נטורי קרתא כתב:http://www.daat.ac.il/daat/sifrut/maamarim/leha-dodi2-2.htm
חד וחלק כתב:השיר לכה דודי חובר על ידי בעל סדר היום, ורק עבר התאמה ושיפוץ על ידי ר' שלמה אלקבץ. צריך לבדוק במקור, אולי שם טמונה התשובה.
זקן ששכח כתב:אחד השירים שנתפשטו ביותר בכל תפוצות ישראל ממש, הוא 'לכה דודי' של ר' שלמה הלוי אלקבץ, הנאמר בקבלת שבת. וכל כך היתה תפוצתו עצומה, עד שאפילו חכמי דורו כבר אמרוהו, כמסופר ב'מחברת הקודש': "לכה דודי לקראת כלה וכו' הרב ר' חיים זלה"ה היה אומר ולא חמל עליך חמלה ובשבתות היה אומר ברנה ובשבתות של י"ט היה אומר בשמחה".
ראשי קטעיו, עולים כידוע, לתיבות 'שלמה הלוי', לבד מהאות הראשונה 'ל' הפותחת את לכה דודי, ואין בה כל תימה, שבשירים רבים יש פזמון החוזר על עצמו והוא כחלק נפרד מגוף השיר. אבל התימה היא שגם סיומו של השיר איננו חלק מהאקרוסטיכון. האות הפותחת את הבית האחרון היא 'ב', בואי בשלום וכו'.
ואמנם אמירת 'בואי בשלום' היא מדברי רבותינו ז"ל ונזכרה בגמרא ובתיקונים, עד שאמר האריז"ל שעיקר קבלת שבת היא באמירת בואי כלה (בן איש חי, שנה ב', פרשת וירא), אך עדיין טעמא בעי, מפני מה הוסיף עוד אות נוספת לשמו, ומה משמעותה.
י. רבינוביץ כתב:יש להניח שלא תמיד המשוררים הקפידו שה-אַקְרוֹסְטִיכוֹן יהיה מושלם.
כיוצא בזה גם בגימטריא לא תמיד הקפידו ולא תמיד הצליחו להקפיד שהגימטריא תהיה שלמה ללא שארית של אחד או שניים.
לייטנר כתב:הבונה כתב:האם לנוסח מסדר היום הנ"ל גם יש אקרוסטיכון?
הבתים עד לבואי בשלום (כמו שבפיוט של הר"ש אלקבץ בואי בשלום כבר לא באקרוסטיכון) נותנים את האקרוסטיכון: "זקן בא"
היתכן שבעל המחבר שמו אברהם וחתם שמו על פי הפסוק "ואברהם זקן בא בימים".
באותה מידה ששמו יכול להיות יהושע (יהושע יג א, כג א), דוד (מלכים א א א) ואפילו ישי (שמואל א יז יב. ואז נוכל להגיד שהאקרוסטיכון ממשיך למילה 'באנשים'. אמנם כמדומני שהשם ישי כלל לא היה נפוץ, ויקומו הידענים ויוכיחו היעמדו דברי).
הבונה כתב:אמירת המזמורים הנ"ל, מפורשת גם בסדר היום הנ"ל, ולא נראה שהר"ש אלקבץ קבעה.
וצריך לעיין בסידור הרמ"ק
היא שיחתי כתב:מה כתוב בכת"י למטה משמאל?
נטורי קרתא כתב:היא שיחתי כתב:מה כתוב בכת"י למטה משמאל?
זהו גליון על המלים "וגם ברינה": "שבת במועד (?) יאמר וגם בשמחה".
איש_ספר כתב:הרב תולעת עושה סלט כדרכו.
בשום מקום לא נזכר שהאר"י אמר לכה דודי.
תולעת ספרים07 כתב:איש_ספר כתב:הרב תולעת עושה סלט כדרכו.
בשום מקום לא נזכר שהאר"י אמר לכה דודי.
ומה אעשה שאני בדרך כלל כותב מתוך הזכרון תוך כדי שאני עסוק בדברים אחרים.
בכל אופן ברור אצלי שהאר"י לא אמר לכו נרננה וששת הפרקים שתיקן רבי שלמה אלקבץ והמקובלים עד נכון להיום אינם אומרים אותם - וכמדומני שהראשון שהדפיסו מבין המקובלים לאחר האר"י היה היעב"ץ ואחריו כנראה נהגו ישראל.
והוא פלא.
--
בזמנו כתבתי שזה קשור במחלוקת אם יש לצאת השדה וכו' אך חוששני לכתוב מזכרון מבלי לבדוק בכתובים.
היא שיחתי כתב:נטורי קרתא כתב:היא שיחתי כתב:מה כתוב בכת"י למטה משמאל?
זהו גליון על המלים "וגם ברינה": "שבת במועד (?) יאמר וגם בשמחה".
בתחילה התפלאתי שהרי רק בשבת אומרים לכה דודי
עכשיו אני מבין ששבת שחלה במועד יש לומר גם בשמחה
היש לדין זה חבר?
היא שיחתי כתב:עכשיו אני מבין ששבת שחלה במועד יש לומר גם בשמחה
היש לדין זה חבר?
תולעת ספרים07 כתב:הרמ"ק ז"ל לא כתב מעצמו כלום וכל הפירוש אור יקר הוא למעשה מה שקיבל מרבי שלמה אלקבץ זי"ע וכפי שהוא בעצמו מעיד בהקדמת ספרו פרדס רמונים שתורתו הוא של רבו רבי שלמה ע"ש.
חזור אל “עיון תפילה וחקר פיוט”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 62 אורחים