היה צורך לחתום כדי למנוע מבני הישיבות ללכת למקומות לא רצויים".
עושה חדשות כתב:איש_ספר כתב:רון.
הקושיות שלך הם חמורות מאד. ממש מרפסין איגרא. איך יתכן שרשז"א הרהר על הצבעה בבחירות בשעה שכל גדולי ישראל וכו'. לית נגר ובר נגר דיפרקנה. אין ספק שהכל עלילה שפלה של בנו ר' אברהם דב הידוע ככזבן וכנוכל. ברור לגמרי.
אם זיהיתי את הקטע המדובר, הכוונה היא לדברים שנכתבו שם בשם הגר"מ (ולא הגרא"ד):מאידך גיסא, אני אספר לכם הפתעה; אבי אמר לי פעם באיזה הזדמנות: "בעצם אני שייך ל'נטורי קרתא', בדעות שלי אני שייך לחוגי הקנאים שבירושלים והסיבה שאינני הולך עמם,
זאת לא הנקודה, הגרא"ד או הגר"מ, הנקודה היא שהגרש"ז אינו נוהג לנמק מעשיו בטיעונים מגוחכים של "בית דין אחד אוסר ואין בית דין אחר מתיר".איש_ספר כתב:אכן החלפתי. היה בזכרוני שהיתה לי הפתעה מהציטוט כשהוא יוצא מפי המספר, ולכן חשבתי שזה הגרא"ד. בהתברר שזה ר' מוט'ל, זה לא פחות מפתיע ואולי יותר. יש"כ שהעמדתני על טעותי.
קרית מלך כתב:נניח כדבריך, אך עדיין המציאות קיימת שבמשך שנים רבות לא כתב מרן הגרש"ז מכתב בעד ההליכה לבחירות אלא בנוסח שאלו המשתתפים בבחירות שיצביעו עבור אגודת ישראל. [עד תשמ"ט].
לעומקו של דבר כתב:לעניין הפאות, אין ברצוני להכנס למו"מ מייגע. ברור שההשוואה להגריש"א לא נכונה, הגריש"א לא היה סבור כמו הגרשז"א בזה. אבל הגרשז"א כן סבר כך, והייתה לו ביקורת על הפאות. לא שהוא חשב שזה יהרג ואל יעבור. אם הרב בורודיאנסקי או מי מחתניו מעיד שרצונו כן היה שבתו תלבש פאה, אז צ"ע. אבל אי אפשר לחשוב שזה רק כמה עסקנים הוציאו איזה ציטוט מסולף, כי במקרה הזה אינו כן. וזה כידוע להמכירים אותו.
הצעתי לעיל אפשרות שהוא התנגד לרוב הפאות המצויות ככלל משא"כ בנותיו לבשו פאות בצניעות יתירה.
סטפנסקי כתב:בעניין מה שאפשר כתב על פאות ידוע דעתו החריפה נגד פאות !!. ומי מילדיו לא הולך עם שטריימל??
קרית מלך כתב:וכידוע מה שכתב בנו הגר"ש שליט"א במכתבו בענין זה.
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 69 אורחים