מקדש מלך כתב:יש תשובה מרבי משה פינשטיין (הבאתי בפורום בעבר, כעת איני זוכר את המ"מ המדויק) שמתיר גם לגלות העלמות מס של יהודים, כשיקרה בין כה.
ואמנם יש שמה פרטים מתי מותר ומתי אסור, אבל רובם נכונים גם כאן.
ושם הוא מסירה ממש, וכאן אינו סיוע אמיתי, אלא רק פרוצדורה (הרי בין כה הכסף יעבור, עם או בלי החתימה. אין לו אפשרות חוקית לעכב דברים כאלו).
וודאי שאין כמוהו לכיעור, ולכן היה אסור מצד השקפה לו היה מכניס עצמו לדבר כזה לחינם. אבל הרי בדיוק בשביל זה הוא שם, לנסות למזער נזקים.
בדרך כלל זה יקרה גם בלי חתימתו, כי יש גבוה מעליו וגבוהים מעליהם, ואין לו שיקול דעת. ובכל מקרה אם יתחכם יסלקוהו ממשרתו והכסף יעבור.
על מקרה פרטי שבאמת יכול למנוע, באמת עליו למנוע, ויש לדון בזה מה עליו לעשות. אבל הוא דבר שאינו בנמצא, ובאמת היו דברים כאלו וקרה בלאגן.
זאב ערבות כתב:מקדש מלך כתב:יש תשובה מרבי משה פינשטיין (הבאתי בפורום בעבר, כעת איני זוכר את המ"מ המדויק) שמתיר גם לגלות העלמות מס של יהודים, כשיקרה בין כה.
ואמנם יש שמה פרטים מתי מותר ומתי אסור, אבל רובם נכונים גם כאן.
ושם הוא מסירה ממש, וכאן אינו סיוע אמיתי, אלא רק פרוצדורה (הרי בין כה הכסף יעבור, עם או בלי החתימה. אין לו אפשרות חוקית לעכב דברים כאלו).
וודאי שאין כמוהו לכיעור, ולכן היה אסור מצד השקפה לו היה מכניס עצמו לדבר כזה לחינם. אבל הרי בדיוק בשביל זה הוא שם, לנסות למזער נזקים.
בדרך כלל זה יקרה גם בלי חתימתו, כי יש גבוה מעליו וגבוהים מעליהם, ואין לו שיקול דעת. ובכל מקרה אם יתחכם יסלקוהו ממשרתו והכסף יעבור.
על מקרה פרטי שבאמת יכול למנוע, באמת עליו למנוע, ויש לדון בזה מה עליו לעשות. אבל הוא דבר שאינו בנמצא, ובאמת היו דברים כאלו וקרה בלאגן.
בזבוז זמן לגלות העלמות מס של יהודים, כיוון שהעלמת מס זה ספורט בינלאומי ואין כמעט בנמצא אדם כלשהוא שלא מעלים מס פה ושם. זה משחק חתול ועכבר ויש מה שנקרא שטח אפור ומס הכנסה יודע זאת והולך רק אחרי מעלימי מס כבדים, ובתקופתו של הגרמ"פ לא היו מחשבים ורשויות המס היו נזונים הרבה מהלשנות (בפרט מאנשים שהיו להם חשבונות עם מעלים המס, אחרת איזו תועלת יוצאת לו מההלשנה?) והיום קשה מאוד להעלים מס ויש לרשויות המס תוכנות מאוד מתקדמות המסוגלות להרים דגל על כל דבר חשוד בדו"ח בפרט כשמשווים זאת לדוחות של שנים קודמות וכל מי שמעלים מס משחק באש.
דרומי כתב:אשמח לראות מסמך כתוב ומנומק שחתום על ידי גדול בישראל בר-סמכא (שסומכים על פסקיו בנושאים שונים ולא רק בנושא ספציפי זה), המתיר לקבל משרת שר בממשלה ליהודי חרד לדבר ה'.
דרומי כתב:אשמח לראות מסמך כתוב ומנומק שחתום על ידי גדול בישראל בר-סמכא (שסומכים על פסקיו בנושאים שונים ולא רק בנושא ספציפי זה), המתיר לקבל משרת שר בממשלה ליהודי חרד לדבר ה'.
דרומי כתב:במצבים של פיקוח נפש התירו הרבה דברים.
ישא ברכה כתב:בעז"ה
לכאורה ...ויתכן...
גם יל"ד אם... שהרי...
שוב חשבתי... ויל"ע....
חיימשה כתב:דרומי כתב:במצבים של פיקוח נפש התירו הרבה דברים.
איזה פיקוח נפש? אבאבנאל ירש את משרת שר האוצר של פורטוגל מאביו, הרבה לפני שחשכו שמי ספרד.
לעשות רצונך כתב:ישא ברכה כתב:בעז"ה
לכאורה ...ויתכן...
גם יל"ד אם... שהרי...
שוב חשבתי... ויל"ע....
היום יש שתי מועצות ואפילו שלש, וכבודו מוזמן לחוות דעתו שם.
חבל שבזמן הרב מטשיבין ורבי איסר זלמן מלצר ורבי אהרן קוטלר וכו' לא היית, כי אז היית פוקח את עיניהם בהלכות החמורות.
אראל כתב:אני על משמרתי אעמודה, עדיין איני משוכנע כלל שהחזון איש 'חייב חוב קדוש' ללכת לבחירות, מכל מה שהבאת איני רואה כי אם שהורה במי לבחור וכו', אבל לא היה סבור שמי שאינו הולך לבחירות או מי שמתנגד ללכת לבחירות הרי הוא בגדר ... רחמנא ליצלן, כמו שרצו כאן כמה למשוך אותנו על דעת החזו"א [ועל דרך זה הולך סגנון התעמולה בתקופת כל בחירות], את כל זאת כבר כתבתי לעיל ועדיין לא חזרתי ממנה מאומה.......
ואל תקפוץ עלי להשוות אותי עם מאמריו של טעללער או וויינמאן, אין לי קשר לדעתו והבנת קדשו של טעללער [שנדבקת בו כרגלי הזבובים בדבש], או הרב שלעזינגער או וויינמאן, ואני לא אשם כלל על שפגעת בערוד הזה...
ובעצם מה שכתבתי, תמכתי יתדותי במה שקריתי לא במאמרי החומה או של וויינמאן או טעללער רק בעיתון 'יתד נאמן'
אם תרצה אוכל להביא לך כאן צילום מהכתבה והבנת קדשם בדעתו של החזו"א, אתה יכול לחפש זאת באוצה"ח, [מוסף ליתד נאמן פרשת אמור שנת תשנ"ו, כתוב שם באריכות כל הענין]
דרומי כתב:חבל שלוקחים את הדברים בכזו סערת נפש. כשכתבתי קודם שאני מבקש 'מסמך כתוב ומנומק המתיר השתתפות בקואליציה' לא התכוונתי להתריס ולא להקניט, אלא אני פשוט כפשוטו רוצה להחכים ולהבין 'מהיכן דנתוני'. אין זו שאלה למעשה אצלי ולא אצל רבים מהחכמים כאן, אלא פשוט שאלת הבנה ולו בבחינת 'יגדיל תורה ויאדיר'.
העובדה שגדול"י הסכימו מוכיחה כמובן הרבה, אבל ב'הסכמה' יש הרבה הרבה אפשרויות, ולענ"ד לא מופרך שהיו חלק מגדו"י שהסכימו בשתיקה כי לא נכנסו לעובי הקורה וסמכו על אחרים שיעשו את מלאכת הבירור (לדוגמא: איני סבור שזה מופרך לומר שהר"א מבעלזא לא היה מעורב בכל השאלה הזאת), ובכל מקרה עדיין מעניין להבין את הסברות שבדבר.
קראקובער כתב:דרומי כתב:אשמח לראות מסמך כתוב ומנומק שחתום על ידי גדול בישראל בר-סמכא (שסומכים על פסקיו בנושאים שונים ולא רק בנושא ספציפי זה), המתיר לקבל משרת שר בממשלה ליהודי חרד לדבר ה'.
מתי לאחרונה ראית משהו מנומק בשום נושא? ('דעתנו דעת תורה' זה נימוק?) רק אצל הרבנים הדתיים הלאומיים זה ככה.
חרסון כתב:אצלי היה זכור כדבר פשוט שאי הצטרפות אגו"י לקואליציה החל מתשי"ב הייתה כי אז גברה השפעתם של המקורבים לגרי"ז וכו' (ואפשר - לחזו"א) באגודת ישראל. ובשם הגרי"ז ידועה הרי שהחזיק בעיות הלכתיות בשותפות בקואליציה! (וידועים דברי הגרי"ד בנו ז"ל בשנת תשל"ז). אם כי אינני זוכר מהיכן 'קלטתי' הנחה זו. ואשמח אם יחכימוני היודעים, גם מבחינה היסטורית.
אראל כתב:ובעצם מה שכתבתי, תמכתי יתדותי במה שקריתי לא במאמרי החומה או של וויינמאן או טעללער רק בעיתון 'יתד נאמן'
אם תרצה אוכל להביא לך כאן צילום מהכתבה והבנת קדשם בדעתו של החזו"א, אתה יכול לחפש זאת באוצה"ח, [מוסף ליתד נאמן פרשת אמור שנת תשנ"ו, כתוב שם באריכות כל הענין]
דרומי כתב:ופלא גדול לומר שנשמעה הסכמה מחותנו הריי"צ להיכנס לממשלה, שאם כן לא מסתבר כלל שהאדמור שהיה חתנו ודבוק בדרכו עד מאוד ישנה מכך.
דרומי כתב:"אני נגד השתתפות המפלגות הדתיות בקואליציה הממשלתית. השתתפות בממשלה פירושה אחריות לשלטון ובמצב הנוכחי אין יהודי דתי יכול להיות אחראי לשלטון. לעומת זאת אני בעד השתתפות מלאה בכנסת. היושב בכנסת הוא אחראי רק כלפי שולחו ובשטח זה יכולים הנבחרים הדתיים למלאות חובתם ולהגן על חומת היהדות" (דברים שכתב עיתונאי בשם רבינו, הובא בספר 'הרבי שלושים שנות נשיאות' ע' 16).
ועוד שם ע' 18: "אני נגד השתתפות של נציגים דתיים בממשלה. אם משתתפים בממשלה הרי פירוש הדבר שנושאים באחריות לכל מה שהיא עושה, לרבות לחוקים או לפעולות הנוגדים את ההלכה. והרי יש באמת פעולות של הממשלה שהם בניגוד מפורש לשולחן ערוך .. ושנית, לדעתי אפשר לפעול למען הדת יותר כאשר נמצאים באופוזיציה".
[העיתונאי מספר שניסה ללחוץ על רבינו ולטעון שאם מתירים ישיבה בכנסת אפשר באותה מדה להסכים להשתתפות בממשלה! ועל זה השיב לו רבינו בבת שחוק: "אם תלחץ יותר מידי אולי תשיג אצלי איסור שאסור באמת להשתתף גם בכנסת; אבל בשום אופן לא היתר להשתתף בממשלה"...]
ופלא גדול לומר שנשמעה הסכמה מחותנו הריי"צ להיכנס לממשלה, שאם כן לא מסתבר כלל שהאדמור שהיה חתנו ודבוק בדרכו עד מאוד ישנה מכך.
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:סיפר לי אחד מבני משפחתי, שלמד בישיבה בריסק בשנת תשל"ז, שנכנס להרי"ד סולובייציק עם זקני ז"ל, והרי"ד דיבר בחריפות על ענין הכניסה לקואליציה, וסיפר מר' ראובן גרוזובסקי ור' אהרן קוטלר. בן משפחתי שם לבו לשמוע הדיבורים ותמה בלבו, איך זה שאינו מביא אף מלה אחת מאביו הגרי"ז, שהיה לו מה להגיד בראשית שנות המדינה כאשר נכנסו לקואליציה. הרב אהרן קוטלר דיבר נגד זה וגם הרב ראובן, והגרי"ז שתק?!
לא נראה שהיה פה עמדה רשמית מהגרי"ז, ואף לא בלתי רשמית, אם לא היה לבנו חביבו מה לספר ממנו.
וכמו שהעיר הרב לעשות רצונך למעלה, הכל הם שיקולים פרקטיים, מלובשים בלבושים כאלה או אחרת.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 86 אורחים