דודי צח כתב:אולי אחרי שהתברר, שאין שום שייכות לעורך הספר עם 'הקבוצה ההיא', ראוי לבקש סליחת הגרנ"א עורך הראשי הספר מן העיר ביתר
https://tora-forum.co.il/viewtopic.php?p=384141&sid=1d1094469d4a4122cffb51aced110def#p384141נוטר הכרמים כתב:איך וכיצד נתברר?
הרואה כתב:אגב ר' נתן רוטמן סובר שיש ללמד ילדים בת"ת על פי פירוש רש"י, אבל לא על פי הדרוש של רש"י אלא כשיש מחלוקת בפשט ללכת על פי רש"י, וזאת מהסיבה שזה הפירוש שהתקבל בכלל ישראל וגם אם לדעתי אליבא דאמת הרמב"ן צודק אנחנו יכולים לבאר לעצמנו על פי הרמב"ן, אבל להנחיל לדור הבא אין לנו אפשרות לנטות מרש"י כדי שלא יעשו שתי תורות בעם ישראל.
מעט דבש כתב:https://tora-forum.co.il/viewtopic.php?p=384141&sid=1d1094469d4a4122cffb51aced110def#p384141
מחולת המחנים כתב:הרואה כתב:אגב ר' נתן רוטמן סובר שיש ללמד ילדים בת"ת על פי פירוש רש"י, אבל לא על פי הדרוש של רש"י אלא כשיש מחלוקת בפשט ללכת על פי רש"י, וזאת מהסיבה שזה הפירוש שהתקבל בכלל ישראל וגם אם לדעתי אליבא דאמת הרמב"ן צודק אנחנו יכולים לבאר לעצמנו על פי הרמב"ן, אבל להנחיל לדור הבא אין לנו אפשרות לנטות מרש"י כדי שלא יעשו שתי תורות בעם ישראל.
מהיכי תיתי שצריך ללמד ילדי ישראל רק על פי הפשט ולא עפ"י הדרש? (עיין תענית דף ט' ע"א).
נוטר הכרמים כתב:ובאמת כשמתבוננים ללא דעות מוקדמות או נגיעות, בודאי שיש כאן שני טענות חשובות ומכובדות,
[בלי שום קשר לזהות המחברים או כוונותיהם].
השם היומרני וגבהות הרוח להחליט בכל מקום בהינף יד מהו הפירוש היותר פשוט ואגב כך לדחות פירושים אחרים,
רש"י ז"ל ודעות שונות בחז"ל.
כל הטשטוש עם ההסכמות, כאשר ההסכמות ברובם ניתנו לרש"י כפשוטו.
ולא אמנע מלהביע עוד נקודה עמוקה,
בעצם הרעיון של רש"י כפשוטו הוא ממש מנוגד בתכלית לפשש"מ,
רש"י כפשוטו הוא בעצם 'שפתי חכמים' מודרני ומוגש יפה,
ליקוט של הגדולים שבגדולי האומה, רא"ם, מהר"ל, לבוש, מהרש"ל, רע"ב ועוד,
כמה דייקו וייקרו כל תיבה ברש"י, למה בחר פירוש זה וכו'.
ואילו פשש"מ מעמיד את רש"י במקום אחר לגמרי, כביכול יש כאן רק פירוש אחד מני כמה מפירושי הקדמונים, ודוק היטב.
איש_ספר כתב:[לא מכיר את הפירוש, ולא את הפולמוס. קראתי את התגובה של המערכת. ובכן, לטעמי הכשלון בהדפסת פירוש רצוף לצד רש"י והכתרתו כפשוטו של מקרא, כ"כ גדול, שתמוה לי קצת דברי הבן, על אביו שלא רצה בקריאת השם, והיה זה למורת רוחו וכו', כאילו מדובר בשאלה אם להדפיס באות פרנקריל או מרים. נראה יותר שטחו עיניו באותה שעה להבין את המשמעות הטעונה שבקריאת שם זה. כיון שכך, היתממות זו מה היא עושה...]
דרופתקי דאורייתא כתב:איש_ספר כתב:[לא מכיר את הפירוש, ולא את הפולמוס. קראתי את התגובה של המערכת. ובכן, לטעמי הכשלון בהדפסת פירוש רצוף לצד רש"י והכתרתו כפשוטו של מקרא, כ"כ גדול, שתמוה לי קצת דברי הבן, על אביו שלא רצה בקריאת השם, והיה זה למורת רוחו וכו', כאילו מדובר בשאלה אם להדפיס באות פרנקריל או מרים. נראה יותר שטחו עיניו באותה שעה להבין את המשמעות הטעונה שבקריאת שם זה. כיון שכך, היתממות זו מה היא עושה...]
השם בהחלט יומרני. וכתבתי בהודעתי הקודמת.
אבל עיניו לא כל כך טחו מראות... וכי הוא אמור לחשב פולטיקה של שבע שנים אחרי צאת ספרו לאור?
לא שאני אומר שזה פולטיקה, אני רק שואל.
דרופתקי דאורייתא כתב:איש_ספר כתב:פוליטיקה? זה הסיכום שלך לתגובתו של הגרב"ש? והתרגיל של 'אני לא אומר אלא רק שואל', (אחרי שכבר אמרת) הוא נלעג. תבוש.
העובדה שלקח שבע שנים (אם אכן כך) לביקורת להתעורר, היא עצובה מאד ויותר ממה שהיא מלמדת על תוכן החיבור היא מלמד על תהליכים מסוימים המתרחשים בציבורינו.
אגב, בתגובה המנומקת שעלתה למעלה, צרם לי משהו נוסף, הנסיון של הכותב להיות 'טוב עם כולם', כשהוא מגיע לרב א"ה, (אין לי מושג מי הוא) שלפי הטענה יש לו חלק משמעותי בפירוש, ולפי טענה אחרת, הוא אדם שהשקפותיו בלימוד המקרא שונות מזה הנהוג בבית המדרש הישיבתי, את הטענה הראשונה הוא מכחיש, ועדין חשוב לו להוציא את משפטו של הרב א"ה לאורה, כמי שיש לו דרך עצמאית וכו' והוא גם מסתייג בעדינות נפש מהנסיון לפוסלו שלא בנוכחותו...כך גם שהוא מגיע לרב פייבלזון, אדם שלאישיותו ולהשקפותיו אין שום קשר לפירוש, לדבריו, אעפ"כ חשוב לו להבהיר, כי דבריו של הרב פ' עליהם יצאה הביקורת, גם הם הוצאו מהקשרם. ואני תמה, מי ביקש ממנו לתקוע עצמו במחלוקת כ"כ טעונה, מחלוקת שאינה שייכת, לדבריו, לחיבורו. אתמהה.
.
אני בוש. ולא הביישן למד. בכבוד תענה.
ואם אינך יודע, אלא מסתמך על דברי הגרב"ש כדי לומר על יהודים כשרים שהם אפיקורסים, שיבושם לך.
ולגבי טענתך על תגובתם המתחסדת לגבי א"ה, זה מאוד פשוט, הרי בסוף הוא עובד אצלם במכון, ואם יאמרו שהוא לא כשר, כיצד הם מעסיקים אותו בכלל? לזה כתב שטכנית הוא לא עבד בפירוש המקרא. אבל הוא יהודי כשר.
כ"כ מהר... אז עכשיו גם השם של החיבור נראה בעינך סביר, עד שאין צורך אפילו להגיב למבקריו?דרופתקי דאורייתא כתב:ועל מאמרי ההשקפה כנגד השם 'פשוטו של מקרא', וכי רש"י הוא הפשטן ואין בלתו, אני מניח שאפילו לא צריך להגיב.
איש_ספר כתב:פשט חדש בלא הביישן למד. הביישן אכן לא למד, אבל גם המחציף פניו בת"ח לא למד ולא ינקה.
כתבתי שאיני יודע על גופו של פירוש, ולא כתבתי בהקשר הזה, על אף יהודי שהוא אפיקורס, בורא מיני בשמים.
מה שאני כן יודע, שהגרב"ש אינו מתעסק בפוליטיקה, יהיה מי שיטען שהוא הגזים, יהיה אחר שיחזק את ידו, לכתוב על דבריו שהם פוליטיקה, זו גסות הרוח.
ואני מחכה לשמוע את הפשט'ל גם בנוגע ל'תגובתם המתחסדת' על הרב פ'.
איש_ספר כתב:כ"כ מהר... אז עכשיו גם השם של החיבור נראה בעינך סביר, עד שאין צורך אפילו להגיב למבקריו?דרופתקי דאורייתא כתב:ועל מאמרי ההשקפה כנגד השם 'פשוטו של מקרא', וכי רש"י הוא הפשטן ואין בלתו, אני מניח שאפילו לא צריך להגיב.
ועוד משהו בשולים: כמו בענין המקוה ריין, היה משהו מעודד להווכח, כי בניגוד למקרים אחרים בהם מראש ניתן לשרטט מי בעד ומי נגד, בפולמוס ההוא, היו הפתעות. ובכן, למצוא אדם המפיץ גליון לפרשת שבוע מהסגנון שאתה מפיץ, נעמד לצד החיבור ההוא, בנוסח כזה או אחר, מפתיע.
דרופתקי דאורייתא כתב:איש_ספר כתב:פשט חדש בלא הביישן למד. הביישן אכן לא למד, אבל גם המחציף פניו בת"ח לא למד ולא ינקה.
כתבתי שאיני יודע על גופו של פירוש, ולא כתבתי בהקשר הזה, על אף יהודי שהוא אפיקורס, בורא מיני בשמים.
מה שאני כן יודע, שהגרב"ש אינו מתעסק בפוליטיקה, יהיה מי שיטען שהוא הגזים, יהיה אחר שיחזק את ידו, לכתוב על דבריו שהם פוליטיקה, זו גסות הרוח.
ואני מחכה לשמוע את הפשט'ל גם בנוגע ל'תגובתם המתחסדת' על הרב פ'.
כאמור אני שאלתי, אתה קובע שזו חוצפה, ולא למד ולא ינקה, ובא נניח לזה. ברור לך שאיני חושב שהגרב"ש דויטש שליט"א עשה איזה מעשה פוליטי. אלא שתכלית, זו התוצאה. באו ועוררו אותו שאנשים כופרים חיברו חיבור בשם פשוטו של מקרא, והוא יצא בחרב ובחנית, והתברר שהעובדות פשוט לא נכונות. בעברית קוראים לזה פולטיקה.
אני לא דובר שלהם. ואם זה היה חבר שלך, היית מוצא צד זכות. תנסה קצת, זה לא קשה כלל בנושא זה.
איש_ספר כתב:שוין, זה ממשיך. אני אתה, אתה אני וכו' וכו'. את כשרון כתיבתך הבלתי נלאה, (אותו אני מכיר בעיקר מאשכולות הכחשת הקורונה לגווניהם), אני מוקיר מאד, אך אין לי שום כוונה להשתתף בפינג פונג הזה.
איש_ספר כתב:
מעניין יהיה לשמוע מה דעתך מורך ורבך הגריח"ס על העניין. אני שמעתי ממנו לפני עשרים שנה ויותר, בענין פרשני המקרא, דברים קשים יותר על דברים פעוטים פחות.
קבלתינוטר הכרמים כתב:בוקר טוב.
בדיוק הבוקר מתפרסם בגליון 'לקראת שבת' של 'הפלס' מאמר מפורט בן כמה עמודים תחת הכותרת 'במאי עסקינן'
ובו מועלות צרור דוגמאות, על כמה וכמה פרשיות,
לגופו של חיבור ולא לגופם של מחברים.
אקוה שיתאפשר לי להעלות בהמשך. אי"ה.
נוטר הכרמים כתב:עם כל הכבוד, ויש הרבה, להגרי"ש זילברמן זצוק"ל, הוא לא מורה הדרך של כלל ישראל,
והצורה הזאת של 'חומש רש"י' התקבלה בכל תפוצות ישראל, ויש על כך ציטוטים מגדו"י לרוב.
פסק ההלכה שפירוש רש"י נחשב כ'תרגום' אין כמותו להוכיח שזוהי ההתייחסות!!
הרואה כתב:ואמר שצריך לעיין ולדייק בכל מקום מדוע רש"י פה מפרש דברים פשוטים, ופה סתם בדברים הטעונים ביאור, וכן מדוע פה מפרש ע"פ הפשט ופה מביא דרשת חז"ל. אבל בכל מקרה אין זה הפשט המילולי של התורה, ולא זאת היתה מטרת חיבורו.
דרומי כתב:המתקפה מוצדקת, לענ"ד, ויחד עם זה יש לפעמים גוזמאות פראיות כמו ההתנפלות הבלתי מובנת לי על הלשון "מנהג קדום" בקשר ליבום שבפרשת וישב (אולי זה הסגנון הרגיל של העיתון... איני יודע). ודוקא במקרה הזה לדעתי חשוב מאוד שהביקורת תהיה עניינית ושקולה מאוד ולא מוגזמת בשום פרט.
סגי נהור כתב:הרואה כתב:ואמר שצריך לעיין ולדייק בכל מקום מדוע רש"י פה מפרש דברים פשוטים, ופה סתם בדברים הטעונים ביאור, וכן מדוע פה מפרש ע"פ הפשט ופה מביא דרשת חז"ל. אבל בכל מקרה אין זה הפשט המילולי של התורה, ולא זאת היתה מטרת חיבורו.
כדאי לשאול את פי רש"י עצמו מה מטרת חיבורו. הוא מציין אותה כמה פעמים בפרשת בראשית.
אפשר לטעון שיש ראשונים שדגלו בפירוש מילולי יותר. אבל רש"י עצמו ודאי התכוון להיות הפירוש הצמוד לדברי התורה שעל פיו ייקראו ויתפרשו הפסוקים. ולתכלית זו שימש חיבורו בכל הדורות.
אמת שרש"י מצפה מהלומד להבין מדעתו אי-אלו דברים, וגם סומך לפעמים על מה שכבר פירש לעיל. אבל במקום שהוא מפרש, ודאי כוונתו שיש להבין את הפסוק בהתאם לאותו פירוש.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 434 אורחים