הרואה כתב:ולמה לחכות ל'תחילת הזמן'?
בני ברקי כתב:הייתי אפילו מציע שכל בחור ישיבה יעבור בדיקת קורנה ולא יצאו מהישיבה עד ההודעה החדשה אבל בדיקת קורונה לבחורי ישיבות לא יעבור מבחינה ציבורית
ליטוואק פון בודאפעסט כתב:אני לא מתגורר בארץ, ומעודי לא למדתי בישיבת מיר, אמנם האם אין תועלת בזה שהאברכים הולכים כל יום במרחק קצת מביתם, ואין להם שום קשר למה שקורה בביתם ובשכונתם ויכולים להיות שקועים בלימודם? אני אישית לא אהבתי את המצב בישיבה ענקית, והעדפתי כולל קטן, אבל אני מבין מי שאוהב את המצב ההיא יותר, ואני רואה שיש כאלה שיש להם תועלת יותר בישיבה כמו מיר מבכולל בשכונתם.
אם בשכונה תהיה כולל של כמאה אברכים ועוד, שיהיה לה צורה של ישיבה, אולי יפיק האברך הזה חצי התועלת ממנה, ולא צריכים אלף. אמנם המרחק מהבית לא ירויח עי"ז.
לבי במערב כתב:לפענ"ד, ההחלטה 'להתנתק מהמולת העולם' ומהנעשה בבית תלוי' (בעיקר עכ"פ) בהחלטה נפשית חזקה, ובלעדי' - גם לימוד במרחק של נסיעת-שעתיים מביתו, לא יועיל מאומה.
וכיון שכן, אין הדבר תלוי אלא ברצונו.
איש קריות כתב:רוצה לגעת יותר בענין הכוללים, פחות בענין הישיבות.
לפני שנים מספר נמנתי על חובשי ספסלי ישיבת מיר. יחד עם כל נהר האדם נשפכתי מהאוטובוסים מדי בוקר בדרכנו לעשרות בתי המדרשות.
הרהור קטן נכנס בי כבר אז ולא עזב אותי עד היום: הלא תורה מונחת בקרן זוית, וקרן זוית ישנה גם בשכונתי, מדוע אם כן להשחית כל יום קרוב לשעתיים תמימות בנסיעות (הלוך וחזור סדר א' ושוב הלוך וחזור בסדר ב')?
שמא תאמר מועטים הכוללים בשכונתי?
נכון אך אם ישארו כל הלומדים בשכונה יהיה מבחר גדול של מסגרות לכל אשר יחפצו הלומדים.
אלא מאי, אין מימון לכולם?
מדוע שלא תפתח ישיבת מיר סניפים בכל שכונה ושכונה? מה האינטרס שלה לשנע כל יום אלפי אברכים מכל קצוות העיר?
אולי שמע אלוקים לתפילתי והחליט לערוך רה ארגון בכל עניני הכוללים בחסות הנגיף.
חסל סדר נסיעות. יישב נא כל אברך סמוך לביתו וישקוד בבית המדרש הסמוך על תלמודו. ישיבת מיר וכמוה מן הסתם שאר ממלכות התורה יתאימו את עצמם למצב החדש ויפתחו כנובהרדוק בשעתו עשרות סניפים ותתי סניפים. ימונו עשרות ראשי כוללים שהדבר יהווה מקפצה אדירה בשבילהם.
וכך אולי נוכל בעוד תקופה להודות לה' על הסדר העולמי החדש בחסות הקורונה, כפי שכבר אנו מודים כעת על החתונות ושאר האירועים שיצאו משליטה ובחסות הנגיף חזרו למימדיהם הטבעיים.
שמחו כתב:כך נראית ה"התארגנות" לקראת זמן קיץ הקרב ובא:
הגרב"ד דיסקין התייחס לדיונים על דחיית פתיחת זמן קיץ עקב התמשכות התפשטות הנגיף וניפץ את ההערכות, ומביא תשובה ניצחת בעניין לרופאים והמדענים.
"כל העסק הזה, הם לא יודעים שום דבר, איך זה עובר, הם מנחשים. כמו שהם לא יודעים איך זה התחיל, הם גם לא יודעים איך זה ייגמר. יש להם כל מיני סברות. צריך להבין, זה לא דבר שהולך עם סברות. זה דבר שאנחנו רואים שזה בא בפתע פתאום, ושיתק את כל העולם. כמו שזה בא, ככה זה יכול ללכת ברגע אחד. צריך להתחזק ולהתפלל, ומקווים שהשם יעזור, ו'זמן קיץ' יתחיל בעזרת השם במועדו".
פרי יהושע כתב:איש קריות כתב:רוצה לגעת יותר בענין הכוללים, פחות בענין הישיבות.
לפני שנים מספר נמנתי על חובשי ספסלי ישיבת מיר. יחד עם כל נהר האדם נשפכתי מהאוטובוסים מדי בוקר בדרכנו לעשרות בתי המדרשות.
הרהור קטן נכנס בי כבר אז ולא עזב אותי עד היום: הלא תורה מונחת בקרן זוית, וקרן זוית ישנה גם בשכונתי, מדוע אם כן להשחית כל יום קרוב לשעתיים תמימות בנסיעות (הלוך וחזור סדר א' ושוב הלוך וחזור בסדר ב')?
שמא תאמר מועטים הכוללים בשכונתי?
נכון אך אם ישארו כל הלומדים בשכונה יהיה מבחר גדול של מסגרות לכל אשר יחפצו הלומדים.
אלא מאי, אין מימון לכולם?
מדוע שלא תפתח ישיבת מיר סניפים בכל שכונה ושכונה? מה האינטרס שלה לשנע כל יום אלפי אברכים מכל קצוות העיר?
אולי שמע אלוקים לתפילתי והחליט לערוך רה ארגון בכל עניני הכוללים בחסות הנגיף.
חסל סדר נסיעות. יישב נא כל אברך סמוך לביתו וישקוד בבית המדרש הסמוך על תלמודו. ישיבת מיר וכמוה מן הסתם שאר ממלכות התורה יתאימו את עצמם למצב החדש ויפתחו כנובהרדוק בשעתו עשרות סניפים ותתי סניפים. ימונו עשרות ראשי כוללים שהדבר יהווה מקפצה אדירה בשבילהם.
וכך אולי נוכל בעוד תקופה להודות לה' על הסדר העולמי החדש בחסות הקורונה, כפי שכבר אנו מודים כעת על החתונות ושאר האירועים שיצאו משליטה ובחסות הנגיף חזרו למימדיהם הטבעיים.
השאלה המרכזית תהיה "ואם תאמר מה נאכל"?
הגרב"ד דיסקין התייחס לדיונים על דחיית פתיחת זמן קיץ עקב התמשכות התפשטות הנגיף וניפץ את ההערכות, ומביא תשובה ניצחת בעניין לרופאים והמדענים.
"כל העסק הזה, הם לא יודעים שום דבר, איך זה עובר, הם מנחשים. כמו שהם לא יודעים איך זה התחיל, הם גם לא יודעים איך זה ייגמר. יש להם כל מיני סברות. צריך להבין, זה לא דבר שהולך עם סברות. זה דבר שאנחנו רואים שזה בא בפתע פתאום, ושיתק את כל העולם. כמו שזה בא, ככה זה יכול ללכת ברגע אחד. צריך להתחזק ולהתפלל, ומקווים שהשם יעזור, ו'זמן קיץ' יתחיל בעזרת השם במועדו".
החושב כתב:שמחו כתב:כך נראית ה"התארגנות" לקראת זמן קיץ הקרב ובא:
רק אני שומע כאן התנשאות תמוהה מעל אנשי המדע והרפואה?
כאילו, מי אתם בכלל? מה אתם בכלל מבינים בתחום התמחות שלכם?
אני אגיד לכם מה הפשט כאן.
לא כל כך מצליח להבין מה ההצדקה להתנשאות הזו. כל מי שחושב את עצמו למבין גדול (ושאחרים לא מבינים כלום) יש לו אין ספור הזדמנויות טובות להוכיח את יכולותיו, ולהראות לכולם איך שדווקא הוא רואה את הנולד. אולי הוא באמת הוכיח זאת בעבר, ורק אני לא שמעתי. אולי.
הרואה כתב:בנערותי שמעתי לראשונה חכם אחד שאינו נחשב מעולם הישיבות הקלאסי, שדרש והסביר את ההבדל בין התורה לשאר חכמות. והסביר באריכות כמה שפיזיקה היא חכמה עצומה וכן ביולוגיה וכו', ועדיין התורה חכמה הרבה יותר גדולה ומהותית. וכמי שגדל בעולם הישיבות הקלאסי התפלאתי היאך חולק כבוד לחכמות חיצוניות, והלא 'אצלנו' לימדו שכל החכמות אינם כלום, ומהתורה אפשר להגיע להכל וכו' וכו'.
למעשה אני חושב שאין צורך להקטין את השני כדי להגדיל את עצמך. הגמ' בברכות אומרת 'אני בריה וחברי בריה וכו', אני איני מתגדר במלאכתו והוא אינו מתגדר במלאכתי'.
אחת התוצאות מההקטנה של המדע וכו' היא בעת הזאת שאנשים סומכים על ספקולציות ולא מאמינים לרופאים.
איש קריות כתב:הרואה כתב:בנערותי שמעתי לראשונה חכם אחד שאינו נחשב מעולם הישיבות הקלאסי, שדרש והסביר את ההבדל בין התורה לשאר חכמות. והסביר באריכות כמה שפיזיקה היא חכמה עצומה וכן ביולוגיה וכו', ועדיין התורה חכמה הרבה יותר גדולה ומהותית. וכמי שגדל בעולם הישיבות הקלאסי התפלאתי היאך חולק כבוד לחכמות חיצוניות, והלא 'אצלנו' לימדו שכל החכמות אינם כלום, ומהתורה אפשר להגיע להכל וכו' וכו'.
למעשה אני חושב שאין צורך להקטין את השני כדי להגדיל את עצמך. הגמ' בברכות אומרת 'אני בריה וחברי בריה וכו', אני איני מתגדר במלאכתו והוא אינו מתגדר במלאכתי'.
אחת התוצאות מההקטנה של המדע וכו' היא בעת הזאת שאנשים סומכים על ספקולציות ולא מאמינים לרופאים.
מהקדמתו של המסילת ישרים בביאורו לפסוק "אם תבקשנה ככסף וכמטמונים תחפשנה" ניתן להווכח שהוא בהחלט מחשיב את שאר החכמות.
בצעירותי כשלמדתי את הקטע הזה זה "הרגיש" לי קצת סותר לחינוך שקיבלנו בעולם הישיבות ששולל לגמרי כל מה שהוא לא נטו תורה.
כשהתבגרתי הבנתי, שבאמת הרמח"ל ועולם הישיבות לא בדיוק ראו כל דבר עין בעין...
אשרי יושבי ביתך כתב:איש קריות כתב:הרואה כתב:בנערותי שמעתי לראשונה חכם אחד שאינו נחשב מעולם הישיבות הקלאסי, שדרש והסביר את ההבדל בין התורה לשאר חכמות. והסביר באריכות כמה שפיזיקה היא חכמה עצומה וכן ביולוגיה וכו', ועדיין התורה חכמה הרבה יותר גדולה ומהותית. וכמי שגדל בעולם הישיבות הקלאסי התפלאתי היאך חולק כבוד לחכמות חיצוניות, והלא 'אצלנו' לימדו שכל החכמות אינם כלום, ומהתורה אפשר להגיע להכל וכו' וכו'.
מהקדמתו של המסילת ישרים בביאורו לפסוק "אם תבקשנה ככסף וכמטמונים תחפשנה" ניתן להווכח שהוא בהחלט מחשיב את שאר החכמות.
בצעירותי כשלמדתי את הקטע הזה זה "הרגיש" לי קצת סותר לחינוך שקיבלנו בעולם הישיבות ששולל לגמרי כל מה שהוא לא נטו תורה.
גם הגר"א זיע"א דיבר בספריו וכתביו על שאר החכמות, חכמת המוסיקא ועוד.
איש קריות כתב:אשרי יושבי ביתך כתב:איש קריות כתב:הרואה כתב:בנערותי שמעתי לראשונה חכם אחד שאינו נחשב מעולם הישיבות הקלאסי, שדרש והסביר את ההבדל בין התורה לשאר חכמות. והסביר באריכות כמה שפיזיקה היא חכמה עצומה וכן ביולוגיה וכו', ועדיין התורה חכמה הרבה יותר גדולה ומהותית. וכמי שגדל בעולם הישיבות הקלאסי התפלאתי היאך חולק כבוד לחכמות חיצוניות, והלא 'אצלנו' לימדו שכל החכמות אינם כלום, ומהתורה אפשר להגיע להכל וכו' וכו'.
אז כנראה שגם הגר"א לא חלק אינטגרלי מעולם הישיבות...
ש. ספראי כתב:אולי הגיע הזמן להפסיק לבקר בפורום תורני שכזה, גדולי תלמידי חכמים ומרביצי תורה.
כשהכותב הזה ואחרים שכמותו יגיעו לקרסוליהם של שקדני וגדולי ויודעי התוה"ק, יוכלו אולי ואולי לתהות ולשאול, וגם זה בכל הכבוד הראוי וההערכה.
אתה לא מבין תלמידי חכמים מופלגים? תשאל אותם במלוא הכבוד וההערכה. אל תפיץ גרעפסים בפורום.
חז"ל הקדושים החמירו מאד בעוון ביזוי תלמידי חכמים. אין רפואה למכתם. והמבזה ת"ח אין לו חלק לעוה"ב.
וידוע מה שסיפרו חז"ל על ר"א ברשב"י שתולעת יצאה מאוזנו אחר פטירתו כי פ"א לא מיחה על בזיון ת"ח.
וכן, גם ת"ח שהוא לא מהחוג שלנו. ננהג כל אחד כהוראת רבותיו וזהו.
לא כל מה שחושבים אומרים ולא מה שכותבים, כותבים לעיני מאות קוראים ובפרט בדברים שיישארו לשנים רבות.
אשרי יושבי ביתך כתב:איש קריות כתב:אשרי יושבי ביתך כתב:איש קריות כתב:הרואה כתב:בנערותי שמעתי לראשונה חכם אחד שאינו נחשב מעולם הישיבות הקלאסי, שדרש והסביר את ההבדל בין התורה לשאר חכמות. והסביר באריכות כמה שפיזיקה היא חכמה עצומה וכן ביולוגיה וכו', ועדיין התורה חכמה הרבה יותר גדולה ומהותית. וכמי שגדל בעולם הישיבות הקלאסי התפלאתי היאך חולק כבוד לחכמות חיצוניות, והלא 'אצלנו' לימדו שכל החכמות אינם כלום, ומהתורה אפשר להגיע להכל וכו' וכו'.
אז כנראה שגם הגר"א לא חלק אינטגרלי מעולם הישיבות...
ח"ו!
לפי פרשנותך כך את דברי הרמח"ל - תאמר כך על הגר"א
אין בכך כל סתירה, כמו שבישיבות לא מלמדים ומדברים על קבלה וחכמת הנסתר,
בגיל צעיר גם הגר"א לא התעסק בשאר חכמות, רק לאחר שאדם ממלא את כריסו בש"ס ופוסקים - יכול לפנות לשאר הדברים הנ"ל
כמובן - בהתייעצות עם אדם גדול בתורה, כיצד ואיך, וכמה. ופשוט.
אשרי יושבי ביתך כתב:לא הבנתי מה כוונתך, זה שאינך רואה - לא אומר שלא קיים.
וזה שבאמת יתכן ואין - לא אומר שזה סותר את חינוך הישיבות.
כי כמו שכתבתי, חינוך הישיבות לא מחנך שאין: קבלה, מוסיקה (במובן הרוחני שלה) וכו' וכו',
אלא רק מחנכת כי בתחילת חיינו בעבודת ה' - יש לעמול רק בלימוד התוה"ק - ש"ס ופוסקים.
דודי צח כתב:הצעה משונה אך אולי אפשר להציע:
איש קריות כתב:אשרי יושבי ביתך כתב:לא הבנתי מה כוונתך, זה שאינך רואה - לא אומר שלא קיים.
וזה שבאמת יתכן ואין - לא אומר שזה סותר את חינוך הישיבות.
כי כמו שכתבתי, חינוך הישיבות לא מחנך שאין: קבלה, מוסיקה (במובן הרוחני שלה) וכו' וכו',
אלא רק מחנכת כי בתחילת חיינו בעבודת ה' - יש לעמול רק בלימוד התוה"ק - ש"ס ופוסקים.
נער הייתי, גם זקנתי ולא ראיתי אברכים שאלו ההתלבטויות שלהם.
הגישה הרווחת בעולם הישיבות היא "רק תורה" ולא שום דבר אחר.
אני לרגע לא סבור שזו גישה בעייתית, יכול להיות שזו צורך השעה.
הרמח"ל לא נקט בגישה הזו, וזה בסך הכל מה שאמרתי.
מה היה עושה הרמח"ל לו היה בימינו? זו שאלה גדולה שקשה עד בלתי ניתן לתת עליה תשובה.
החושב כתב:ש. ספראי כתב:אולי הגיע הזמן להפסיק לבקר בפורום תורני שכזה, גדולי תלמידי חכמים ומרביצי תורה.
כשהכותב הזה ואחרים שכמותו יגיעו לקרסוליהם של שקדני וגדולי ויודעי התוה"ק, יוכלו אולי ואולי לתהות ולשאול, וגם זה בכל הכבוד הראוי וההערכה.
אתה לא מבין תלמידי חכמים מופלגים? תשאל אותם במלוא הכבוד וההערכה. אל תפיץ גרעפסים בפורום.
חז"ל הקדושים החמירו מאד בעוון ביזוי תלמידי חכמים. אין רפואה למכתם. והמבזה ת"ח אין לו חלק לעוה"ב.
וידוע מה שסיפרו חז"ל על ר"א ברשב"י שתולעת יצאה מאוזנו אחר פטירתו כי פ"א לא מיחה על בזיון ת"ח.
וכן, גם ת"ח שהוא לא מהחוג שלנו. ננהג כל אחד כהוראת רבותיו וזהו.
לא כל מה שחושבים אומרים ולא מה שכותבים, כותבים לעיני מאות קוראים ובפרט בדברים שיישארו לשנים רבות.
דווקא הודעתך זו ראויה יותר להגדרה "גרעפס"
ואבאר.
הגרב"ד דיסקין הוא אכן תלמיד חכם גדול וראוי לכבוד והערצה. אבל זה עדיין לא אומר שאם מישהו לא מסכים אתו ואומר זאת, הרי הוא מבזה אותו בכך.
גם אם במקרה הזה ספציפי לא זו הייתה הכוונה או שדבריו צוטטו בשיבוש - זה לא משנה הרבה. התופעה היא תופעה ידועה בצבור שלנו: מזלזלים כמעט ללא הבחנה בכל מה שמחוץ לעולם החרדי.
גם אם התופעה הזו נכונה (מסיבות חינוכיות), ראוי שהדבר ייעשה עם איזון מסוים. אחרת זה פשוט נראה לא במקום.
הניסיון להטיל אשמה של ביזוי תלמידי חכמים בכל מי שחושב לא כמו הרב שלך לא נובע מעודף חכמה.
חזור אל “מנע מגיפה מנחלתך - הקורונה והשלכותיה”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 3 אורחים