נוטר הכרמים כתב:ב. למד בצוותא עם הגרא"ז בתקופת לימודו בישיבת חברון. היה שגור על פיו כמה עובדות ממידותיו הנפלאות, וכן בכמה עניני הלכה, [כמו בדברי הר"ן בענין עשרה בקריאת התורה ובענין קריאת ספר ע"מ להגיהו במוצאי שבת, ועוד כהנה, ואכמ"ל].
[אין העת והעט נוחים עתה להאריך, ועוד חזון].
נוטר הכרמים כתב:נוטר הכרמים כתב:ב. למד בצוותא עם הגרא"ז בתקופת לימודו בישיבת חברון. היה שגור על פיו כמה עובדות ממידותיו הנפלאות, וכן בכמה עניני הלכה, [כמו בדברי הר"ן בענין עשרה בקריאת התורה ובענין קריאת ספר ע"מ להגיהו במוצאי שבת, ועוד כהנה, ואכמ"ל].
[אין העת והעט נוחים עתה להאריך, ועוד חזון].
המעשה בקריאת ספר ע"מ להגיהו הוא, כי הגרא"ז עיין בדברי הרמב"ן ומצא בהם מקומות הטעונים תיקון, והיה בדעתו להגיה במוצ"ש, ולפתע נתנמנם ונדמה היה לו כי צועקים עליו 'חילול שבת', כי זה דומה להכנה משבת לחול, שקורא ובדעתו להגיה, וחדל מכך.
כעת מצאתי בשיחה שישנה של מו"ר זי"ע את הדברים בענין קריאת התורה בעשרה, להוותי החלפתי קצת את השמועה, ואין הדברים מהגרא"ז אלא שמו"ר קישר זאת מענין לענין. ואלו הדברים.
מעשה בבחור שאמר למרן הגרא"ז דבר תורה בשמו של הפרי מגדים. שמע מרן את דבריו ואמר לו: בעל פמ"ג אינו אומר את החידוש הזה. רצה אותו בחור לגשת לארון הספרים ולהראות את החידוש בתוך הספר. מנע רבינו את הבחור ואמר לו: לפני שהינך לוקח את הספר בידך, בא ונברר קודם האם יתכן שהפמ"ג יכתוב חידוש כזה, ומיד התחיל להסביר את דרכו ושיטתו בלימוד של הפמ"ג, והוכיח שלא יתכן שיאמר חידוש באופן זה ובדרך זו. לאחמ"כ אמר לו: עכשיו הינך יכול לחפש את אשר אמרת. עיין הבחור בספר עצמו וחיפש את אשר אמר מקודם, וכמובן שלא מצא את הדבר.
אמר הגרא"ז, האם הינך חושב שהנני בקי בכל דברי הפמ"ג? הבנתי שלא יתכן שיאמר חידוש בנוסח כזה.
בהקשר לזה סיפר מו"ר מעשה שהיה במרן הגר"ח מבריסק. ר' חיים הזדמן פעם ללודז' אשר בפולין, ובתפילת שחרית חפשו שם מנין לקריאת התורה, היה שם ר' זלמן ינקלביץ ז"ל שאמר: רוב מנין של האנשים שטרם שמעו את קריאת התורה כבר יש, ובכן אפשר להתחיל את הקריאה. השיב הגר"ח: החיי"א נשאר בצ"ע בשאלה אם כולם שמעו קה"ת ויש איזה בנ"א שלא שמעו אם מותר לקרות עוד הפעם בשבילם, או שיש צורך בעשרה אנשים שעדיין לא שמעו קה"ת.
ענה הרב ינקלביץ ואמר שישנו ר"ן מפורש אשר פוסק בשמו של הרמב"ן שמספיק רוב מנין של אנשים שטרם שמעו קריאת התורה כמו בכל דבר שבקדושה. הגיב הגר"ח: אין ר"ן כזה, לא יתכן. נגש ר' זלמן לארון והוציא מס' מגילה, והקריא את דברי הר"ן שם (ג,א מהרי"ף ד"ה אמר רב): והרמב"ן ז"ל כתב שאין זו ראיה דכל אותם דקא חשיב התם [במשנה כג,ב] חובת ציבור הם ואין עושין אותן אלא א"כ בעשרה או רובם מחויבים בדבר כגון שלא שמעו קדיש וברכו וכו'.
תיקן אותו הגר"ח ואמר: לא כך יש לקרוא את דברי הר"ן, אלא באופן זה: והרמב"ן ז"ל כתב...ואין עושין אותם אא"כ בעשרה, ולאחר מלה יש יש ליתן פסיק, ואז ההמשך הוא: או רובם מחויבים בדבר כגון שלא שמעו קדיש וברכו, וא"כ דברי הר"ן שכתב 'או רובם' מוסבים רק על קדיש וברכו גרידא ולא על קה"ת, ואילו קה"ת הינה חובת ציבור שאין עושין אותה אלא בעשרה.
והוסיף הגר"ח, וכי סבור הינך שהנני בקי בכל דברי הר"ן באופן מוחלט, אלא שאם החיי"א נשאר בצריך עיון לא יתכן שיש ר"ן כזה.
בנוגע לזה ציין מו"ר זי"ע לדברי הביאור הלכה בתחילת סי' קמג שמביא ספיקו של החיי"א הנ"ל, ומביא 'והראני גדול אחד מפורש בר"ן רפ"ק דמגילה בסוגיא דמגילה בזמנה קורין ביחיד דברובן שלא קראו סגי, עיי"ש. הרי שאותו גדול והביה"ל הבינו שלא כדברי הגר"ח, ועי' באריכות בענין זה בשו"ת אגרות משה חלק או"ח ח"א סי' כח - כט - ל. והוסיף מו"ר והעיד כי ישב פעם בבית הגאון ר' ראובן כ"ץ זצ"ל רב ואב"ד פתח תקוה, וישב שם הרב צויק רבה של כפר גנים וסיפר שאותו גדול שהראה את דברי הרמב"ן היה הגאון ר' משה לנדיסקי זצ"ל ראש הישיבה דראדין.
נוטר הכרמים כתב:
כ"כ אופייני לו מה שסיפר על עצמו שבבחרותו בווילנא הלכו כל הבחורים ללכת לראות את הח"ח שנזדמן לשם, והוא לא קם מהלימוד...[כמדומני ששמעתי מנכדו, שלימים נתחרט קצת על כך, וניחם על כך שלא זכה לראותו, עד שסיפר לו הגרי"ח קרסניצקי זצ"ל מעשה רב מר' ירוחם ממיר בדומה לזה, ונחה דעתו]
נוטר הכרמים כתב:ג. נולד לאביו מזיווגו השני בזקנותו, והיה לו אח נוסף [שג"כ נפטר בשיבה טובה לפני כמה וכמה שנים, והיה רק אחיו מאביו??, אבי משפ' לובשיץ בבני ברק, ועוד אחות מאב ואם, אשת הג"ר שמואל הכהן רוזובסקי שליט"א, ראש ישיבת הכהנים בעיר העתיקה ת"ו]. תמיד הזכיר את מסירות אביו ואמו ללימודו.
יונת אלם כתב:בשבוע הבא יום הזיכרון הששי כ"ו סיון של מרן זצ"ל
עובדא ששמעתיה מעד ראיה: לפני שנים רבות הוזמן רבי מיכל יהודה לשאת מדברותיו בליל שבת בראשית בביהמ"ד התאחדות חניכי ישיבת חברון ברחוב סמטת האר"י בבני ברק (למי שמכיר ביהמ"ד המפורסם שרבים מגדולי הת"ח התפללו בו בעבר) ודיבר על אדם הראשון וחטאו ובין דבריו אמר שאדם הראשון היה בלי תורה ולכן יכל לחטוא בעץ הדעת כי התורה לא שמרה עליו.
עם סיום דבריו ניגש אליו במרוצה גאב"ד שארית ישראל הגאון המופלא רבי חיים שאול קרליץ זצ"ל וקרא לעברו כשפניו אדומות מלהט: ככה לדבר על אדם הראשון?
רבי מיכל יהודה החוויר ומלמל: כך קבלתי מהרביים שלי...
לגופה של הערה הגרמי"ל שתק והיה מהנעלבין ואינ עולבין וכו'.
זר לא יבין זאת
יונת אלם כתב:בשבוע הבא יום הזיכרון הששי כ"ו סיון של מרן זצ"ל
עובדא ששמעתיה מעד ראיה: לפני שנים רבות הוזמן רבי מיכל יהודה לשאת מדברותיו בליל שבת בראשית בביהמ"ד התאחדות חניכי ישיבת חברון ברחוב סמטת האר"י בבני ברק (למי שמכיר ביהמ"ד המפורסם שרבים מגדולי הת"ח התפללו בו בעבר) ודיבר על אדם הראשון וחטאו ובין דבריו אמר שאדם הראשון היה בלי תורה ולכן יכל לחטוא בעץ הדעת כי התורה לא שמרה עליו.
עם סיום דבריו ניגש אליו במרוצה גאב"ד שארית ישראל הגאון המופלא רבי חיים שאול קרליץ זצ"ל וקרא לעברו כשפניו אדומות מלהט: ככה לדבר על אדם הראשון?
רבי מיכל יהודה החוויר ומלמל: כך קבלתי מהרביים שלי...
לגופה של הערה הגרמי"ל שתק והיה מהנעלבין ואינ עולבין וכו'.
זר לא יבין זאת
נוטר הכרמים כתב:נוטר הכרמים כתב:
כ"כ אופייני לו מה שסיפר על עצמו שבבחרותו בווילנא הלכו כל הבחורים ללכת לראות את הח"ח שנזדמן לשם, והוא לא קם מהלימוד...[כמדומני ששמעתי מנכדו, שלימים נתחרט קצת על כך, וניחם על כך שלא זכה לראותו, עד שסיפר לו הגרי"ח קרסניצקי זצ"ל מעשה רב מר' ירוחם ממיר בדומה לזה, ונחה דעתו]
כעת מצאתי -כנראה - את המעשה רב מר' ירוחם זי"ע בענין זה, הרי ציטוט משיחת מרן המשגיח בעל אור יחזקאל זי"ע בגלות שנחאי בי"ח סיון תש"ב, יום הזכרון הששי להסתלקות ר' ירוחם, וז"ל: אמסור לכם פרט שאני זוכר, בבואו ז"ל עם הישיבה מפולטובה לוילנא במלחמת העולם הראשונה, באתי לקבל פניו בוילנא, ובש"ק בעת התפילה חסרו הרבה תלמידים שהלכו לבית המדרש שהח"ח זצוק"ל זיע"א היה שם, שבא באותו שבת גם כן מהגלות, ואמרו כי תיכף אחר השבת יסע מוילנא, והלכו לקבל ברכה ממנו והיה מורגש החסרון בישיבה, תיכף אחרי התפילה אמר ענין והתבטא בזה"ל: דאס איז ביי אונז אין ישיבה נישטא, מיר ווייסן ניט פון אזעלכע זאכן [בישיבתינו אין את זה, ואנו לא יודעים מכזה דבר]. (ממזרח שמש ח"ג עמ' מז).
.השוחט כתב:ב. זה מזכיר לי עוד סיפור. היתה תקופה שהיה תא אחד של שירותים שהיה מיועד עבור הצוות.
בחור אחד השתמש בזה בלי רשות. חוצפה.
הגרמי"ל הגיע ומצא את הדלת נעולה. הוא המתין משום מה לרגע.
ההוא שהיה בפנים מיהר לצאת בחשש גדול.
והנה שמתי לב שהגרמי"ל מסתובב לצד השני באופן שלא רק שלא היתה אפשרות לראות מי זה, אלא שההוא יראה גם כן שלא יתכן שראה אותו...
כנראה סבר שאין זה מעשה המצדיק הטפת מוסר, או שדי בכך שנתפס, או שיקול אחר, ואם אין מקום לחנך, הרי לתפוס את השני בקלקלתו שלא לצורך חינוך, זה כבר מעשה אשר לא ייעשה בבית מדרשו האצילי של הגרמי"ל.
יוסף חיים אוהב ציון כתב:הרב השוחט כל מילה פנינה יישר כח.
]כמו חי עומד לנגד עיני המאורע הבא. היה תלמיד אחד שהגיע מעיר רחוקה לקבל תורה מפיו, והיה קר מזג, ופעם דרש ממנו לחזור על ההסבר, וחזר, ואז אמר לתלמיד אחר לומר, ושוב חזר וביקש ממנו לשנות, וכך בשלישית, עד שבפעם השלישית לא עצר ברוחו וזעק מנהמת לבו: אה, חתיכת קור. איך אפשר להגיד ההסבר הזה בלי שום חיות. תמיד שת לבו שהדברים יצאו מחוורים ומלובנים
שייף נפיק כתב:כמדומה שפעם שמעתי שבחור אמר בבחינה ''רשב''ג'' והוא מיהר לתקן והעיר לו ''רבי שמעון בן גמליאל''!
סיפר לי ידידי בזמנו נפתחה ישיבת בית מדרש עליון והגרמי''ל היה הפותח, ובחורים משיעור ג' הלכו להתייעץ עם יבלח''א הגרח''ק על פונובי'ז או בימ''ד עליון, ואמרו לו שהגרמי''ל יעץ להם בימ''ד עליון, אבל בגלל שזה מוסד שלו הוא נוגע קצת בדבר, ר' חיים על המקום גער בהם וסילק אותם מהבית!
.השוחט כתב:יז. אצלינו בישיבה נהוג כל שליש שנה לעשות מבחן חדשי פומבי על ידי אחד מגדולי התורה. וזכינו שבחנוכה היה מגיע מרן הגראי"ל, עשרות פעמים, ממש עד סמוך לסוף ימיו, ובסוף הקיץ היה מגיע מורנו הגרמי"ל. [בשנה הראשונה בא הג"ר יודל שפירא זצ"ל בסוף החורף. אבל מסיבה מסויימת הפסיקו עם זה, ולא הביאו אחר מפני כבוד התורה].
הגרמי"ל היה תמיד אומר לנו בשעה שהיינו מזמינים שהוא לא בעניינים, ושרה"י ישאל והוא כבר ימשיך וכדומה. למעשה הוא היה מתכונן למבחן, והיה שואל בעצמו את כל השאלות וכולם בתוך העניינים ממש. הוא עצמו אמר לנו כמה פעמים שיש לו תועלת גדולה מהמבחן הזה, הן מצד שבדרך כלל זה "מחייב" עבורו לחזור כמה דפי גמרא כראוי, והן מצד שבשעת המבחן עצמו, תוך שעה או שעתיים, הוא "זוכה" לשמוע מהתלמידים את התמצית של כמה דפי גמרא עם היסודות החשובים, וזה בשבילו "רווח" גדול.
עד שפעם אחת בשנות זקנותו המופלגת, כשבאנו להזמין הוא אמר שתש כוחו. ניסינו לבקש בכל זאת, ואז נכנסה בתו שתחי' שהיתה בבית ושמעה ו"נזפה" בנו שאנו מסכנים אותו אם יתאמץ מעבר לכוחותיו. מאז לא זכינו יותר. אבל זכינו למיטב זכרוני כחמש עשרה שנים.
....השוחט כתב:בדיוק אתמול נתקלתי בקובץ "פספוסים" חלק י"ב של הרב חע"א שנמצא תחת מכבש הדפוס. שכתב כדלהלן.
כשהייתי בחור בשיעור ב' ישי"ק, אמר לי מו"ר רבינו מיכל יהודה ליפקוביץ זצוק"ל כשדיברנו על הנושא, וכה אמר לי, "תשמע לדברי מפני שאני זקן שראה הרבה אנשים מימי בחרותם וגם לאחמ"כ לאורך כל הדרך עד הזקנה. והיו הרבה בחורים בישיבה בעלי כשרונות גדולים עד מאוד, כולם היו בטוחים שהם עוד יגדלו לגדולי הדור, היה להם רק חיסרון פיצפון אחד... לא היה להם מידות טובות. הכשרונות שלהם האפילו על החיסרון הזה.
ומה יצא מהם? הלשון שהוא אמר לי היה: "בתים מאכער"...
ואז הוא סיים אל תתפעל מההצלחה הרגעית שאתה רואה מישהו "מרעיש ארץ"... "מרגיז ממלכות"... זה מסלול שהסוף שלו ידוע מראש...
ובהערות שם:
אגב, איזה נעימות ועדינות וענוה לומר לי שרק בגלל שהוא "זקן" והוא "ראה הרבה", לכן שאני אשמע לו... איזה "המלכת את חבירך בנחת רוח". ולמי, הוא -גדול הדור- אומר כך, לבחור בן 14.5...
ולא שהוא זלזל בזה, רק כוונתו כמובן שאדם שכשרונותיו ויכולותיו הם להיות אחד מגדולי הדור, ועם הכישורים האלו הוא משתמש להיות בתים מאכער, הרי שמצבו עגום מאוד...
אני לא כתבתי כאן מילה במילה מדבריו כי אני לא זוכר. רק את התוכן. למעט לשונות מסוימים כמו שאשמע לו מפני שהוא כבר זקן וכו' שזה בערך הלשון שאמר לי.
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 295 אורחים