פנת יקרת כתב:דרומי כתב:לא תשובות ארוכות של הנודע ביהודה יעזרו כאן, אלא מידע פרקטי וברור - מה אמור לעשות בן אדם שנכנס כאן לפורום ושואל שאלה פשוטה:
חטאתי עויתי פשעתי - מה אני עושה עכשיו?
בימים עברו היו אנשים משנים את מקומם ועוברים לארץ אחרת ופותחים חיים חדשים וכו'. אני מסופק האם בימינו הפתרון הזה כל כך קל שכן כל העולם הוא ככפר קטן כידוע.
הננו לצטט מלשון הפסוק בתורה הקדושה בפרשת נצבים (דברים ל, יא-יג) "כי המצווה הזאת אשר אנוכי מצווך היום, לא נפלאת היא ממך ולא רחוקה היא, לא בשמים היא לאמר, מי יעלה לנו השמימה ויקחה לנו... ולא מעבר לים היא לאמר, מי יעבר לנו אל עבר לים.. כי קרוב אליך הדבר מאד, בפיך ובלבבך לעשותו"! (ע"כ לשון הפסוק בתורתנו הקדושה.
לשון הרמב"ן (שם):
"וטעם המצווה הזאת. על כל התורה כולה.. והנכון, כי על כל התורה יאמר לעיל "כל המצווה אשר אנוכי מצווך היום". אבל "המצווה הזאת" על 'התשובה' הנזכרת, כי "וידעת היום והשבות אל לבבך" (פסוק א) "ושבת עד ה' אלקיך" (בפסוק ב)... כי אין הדבר נפלא ורחוק ממך, אבל קרוב אליך מאוד לעשותו בכל עת ובכל מקום. וזה טעם "בפיך ובלבבך לעשותו" שיתוודו את עוונם ואת עוון אבותם בפיהם, וישובו בלבם אל ה', ויקבלו עליהם היום התורה לעשותה לדורות כאשר הזכיר... (ע"כ תוכן דברי הרמב"ן הקדושים).
הרי לנו מקרא מפורש מפי משה רבנו מפי השכינה, כי 'קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשותו"! ומה לנו יותר מכך?! כלום גרוע הוא ממנשה המלך שהקב"ה חתר לו חתירה מתחת לכיסא הכבוד וקיבלו בתשובה?! שלא היה מלך שהרבה לחטוא ולהחטיא כמותו רח"ל, ועוד בהיותו מתבשל בכור מלך בבל ומזכיר האלילים כולם בפיו בזה אחר זה 'ימיניו פשוטה לקבל שבים'! ובכן מה כאן השאלה?!
כן, כן... אם השאלה היא איך יחזור להשם יתברך, לאחר שטינף נשמתו ומכר נפשו לשטן, זו שאלה אחת, שהתשובה עליה היא כאמור. אבל יתכן שכוונת השאלה שלך היא, איך 'ייצא ידי חובת הבריות' ויטהר את שמו, שיצא נקי מכל הסיפור.. ובכן, אם זו השאלה, אין לי מה לענות לך.. זה לא נקרא 'תשובה', כי למי הוא שב?! לעצמו ולחטאיו?! ברור שזו אינה תשובה! אדרבה, ייכנס לבושות וחרפות ויאכל פרי מעשהו... שתהיה לו לפחות הבושה כפרה בעולם הזה העובר, ולא יישאר לנצח על כל כתמיו בעולם הבא...
ובגמרא מצינו כמה בעלי תשובה כאלה. ראה בגמרא עבודה זרה, יז א, על אלעזר בן דורדיא שלא הניח זונה שלא עבר עליה עבירה רח"ל, ובשעת מעשה אמרה לו אחת שאין לו תשובה לעולם ועד, נכנסו הדברים לליבו, ישב לו בין פתח שני הרים והניח ראשו בין ברכו ושאל 'שמים בקשי עלי רחמים' 'ארץ בקשי עלי רחמים', וכל אחת השיבה לו כפי שהשיבה, שעד שאני מבקשת רחמים עליך אבקש על עצמי כי הנה השם בורא שמים חדשים וארץ חדשה וכו' וכו' עיין שם כל הגמרא, עד שהניח ראשו בין ברכיו וגעה בבכייה גדולה עד שיצאה נשמתו, יצא בת קול ואמרה 'אלעזר בן דורדיא מזומן לחיי העולם הבא'!! (הוא לא ירה בעצמו כדור, רק בכה עד צאת נשמתו... קצת הבדל...), בכה רבי 'יש קונה עולמו בשעה אחת'!! ואכן זכה לתואר 'רבי' על חזרתו בתשובה בכוח ובמסירות נפש מוחלטת, לא בדרך הריגה ח"ו אלא כלתה נפשו בטהרה למרומים עד בת-קול!! נורא נוראות. וכמובן לצערנו 'אפשר גם אחרת' שאדם הורג עצמו רחמנא לצלן שמאבד כל עולמו (גם מה שעשה והרוויח ביושר) בשעה אחת....!!
וכבר אמרו חז"ל 'ואל יבטיחך יצרך שהשאול בית מנוס לך'!! שלא יחשוב המתאבד שעכשיו נגמרים הצרות שלו, אלא עכשיו הן רק מתחילות....! ושלא יחשוב שיהיה פנוי בשמים לתבוע תביעות נגד 'רב' זה או אחר שלדעתו עשה לו עוולה, כי ייקחו עצמם לעצמותיו ואיש לא ישעה להבלים כאלה... וכל האומר הקב"ה וותרן... בשמים לא מתרגשים לא ממשה גרויס ולא ממשה קליין, יש שם הרבה 'דגים' כאלה, ועם כולם מסתדרים לבסוף... מה שבבית דין של מטה היו מקבלים אותו, זה היה עוזר בבית דין של מעלה, אם יש דין למטה אין דין למעלה... חבל חבל וחבל!!!
ועל עצם השאלה נזכרתי במעשה שבא חוטא אחד לפני הרה"ק מרוז'ין (ואולי אני מחליף בשם הצדיק), ואמר לו 'חטאתי', אמר לו הצדיק 'אז תעשה תשובה'... ענה החוטא, אבל אני לא יודע 'איך עושים תשובה'!! אמר לו הצדיק 'ואיך ידעת כן לחטוא'?? מי לימד אותך את זה?? הגיב החוטא 'לא ידעתי, אבל אחר כך נודע לי שחטאתי...' ענה מולו הצדיק בתוקף: "נו, אז גם עכשיו תעשה תשובה בלי לדעת איך', ואחר כך החשבון שלך יבוא מעצמו.... (מזכיר קצת הסגנון של 'אם אתה מאמין שאתה יודע לקלקל'...).
רבותיי, ערב שבת היום, וגם אדם הראשון חטא בערב שבת ועשה תשובה, אי לכך בל נשמע לתירוצי היצר ונחזור כולנו יחד בתשובה שלימה כל אחד על מה שלב יודע מרת נפשו.. השיבנו ה' אליך ונשובה'! אמן כן יהי רצון.