הודעהעל ידי משמר » ג' יוני 27, 2017 8:49 pm
א. איני יודע מאיזו שנה היא, ואני מניח שמשנות השלושים. כפי שקיבלתי כך העליתי ואיני מתמצא.
ב. ראדזין אכן היתה חסידות מכובדת אבל הערתי שראדומסק משום מה מופיע במספר נמוך יותר וזה קצת צ"ע.
ג. העיירה אמשינוב מופיעה קודם כל בשמה הפולני 'מְשְׁצ'וֹנוֹב' ובסוגריים ההגייה היהודית אמשינוב.
ד. אני לא חושב שרשימתו של הר"ד הלחמי היא מקיפה (33 שטיבלך). לא ראיתי למשל שמציין את השטיבלך באופוצ'נה, בלוינא, קראקא, שעדליץ, וכן עוד כמה ערים ואמהות בישראל שהיו בהם חסידי אמשינוב (אין שום איזכור על זדונסקא וואלא, טשנסטחוב ועוד מרכזים חסידיים גדולים). גם הרשימה שמופיעה לעיל מכילה בקושי מחצית מהמספר שהיה באמת. (יתכן שכלול בזה גם שטיבלך של אחיו רבי שמעון שלום ואולי של עוד מבני המשפחה).
לשם דוגמא, מופיע כאן על 294 שטיבלך של גור, קיימת רשימה חלקית ולא מקיפה של למעלה מ-400. כך שבחישוב הכללי של כל החסידויות ניתן לכתוב 2000.
ה. איני יודע מהי קוצק, כיון שקוצק וכל ענפיה מפורטות בנפרד. ניתן לשער שהם בתי החסידים של קוצק שנותרו רשומים בשמם הראשון, חלקם נעשו לשטיבלך של גור וחלקם לשטיבלך של בית קוצק (פילוב, סוקולוב, לומאז', לוקוב). אם השערה זו נכונה, המדד שכתבתי בסעיף הקודם על 2000 אינו נכון אלא מועט יותר.
הדברים נשאלו בפני עורך רשימות אלו הפרופ' מרסין וודז'ינסקי מאוניברסיטת וורוצלב (היא ברעסלוי) וזה אשר השיב:
התשובה הפשוטה היא שאני יכול לרשום שטיבלך כפי שהם נרשמו במקור. שטיבלך קוצק בראשית המאה העשרים, היו אולי פילוב או סוקולוב, אך באופן מסורתי עדיין קראו להם קוצק, אולי כדי שיכלו לטעון אמונים לרבי מקאצק, יוסף מורגנשטרן, אשר גר אז בקאצק.
למרבה הצער, המקור לא נכנס לפרטים אלו. בדיוק אותו מצב הוא עם ביאלה, גם סטפן, שאין לו עוד הרבי, לכוביץ, וכו'. בנוגע לחב"ד הנחתי שהכוונה היא לליובאביץ, אבל זה יכול להיות עוד כמה סניפים.
עם סאדיגורה רשמתי אותו סאדיגורה עצמו, אבל אני בטוח שלפחות כמה מהם שייכים לענפי החסידות ההיא, כגון, צ'ורטקוב או הוסיאטין.
במילים פשוטות, יש לקרוא את הנתונים בזהירות וזה רחוק מלהיות מדויק. לפעמים הם מעידים על מידת ההשפעה של שושלת, ולפעמים על צדיק בודד. לפעמים זה אפילו רחוק יותר מן המציאות, כמו כמה שטיבלך תחת שם מסויים שהיו של קבוצה שכבר לא התפלל בשטיבל ההוא, למשל שטיבל סטריקוב בוולוצלובק, חסידי סטריקוב היו המיעוט.
ו. לבקשתך אני מוסיף:
גור - 294
אלכסנדר - 165
קוצק - 74
אמשינוב - 46
רדזין - 45
רדומסק - 42
ווארקא (אטוואצק) - 37
סוכטשוב - 34
ראדזמין - 28
קוזמיר - 28
גרודזיסק - 27
סקרנביץ - 27
סטריקוב - 25
לובלין - 22
סוקולוב - 21
פוריסוב - 19
ביאלא - 18
קוזניץ - 16
אוסטרובצא - 15
חנטשין - 12
קרימלוב - 12
רדושיץ - 12
מודזיץ - 12
מעזריטש - 10
"אחרים" (שמנין השטיבלך שלהם היה נמוך מעשרה] - 192
ס"ה - 1226
פירוט "אחרים" שמנינם מתחת לעשר: פרצוב (9), קולבייל (8), פיאסצנא, ראספשא, מינסק, פילוב (7), גוסטינין, קאלושין, פילץ, פינטשוב, פשיסחא, זוולין, ז'וריק (6), לומאז', ניישטאט, לוקוב, אוז'רוב-טשמילוב, זי'כלין (5), ביכאווא, צ'נסטוחוב, טומשוב-לובלסק, זאוויערצא (4), בלז'יץ, חלם, טשכנוב, לעווערטוב, פשעדבורז', רייביץ, סוכדניוב, וולודבה, וולבורז', וולברום, וולומין, וישקוב (3), ז'לחוב, ביסקופיצא, בלענדוב, קעלץ, קוטנא, ליפסק, מרקישוב, פלאצק, סרוצק, שדליץ, שידלוב, טורבין, וונחוצק, זגיערז, ז'יראדוב (2).
נערך לאחרונה על ידי
משמר ב ד' יולי 12, 2017 11:27 pm, נערך 14 פעמים בסך הכל.