הודעהעל ידי .השוחט » ב' מרץ 28, 2022 4:25 pm
מקדיש זמן רב עם אברך צעיר בענייני תרו"מ
עט. כתב לי ת"ח חשוב מרכסים.
בצעירותי כתבתי את ספרי על תרומות ומעשרות, וביקשתי מהרב זילברשטיין לעבור על זה. הוא אמר שיבקש מגיסו, [שאז היה בן 64]. הבאתי לר' חיים את הדפים לאחר פורים תשנ"ב, בדיוק לפני שלשים שנה, ואמר לי לחזור בעוד כמה שבועות. באתי בחוהמ"פ, והוא חייך ואמר שהוא מכר את הדפים לגוי... אבל שאני אגיע אליו לאחר פסח ונשב עליהם.
באתי ביום ששי בצהרים - והוא הפסיק לקבל קהל למשך כשעה, ולמד אתי את הספר מההתחלה, והעיר הערות. אז ה'דרך אמונה' היה עדיין בכתב יד, וחושבני שכמה הערות שלי נכנסו לשם.
כך במשך כמה שבועות הייתי מגיע מרכסים, לומד תחילה עם הגר"י בויאר, ולאחר מכן מגיע אליו בצהרים, וחוזר לרכסים לפני שבת.
פעם אחת הוא חשב שהרב צבי כהן זצ"ל יוכל לסייע יותר בנושא מסויים, והלך אתי ברחוב עד לביתו, וטיפס את כל המדרגות עד לקומה העליונה וביקש ממנו בנועם שילמד אתי. לאחר מכן אמר לי שהוא חושב שאם לא היה בא בעצמו לבקש - הרב כהן לא היה מסכים ללמוד עמי.
אכן באותו לילה למדנו עד מאוחר.
וכך נמשך הסדר הזה שבוע לאחר שבוע, עד שסיימנו את הספר.
אני למדתי מכך ענווה, אבל גם רצון גדול להחכים, שהרי סוף סוף הוא עמד להוציא את ספרו דרך אמונה, ושמח בכל אחד שיהווה קונטרה וביקורת, גם אם זה צעיר נלהב בן 25.
לאחר מכן, בכל פעם שפגש אותי במשך 16 שנה, או שהיה מעצמו נזכר מי אני, או לפחות כשהזכירו לו שכתבתי את הספר על תרו"מ - מיד חייך, ופעמים רבות אף ביקש ממני להעיר לו הערות על הספרים שלו.
כובש רגשותיו שלא במקום תורה
פ. נתעוררתי באיזו תובנה אודות רבינו. רבינו היה מצד אחד איש חם בעל רגש, ומצד שני היה נראה פעמים רבות אדיש ומנותק רגשית. גם בהזדמנויות שזה היה נראה ממש לא טבעי.
דומני שמלבד שהיו לו בזה שיקולים הלכתיים לפי הענין, מתי יש לקיים הוי מקבל בספ"י ומתי לא וכדומה, עוד זאת, כמו שרבינו החליט שאם יניח להיכנס למוחו כל מיני ידיעות מענייני העולם זה יפריע לו להיות משועבד כל כולו לרכישת ידיעת התורה, הוא הדין בעניין ניהול הרגשות. להתקשר רגשית לענין כלשהוא דורש משאבי נפש וזמן שיהיו גם המה על חשבון ההתקדמות וזכירת התורה. לכן השתדל רבינו במה שאינו מוכרח, לכבוש את נטייתו הטבעית להתפעלות, לא לתת לרגש להיות מעורב בענין. ורק בעיקר במקומות שהרגש דוקא מסייע לרכישת התורה, כמו אהבה לספרים וכדומה, שם נתן דרור לרגשותיו. ודוק היטב.
פא. להתחתן מוקדם
הקטעים הבאים הם מתוך קובץ קטן שכתב ידידי הגריא"צ מטבריה.
בהיותי בן י"ז שנה לערך הלכתי למרן שר התורה זיע"א, והבאתי לו ספר מסויים שסייעתי להוציאו לאור. הרב עיין בספר, ואז שאלני האם אתה נשוי? ואמרתי "לא", אז אמר הרב "צריך להתחתן", ושאלתי, הלא אני בסה"כ בן י"ז שנה? ואמר "כבר מאוחר"...
וכבר ידועה הוראת רבינו בזה לרבים.
פב. שיבוא ה"עם הארץ" וישאל
בימי בחרותי שאלתי את רבינו שאלה מעניינת. אם יש לפני ב' בתי כנסיות, האחד רחוק - ויש לי בו זכות של שכר פסיעות, והשני קרוב - ואני מרויח בו להיות מי' ראשונים, לאן עדיף ללכת, וענה לי בקול תוכחה, "תשב ותלמד תורה, ואל תחפש פסיעות ללכת".
ושוב שאלתי ממנו מה יהיה הדין בעם הארץ שאינו יכול ללמוד תורה, ואמר "שיבא העם הארץ וישאל"...
פג. כל אחד רשאי לשאול
פעם כאשר באתי לשאול ממנו שאלה בהלכה, הקדמתי ואמרתי שאני אח של ר' יצחק אוה"צ [ממקורביו הידועים של מרן שר התורה זיע"א], ואמר לי, וכי אם אינך אח של אוה"צ אתה לא יכול לשאול.
פד. מורה באופן חריג לעשות בדיקת דור ישרים
ז. מספר הגריא"צ בשם ידידו הרר"י מה ש"בדידיה הוה עובדא". כאשר החילותי את תקופת השידוכין, עליתי לשאול את מרן שר התורה, האם לעשות "דור ישרים", והרב גדליה שאל בעבורי את הרב, הרב ענה, "שיעשו מה שרוצים", ושוב שאל הרב גדליה שאני מבקש לדעת מה סבא אומר, והורה שר התורה, "לעשות". ודבר זה מופלא, מפני שהרב היה בדרך כלל נגד בדיקה זו.
לאחר מכן נכנס אליו תלמידו הרה"ג ר' אליהו מן שליט"א ושאלו על הוראה זו, האם שינה את דעתו, וענה הרב, שאמר מה ששמו לו משמים בפיו.
לאחר זמן הגיעה הצעה, עלינו לרב לשאול, מתי ואיך להגיד על שתי אחיות שלי שהן חולות ב"ניוון שרירים", וענה, ד"שנים לא הוי חזקה", ולא צריך לספר בכלל, אמרתי, שלא יהיה לי נעים שרק בווארט יראו דבר זה, והרב אמר, לספר לפני שסוגרים, וכך היה. אך לאחר שסיפרתי זאת לפני הווארט, השידוך נשבר, מפני הפחד של הכלה ומשפחתה.
כיון שכבר עשיתי בדיקת דור ישרים, והסיפור של השידוך הגיע למנהל של "דור ישרים" הוא ניהו הרב אהרון אקשטיין, הוא אמר שיש אפשרות לבדוק האם שייך ע"פ הטבע שאחלה ח"ו במחלה זו, ביצע את הבדיקה, וב"ה יצא שלילי.
שוב עלינו למעונו של הרב, לשאול האם להשתדל להחזיר את השידוך, אחרי שיש תוצאה שלילית מהבדיקה, והרב ענה שלא לעשות השתדלות - רק להתפלל. לאחר כמה חדשים הרב בישיבה שהנני לומד התקשר אלי, והציע אולי בכל זאת כדאי להעלות שוב את ההצעה, אך סרבתי, כיון ש"רב חיים" אמר שלא להשתדל בענין.
באותו היום פגשתי את אח של השדכנית שהציעה את השידוך, והאח מספר לי: שהורי המשודכת מנסים כבר כמה ימים לתפוס את אותו הרב מהישיבה שהיה מעורב בעניינים בשביל להחזיר את השידוך, כיון שהבחורה החליטה לאחר שהמשיכה ונפגשה עם עוד כמה בחורים, שהיא רוצה אך ורק את השידוך הזה בכל מחיר, ואז הורי הכלה הלכו וביררו ושאלו בענין אותה מחלה את הרב זילברשטיין ואת הרבנית קולודצקי שגם שאלה את אביה רב חיים וקיבלו את אותה תשובה ש"אין ממה לחשוש".
הורי הכלה השיגו את הרב מהישיבה, ובתוך שבוע נסגר השידוך במזל טוב. והרואה יראה כמה כח וחכמת התורה יש בסיפור על זה על כל ההשתלשלות שבו.
פה. הקטע מכאן הועלם מסיבות עלומות.
עד כאן מכתיבת הגר"י אוה"צ שליט"א.
נערך לאחרונה על ידי
.השוחט ב ד' מרץ 30, 2022 3:44 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.