תולעת ספרים07 כתב:הבונה: ומדוע אינך תמה איך זה שהגרי"ז זצ"ל התכתב עם הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק בוסטון וכידוע שהמכתבים שבסוף הגרי"ז על הרמב"ם פונים אל הגרי"ד בוסטון.
ובמופלא ממך אל תדרוש.
תולעת ספרים07 כתב:הבונה: ומדוע אינך תמה איך זה שהגרי"ז זצ"ל התכתב עם הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק בוסטון וכידוע שהמכתבים שבסוף הגרי"ז על הרמב"ם פונים אל הגרי"ד בוסטון.
ובמופלא ממך אל תדרוש.
נושא ספרים כתב:ראשית תולעת מפיץ כאן כזבים ולא בפעם הראשונה, המכתבים אינם לגרי"ד מבוסטון!
דראל כתב:. (את מעברו הסביר בכך ש'המזרחי' היא שסללה בפועל את הדרך שאיפשרה למדינת ישראל להפוך למרכז חיי התורה לאחר השמדת יהדות מזרח אירופה).
כמדומה שההיפך הוא הנכון, הציבור הליטאי בארץ, לא היה לו כמעט כל עימות עם הגרי"ד מבוסטון, (בהלוויתו של הגר"י אבמרסקי, הספידו הגרא"מ שך, וקרא עליו מי יקום לי עם מרעים וגו', ורבים תמהו, לאחר מכן הוברר כי בסמוך לפטירתו, נודע כי הגרי"ד שואף ליסד בארץ שלוחה של ישיבתו, ואף פתח בצעדים מעשיים להגשמת חזונו, ביוזמת הגרא"מ שך, שיגר הגר"י אברמסקי מכתב חריף מאין כמותו לגרי"ד, שבלם את המהלך בתחילתו.אכן עיקר המאבק היה מאחורי הקלעים. כ"ז שמעתי מהרה"ג ר' משה פרידמן, ממבקרי האנצ"ת (וגיסו של ר' דב לנדוי) שהיה קרוב לדברים אז. אני מזכיר את שמו כי מי שמכירו יידע להעריך ע"י כך את משקל הדברים) ומשום כך אין לו כל בעיה רגשית לקבל את תורתו, ולפיכך ספריו ההלכתיים פופלארים ביותר בחוגי הישבות שבכאן, אך הציבור הליטאי האמריקני, אלו שהיו קרובים ונוגעים בדבר, מסויגים ממנו הרבה יותר. ודבר זה למדתי כאשר פגשתי ביהודי ת"ח מופלג מגדולי גידולי בית מדרש גבוה שבליקווד, וכאשר רציתי 'למכור' לו אגוט ווארט של הגרי"ד על הסוגיא הנלמדת, העווה פניו והפטיר: ער איז נישט אונזערע, ולא היה מעונין לשמוע, לא לפני שהוסיף כמה מילים להמעטת הדמות. אצל הת"ח בארץ נדיר יותר למצוא תגובה רגשית שכזו, ולרוב היחס נע בין אדישות לחיבה.ועוד משהו קטן: בציבור החרדי (בעיקר הליטאי) בארץ ישראל הרב סולובייצ'יק מבוסטון נתפס אולי כאיזה בן-חורג של משפחת סולובייצ'יק המעטירה. אבל כל מי שיש לו ידע ומושג בציבור החרדי (ושוב בעיקר חרדי ליטאי) בארה"ב, זה שלפני דור ושני דורות, יודע שהרב סולובייצ'יק הוערך שם על ידי כולם כאחד מגדולי הדור. די להיות בקיא קצת ב'הפרדס', הביטאון הבלתי רשמי של אגוה"ר (שהיתה מזוהה עם אגודת ישראל ולא עם המזרחי), כדי שגם מי שלא מכיר את התקופה האמורה ימצא שלל גדול של ראיות לדבר.
איש_ספר כתב:כמדומה שההיפך הוא הנכון, הציבור הליטאי בארץ, לא היה לו כמעט כל עימות עם הגרי"ד מבוסטון, (בהלוויתו של הגר"י אבמרסקי, הספידו הגרא"מ שך, וקרא עליו מי יקום לי עם מרעים וגו', ורבים תמהו, לאחר מכן הוברר כי בסמוך לפטירתו, נודע כי הגרי"ד שואף ליסד בארץ שלוחה של ישיבתו, ואף פתח בצעדים מעשיים להגשמת חזונו, ביוזמת הגרא"מ שך, שיגר הגר"י אברמסקי מכתב חריף מאין כמותו לגרי"ד, שבלם את המהלך בתחילתו.כך שמעתי מהרה"ג ר' משה פרידמן, ממבקרי האנצ"ת (וגיסו של ר' דב לנדוי) שהיה קרוב לדברים אז. אני מזכיר את שמו כי מי שמכירו יידע להעריך ע"י כך את משקל הדברים) ומשום כך אין לו כל בעיה רגשית לקבל את תורתו, ולפיכך ספריו ההלכתיים פופלארים ביותר בחוגי הישבות שבכאן, אך הציבור הליטאי האמריקני, אלו שהיו קרובים ונוגעים בדבר, מסויגים ממנו הרבה יותר. ודבר זה למדתי כאשר פגשתי ביהודי ת"ח מופלג מגדולי גידולי בית מדרש גבוה שבליקווד, וכאשר רציתי 'למכור' לו אגוט ווארט של הגרי"ד על הסוגיא הנלמדת, העווה פניו והפטיר: ער איז נישט אונזערע, ולא היה מעונין לשמוע לא לפני שהוסיף כמה מילים להקטנת הדמות. אצל הת"ח בארץ נדיר יותר למצוא תגובה כזו רגשית ולרוב היחס נע בין אדישות לחיבה.ועוד משהו קטן: בציבור החרדי (בעיקר הליטאי) בארץ ישראל הרב סולובייצ'יק מבוסטון נתפס אולי כאיזה בן-חורג של משפחת סולובייצ'יק המעטירה. אבל כל מי שיש לו ידע ומושג בציבור החרדי (ושוב בעיקר חרדי ליטאי) בארה"ב, זה שלפני דור ושני דורות, יודע שהרב סולובייצ'יק הוערך שם על ידי כולם כאחד מגדולי הדור. די להיות בקיא קצת ב'הפרדס', הביטאון הבלתי רשמי של אגוה"ר (שהיתה מזוהה עם אגודת ישראל ולא עם המזרחי), כדי שגם מי שלא מכיר את התקופה האמורה ימצא שלל גדול של ראיות לדבר.
אשמח לשמוע מיושבי ארה"ב המצויים כאן, אם נאמנו הדברים.
בור הגולה כתב:[********************
אני מעלה לכאן מכתבו הנפלא של אביו הגר"מ הלוי זצ"ל שנזכר לעיל. המכתב נשלח בעת פרשת המועמדות לרבנות ת"א בתרצ"ה.
דראל כתב:[ די להיות בקיא קצת ב'הפרדס', הביטאון הבלתי רשמי של אגוה"ר (שהיתה מזוהה עם אגודת ישראל ולא עם המזרחי), כדי שגם מי שלא מכיר את התקופה האמורה ימצא שלל גדול של ראיות לדבר.
דראל כתב:הבהרה
למען המנותבים בינינו הבאתי מקישור לפורום ההוא שתוכ"ד הפנה.
אין לי קשר לדברים שהובאו שם. יפה עשה אי"ס שלא ציין את שמי כשציטט ממה שהבאתי, בניגוד למותיב ומפרק שלא לדבר על ישבב הסופר שהכניס את שמי תו"כ בהודעתו, כאילו אני כתבתי את הדברים.
תולעת ספרים07 כתב:אני כשלעצמי השתמשתי בחומר רק מה שהיה חותם בתוך חותם - ולאחר שקראתי כמה מן הספרים של הרב מבוסטון שמתי ארגזים שלמים בצד כאשר איני מאמין לו כלל ועיקר מהו מהגר"ח ומהו סברות בטן של עצמו.
אין זה כל פלא שעד נכון להיום נכדי מרן הגרי"ז מתביישים בזה להודות שחלק מן המכתבים פונים להרב מבוסטון ומה שכתב רבינו א"ס שחלק מהם פונים להגאון רבי משולם דוד שליט"א אני מטיל בזה ספק גדול בהיות ששמעתי ממקורות מוסמכים....
ובשורה תחתונה רבי נוטר לך חפש נא בספרים של הרב מבוסטון ובספרים שכתב בפקודתו פנחס הכהן פלאי [המשפחה המפורסמת אשר המציאו את כל התפילות ליום העצמאות] ותראה לנכון שליברמן היה צדיק לעומתו.
אני יודע ממקור מוסמך שמרן רבינו הגרי"ז זי"ע הוא זה אשר הפעיל מערכות אלוקים חיים למנוע ממנו להימנות לרב ראשי בארץ ישראל - אני ביררתי כל דבר מן היסוד ולא מן הפורומים החכמתי..
בוסטון כתב:(רק שלא יגנבו אותם כפי שעשו עורכי ספר הזכרון לשלזינגר)
בוסטון כתב:מובא במרדכי גיטין שר"ת השתמש בכהן דסבר רק בזמן שקדושתם עליהם כהונם עליהם והקשה לו רבינו פטר אם כן לא יעלו לדוכן ויהיו מותרים להיטמא ושתק ר"ת. ובביאור שיטתו ביאר רבינו הגדול שיש שתי קדושות בכהונה קודשת הכוהן בהיותו מזרע אהרן ושנית הרי הכהן עובד במקדש וממילא מתקדש ככלי שרת שהרי אף הוא ככלי לעבודת המקדש ובזה"ז הרי קדושתם מצד זרע אהרן קייימת ולכן אסורים להיטמא ועולים לדוכן ברם האיסור להשתמש בכהן אינו מצד היותם זרע אהרן אלא מצד קדושתם ככלי שרת והוכיח זאת מדיוק נפלא בירושלמי. הירושלמי שהוא המקור לאיסור זה אינו כותב אסור להשתמש בכהן אלא המשתמש בכהן-מעל שניסוח זה אכן מתאים לאיסור מצד קדושה הקשורה לעבודה במקדש ולא מדין זרע אהרן. וראויים הדברים למי שאמרם
ודע דשם מעילה לאו דוקא בחיוב קרבן מעילה וכל עבירה נקראת מעילה כדכתיב [דברי הימים א' ה, כה] וימעלו בה' אלהי אבותם ואונקלס תרגום על מעילה לשון שקר ע"ש וכן כתיב [במדבר ה, ו] למעל מעל בה' על דבר פעור ולהדיא שנינו במעילה [י"ח.] אין מעילה אלא שינוי וכן הוא אומר [במדבר ה, יב] איש איש כי תשטה אשתו ומעלה בו מעל וכן הוא אומר וימעלו וכו' ע"ש דכל שעושה דבר נגד התורה נקרא מועל ובזה א"ש הכל כמו שנבאר בס"ד
ארי שבחבורה כתב:
בשולי הדברים, ברצוני לבקש את עזרת החברים הנכבדים בנושא הבא. אחד מצאצאיו של הגאון ר' נטע גרינבלאט שליט"א שח לי כי לאחר פטירת הגרי"ד זצ"ל כתב סבו מאמר מיוחד במינו אודות הגרי"ד זצ"ל והשנים אשר הוא בילה במחיצתו בימי חורפו עת נשלח ע"י הגר"מ פיינשטיין זצ"ל מישיבת 'תפארת ירושלים' שם למד לישיבתו של הגרי"ד זצ"ל בשיקאגו 'היכל רבינו חיים הלוי' אשר באותה עת עמד בראשה גם הגרי"מ פיינשטיין זצ"ל אחיינו של הגר"מ זצ"ל. מאמר יחודי זה פורסם באותה תקופה באחד ממכה"ע ומאז לא פורסם שוב. האם למישהו יש מושג היכן נתפרסם מאמר זה וכיצד ניתן להשיגו היום אם בכלל?
תודה רבה.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 52 אורחים