שייף נפיק כתב:מהיכ''ת?!?! ציצית היא חיוב על גברא ב מנא דד''כ ורק בעידן ריתחא מענישים, ולמה להפסיד דבר שבקדושה בשביל תכלת שיכול לקיים בלבן?? ואם כת''ר מתבייש זו בעיה שלו, מה הקשר להפסיד קדיש וקדושה וכו'??
פלא!
דרש-משה כתב:כמי שנוהג בעצמי ללבוש תכלת על הט"ק ולא על הט"ג, יתרון אחד שהיה לי בתקופה האחרונה עם התפילות בבית ובמרפסות הוא שיכולתי ללבוש תכלת גם על הט"ג.
מזה נתעוררתי שאולי בעצם תמיד עדיף ללבוש ט"ג עם תכלת ולהתפלל ביחידות. (אינו ממש נוגע לי, שהרי מצד חינוך הבנים אני חייב להתפלל במנין).
מלבב כתב:דרש-משה כתב:כמי שנוהג בעצמי ללבוש תכלת על הט"ק ולא על הט"ג, יתרון אחד שהיה לי בתקופה האחרונה עם התפילות בבית ובמרפסות הוא שיכולתי ללבוש תכלת גם על הט"ג.
מזה נתעוררתי שאולי בעצם תמיד עדיף ללבוש ט"ג עם תכלת ולהתפלל ביחידות. (אינו ממש נוגע לי, שהרי מצד חינוך הבנים אני חייב להתפלל במנין).
אתה לובש תכלת רק בתור הידור? אם כך עדיף תפילה במניין שהוא חיוב, אבל אם אתה חושב שזה וודאי תכלת, או לפחות כספק דאורייתא שאזלינן לחומרא, אז וודאי שכל רגע שאתה לובש טלית בלי תכלת אתה עובר על עשה ולאו.
דרש-משה כתב:אני סובר שזה מאוד מאוד מסתבר שהוא תכלת, אבל לא מאה אחוז, ולכן יתכן שזה לא חובה, אבל נכון מאוד לנהוג כן, ולכן במקום כבוד הבריות אני מיקל למעשה ללבוש טלית בלי תכלת,
לענין כתב:ידוע מהחזון איש שעדיף מנחה עם תפלין מאשר מנחה בציבור. ואולי יש ללמוד מזה אף להכא.
מלבב כתב:דרש-משה כתב:כמי שנוהג בעצמי ללבוש תכלת על הט"ק ולא על הט"ג, יתרון אחד שהיה לי בתקופה האחרונה עם התפילות בבית ובמרפסות הוא שיכולתי ללבוש תכלת גם על הט"ג.
אתה לובש תכלת רק בתור הידור? אם כך עדיף תפילה במניין שהוא חיוב, אבל אם אתה חושב שזה וודאי תכלת, או לפחות כספק דאורייתא שאזלינן לחומרא, אז וודאי שכל רגע שאתה לובש טלית בלי תכלת אתה עובר על עשה ולאו.
שש ושמח כתב:דרש-משה כתב:אני סובר שזה מאוד מאוד מסתבר שהוא תכלת, אבל לא מאה אחוז, ולכן יתכן שזה לא חובה, אבל נכון מאוד לנהוג כן, ולכן במקום כבוד הבריות אני מיקל למעשה ללבוש טלית בלי תכלת,
אם זה באמת "מאד מאד מסתבר" כמדומני שכבוד הבריות אינו מתיר שלא ללבוש תכלת. וגם אינני בטוח שמבחינה הלכתית זהו כבוד הבריות.
ואפשר להקנות את הטלית לאחר שאז בתוך ל' פטור לגמרי, וגם לאחר ל' אינו אלא מדרבנן וגם אפשר להקנות שוב למישהו אחר וכו'.
יהודה בן יעקב כתב:מלבב כתב:דרש-משה כתב:כמי שנוהג בעצמי ללבוש תכלת על הט"ק ולא על הט"ג, יתרון אחד שהיה לי בתקופה האחרונה עם התפילות בבית ובמרפסות הוא שיכולתי ללבוש תכלת גם על הט"ג.
אם זה הנושא, אז יש פתרון לעגל כנף אחת, ועי"ז אינו עובר בעשה. אך גם אינו מקיים מצוות ציצית אף של לבן.
וכן ראיתי א' משכיני שעשה, ולובש הטלית להצגה, אך בביתו מתעטף בטלית עם תכלת.
לענין כתב:מרן הגר"ח שליט"א (דעת נוטה עמ' רס"א) - 'דיתכן דאף כשיפסיד לגמרי תפילה בציבור לא יתפלל בלי כובע וחליפה, ורק כשיעבור זמן תפילה יכול להתפלל כך'.
ולכאורה כל שכן לטלית של מצוה.
לענין כתב:מרן הגר"ח שליט"א (דעת נוטה עמ' רס"א) - 'דיתכן דאף כשיפסיד לגמרי תפילה בציבור לא יתפלל בלי כובע וחליפה, ורק כשיעבור זמן תפילה יכול להתפלל כך'.
ולכאורה כל שכן לטלית של מצוה.
וכן נלע"ד יותר הגון ומוכרח להמתין על הציצית אם אפשר שיביאום לו מיד, אף על פי שאינם מזומנים בביתו, רק בתנאי שלא יתבטל בשבילם מדבר עיקרי כגון להתפלל עם הציבור ולקרות ק"ש בעונתה ודכוותה.
דרש-משה כתב:מלבב כתב:דרש-משה כתב:כמי שנוהג בעצמי ללבוש תכלת על הט"ק ולא על הט"ג, יתרון אחד שהיה לי בתקופה האחרונה עם התפילות בבית ובמרפסות הוא שיכולתי ללבוש תכלת גם על הט"ג.
אני סובר שזה מאוד מאוד מסתבר שהוא תכלת, אבל לא מאה אחוז, ולכן יתכן שזה לא חובה, אבל נכון מאוד לנהוג כן, ולכן במקום כבוד הבריות אני מיקל למעשה ללבוש טלית בלי תכלת, אך הייתי מעדיף שלא לסמוך ע"ז, ומצד שני מעלת תפילת בציבור גדול מאוד, אבל כנראה אינו בגדר חובה ממש כשיש ענין יותר חשוב (כמו שמצינו לגבי נץ), ולכן אני נבוך בדבר.
מלבב כתב:דרש-משה כתב:מלבב כתב:דרש-משה כתב:כמי שנוהג בעצמי ללבוש תכלת על הט"ק ולא על הט"ג, יתרון אחד שהיה לי בתקופה האחרונה עם התפילות בבית ובמרפסות הוא שיכולתי ללבוש תכלת גם על הט"ג.
אני סובר שזה מאוד מאוד מסתבר שהוא תכלת, אבל לא מאה אחוז, ולכן יתכן שזה לא חובה, אבל נכון מאוד לנהוג כן, ולכן במקום כבוד הבריות אני מיקל למעשה ללבוש טלית בלי תכלת, אך הייתי מעדיף שלא לסמוך ע"ז, ומצד שני מעלת תפילת בציבור גדול מאוד, אבל כנראה אינו בגדר חובה ממש כשיש ענין יותר חשוב (כמו שמצינו לגבי נץ), ולכן אני נבוך בדבר.
אם אתה לא בטוח איך אתה נכנס לחשש לאו ועשה דאורייתא?
אם זה מאוד מאוד מסתבר אז אולי זה כבר נחשב לוודאי, ולפחות למה שלא יהיה ספק דאורייתא שצריך להחמיר?
יהודה בן יעקב כתב:יש פתרון לעגל כנף אחת, ועי"ז אינו עובר בעשה. אך גם אינו מקיים מצוות ציצית אף של לבן.
מנין כתב:יהודה בן יעקב כתב:יש פתרון לעגל כנף אחת, ועי"ז אינו עובר בעשה. אך גם אינו מקיים מצוות ציצית אף של לבן.
בדיוק על זה אמרו בגמ' מנחות מא. שמענישים בעידנא דריתחא.
שש ושמח כתב:מנין כתב:יהודה בן יעקב כתב:יש פתרון לעגל כנף אחת, ועי"ז אינו עובר בעשה. אך גם אינו מקיים מצוות ציצית אף של לבן.
בדיוק על זה אמרו בגמ' מנחות מא. שמענישים בעידנא דריתחא.
מסתבר שאין מענישים בעידן ריתחא אלא מי שאינו מטיל ציצית כלל, אבל מי שמטיל ציצית בט"ק שלו לא ייענש אם יפטור את הט"ג.
מנין כתב:כל בגד של ד"כ מחוייב בפני עצמו בציצית. העונש בעידן ריתחא אינו על כך שאינו מטיל ציצית, אלא על כך שיש לו בגד החייב והוא מתאמץ לפוטרו.
שש ושמח כתב:מנין כתב:כל בגד של ד"כ מחוייב בפני עצמו בציצית. העונש בעידן ריתחא אינו על כך שאינו מטיל ציצית, אלא על כך שיש לו בגד החייב והוא מתאמץ לפוטרו.
א. העונש בעידן ריתחא אינו על שאדם מתחמק ממצוה, אלא על שמתחמק מגדרי המצוה בעוד שטעם המצוה עדיין קיים, כגון בציצית שרצון התורה הוא שיהיה לכל אדם ציצית בבגדו למען תזכרו וכו', והמעגל טליתו לא נתקיים בו כוונת התורה, - אבל כשמפקיע עצמו גם מטעם המצוה ודאי מותר, שהרי ודאי מותר שלא לשכור פועל כדי שלא להתחייב במצות ביומו תתן שכרו [ויתרה מזאת, בפשטות השוכר את הפועל מותר להתנות עמו שלא יתחייב לתת שכרו ביומו, עי' ש"ך של"ט ב' בשם ס"ח],
ב. הלובש בגד אחד שיש בו ציצית ובגד אחד שפטור מציצית אינו בניגוד לטעם המצוה כלל, שפשוט שאין רצון התורה שאדם ירבה בלבישת בגדים החייבים בציצית [ולכן לא מצאנו בכל גדולי הדורות שירבו בלבישת כמה טליתות], אלא רצון התורה שיטיל בכל הבגדים המחוייבים [משום שכשלובש בגד שיש בו ד' כנפות ואינו מטיל בו יש בזה חסרון בזכירה], והרי אדם זה הטיל בכל הבגדים המחוייבים. [או בנוסח אחר: טעם המצוה מתקיים גם כשמטיל בבגד אחד אלא שגדר הדין להטיל בכל הבגדים משום שא"א להכריע איזה מהם חייב, וא"כ בנידו"ד אינו בניגוד לטעם המצוה]
חזור אל “תכלת ודין הקרבה בזמה"ז”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 0 אורחים