בית הגנזים כתב:מאת ר' שמואל אברהם תפילינסקי:
[11] רמב"ם
(גם מה שמובא בהרמב"ם בס' הי"ד קצת חקירות, כגון בה' יסודי התורה ובה' דעות ובתחילת ה' עבודה זרה, צריך ג"כ לברוח מהם ולבלי להסתכל שם כלל. ובכל מקום שהוא מדבר מחקירות, צריך לברוח משם מאד. [חיי מוהר"ן תז].
וגם בספר היד, במקום שמדבר מחקירות, קלקל הרבה, כמבואר בספרים, שצועקים מרה על שאמר, שבדל"ת פרקים הראשונים שלו מבואר כל מעשה מרכבה ומעשה בראשית. אוי לעינים שכך רואות; אוי ללב שנכנס בו שום סברא רעה כזאת, שהיא כנגד כל ספרי אמת שקבלנו מהתנא אלקי רשב"י והאריז"ל וכו'... [חיי מוהר"ן תח].
בית הגנזים כתב:[6] מקראות גדולות (מפרשים שנדפסו שם)
ע"כ כל מי שרוצה לחוס על עצמו, הוא צריך להתרחק מאד בתכלית הריחוק מספרי המחקרים, שחיברו קצת הקדמונים, כגון ספרי המפרשים על המקרא הנדפסים אצל המקראות גדולות ההולכים בדרכי החקירות, וכיוצא בהם, אין צריכים לפורטם. [חיי מוהר"ן תז].
ליקוטי הלכות הל' פסח ז, ג:
יש כמה דעות זרות ונפסדות של המחקרים והאפיקורסים עד שכמה מגדולים בני ישראל נתפסו בהם. עד שנמצא בספרי המפרשים שנדפסים אצל המקראות הגדולות שפתיחת פי האתון היה במראה רחמנא ליצלן רחמנא לשיזבן מהאי דעתא שבשתא שהיא כפירה גמורה ואין אפיקורסות גדול מזה ר"ל...
באדיבות רשי"ו שליט"א מתוך שש"ק שבעריכה לדפוס:
רַבִּי נַחְמָן טוּלְטְשִׁינֶער הָיָה מְדַקְדֵּק וּמַקְפִּיד עַל כָּךְ שֶׁיִּהְיֶה אֶצְלוֹ תַּנַּ"ךְ עִם פֵּרוּשׁ רַשִּׁ"י בִּלְבַד, וּבְלֹא הַפֵּרוּשִׁים שֶׁיֵּשׁ מֵהֶם אֲשֶׁר צִוָּה רַבֵּנוּ לִבְלִי לִלְמֹד בָּהֶם. וּרְאֵה חַיֵּי מוֹהַרַ"ן אוֹת תז שֶׁכָּל מִי שֶׁרוֹצֶה לָחוּס עַל עַצְמוֹ, הוּא צָרִיךְ לְהִתְרַחֵק מְאֹד מְאֹד מִסִּפְרֵי הַמְפָרְשִׁים עַל הַמִּקְרָא הַנִּדְפָּסִים אֵצֶל הַמִּקְרָאוֹת גְּדוֹלוֹת הַהוֹלְכִים בְּדַרְכֵי הַחֲקִירוֹת וְכַיּוֹצֵא בָּהֶם, וְאֵין צְרִיכִים לְפָרְטָם:
ישראליק כתב:מראה מקום בנושא האשכול:
ספר אשר בנחל חלק כא, מכתב ג' קה
ישראליק כתב:מראה מקום בנושא האשכול:
ספר אשר בנחל חלק כא, מכתב ג' קה
איש_ספר כתב:[אגב רמב"ם וברסלב, איך אפשר בלי להזכיר את קונטרס קנאת ה' צב'אות]
לגבי הרשימה עצמה, יש לה ריח של מגלה טמירין.
איש_ספר כתב:מי צדק? פרל המסור ימ"ש?
איש_ספר כתב:מי צדק? פרל המסור ימ"ש?
מקדש מלך כתב:איש_ספר כתב:מי צדק? פרל המסור ימ"ש?
[size=85]כן. וגם רבי שלמה מיימון זצ"ל. (וחוסר הראות והמודעות של מי שנלחם את מלחמת המקובלים הספרדים והרש"ש במרן עובדיה יוסף ופסיקתו איננה הנושא העיקרי כאן).
מקדש מלך כתב:מגדל כתב:האם מהימנותם של עדויות שלמה מימון וליקוטי יוסף פרל תלויה ב'דתיותם'?
פתחת באד הומינם עלי, נימקת אותו באד הומינם על הנ"ל, וקינחת בעריכה של עוד אד הומינם עלי.
ישר כחך הגדול והנפלא.
האם חוזק טיעוניו של אדם תלויים במידת שכלו והבנתו? כנראה שכן. עובדה.
מקדש מלך כתב:מגדל כתב:האם מהימנותם של עדויות שלמה מימון וליקוטי יוסף פרל תלויה ב'דתיותם'?
פתחת באד הומינם עלי, נימקת אותו באד הומינם על הנ"ל, וקינחת בעריכה של עוד אד הומינם עלי.
ישר כחך הגדול והנפלא.
האם חוסר הבנה נובע מטיפשות? כנראה שכן.
מקדש מלך כתב:נתתי לך את הבחירה האם להנציח את דעתי עליך. וזוהי בהחלט זכותך לעשות זאת...
מקדש מלך כתב:היות ואני מואשם בחוסר מידות, ו"מי שאינו יכול לשפוט מחמת הטיעונים עצמם" מוזמן לחוות דעה, אסביר בקצרה.
האיש, שמאמין באמונה שלמה בגילויי המקובלים הספרדים, עד שתוקף בהמון 'מידות ודרך ארץ' את חכם עובדיה ובניו, רק כי העזו להציע דרך פסיקה אחר (המעוגן פי כמה במסורתו הכללית של עם ישראל), וזאת מחמת אמונה תמימה (ומאוד מוערכת אגב, כל עוד לא נוסף לה חוצפה כלפי החולקים) לא מבין שהרבנים החשובים שהוא מצטט היו בזים לו ולשכמותו הרבה יותר מלחסידים, וגם הנוסח היה ארסי פי כמה (ולא אציין מובאות), פותח פתאום חזית עם אותם אנשים נגד קדושי עליון, שאותם - לשם שינוי - הוא שופט בעיניים משכיליות למהדרין.
איני מכיר חוסר מודעות ורדידות מחשבתית דומה לכך ברחבי הפורום. בדרך כלל המאמינים עקביים, וגם אלו שלצערי פחות. כאן יש תופעה ייחודית.
הטיפשות אינה מעניני. החוצפה והגסות, בהחלט כן.
איש_ספר כתב:הרב מגדל, בהנחה שהענין פה לא אישי, ושיוסף פרל הוא לא סבא שלך, אז לא יהיה מוגזם לבקש להחזיר את הדיון לפסים עניינים.
קודם כל, יוסף פרל היה רשע, ולא סתם רשע אלא מסור, מסור ומסית מתחרים שניהם על השליבה הנמוכה ביותר, ולפרל היה כנראה משניהם. כך שגם אם מצאת טעם בדבר מדבריו, לא ראוי לשבחו בשום אופן.
לגופם של דברים, פרל וחסידות, אני לא בקי במגלה טמירין ישר והפוך, אבל מה שהוא עשה, זו שיטה ידועה של לאסוף את כל הדברים הכי מוזרים ומופרכים ולהציג אותם כפני החסידות כולה. הוא הרי לא הבדיל בן פשיסחא לבין טשערנוביל, לקח מכולם וטינף על כולם. את כולם כולל כולם הוא ביקש להוציא מחוץ לחוק ועל רגלי מנהיגיהם להניח כבלים ולשלשם לבור לעולם ועד. זו לא רק הכללה של גוונים וזרמים, אלא גרוע מכך, הפיכת פרטים לכללים, תופעות שוליות לענינים מרכזים, וכך להציג את החסידות באור הכי נאלח והכי מסוכן. ע"כ הוא גונה לא רק ע"י החסידים שאת נפשם הוא ביקש ליטול, אלא גם על ידי סופרים אחרים בני דורו.
הרשימה שעלתה כאן יש בה מעין זה. לא לי לתאר את דמותו הסוערת של ר' נחמן, יש כאן אחרים שיודעים לעשות זאת טוב יותר, אבל לקחת את הדיבורים שלו, גיצים מתוך אותה בעירה גדולה ומתפרצת, ולהפוך אותם לאינדקס של שמות ספרים, זה להגחיך אותו לגמרי.
מגדל כתב:(לא ממש להתייחס, שכן אינני מצליח לחבר את כל חלקי המשפט לכדי טיעון אחד קונקרטי, אך אגיב על החלקים).
א. אינני יודע על אילו תקיפות אתה מדבר. לבי אומר לי שאם התבטאתי בחוסר כבוד, היה זה רק כלפי אחד מבניו של הרב עובדיה יוסף שאכן ראוי לכך. ואם אכן התבטאתי כך כלפי חכמים אחרים, הריני תוהה על הראשונות.
אני רואה בעדויות מימון ומקורות פרל מקורות רבי ערך ללמוד מתוכם על ההזיה, הכפירה, העבודה הזרה, הטיפשות, הבערות ועוד ועוד שבתנועת החסידות, אך אינני מחוייב לכל דבריהם.
ב. אין לי בעיה עם דרך הפסיקה שחידש הרב עובדיה, ולמה שתהא לי? בכל הדיונים כאן בפורום בסך הכל ציינתי את העובודת הפשוטות לפיהן הרב עובדיה חידש דרך חדשה משלו, שמעולם לא הייתה נהוגה בקרב הציבור הספרדי, ולא שהוא השיב עטרה ליושנה לאחר הדרך הספרדית 'סולפה' על ידי מספר מקובלים.
מקדש מלך כתב:מגדל כתב:(לא ממש להתייחס, שכן אינני מצליח לחבר את כל חלקי המשפט לכדי טיעון אחד קונקרטי, אך אגיב על החלקים).
על הבנה כבר דברנו.
ובכדי לאשר את דבריי...א. אינני יודע על אילו תקיפות אתה מדבר. לבי אומר לי שאם התבטאתי בחוסר כבוד, היה זה רק כלפי אחד מבניו של הרב עובדיה יוסף שאכן ראוי לכך. ואם אכן התבטאתי כך כלפי חכמים אחרים, הריני תוהה על הראשונות.
אני רואה בעדויות מימון ומקורות פרל מקורות רבי ערך ללמוד מתוכם על ההזיה, הכפירה, העבודה הזרה, הטיפשות, הבערות ועוד ועוד שבתנועת החסידות, אך אינני מחוייב לכל דבריהם.
זה נכתב כמובן על הבעל שם טוב, על בעל התניא, על החידושי הרי"ם, ועל עוד מאות ואלפים.
לא מיצינו את האד הומינם?ב. אין לי בעיה עם דרך הפסיקה שחידש הרב עובדיה, ולמה שתהא לי? בכל הדיונים כאן בפורום בסך הכל ציינתי את העובודת הפשוטות לפיהן הרב עובדיה חידש דרך חדשה משלו, שמעולם לא הייתה נהוגה בקרב הציבור הספרדי, ולא שהוא השיב עטרה ליושנה לאחר הדרך הספרדית 'סולפה' על ידי מספר מקובלים.
יג. אמר הכוזרי: אני רואה לדברים האלה הפילוסופיים יתרון דקדוק וברור על שאר הדברים.
יד. אמר החבר: וזהו מה שהייתי מפחד עליך מהפיתוי ומנוחת הנפש אל דעותם, למה שנתברר מהם המופת בחכמות ההרגליות וההגיון, בטחו הנפשות על כל מה שאמרו בטבע ובמה שאחר הטבע, וחשבו שכל מה שאמרוהו מופת.
על דעת התורה הנה האל ברא העולם כמו שהוא, ובעלי חיים שלו וצמחיו מצויירים, ולא יצטרך אליהם אמצעיים והרכבת מורכביהם. ובהודות בחידוש, קל כל קשה והתיישר כל מעקש. כשידומה מזה העולם שהוא לא היה עזר היה בחפץ האל בעת שרצה ואיך שרצה, לא תצטער בחקירה איך התהוו הגשמיים ואיך נקשרו בהם הנפשות, ולא תתרחק נפשך מקבול הרקיע והמים אשר מעל לשמים, והשדים אשר יזכירום רבותינו, והסיפורים המקווים מן ימות המשיח ותחיית המתים והעולם הבא. ומה צרכנו אל זאת התחבולה בהשארות הנפש אחר כלות הגוף, והמסופר הצודק המקובל כבר אמת אצלנו היעודים.
והנה כבר נתפתית לדמיונות נפסדות, ובקשת מה שלא נתן לך יוצרך עליו, ולא הושם בטבע בשר השגתו בהקשה, אבל הושמה זה בטבע הנבחרים מסגולת הבורא יתברך, הזכים מזכי הבריאה, בתנאים אשר הזכרנום, יגיעו אותן הנפשות אשר יציירו העולם בכלליו ויראו אלוקיהם ומלאכיו, ויראה קצתם את קצתם וידע קצתם סתרי קצתם, כמו שנאמר: גם אני ידעתי החשו (מל"ב ב, ג). ואנחנו לא נדע איך זה ובמה זה, אם לא שיבואנו מדרך הנבואה. ואילו הייתה חכמת הפילוסופיה בזה אמת, היו זוכרים דברים בנפשות ובנבואה, והם כשאר בני אדם. אמת שיש להם יתרון בחכמה האנושית, כמו שהיה אומר סקראט הראשון לעם: אני לא אכפור חכמתכם האלוקית, אבל אני אומר לא אדעה, אמנם אני חכם בחכמה האנושית. ויש להם התנצלות למה שנצטרכו היקשיהם, להעדר הנבואה והאור האלוקי אצלם הבטיחו החכמות המופתיות בטחון אין תכלית אחריו, מתייחד בזה. ואין חלוף בין שני אנשים בחכמות ההם, וכמעט שאין הסכמה בין שני אישים במה שיתחלפו אחר זה מהדעות במה שאחר הטבע, גם בהרבה מהטבע, ואם נמצא כת אחת מסכמת על דעת אחת, הנה אין זה לחקירה ותולדה שעמדה עליהם דעתם, אבל שהם סיעת אחד מהמדברים יקבלו ממנו, כסיעת פיתאגורס וסיעת אבנדקלי"ס וסיעת הפוקראס וסיעת אריסטו וסיעת אפלטון וזולתם, ובעלי החשך והאור וההולכים, והם מסיעת אריסטו, ולהם בתחילה דעות מפסידות השכלים, יבזם השכל, כהעללתם בסיבוב הגלגל, שהוא יבקש שלמות יחסר לו כדי שיהיה נכחי לכל צד. ולמה שלא יתכן זה תמיד לכל חלק יבקשהו על ההמרה והעקב; וכמו התעצמם בשפעים השופעים מהראשון יתברך, ואיך התחייב מהמדע בראשון מלאך ומן המדע בעצמו גלגל, והודרגו אל אחת עשרה מדרגות, ועמדו השפעים אצל השכל הפועל ולא יחויב ממנו לא גלגל ולא מלאך. ודברים הם בסיפוק למטה מספר יצירה, ובכולן יש ספקות ואין הסכמה בין פילוסוף וחבריו, אבל ינוצלו על כל פנים ונתן להם שבח על מה שטענו ממופשט היקשיהם וכוונו הטוב, ועשו הנימוסים השכליים ומאסו העולם, והם על כל פנים מעולים, אחר שלא יחויב להם קבול מה שאצלנו, ואנחנו יחויב לנו קבול העדות והקבלה הנמשכת אשר היא כראיה.
טו. אמר הכוזרי: השמיעני בחסדך כללים מקוצרים מן הדעות אשר נתבררו אצל חכמי שורשי האמונה, והם הנקראים אצל הקראים בעלי חכמת הדברים.
טז. אמר החבר: אין בזה תועלת זולת החידוד בדברים, והעזר על מה שנאמר: הוי זהיר ללמוד מה שתשיב לאפיקורוס (אבות פ"ב, מ"יד). כי החכם התמים, כמו הנביאים על הדמיון, מעט הוא שיוכל להועיל אדם בדרך הלימוד, ולא ישיב על חולק בדרך הדבור, ובעל הדבור יראה עליו הוד חכמה עד שישיב לו השומע יתרון על התמים ההוא החסיד אשר חכמתו אמונות, לא ישיבהו מהם משיב, ותכלית המדבר הוא בכל מה שיִלְמְדהו וִילַמְדהו שיכנס בנפשו ובנפש תלמידו האמונות אשר בנפש התמים ההוא המוטבע, ואפשר שתפסיד חכמת הדברים הרבה מאמונות האמת עליו במה שיביאהו מהספקות והדעות הנעתקות. כאשר נראה מאשר לומדים מקצבי השיר ומדקדקים במשקלם, ונשמע להם המיה ודברים מבהילים בחכמה נקלה למוטבע שהוא טועם משקל השיר ולא יעבור עליו דבר בשום פנים. ותכלית האנשים ההם שיהיו כמו זה אשר נראה סכל במקצב מפני שאינו יכול ללמדו להם והם יכולים ללמדו. אמת כי המוטבע הזה יוכל ללמד מוטבע כמוהו ברמז מעט. וכן העם המוטבעים לתורה ולהתקרב אל האלוקים, יקדחו בנפשותם ניצוצות מדברי החסידים וישובו מאורות בלבותם. וזולת המוטבע הוא הצריך אל חכמת הדברים, ואפשר שלא תועילהו, ואפשר שתזיקהו.
!!!מגדל כתב:הוא לא בדה דבר מליבו.
מגדל כתב:ב. אין לי בעיה עם דרך הפסיקה שחידש הרב עובדיה, ולמה שתהא לי? בכל הדיונים כאן בפורום בסך הכל ציינתי את העובודת הפשוטות לפיהן הרב עובדיה חידש דרך חדשה משלו, שמעולם לא הייתה נהוגה בקרב הציבור הספרדי, ולא שהוא השיב עטרה ליושנה לאחר הדרך הספרדית 'סולפה' על ידי מספר מקובלים.
דקתי, ועתה אבקשך לשוב ולדו"ק בדברי, שכן כבר התייחסתי לכך. (ואתה עוד צווח על הבנה)
הצופים הקוראים, אנא עברו על ההערות שבספר מגלה טמירין והיווכחו בעצמכם.
לבי במערב כתב:!!!מגדל כתב:הוא לא בדה דבר מליבו.
Naivität.
אדם חולה־נפש, מלא סתירות פנימיות בנוגע לאמונתו שלו־עצמו - מהימן על מר כבי תרי, עד שה'טענה' הפשוטה הזו פשוט לא עלתה על דעתו! ונזקק לשמעה מפי אחרים.מגדל כתב:יש דוגמאות? אני שומע טענה זו עתה לראשונה.
צופה_ומביט כתב:לגבי "עדות" של שלמה מיימון, בקישור השני ששלח לעיל הרב מקדש מלך מדובר על "הבנה/פרשנות" שלו, ולא על "עדות" שלו.
צופה_ומביט כתב:למה אתה בוחר להאמין לתיאורים שלו, שלא לומר לפרשנות שלו?
במה הוא נעשה כ"כ נאמן בעיניך ולא חשוד על שקר, סילוף, סלקטיביות [האמת, רק האמת, וכל האמת], או פשוט אי הבנה בחומר הזה [וממילא פרשנות לפי דעתו ומושגיו ורקעו].
"עדות מאלפת" וכו' היא רק בהנחה שהוא נאמן בעדותו.
מקדש מלך כתב:אם עדיין לא השתכנעתם, אנא פתחו את התקשורת הממלכתית, ותשתכנעו מהגסות העילגות וחוסר המוסריות של כל החרדים (בפרט אלו שאינם לומדים ליב"ה). לאחר מכן מובטח שתשכנעו גם ממגלה טמירין ומחסידו מגדל.
סגי נהור כתב:קצת תימה על ניהול שיחות ודיונים בפורום זה עם כותבים שאינם משלומי אמוני ישראל. ויפה סיים הרב מק"מ:מקדש מלך כתב:אם עדיין לא השתכנעתם, אנא פתחו את התקשורת הממלכתית, ותשתכנעו מהגסות העילגות וחוסר המוסריות של כל החרדים (בפרט אלו שאינם לומדים ליב"ה). לאחר מכן מובטח שתשכנעו גם ממגלה טמירין ומחסידו מגדל.
סגי נהור כתב:אינך מחזיק בדעת הגר"א וסיעתו אלא בדעת המשכילים, שכנגדם שילבו זרועות החסידים והמתנגדים (סלח לי שאינני רואה טעם בהמשך משחק הפינג-פונג).
סגי נהור כתב:אינך מחזיק בדעת הגר"א וסיעתו אלא בדעת המשכילים, שכנגדם שילבו זרועות החסידים והמתנגדים (סלח לי שאינני רואה טעם בהמשך משחק הפינג-פונג).
מגדל כתב:נהדר, כי בפעם החמישית היום, על פי המקדש מלך אנחנו דנים באנשים ולא בדעות, ולכן הכל או כלום.
מיציתי.
איך בדיוק עבר הדיון מש"מ לסרפו של י"פ?מגדל כתב:אתה מרשה לי לשאול האם קראת/למדת בספר מגלה טמירין?
איש_ספר כתב: הרשימה שעלתה כאן יש בה מעין זה. לא לי לתאר את דמותו הסוערת של ר' נחמן, יש כאן אחרים שיודעים לעשות זאת טוב יותר, אבל לקחת את הדיבורים שלו, גיצים מתוך אותה בעירה גדולה ומתפרצת, ולהפוך אותם לאינדקס של שמות ספרים, זה להגחיך אותו לגמרי.
חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 742 אורחים