דרדקי כתב:אתהשערי אורה הוציא הרב ירוחם בקר. לא הרב בורנשטיין.
דרדקי כתב:עכשיו ברור?
מה טעות?
דרדקי כתב:(אם כי כל גדולי ישראל בתחום זה עסקו בכתבי חסידות תדיר, רבינו ישראל אלי', הרב הוטנר והרב דסלר, כולם עסקו הרבה מאוד בכתבי חסידות).
דרדקי כתב:גאון מאויים, ידוע שכח קליטתו היא שלא במושגינו המצומצמים, מקרוב ומכלי ראשון אני יכול להעיד על ידיעתו הרבה בכל כתבי הפילוסופיה בבקיאות ועיון מבהילים. וכן על ידיעתו הרבה בכל חכמות הטבע. אלא שלא כאן המקום.
דרדקי כתב:
הרב שפירא עומד בראשו של כולל אברכים גדול בירושלים, מיסודה של קרן וולפסון (ראש כולל נוסף הוא הרב זבולון שוורצמן). לכולל תוכנית לימודים ייחודית, המכשירה אברכים לשמש כרבני קהילות, בתום תקופת לימודיהם בכולל.
היא שיחתי כתב:דרדקי כתב:(אם כי כל גדולי ישראל בתחום זה עסקו בכתבי חסידות תדיר, רבינו ישראל אלי', הרב הוטנר והרב דסלר, כולם עסקו הרבה מאוד בכתבי חסידות).
איני רוצה לסטות מהנושא אבל בהערה קצרה, הרב הוטנר ידוע לי וכן הרב דסלר, הרב ווינטרוב זה חדש לי, יש לך מקור לזה?
דרדקי כתב:למד בצעירותו בישיבת פוניבז' בבני ברק, שם למד בחברותא עם המשגיח הרב אליהו דסלר. לאחר מכן עבר ללמוד בישיבת חברון בירושלים.
דרדקי כתב:את תורתו המחשבתית הייחודית, שאב הרב שפירא מכמה מקורות. רבותיו העיקריים היו הרב אליהו דסלר והרב יצחק הוטנר.גם מהרב מבריסק - רבי יצחק זאב סולובייצ'יק למד הרב שפירא תורה. הוא מושפע גם מספרי קבלה בכלל וקבלת הגר"א בפרט, כתבי המהר"ל וספרי חסידות, ובמיוחד ספר מי השילוח וכן ספרי תלמידו רבי צדוק הכהן מלובלין.
דרדקי כתב:תלמידים רבים כותבים לעצמם את שיעוריו. שניים מהם הוציאו לאור ספרים המבוססים על שיעורים אלו:
■אפיקי מים - על המועדים. הספר נכתב על ידי הרב ראובן שמלצר והוא מעוטר בהסכמה אישית של הרב שפירא, בו הוא מעיד כי: "הדברים שלפנינו (שהם) נמסרים כפי שהושמעו ובהבנה נכונה".
■ממעמקים - על התורה. הספר נכתב על ידי הרב אלכסנדר מנדלבוים, ומקובל כי הוא פחות מוסמך מספרו של שמלצר. זאת משום שמנדלבוים שילב בו דברים נוספים על פי הבנתו ומסיבות נוספות.
■רעה אמונה - על י"ג העיקרים. נכתב על ידי הרב מנחם שלנגר, ומבוסס בעיקר על סדרת שיעורים שמסר בנושא זה.
היא שיחתי כתב:דרדקי כתב:את תורתו המחשבתית הייחודית, שאב הרב שפירא מכמה מקורות. רבותיו העיקריים היו הרב אליהו דסלר והרב יצחק הוטנר.גם מהרב מבריסק - רבי יצחק זאב סולובייצ'יק למד הרב שפירא תורה. הוא מושפע גם מספרי קבלה בכלל וקבלת הגר"א בפרט, כתבי המהר"ל וספרי חסידות, ובמיוחד ספר מי השילוח וכן ספרי תלמידו רבי צדוק הכהן מלובלין.
שמעתי שיש לו ביקורת על הספרים מכתב מאליהו שאינם משקפים כיאות את תורת הרב דסלר
היכן פגש את הרב הוטנר?
היא שיחתי כתב:דרדקי כתב:תלמידים רבים כותבים לעצמם את שיעוריו. שניים מהם הוציאו לאור ספרים המבוססים על שיעורים אלו:
■אפיקי מים - על המועדים. הספר נכתב על ידי הרב ראובן שמלצר והוא מעוטר בהסכמה אישית של הרב שפירא, בו הוא מעיד כי: "הדברים שלפנינו (שהם) נמסרים כפי שהושמעו ובהבנה נכונה".
■ממעמקים - על התורה. הספר נכתב על ידי הרב אלכסנדר מנדלבוים, ומקובל כי הוא פחות מוסמך מספרו של שמלצר. זאת משום שמנדלבוים שילב בו דברים נוספים על פי הבנתו ומסיבות נוספות.
■רעה אמונה - על י"ג העיקרים. נכתב על ידי הרב מנחם שלנגר, ומבוסס בעיקר על סדרת שיעורים שמסר בנושא זה.
לא עברתי כל כך על הספרים הנ"ל
אולם הבנתי כי אפיקי מים הוא ברמה יותר גבוהה מהשניים האחרים
ולגבי רעה אמונה אמרו לי שנמסר בצעירותו ויש הבדל בסגנון מהיום
היא שיחתי כתב:לרב שך הייתה ביקורת עליו ועל הרב פינקוס
היה זה על הפצת קבלה לעם?
נוטר הכרמים כתב:היא שיחתי כתב:לרב שך הייתה ביקורת עליו ועל הרב פינקוס
היה זה על הפצת קבלה לעם?
כנראה, אבל לאו דווקא קבלה כפשוטו, אלא הרב שך היה בשיטה כי לרבים צריך לדבר מוסר, ואפילו לא מה שנקרא 'מחשבה' או ענינים גבוהים. ידוע כי גם הביע שביעות רצון מכך שאין הגרי"א ווינטרויב זצוק"ל מציע את מרכולתו לרבים, ותקופה ארוכה היה השיעור ליחידים מתקיים מחוץ לגבולותיה של בני ברק.
אפיזודה נאה, שאינני אחראי על מהימנותה. כבר בלמדו כנער בישיבת פוניבז' ניכר בו בהגר"מ שפירא שליט"א הנטיה למחשבה, ופעם כאשר בסדר מוסר נטל ספר מסילת ישרים אמר לו הרב שך: למה לא שערי תשובה?
באופן אישי לא זכיתי להימנות על תלמידיו הרבים, אם כי נזדמן לי לשהות במחיצתו פעמים מספר, הן מתוקף היחסים הקרובים של משפחתינו עם אביו הגה"צ ר' מאיר זצ"ל [מיחידי סגולה שבדור, שריד פליטת טעלז וחברון של תרפ"ט, פה מפיק מרגליות, ענותן ושפל ברך, התגלמות של איש מוסר: היה מעריץ גדול של בנו, ודווקא בשל גדלותו בתורה...], והן בנסיבות אחרות. התרשמותי היתה כי תקיפותו הרבה נובעת מאיזו שהוא ניתוק מכל הסובב, מפאת פערי התפיסות האדירים שלא ניתנים לגישור. ואולי גם זו הסיבה לדיבורו האיטי, מעבר למסרי השתיקות שנזכרו לעיל, אולי יש בזה נסיון ירידה - חד מדאי - לרמת השומעים, יתכן. (ראיתי כיוצא בזה אצל עוד 'עילויים' שונים).
מעניין כי דווקא שפה משותפת רבה מצא כל השנים בקהל של 'מתחזקים' ברמות שונות, בעלי תשובה באור שמח, אמריקאים, עולי רוסיא וכד', ניתן לפרש זאת באופנים שונים.
נוטר הכרמים כתב: בהגיית 'דור ההפלגה', הפ"א הצרויה דגושה, כלומר, מלשון חלוקה ולא הפלגה והרחקה.
[/b]
נוטר הכרמים כתב:אפיזודה נאה, שאינני אחראי על מהימנותה. כבר בלמדו כנער בישיבת פוניבז' ניכר בו בהגר"מ שפירא שליט"א הנטיה למחשבה, ופעם כאשר בסדר מוסר נטל ספר מסילת ישרים אמר לו הרב שך: למה לא שערי תשובה?
נוטר הכרמים כתב:מעניין כי דווקא שפה משותפת רבה מצא כל השנים בקהל של 'מתחזקים' ברמות שונות, בעלי תשובה באור שמח, אמריקאים, עולי רוסיא וכד', ניתן לפרש זאת באופנים שונים.
היא שיחתי כתב:אולי החברים יעלו לכאן שיעורים כתובים שלו?
אבל רק בקבצי וורד ופידיאף
כי אם בכתב אז יצטרכו אלפי עמודים לאשכול הזה ולא יהיה ניתן לנווט בו...
דרדקי כתב:היא שיחתי כתב:אולי החברים יעלו לכאן שיעורים כתובים שלו?
אבל רק בקבצי וורד ופידיאף
כי אם בכתב אז יצטרכו אלפי עמודים לאשכול הזה ולא יהיה ניתן לנווט בו...
אני מוכן לנסות משבוע זה ואילך.
הקודמים כתובים אצלי ללא עריכה. ולא בא לי להעלות אותם כך.
אבל זה אף פעם לא יעלה לפני מוצש"ק כך שאיני רואה הרבה תועלת. או שמא אערוך שנים קודמות.
אני לא מתכוון לעריכה מי יודע רק שיהיה קריא וברור אפי' שזה בתמצות.
דרדקי כתב:קח דוגמא.
אם זה עובר, אשמח במשך הזמן להעלות עוד.
תיקו כתב:לענין מקורות מספרי חסידות, הזכירו כבר שגם רבו עשה כן עם תורת הרב קוק, כיון שחלק גדול מתורתו לא מקבל, וגם הגר"מ לא מקבל חלק גדול מתורת החסידות כמובן, ולכן גם מה שמקבל לא מזכיר בשמם. [כמו שלא מזכיר, וגם רבו הרב דסלר לא הזכיר, את חכמי אוה"ע שקיבל מדבריהם].
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 105 אורחים